DUNE Awakening Recenzija

Dune Awakening je vrlo interesantan fenomen. S jedne strane, ovo je tipična multiplayer survival-crafting igra koja verno kopira mehanike na koje su već postale standard u ovom žanru. S druge strane, zahvaljujući serijalu po kome je napravljen, Dune Awakening ima i više nego dovoljno unikatnih elemenata i priče da stoji na svoje dve noga, nasuprot svojim nedostacima (a stvarno ih ima). Nije savršena igra, ali smatram da ima dovoljno dobrog da opravda ovo loše, zbog čega sam je i toliko dugo igrao.

Nađi Fremene (tu su negde u pustinji)

Pre nego što počnem sa recenzijom, samo da se razjasnim. Ja nisam fan Dune (odnosno, Dine pustinjske planete). Nikada nisam gledao ni jedan film, knjige nisam čitao, pa čak ni druge igre nisam isprobao. Nasuprot mom neznanju ovog popularnog serijala, stvarno sam hteo da igram Dune Awakening. Zašto? Zato što je predstavljena kao neki MMORPG sa Survival mehanikama. Pošto volim oba ova žanra, stvarno sam se radovao da oprobam ovu igru.

Nakon što napravite svog karaktera i izaberete početne sposobnosti i poreklo, vi dobijate zadatak da dođete na Dinu i pronađete Fremene (grupu ljudi, koji su nestali i koji čuvaju neku veliku tajnu). Znam da ovo nije najbolje objašnjenje i jasno je da mi fali još dosta znanja o izvornom materijalu, ali iskreno… nije vam neophodan da biste igrali ovu igru.

Sve što treba da znate je da ste, uglavnom, sami, da treba da preživite na okrutnoj planeti, i da imate jedan krajnji cilj koji možete (i ne morate) da završite dok se borite za svoj opstanak. Ako ste igrali igre kao što su Conan Exiles (isto od Funcoma) ili Ark Survival Evolved, znaćete otprilike šta vas čeka; veliki otvoren svet gde treba da gradite bazu, skupljate resurse, sredite neprijatelje koji vam stanu na put i možda otkrijete malo lore.

Dobro jutro, komšo! Može litar krvi na zajam?

Kada pričamo o survival-crafting igrama, skoro sve počnu na sličan način. Sečete drva, lovite divljač, kupite voće i povrće, i gradite bazu od kamenja i stabala koje ste posekli. A kako sve ovo da radimo na planeti koja je skoro 80% pesak?

Kada je reč o preživljavanju na Dini, vrlo je jasno šta je najdragoceniji resurs. Od početka, do kraja igre, uvek ćete morati da pazite na vaš nivo vode. Iako se ne spušta brzo, potrebno je da svakih desetak minuta malo cugnete vode, kako ne biste dehidrirali. Imate tri nivoa, i što manje vode imate, to manje štete radite. Ako padnete ispod nule, HP počne da vam se smanjuje i kad to dostigne nula, gotovi ste. Ono što mi se jako svidelo je mehanika da ako stojite na direktnom suncu, možete dobiti sunčanicu i onda brže postajete žedni. Da biste ovo izbegli morate da nađete hlad.

Ako ste fan Dune serijala, verovatno već znate neke načine kako da se domognete vode. Možete nositi specijalno odelo koje svu vodu koja se ispolji iz vašeg tele pretvara u pijeću vodu, možete piti i skupljati rosu sa pustinjskih biljaka (ali samo noću), a možete je čak skupljati iz vlažnosti vazduha (ako imate za to alat).

1 Like