Ekskluzive - da ili ne?

Dakle ultimativno pitanje jos od 2005 godine. Da li ste za ekskluzive ili ne?

Znam da je ovo bolna tacka mnogih, ali zasto da ne napravimo mali poll i i “diskusiju” oko toga :slight_smile:

Da. Ja sam za to da postoje ekskluzive, jer su dodatna motivacija i razlog za kupovinu konzole. Takođe, mogućnosti i resursi timova koji rade na ekskluzivama su najčešće veći od 3rd party razvojnih timova, kao i činjenica da ne moraju da rasturaju resurse da bi radili na verzijama za druge platforme, pa najčešće ispadne bolja igra. Igre poput Halo, Gears Of War, God Of War, Uncharted, itd., ne bi bile takvog kvaliteta da su se pojavile na svim platformama.

Svidja mi se kako se otvaraju zanimljive teme u poslednje vreme. Ovo pitanje je stvarno goruce i uvek izazovne burne polemike. Mislim da kada ne bi bilo ekskluziva, ne bi bilo ni konzola. Sto bi bilo ko kupio konzolu od 350 evra kada ekskluzive ne bi postojale, kada za te pare moze da sklopi komp bolje konfiguracije, a pritom komp sluzi i za druge stvari a ne samo za gejming. Ako bas volis kontroler, mozes da ga prikacis i na komp. Tako da, u interesu gejmera bi bilo da ekskluzive ne postoje, ali kao sto rekoh, tada ne bi postojale ni konzole, a neki ljudi naprosto vole taj plug-and-play fazon koji imaju na konzolama. Ubace disk i ne misle, zabole njih i za drajvere, pick3 materine, i ne znam sta sve. Evo meni prvom vise prija gejming na konzoli nego na PC-u. Tako da mislim da su timed ekskluzive neko prelazno resenje, ali da to “timed” ne znaci mesec dana, nego tipa 2 godine.

Nema o čemu da se prepiremo, jer je trenutno sezona u kojoj nema ničeg posebnog na vidiku. :slight_smile: Dobro, ima Witchera i Batmana, ali do toga nema oko čega da vodimo diskusiju, pa se zato otvaraju ovakve filozofske teme :smiley:

Pa ako cemo realno sezona kad nema niceg ce na ovom forumu trajati dok ne bude next (current) gen piraterije. Do tad PCMR

Misliš da neće malo živnuti diskusija oko E3? Ja mislim da hoće, još ako prikažu sve ono što se pretpostavlja da će biti prikazano… Ima da se svađamo levo i desno :smiley:

Da-za timed. Objasnjenje je jasno, moraju MS i Sony da nekako namame kupce, a opet mi je kao PC gejmeru u nekim slucajevima bukvalno kidnapovanje developerskih timova(velikim sumama novca lol) teska lakrdija.

Primeri: Dosta ljudi zna da je Bungie pravio Halo za PC i Mac pre nego sto ih je MS maznuo. I onda da stvar bude gora, Halo 1 i 2 izadju za PC, a 3 nikad i time nisu zavrsili prvu trilogiju. Vrlo retardirano sa MS-ove strane, mene barem nece nijedna ekskluziva naterati da kupim bilo koju konzolu. Sony barem to nikad nije radio koliko ja znam(da izbaci jednu igru za PC a sledecu ne)

Drugi primer: Tomb Raider. Da nije sledeci TR timed ekskluziva ne znam sta bi bilo stvarno. Tolike igre koje su bile mulitplatformske i onda odjednom da postane ekskluziva. Po meni teska kradja celog serijala. Sto je najjace ne znam dal ce ikada izaci za PS4 sledeci TR.

I poslednja stvar: profit. Posle dal 13 dal 16 dana, 2 miliona ljudi je kupilo GTA V na steamu. Ima onaj sajt steam track ili steam spy kako se vec zove sto nekako izvlaci te podatke, tu sam video. Znaci 2 miliona ljudi je toliko brzo kupilo remaster igre. Ili ajd, ne morate da mislite da je remaster, svejedno je igra godinu i 7 meseci izasla posle originalnog GTA V i opet je toliko ljudi kupilo igru, jos kad dodje summer sale ili winter sale, tek ce da kupuju na popustu. PC trziste je prejako, neizbacujuci popularne igre za PC ili sve platforme mislim da se baca mnogo veci profit u vodu u poredjenju sa dodatnim prodatim konzolama. Po nekoj mojoj laickoj proceni.

Odlicna tema btw.

Pa strogo sam protiv posto bi to islo nama u korist. Ne bi onda niko ni razmisljao koju konzolu da kupi. Kupio bih prvu koja mi padne saka. Ili mi se na oko svidi. Ali to je u nekom svetu iz maste. Normalno je da se ekskluzivama bore za naklonost publike tj nas!

Ajde opet da se pravim pametan i da se opet upustimo u priču koja nam je bila omiljena. :smiley:

Ne bi rekao da je samo profit u pitanju kada se sklapaju ugovori sa ljudima da bi se pravile ekskluzive. Jeste, i to je jedan od faktora, ali je verovatno i neki dogovor oko manjeg procenta koji uzimaju vlasnici platforme, tehnološka podrška koja nija obično dostupna ostalim razvojnim timovima, itd. Sigurno nije profit jedini faktor. Takođe, dešavalo se da su timovi odlazili kod vlasnika platformi da bi im oni finansirali igru, jer nemaju drugog izbora, pa otud i ekskluzivnost, primer je Bayonetta. Ima još primera sigurno, ali nisam na to toliko obraćao pažnju.

Što se tiče profita, mogao bi da kažeš da bi Sony/MS/Nintendo možda delimično, ili čak i u potpunosti finansirali razvoj igre, čime bi razvojni timovi mogli imati samo zaradu od svake prodate igre, uz minimalni rizik po njih, jer je razvoj igre pokriven u određenoj meri i drugi je zadužen za distribuciju, marketing i za****vanje oko toga.

Kao što si ti rekao, niko ne bi pravio igru na samo jednoj platformi ako bi imao veći profit ako se igra pojavi na više platformi, osim ako nema još neke koristi i beneficija.

Licno smatram da treba da postoje exkluzive, i to u mnogo vecem broju od ovoga koje trentno imamo na postojecoj generaciji. Exkluzive generalno podsticu zdravu trzisnu utakmicu. Voleo bih da vidim sto vise PC i Nintendo exkluziva, jer one doprinose evoluciji gaminga, za razliku od raspalog Xbox One i PS4.

Da ne ponavljam, samo sam quoteovao :stuck_out_tongue:

Naravno da se sve vrti oko profita, ali, opet, kažem, nije kao da su ti razvojni timovi dobili SAMO pare zbog rada na ekskluzivi. :slight_smile: Nije kao da ćeš uspeti u svetu video igara ako imaš “samo” enormnu količinu para. Jeste da se sve svodi na biznis, ali je i jedan od velikih faktora i odnos između razvojnog tima, izdavača i vlasnika platforme.

Jok, nego su dobili pare zbog lepih ociju. ._. Prdiš sada preterano. :stuck_out_tongue: Slažem se da se s vremena na vreme pojavi neki biser koji niko nije ocekivao i na kome je radilo 20 ljudi, tipa Portal, ali takvi slucajevi se desavaju jednom u 10 godina.

Pa sam uspeh se meri kolicinom zaradjenog novca ne tapsanjem po ramenu. Timovi koji nisu uspeli su davno zaboravljeni. To je sve borba da se proda svoj proizvod. Neko ima dovoljno para, neko se veze za neku veliku kucu pa imamo ekskluzive, neko ide na kickstarter. Ali svi hoce da uspeju/zarade puno.

Ajde pročitaj ponovo šta sam napisao. :slight_smile: Rekoh da nisu samo pare dobili, već su sigurno dobili i još nešto više. Sad šta su dobili, to zavisi od timova i njihove sposobnosti za pregovor. :slight_smile:

Kako nije bitno i to “tapšanje po ramenu”? Itekako je bitno. Ne možeš da uspeš ako nemaš neku reputaciju ili vezu u bilo čemu. Tako je i ovde. Ne bi MS, Sony, Nintendo pomogli nekom studiju ako nema neku reputaciju i nemaju korist. Ne kažem da grešiš, ali, pored profita im oni mogu pomoći na još par načina, i da oboje imaju korist. Jedni dobijaju igru koja ne postoji na drugoj platformi, drugi dobijaju finansijsku podršku, ali i moguću vezu za nastavak saradnje, kao i praksu na razvoju softvera na platformi na kojoj možda nisu ranije radili.

Pa to nesto vise sto ti pominjes su pare samo u drugom obliku. Nisu dobili kes ali su dobili maketing, produkciju, ime, bla bla… Sve ono sto kosta a oni nisu imali da plate. Do cega opet dodjemo. Pa do toga da je sve u profitu.

Ja znam da sam bandoglav, ali ste i vi neverovatni. :smiley: Opet kažem, možda će neki studio imati manji profit ako napravi ekskluzivu za jednu platformu u tom trenutku, ali, time može steći i nešto reputacije kao i mogućnost da zapadnu nekom drugom za oko. Poenta toga što hoću da kažem jeste: Možda oni budu imali gubitak na jednoj igri u odnosu na to da su izbacili igru na scim platformama, ali, moguća korist je isto ravnomerna riziku.

Primer:

Da je Bungie radio na Halo kao igri koja se pojavila samo na PC, ne bi imali toliki uticaj i toliku popularnost kao sad. I ne bi bili poznati kao onaj studio koji je radio na Halo. Da oni hoće, mogli bi bez nekog prevelikog cimanja da rade na nekoj igri i naći izdavača zbog reputacije i zbog profita koji su doneli MS.

E jbg sta bi bilo kad bi bilo. Ne znam dal je poznato dal im je MS nesto menjao tokom produkcije igre, al da je izasla onako kako je izasla, al za PC i Mac tad, mislis da bi drugacija reakcija bila zato sto je na PC-ju? I call bull****, ako je igra dobra, dobra je na kojoj god platformi da je.

Post se odnosio na Bungie, nego sam promašio slovo :slight_smile: I da, bilo je izmena, između ostalog, igra je prešla iz TPS u FPS, i Halo je prvenstveno bio fokusiran na marince i njihovu priču umesto na Master Chiefa, koliko se sećam.

Ali dobro, rekao sam to što jesam, i ako hoćete da se složite, kul, ako ne, jbg. Normalno je da se nećemo poklopiti po pitanju mišljenja 100%.

Nisi bandoglav. Samo naivan. Ali u pozitivnom smislu. Firma gradi reputaciju da bi je pretvorila u profit! Kako ne kapiras.
Sam si rekao da zapadnu nekome za oko. Pa zasto bi zapali za oko?? Da se dobro unovce! Neko ce mozda da ponudi bolje uslove/pare
Sve firme zele dobru reputaciju a jedini razlog je sto dobra reputacija donosi nove i zadrzava stare musterije. A musterije znace pare!
Sve je to kalkulacija koja ima samo jedan cilj.