Musou žanr igara, iliti kancer gejminga kako sam nekada voleo da ih nazivam. Najviše zbog toga jer u trenutku upoznavanja sa tim žanrom sam uživao u hero akcionim igrama, kao što je Ninja Gaiden. Ni jedna misou igra mi se nije svidela, a najmanje Dynasty Warrior serijal jer eto nisam video smisao makljanja hiljadu protivnika ka putu između tačke A i tačke B. Tu ipak nisam uzeo u obzir jednu bitnu stavku, a to je priča, jer kineska istorija me nije pretežno interesovala pre nekih 20tak godina. Godine su prolazile, ukusi se menjali, a kineska neo-kolonizacija preko igara je počela snažno da udara po nama, na svim frontovima. Jedina igra, interpretacija kineskog mita, knjige, koja mi se svidela je bila Enslaved: Odyssey to the West i moram da priznam da je to prvi naslov koji me je naterao da proučavam kinesku istoriju i literaturu. Onda je bio jedan veliki post sve do par godina sa Wo Long: Fallen Dynasty naslovom, uh to me je totalno uvuklo na sve moguće načine. Fast forward još nekoliko godina unapred i najavljen je novi naslov, iz najpopularnije musou franšize, Dynasty Warriors Origins.
Kao što rekoh, kako vreme prolazi, ukusi se menjaju, a pošto, ruku na srce po traileru je Dynasty Warriors Origins izgledao fantastično, kako da preskočim ovu igru! Kao što sam već pomenuo, u ovom naslovu nije sve u tom ludom, haotičnom gameplayu koji karakteriše misou žanr igara, već i u priči. Radnja Originsa se dešava 150 godina nakon uspostavljanja istočne Han Dinastije. Jake vremenske nepogode, neverovatne čudne apokaliptičke scene su opustošile celu zemlju i ljudi su ostali bez hrane, vode i osnovnih stvari. Umesto da se vladari ujedine i pomognu svom stanovništu, oni nekako uspevaju da od svega naprave još veću zbrku, terorišujući apsolutno sve koje su u problemu. Povećavaju takse, oduzimaju zemljište, ponašanje koje je totalno suprotno od onoga šta bi se očekivalo u ovakvoj situaciji. Yellot turbans se uspešno sakupljaju u grupama, a to i znači vrlo verovatni pad i Han dinastije, jednom zha svagda.
Do sada u svim Dynasty Warriors igrama ste preuzimali ulogu neke istorijske ličnosti, bolje rečeno grupu takvih likova, jer kako napredujete kroz igru tako ćete sakupljati sve više saveznika. Kada se neko priključi vašoj družini, uvek možete switchovati u zavisnosti od misije na tog lika i igrati sa njom. Origins se malo razlikuje u tome, jer vi na početku preuzimate borca koji ima amneziju, ne zna ko je niti šta se dešava. Ovo je odlično odrađeno uzevši u obzir da je bilo dosta godina od ovog i poslednjeg Dynasty Warriors naslova. To znači da ovaj naslov može, upravo zbog načina na koji se razvija priča, odlično poslužiti novim igračima koji se tek uključuju u ovu odličnu franšizu. Dakle, što bi rekli blank slate kako u glavi glavnog lika, tako i kod vas igrača i sve kreće ispočetka. Sa druge strane tu postoji problem onih koji su igrali starije naslove u franšizi, jer će moći koristiti samo ovog, bezimenog i totalno izgubljenog heroja. Mislim, postoje instance kada ćete moći da koristite i druge heroje, ali to ni najmanje nije slično mehanici starijih igara.
U određenim misijama ćete moći da povedete jednog od devet heroja koje ćete sresti u toku igre. Iako je fokus na vašeg heroja, oni će sa vremenom na vreme uskakati u borbu kako bi vam pomagali u toku misija. Koliko budete bili dobri i efikasni u borbi, toliko brzo će vam se puniti takozvani Swap Gauge. Kada se napuni, moći ćete da prebacite na tog heroja koji je deo misije samo na jako malo vremena, čisto da osetite kako je igranje sa njima. Mada, swapovanje na određene heroje koji su sa vama u bitci ima i dosta dublji smisao. Njihov napad je dva puta jači nego vaš, a često svojim specijalnim napadima mogu uništiti tonu neprijatelja od jednom pa i nekoliko jačih jedinica ili bossova. Upravo zbog toga, ma koliko za neke ovo izgledalo kao mala nadoknada za ono šta smo imali u prethodnim igrama, oni imaju jako veliku ulogu, pogotovo u drugoj polovini igre. Upravo zbog toga, tajming swapovanja je jako bitan, jer to limitirano vreme će vam mnogo značiti u zeznutim situacijama.
NASTAVAK RECENZIJE PROČITAJTE NA