Završio igru tokom vikenda, negde oko 70-80 sati mi je trebalo. Milsim da mi je jedan side quest i nekoliko lokalnih ostalo nezavršeno.
Uglavnom, igra mi je lepo legla, ponajviše zbog zadovoljavajuće borbe, upotrebe moći, strateškog rasporeda kada koristiti ultimate potez i sinergija sa članovima grupe koju u tom trenutku vodite. Kada se kroz skill-tree otključaju određene moći i ukombinuju sa oružjem/štitom/oklopom mogu se dobiti zanimljivi buildovi za vaš stil igranja. Ja sam napočetku izabrao Warrior sa Champion specijalizacijom gde mi je fokus bio na Fire i Smash aspektu builda. U svakom trenutku se Skill poeni mogu refundirati i investirati u potponu novu granu ako vam se ne dopada trenutni raspored. Kada ste već +20 level, dešavalo se da samo moćima sameljem protivnika bez da sam mač potegao. Takođe vrlo zabavna i nadasve korisna mehanika je štit, koji pored odbrambene i parry funkcije, ima mogućnost da se baci na protivnike. Za štit se može otključati i opcija da bude eksplozivan čime nanosi damage u određenom radijusu gde udari.
Sve ovo može biti više ili manje bitno u zavisnosti od težine koju izaberete da igrate, od lakšeg moda gde se sve automatski podešava kako bi se uživao u priči do većih težina gde je bitno dobro uskladiti moći, oružja i opremu do toga da sve to isto radite za svakog člana grupe.
Druga stvar koju bih izdvojio je fantastičnost sveta, prelepa grafika i dizajn nivoa. Jedna od rektih igara gde sam dosta proveo u photo modu ili stao da gledam krajolik. Maštovitost i na momente filmičnost celog paketa je za svaku pohvalu. I ne završava se samo na tome, nego različitost kostima, oružja, oklopa, kako vaših tako i kompanjona koje vodite. Kako je urađena kosa likova u igri je posebno dostignuće, Frostbite Engine stvarno ima određene adute u rukavu.
Dizajn nivoa je čista desetka jer kad god pomislite da zbog sporednog zadatka u okviru questa skrećete sa puta, ubrzo shvatite da vas igra vrati nazad na pravi put čim ste taj zadatak obavili. Tu su i mini zagonetke, poput kako doći do kovčega na vrhu kule ili iza napuklog zida.
Priča u igri (koliko sam skapirao) se nadovezuje na prethodne delove samo donekle i odve je u pitanju svež početak koji se dešava u istom svetu. Pojedini likovi od ranije gostuju u ovoj igri. Rekoh ranije, ko nije toliko upućen u Dragon Age svet, ova igra dosta toga baci na igrača u startu, ponajviše što se tiče lore-a ali je glavni motiv igre jasan kao i vaša uloga u tome. Da bi ste ostvarili cilj, potrebno je da regrutujete određene specijaliste u vaš družinu. Sa ovim dolazi do niza problema koje je potrebno rešiti i uskladiti vaš tim kako bi ste mogli izaći odbeglim bogovima na megdan.
I kada dođe do velikog finala (point of no return) otvara se nova poblast u igri gde se odvija finalni obračun. Ovaj deo je potrajao oko dva sata, možda i duže, sa nekoliko interantnih saznanja i obrta koji je celu priču popeo na viši nivo. Pošto sam pre toga već bio odustao da pohvatam sve stvari, ovo je bilo iznenađene i osveženje.
Da se osvrnem na kontroverzu oko igre, za ovih 70 sati imao sam ukupno 10-15 minuta razgovora sa non-binary osobom i pet minuta sa gej osobom, pti tome oba dijaloga ne moraju da se dese ako ih ne izaberte. Ja ne znam na kakav woke su ljudi prohisterisali. Što se tiče romansi, i tu birate sa kim ćete da završite ili vas to uopšte ne zanima. Svakako sumanuto da se o tome toliko vikalo a realno mrvica u celoj igri.
Sve u svemu, jako sam zadovoljan celim paketom i zadovoljilo hack-n-slash avanturisanje. Kada igra dođe u EA Access/Game Pass za godinu dana, svakako je makar probajte.