Oduvek sam igrao FIFU, još tamo davne 92-3, ne sećam se više na kojoj konzoli. Ta ljubav još od mladih dana se nastavila i sa tranzicijom na 3D engine, sa revolucjiom „next-gen“ konzola, bolje rečeno 360 i PS3 i tako dalje. Tokom svih ovih godina, FIFA je imala uspone i padove, najbolje rečeno, pre 2005 nije ni bila neki fudbal, samo mi fanatici koji smo odrasli na njoj smo je i igrali. Tako da nekako po intericji, svake godine igram(o) novu FIFU, okej , sada EA FC igru. Svake godine se nerviramo zbog sitnih, suptilnih promena koje su ubačene, koje igru čine boljom, ali na početku sve to izgleda gore nego u prošlogodišnjem izdanju.
Pa hajde da krenem ispočetka. FC25 na prvi pogled, izgleda identično kao i 24, mislim, kao i svaka sportska igra sa godišnjim izlaskom. Mada, kada sam krenuo da igram, ono šta sam primetio je da je igra jako prijatnija za igru od prethodnika. To je ta čudna stvar, na prvi pogled totalno isto, ali kada zaroniš malo ispod dubine, vidiš da ustvari ima tu neke razlike, na početku ne možeš objasniti šta je to, ali postoji nešto, i onda vremenom se sve iskristališe.
FC25 donosi par jako lepih i dobrodošlih promena.
Prvo tu je FC IQ, i sada okej, ne znači to da da su igrači extra mega pametniji nego do sada, ali njihove reakcije i celokupna postavka na terenu je dosta bolja. U 24 me je strašno frustriralo što si mogao da loptu zabiješ u svoje noge držeći LB i proći celu odbranu, što znači radilo je kao neka vrsta eksploita. Da se razumemo, i sada je to moguće, ali promena u igri je toliko drugačija, igrači su teži, tromiji nekako u većini situacija, da je malo teže to raditi protiv svakog tima. Pozicioniranje u igri je jako bolje, i to ne ono koje vi forsirate, nego ono koje odabere sam AI u samostalnoj odbrani dok vi jurite nekog igrača kako bi napravili faul za crveni. Ista stvar koja mi se jako svidela je to da skilled igrač može pobediti dosta jači protivniči tim sa slabijim, samo zbog korišćenja prave taktike. Sada kada smo kod taktike čisto da pomenem šta je bitno ovde.
FC IQ ne znači da je samo jedan sgment u igri poboljšan, a to je IQ igrača, kojima, budimo realni, i u stvarnoim životu treba IQ Boost. On a serious note, FC IQ je generalno kako se igra ponaša prema onome kako je igrač igra. Znači tu ne uzimamo samo mogućnost AI-a, nego i vašu manipulaciju svega na terenu, taktike, navike, način igranja i prilagođavanje igre na sve to, bolje rečeno dinamička adaptacija celokupnog flowa igre. Tome ne doprinosi samo to šta vi radite na terenu i šta klikćete na kontrolereu, već i neke realistične izmene i novine koje su ubačene u FC25.
Recimo, sigurno znate da i u stvarnom životu, svaki grač može igrati nekoliko pozicija. Recimo LM može nekada zalutati u sredinu ili vratiti se u odbranu ili eto, krenuti u napad. Do sada u FC i FIFA igrama kada bi zamenili poziciju određenog igrača, njemu bi ocena automatski pala, kao da je retardiran ako igra na toj poziciji, što ni malo nije realno. Sada, svaki igrač može da ima nekoliko pozicija na kojima je dobar, i te pozicije mogu dinamično da se menjaju ui toku mečeva, što znači da vi ustvari možete preko shortcutova menjati taktiku on the fly u toku mečeva.
Recimo izbacite napadača i ubacite sredinu terena, do sada ste morali da to promenite u formaciji u toku pauze, sada ne morate to da uradite. Recimo i da napadate i želite da transformišete tim sa 4 napadača, a onda posle napada da se vratite sa 2, polušpicom i 5 na sredini. Nema problema, sve je to sada moguće, kao što rekoh, on the ffly. Ovo ne samo da poboljšava celokupan gaming doživljaj već napokon daje igračima kontrolu nad timom i utakmicom. FC se ovim bliži tome da vi niste samo igrač utakmice, već i trener svoga tima koji jednostavno mora da se prilagođava protivničkom timu iz trenutka u trenutak.
Sve je ovo malo teško za prihvatiti na početku, pogotovo prilagoditi se da efikasno koristite ove nove „fore“ ali vremenom sve legne na svoje. Najbolje od svega je što vam upravo ovo, kao što sam gore napomenuo, omogućava da igrate bolje protiv jačih timova koji igrajui sa generic postavkama u taktici i sa i generic postavkama igračima. Jer ako nekoga taktički nadjačate, nebitno koga ima u timu, neće mu pomoći.
Kao što svi mogu da zamisle, ovo dosta menja samu dinamiku igre, i kao nekome kojem je svo to cvrckanje taktike i pritiska igrača i svega ostalog stvarno bilo smorno, sada sam jednostavno hteo da naučim kako se šta radi i da iskoristim maksimalni potencijal onoga šta mi igra daje i naravno svog tima. Upravo zbog toga, FC25 deluje dosta prijatniji za igru, dosta drugačiji, taktičniji nego ranije igre, što meni jednostavno prija.
Pored modova za igranje, tu su svi all time classic modovi i naravno Ultimate Team koji i dalje prezirem i uključim jednom samo da vidim o čemu se radi. Jako je kul što su ubacili dosta drugih aktivnosti u UT-u koji mogu da vam bukvalno načine da sve slobodno vreme koje ste odvojili za igranje nestane. Isto tako i u Career modu postoje toliko sporednih aktivnosti i zezancija koje ponovo pomeraju taj „igrački“ aspket u više menadžerski i realniji. Moćićete recimo da uložite novac u eSports tim i da pratite njihov napredak, moćićete da potrošite celu platu da ženskog fizioterapeuta jer je potrebno da vas neko masira u više navrat posle svake utakmice, možete da čitate šta o vama pišu na socialsima i nervirate se. Nekako sve deluje realnije i verodostojnije nego u drugim FIFA/FC igrama.
Sada loša stvar, izbacili su Arcade zezancije koje su meni totalno bile kul, a umesto toga ubacili Rush mode, koji je isto kul, ali možda drugačije kul. Rush mode je 5na5 igra na malom terenu, kao mali fudbal gde svaki igrač kontrolisan od strane druge osobe, makar u online modu. Dakle u online modu, vi igrate sa svojim igračem iz karijere recimo i sakuipljate poene kako bi nadograđivali skillove i napredovali kao igrač. Ali cela fora ovog moda je jednostavna zabava ili puno nerviranja. Ovde nema balansa, tako da se može desiti da igrate protiv igrača koji imaju preko 90 rejting dok vi samo što ste krenuli i da vam sasuju 7 golova za 2 minuta, a utakmica traje 7. Ali cela poenta je u zabavi zar ne? Ne u golovima i ko je bolji, ko je pobednik! Ko još gleda to, pa pitajte samo Partizan! Šalu na stranu, mod jeste zabavan i podseća po malo na zaboravljeni FIFA Street. Skroz kul je i to što su inkorporirali ovaj mod u druge modove, recimo u karijeri gde možete preko ovog moda trenirati zamene ili drugi tim, totalno kul ideja.
Generalno gledano FC25 je bolji do FC24. Postoji još uvek taj rubberbanding u Online mečevima iliti kada igra jednostavno želi da vi izgubite utakmicu ili da igrate nerešeno, ali čak i pored toga, zabavna je, jer ponovo FC deluje kao vrsta digitalne droge. Pitajte samo Padawana.