Epic v. Apple: Judge Rules Apple Must Allow Developers to Direct App Users

3 Likes

Rekoh da je nerealno da Apple ne dozvoljava ovu opciju. Hvala Timu sto je svoj monopol uperio protiv Apple monopola.

1 Like

Ako ako :laughing:

GIF by Giphy QA

2 Likes

Napravis tržni centar. Dozvolis nekome da koristi lokal i placa ti mesečnu naknadu kao i procenat od zarade. Onda, taj isti koga si pustio, pocne da obrce veliku lovu i odluci da ti ne daje procenat od zarade. Čast sudiji, ali ta presuda, defakto, nista ne znaci i nije pravo rešenje, nece ni doci do primene, a moguce je i da presuda padne nakon zalbe. Moze apple na svojoj platformi da svasta novo uvede i naplati mnogo vise developerima.

Da se razumemo, lova je bitna i jednima i drugima, ali jedan mora biti glavni.

Xcode je besplatan. Sta sprecava apple da ga naplati?

Sve je dobra analogija do ovog dela. Ali recimo kupio si kafemat u tržnom centru i odneo ga kući. U nekom trenutku odlučiš da ćeš kafu za isti kupovati na drugom mestu, ali ti tržni centar pošalje poruku da jedino možeš kafu kupovati preko njih. Kakve ti veze više imaš sa tržnim centrom onog trenutka kada si kupio kafemat?

Ako gledamo iz perspektive igrača, korisnika, sto je nama bitno ko ce kome naplatiti 30% ili 50%? Da li je bilo kojoj kompaniji bitno da nama smanji troskove kupovine? Pa nije. Svim tim kompanijama je samo lova bitna, makar bilo i 1%.

A osvrt na tvoju analogiju - ja samo kazem da ako si na store dosao i dogovorio da placas procenat od zarade, onda ne mozes uzeti sve za sebe. Sad, gledam iz svog ugla, pitanje je da li je epic dogovorio da placa procenat od zarade ili ne (bilo da su to app-in purchase ili bilo sta drugo). Sve u sustini zavisi od toga. S obzirom da svi placaju isto, a da se niko drugi ne buni, mislim da Epic nije u pravu, iako bih voleo da jeste.

Stvar je u tome da je Apple nekima uzimao procenat nekima nije, znači prvo oni nisu igrali po svojim pravilima ili su ih “krivili” kako im to odgovara. Najčešće prema velikim igračima na storeu, dok manji nisu imali izbora.

Radi se o tome da Apple ne treba da zanima gde će developer da naplaćuje svije usloge. Ako će koristiti Apple naplatu - cool, ako će koristiti neki drugi payment gateway - isto cool.

Ako je ovo tacno, onda je Epic potpuno u pravu.

Mislim da ovde nema analogije koja moze da pomogne, posebno sto nismo legalno obuceni da znamo koje su sve nijanse u pitanju.

Ono sto mislim da je problem za Apple, a sta je Tim pricao-prodao si uredjaj i od tog momenta to vise nije tvoj uredjaj. Medjutim, Apple se ponasa kao da je uredjaj na rentanju, te mozes da na hardver instaliras samo softver koji oni odobre, te nista drugo.

Nadalje, Apple je usao u SAS posao (Apple music, TV…), te samim time sa svojom dominantnom pozicijom ne omogucava kompetitivno trziste. Npr ako Apple music i Spotify kostaju isto na mjesecnoj pretplati (10$), Apple svaki mjesec inkasira 13 dolara, Spotify 7$ (30% vig-a). Ovo na americkom trzistu ne moze da prodje, i vjerujem da ce morati da prave sve vise i vise iznimki u svojim iOS store ugovorima.

Epic opet ima pravo da bude ljut: samo zbog toga sto su igru izbacili za iphone, 30% sve zarade na ovoj platformi ide ka Apple. Procenat zarade ako uzima platform holder je ok, ali 30% je previse.
Slicnu stvar je Epic uradio sa Steam store, te nakon sto su oni drasticno snizili svoj procenat koji uzimaju, i Steam je uradio nesto slicno.

E sad, to sto Epic ima one hit wonder koji monetizuju sa mikrotransakcijama do granice ludila je novi faktor u prici, i stetan uticaj njihovog poslovnog modela na gaming industriju je neupitan. Imamo sve vise GaaS igara koje mladja generacija konzumira, a mi podgrijani lesevi smo ostavljeni u zapecku industrije.

Cini mi se da je Apple dosao u previse dominantnu poziciju i da ce regulator svako malo da uskace i krnji dio po dio njihovog poslovnog modela. I dalje ce imati dominantnu poziciju, ali sa pravednijom raspodjelom prihoda.

3 Likes

Sve stoji. Nemam simpatije niti za Apple niti za Epic, ali ova odluka suda može na duže staze da donese neke promene. Verovatno će Apple naći nove načine da sve ovo što više ograniči, ali vrata su otvorena da se barem na pretplate ne uzima provizija ili da dodatni sadržaj korisnici mogu kupiti van App Storea.

Ovo je bitno npr za Game Pass i xCloud apps, jer se pretplata neće vršiti preko Applea, nego novi ili već pretplaćeni korisnici to obave preko MS storea.

I tvoj MS ce doci na red, samo polako.

Ako, samo napred

I Dont Care Whatever GIF by Little Mix

1 Like