Da li bi ste kupili PS4 ako bude imao isti/sličan pristup DRM-u, always online-u i second hand prodaji?

Jednostavno, za sada ne znamo šta je Sony na ovom planu uradio dok je Microsoft trapavo izneo svoj plan DRM i naišao na gomilu kritika i bes korisnika. Predpostavimo da Sony isto ili slično uradi sa PS4, da li bi ste i pod tim uslovima kupili konzolu? Ako da, zašto?

Da. Radi svega ostalog. Jačeg i pouzdanijeg hardware-a, ozbiljnijih (barem po meni) exluziva i PS+a.

Sent From My Xperia ion, Using Tapatalk 2

Naravno da ne. Jedini razlog što neću kupiti Xbox One je obavezan online i nemogućnost kupovine polovnih igara, pa što bih onda kupio PS4 ako će isto to da ima ???

Ako bi došlo do toga, onda ne bi kupio ni PS4. Jednostavno, sva ta ograničenja i bukvalna ucena korisnika ne bi trebala biti podržana od strane bilo koga, bez obzira da li je u pitanju Microsoft ili Sony. Iako ima dosta članova ovde koji koriste pirateriju i kažu: “mene ovo ne dotiče”, “ja sam skoro uvek online, pa ne vidim problem u always online”, “ako kupim igru, onda je neću prodati” i “nikad nisam kupio polovnu igru, tako da me baš briga šta će uraditi u vezi sa njima”, ovde je u pitanju je globalna pojava koja dotiče sve. Ovo što Microsoft pokušava je neverovatno glupo i štetno po sve, kako po korisnike, tako i po sve povezane, MS, izdavače, razvojne timove, radnje koje se bave preprodajom polovnih igara, itd. Jednostavno, ako bi obe konzole ovo uradile, većina bi se vratila na PC, oni koji bi pored svega kupili konzole ne bi kupovali toliko igara i dlc-eva. Dosta igrača u svetu radi ovako: Kupe igru, ako im ne valja, oni je prodaju i kupe novu, i tako u krug, taj “profit” koji izdavači gube je i dalje prisutan, recimo, CoD je glavni primer toga, zašto bi igrao recimo MW2 kada se pojavio Black Ops 2, zašto ne bi zamenio MW2 za, lupam, 15 funti i tome dodam 20 ili 30 funti za Black Ops 2. Novac je tu i dalje, zarada je tu, ali je problem u tome što će neko kupiti MOJ MW2 za određenu cifru, koju izdavač neće videti, ALI, opet, šta njih briga za to što ću JA raditi sa MOJOM kopijom igre, koju sam platio, mogu da je poklonim, prodam, zapalim, šta god, jer je moje vlasništvo, sa ovim glupostima o ograničavanju SVEGA u vezi igrama, ja u osnovi više ne posedujem igru, već sam platio pretplatu na nju i ne mogu sa njom da radim šta hoću, jer nije moje vlasništvo, već je i dalj vlasništvo razvojnog studija i od njih zavisi da li ću moći da je prodam ili ne.

Ako i Sony to uradi, sledećom prilikom će i Nintendo početi to da primenjuje, i onda bi trebalo zaboraiti na konzole totalno.

Pc glorious master race. Za godinu dana sklapam sam neki pc ali cu uraditi alienwareovu foru, nacicu malo kuciste koje podseca na konzolu i neko brutalno hladjenje pa cu ga prenositi iz klasicne stone varijante u dnevnu sobu kad imam priliku, i naravno koristicu x360 dzojstik koji ne mogu da menjam ni za sta.

Sent from my GT-S6500 using Tapatalk 2

Verovatno da, pre svega zbog ekskluziva, horse power-a, kao i zbog njihove plus ponude, zbog remote play/control mogucnosti sa mojom Vitom, ne posmatram PS4 kao odvojeni sistem, nego kao nesto sto moze dodati vrednost Viti koju vec koristim.

Takodje, i zbog toga sto glupi EA tretir PC korisnike kao poslednju rupu na svirali, moracu da kupim bar jednu od dve konzole zbog FIFE.

Ne svidjaju mi se ogranicenja, ali mogu da zivim sa tim, nije dealbreaker ako bude bio moguc sharing i jeftinija nabavka digitalnih izdanja, po meni to u potpunosti anulira potrebu za polovnim igrama. Jedino sto ti treba drug sa kojim ces da delis, a ima isti ukus skao i ti, i nece da te zavrce za kintu, moljaka da mu dajes da se dzabe igra i da ti visi na grbaci. Imao sam slicna iskustva sa ovom generacijom (PSN) pa ulazim malo oprezno u sledecu.

I PC mi je always online, ne secam se kada sam bio offline… Ono sto nikako ne bi valjalo je samo ako budu pravili probleme u single play igranju kao sto mi se Diablo 3 stalno diskonektovao. To vec ne zelim da trpim.

nikako ako im se dopusti bice sve gore i gore sta mozemo ocekivat u buducnosti
ako i sony zaj…a nadam se da nece
nabavljam hakovan 3D-s
a velike konzole nek se j…
mozda nekad wiiu ako dodje do neke meni pristupacne cene

Sve mi se cini da ce se ponoviti scenario od prosle generacije.

Sony ce furati negde 2-3 godine bez pirata, MS ce hakovati pre nego sto se pojavi u prodavnicama i bice najpopularniji u srba (verovatno bez lajva, though), a Nintendo ce se podici iz mrtvih i pwnovati sve :smiley:

Ja vidim da ce se PC vratiti u zivot :smiley:

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Vec jeste :slight_smile:

Ako bude bila ista kao i One necu je uzimati vec cu te pare da spucam u nadogradnju kompa i da furam tako.

I ja mislim da soni nece biti hakovan ali takodje mislim da nece ni box zbog tog vezivanja igara za nalog provere i jednodnevno kacenje na net.Sve to treba zaobici a trenutno mi deluje nerealno i nemoguce.Ako budu stavili da za aktivaciju igara konzola mora da dobije neke podatke sa servera i da zvaku kopiju bude neki drugi kod mogu da zaborave.

Naravno da ne. Ne pada mi na pamet da kupim konzolu gde ce mi Microsoft ili Sony govoriti sta da radim sa njom a pogotovo je ne bih kupio ukoliko mi kazu da ne mogu da pozajmim ortacima igre. Ukoliko Sony krene kao MS, onda se okrecem kompu, skupljacu pare da ga pretvorim u neku zver.

Sony mora da bude lud ako se odluci na isti korak kao MS, pa tu su zarubili svi, ako dodje do toga, terace tako mozda prvih godinu dana posle toga mora da ukinu to pa da ne znam sta. Dalje, piraterija, pa covek je napravio te konzole nije napravio vanzemaljac, covek ce i da ih razbije, obe… Piraterija ne moze da zamre apsolutno nikad, jedino ako budu igre dzabaluk jeftine a da svi imamo platu basnosnovno veliku i onda da nas bole dupe za pirate, ovako smo primorani da se okrecemo toj soluciji… Ja prvi da mogu voleo bih sve iz originala da jednostavno ne osetim igranje po dzepu, ali ne moze, zena, deca, kola, racuni, zivot bre…

Vec sam napisao negde, pa da ponovim. Konzolu ni sada ne nosim nigde, da cu prodavati igre necu, a da imam always online net, imam. Ne bih se slagao s tim da to uvedu no to nije razlog zasto ne bih uzeo. Uzeo bih PS4 over novi xbox zbog mnogo drugih stvari, koje sada necu nabrajati a spomenucu samo meni najbitniji. Nekako ne mogu da se otrgnem utisku, cak i posle svih hvalospeva o milijardi dolara, i 15 najavljenih ekslkuziva, da MS-u igre nece biti u prvom planu. A ako gledam moj ukus igara, meni realno sony mnogo vise nudi nego MS gledano na ekskluzive, no to cu sacekati kad vidim tih infamous 15.

i vidim da sam jedini koji bi uzeo cak i tada PS4 :slight_smile:

Hah, samo ja i jos neko smo glasali da. :slight_smile: Pazite ovako, da se ne lazemo, na necemu cete igrati igre, bilo kako bilo. Koliko je samo poruka na forumu bilo da se konzole uzimaju zato sto se ustedi vise nego da se uzme PC, tako da ili cete prestati da igrate igre, ili cete kupiti neku.
Ali, ja licno i sad kapiram da sam Xbox uzeo zbog lepih memorija koje sam imao kad sam prvi put uopste video Xbox360, i igrao na njemu par igara, od toga i Mass Effect u koji sam se zaljubio pa ga odigrao posle i na PC-ju. I lakse mi je bilo da nadjem xbox sa RGH-om, dosta se prostije pokrece sve i bolje radi sama ta piraterija nego na Sony-ju. Bar je tako bilo kad sam ja uzimao. Ali, mislim da sam i sa ovom generaciom pogresio. Ili sam bar trebao ranije da uzmem jednu, pa u dogledno vreme i drugu, jer vredi imati Xbox. Samo, meni je po pitanju ekskluziva, a to je ono sto mene i zanima na konzoli, cak i PS3 bio bolji. Svidjaju mi se i one sa Box-a, ali PS ih jednostavno ima vise. Tako da se razmisljam da li da zadrzim uopste ovu konzolu, ili zamenim za ps3. Ili da kupim obe, ali iskreno, necu imati vremena za to, a ne bih da mi skupljaju prasinu.
Sto znaci to je i odgovor, kupio bih PS4 zbog ekskluziva. Steta sto necu moci da ga nosim nigde samnom, kao sto rekoh, volim eto kad odem s drustvom u vikendicu da ponesem, trenutno Xbox, i da cepamo tako uvece kad vec ne radimo nista.
Iako mi nismo videli igre, uveren sam da ce ih PS4 imati vise, i to nema veze sa jacinom konzole ili bilo cime, jednostavno, PS je odavno poceo sa tom taktikom, vidi da im to uspeva, da prodaje konzolu, tako da ce i nastaviti. A to sto ce Xbox biti slabiji, to im samo ide u korist.
Multiplatform igre su u trenutnoj generaciji bile slabije zbog arhitekture. Ali ako stvarno bude lakse developerima da prave igre, sigurno nece praviti za xbox pa staviti istu grafiku i na PS4, kao sto nije u vecini igara bila na PC-ju, vec je bila znatno bolja. Cak, sad kad ni konzole ne budu vukle nazad svojim hardverom, i kad i PC i PS4 budu jaki, ne znam sta ce Xbone raditi, 2 beats One, sem ako MS dobro ne iskesira, a to ne znam koliko se isplati. :slight_smile:

meni je sony uvek pruzao veci kvalitet nego microsoft nazalost nisam imao mogucnosti da kupim sony 3
a u tom trenutku je bilo il cu sad kupiti neku konzolu il pitaj boga kad
i ja kod kuce imam non stop net pa me kao to ne pogadja (osim kad nosim kod drustva il na teren, ali vecinu sam vremena kuci)
igre pozajmljujem i piratske i originale i to mi je nesto sasvim normalno
ali i da me ne pogadjaju sve ove restrikcije ja na ovo ne gledam samo iz svoje perspektive
neko nema uvek net…neko u drustvu nema para da kupuje igre a neko ima pa zasto se ljudi nebi razmenjivali
treba ljudi zajedno da im kazu ne il sta vec jel ako svako bude gledo samo sebe…

Ps3 ima bolje exluzive i samo zbog toga sam ga kupio, ali me tolko nervira sonijev joypad da je to neverovatno, nesto sugavije nisam drzao u ruci. Samo kada se setim nisanjenja u killzonu i unchartedu :swear:

novi PS4 joypad navodno u pecurkicama ima grip kao MS-ov, i ja stojim iza toga da je sonyjev joy daleko iza Xbox joya.

A sto se tice toga da Always Online, kad odete na vikendicu pa kako da igrate tamo, cmon, ne bas svako ali verujem da 90% ljudi koji su u svetu gejminga imaju neki smartphone. u kvalitet i model telefona ne zalazim, ali cak iako ste prepaid korisnik sa 200 din kredita, mogu da se kladim da mozete uraditi personal hotspot sa mobilnog uredjaja tek toliko da zakacite konzolu na net da mozete da igrate. Ako ides na vikendicu gde nemas signal, verujem da nema ni struje. moje skromno misljenje.

Evo ja sam jedan od tih. ovo si lepo srocio, ali mene ovo stvarno ali stvarno ne dotice. Kao sto me ne dotice da je Mc donalds stetan po zdravlje i treba ga zatvoriti. Ako neces nemoj da jedes tamo. ko voli nek se odvaljuje od junk food-a. isto i ovo.

ja sam onaj drugi :slight_smile:

Nisi jedini sigurno, i to je ok. Svako ima pravo na svoj stav. Verovatno ni vecinu na forumu uopste ne doticu te restrikcije koje je MS objavio, ali, kao svi ljudi, mrzimo da nas neko ograničava i da nam govori šta smemo a šta ne smemo. Ni meni nije toliki problem to za restrikcije, ali je ovo verovatno trial za nešto gore, i to je razlog zašto ne bi kupio ni PS4, možda sam paranoičan, možda sam samo bandoglav, ali ću radije da sklopim PC i da igram bez ograničenja nego da trpim sr*nja koja mi neki umišljeni idioti nabijaju na nos.

diablo, sim city, i bilo koji mmo, sve na pc-ju. ako zazivi ni pc nece ostati imun na ovo