Diablo 3 Xbox One runs at 1080p because Microsoft insisted, says Blizzard

UPDATE: “I won’t dictate a framerate and/or resolution on a game,” objects Xbox chief
Diablo 3 runs at 1080p on Xbox One (with a day-one patch) because Microsoft deemed the planned 900p resolution “unacceptable”, Blizzard’s production director John Hight has told Eurogamer.

Update 1:

Head of Xbox Phil Spencer has addressed Hight’s comments on Twitter, objecting that Microsoft isn’t in the business of “dictating” resolution or frame rate to developers, whether third or first party. He’s also seemingly confirmed that the resolution bump was possible thanks to the console’s June SDK update.

Here are the Tweets in question.

@XboxLiveGamer88 We didn’t force any game to ship at 1080p. We work with devs to make the game they want to make on XB1.— Phil Spencer (@XboxP3) August 20, 2014

@XboxLiveGamer88 Diablo III was coming through during GPU increases in June, was good partnership to create a great Diablo on XB1.— Phil Spencer (@XboxP3) August 20, 2014

@DarthXbox I agree with you, let the studios make the call on what they want to ship. They know their games better than I do.— Phil Spencer (@XboxP3) August 20, 2014

@Wanorios Thanks. I just thought we could get to 1080p. If Blizzard thought it wasn’t right for Diablo they had the call on what shipped.— Phil Spencer (@XboxP3) August 20, 2014

@CYCLEGAMER1 Studios decide, even our first party studios, I won’t dictate a framerate and/or resolution on a game.— Phil Spencer (@XboxP3) August 20, 2014

Original story continues:

“We did have 1080p, but we were finding it challenging to keep our frame-rate,” Hight explained to the site. "Because Diablo’s so much of an action game, we wanted to have a responsive feel - especially with four players.

“When you get four witch doctors in a room full of demons, that’s probably the worst case scenario for us because we have effects going off everywhere. We want to make sure that it still feels very glassy, very responsive, and that’s why we dropped resolution down on it.”
Microsoft demanded that Blizzard turn up the dials, however, and collaborated with the team’s programmers to make this happen.

“We did find it challenging early on to get it to 1080p,” said Hight. “That’s why we made the decision to drop to 900. That’s what we demoed and were showing around E3 time. And Microsoft was just like, ‘This is unacceptable. You need to figure out a way to get a better resolution.’ So we worked with them directly, they gave us a code update to let us get to full 1080p.”

The “code update” in question could be the much-publicised June Xbox One software development kit update, which allows developers to exploit GPU reserves previously set aside for Kinect’s exclusive use. That’s just speculation on my part, however.

Ko nije pogledao evo kako radi na X1

Bitno kao su oni rekli da je 60fps mnogo bitnije nego 1080p,ja vec vidim potencijalni problem.Ako neka igra ne bude slabija bila na xbox one morat ce onda i modificirati verziju ps4 kako bi obje verzije izgledale slicno.Jbga zalost,ali to je tako.Uvijek je na prvom mjestu slabija konzola i optimizacija kako bi se sto vise izvuklo iz nje.Tu se nesto opasno muti:Prvo kazu kako 1080p uopce nije bitan,a sada guraju dev da potjeraju igru u 1080p

Meni se čini da Xbox One može da potera sve igre isto kao i PS4, nego da se developeri jednostavno ne trude dovoljno sa optimizacijom.
Možda i nisam upravu, ali ne znam kako to da već na početku prve igre ne mogu da rade u 1080/60, šta će biti za 3 godine, 576/30?

Eh dobro ne bas sve igre,ali dosta njih da npr CoD:Ghosts 720p pa koga oni hebu ili Battlefield 4.
Sada ovaj drugio dio TU je dio gdje mnogi grijese za par godina igre ce raditi JOS BOLJE te ce vecina raditi ili na 900p ili 1080p.Tako ja ocekujem i to je neko moje osobno stajaliste na sve to-

P.S Trude se oni dovoljno s optimizacijom na XBone,ali malko zapostave ostale :slight_smile:

Tetris portovani radece fino na xo u 720 p :wink:

Glavni problem kod slabije konzole je to sto ako zele full HD 60fps verziju igre, moraju mnogo vise vremena i resursa usmjeriti na njenu optimizaciju. Stoga, dosta developera se odlucuje da stave manju rezoluciju kako bi ustedili na vremenu, a samim tim i na novcu. Ovaj put su morali bolje optimizovati Xbox verziju pod pritiskom MS-a. Neka moja vizija svega toga.

Pa nisu je optimizovali jer nemaju sirovu snagu za tim. FPS pada to low 50s, a za ovu igru to je neverovatno bitno. Igra je pravljena da bude stable 60 all the time. Jednostavno nisu imali čime da izvuku te performanse koje su potrebne za 1080p60. Na kraju dana, FPS i stabilnost je sve, a MS je odlučio da žrtvuje to kako bi rekao “eto i kod nas je 1080p60”

Slazem se eto bitno je da im pise 1080p 60fps a kako to radi u praksi koga boli uvo :smiley:
Bolje da su ostavili 1600x900 i da roka preko 60 frejmova ali…

Pa i PS4 verzija pada nekad i na 44fps-a, znaci nije ga samo MS zrtvovao, nego je to isto uradio Sony koji ima vise sirove snage od XBone-a

Ja opet kazem, nije do konzola nego do samog tima koji je pravio igru :smiley:

Meni je bitno da pise 1080p i da radi 60fps samo zbog PS4 fanboy-eva. Vrlo dobar potez MS sto im je tako naredio, ne bi se oni cimali.
Sto se tice dx12 i xo mislim da su uspeli razliku u snazi da smanje i sada su priblizne, sve na racun dobrog kodiranja i optimizacije a MS mozes i hoce tu magijuda izvede.
Ja cekam da nam daju neki demo od tih novih naslova da probamo, mogu i one sa E3 da daju pa da vidimo sta to nude a ne neke novinarske tesktove, marketinske reklame i ostale gluposti koje ne predstavljaju nista bitno samo dizu prasinu i obrecavaju a kada uzmes igru dobijes sarenu lazu.

DX12 dolazi krajem 2015,ali je vec sam CDProject RED izjavio kako to nece puno utjecati na 1080p na xboxu one

Kako naterati Xbox da tera igru u 1080p? Prosto! Smanji detalje :smiley: Eee moj M$, na šta si sve spreman…

Zato sto W3 izlazi krajem februara, tako da nista nece znaciti to sto DX12 izlazi u oktobru-novembru :stuck_out_tongue:

“When we first started playing on PS4 and XB1, we expected the game not to work at all, because it was so heavy, so we were expecting it to crash, but it’s actually running.”

Nisu nesto sa prognozama.

Svi su oni obične lencuge, koji žele sa što manje rada da naprave igru za sve moguće sisteme

Na trecem chapteru sam, ni jedan pad video nisam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislio je verovatno na prvu verziju igre koja je imala glich sa fps-om bilo je na digital foundry-u medjutim da su sredili to sa day one patchom.

[SIZE=2]Malo porazavajuce za port igre koja je izasla jos 2012:

In areas with more enemies and effects - like the Tristram gates battle, or chaotic Act Two overground encounters - we now see frame-rates drop from the locked 60fps seen at 900p to the low 50s. In short, while Blizzard closes the gap between Xbox One and PlayStation 4 in terms of image quality, there are now performance issues that creep in at the game’s extremes while at 1080p

Doduse, veliki deo igraca verovatno nece dramaticno doziveti pad sa 60 na 52-3 tako da mi se cini da je 1080p boost ipak bolje resenje zato sto rezoluciju gledas sve vreme. [/SIZE]