Console Market Share up to date 31.04.2012


Ova generacija, izjednacena…a sledeca?

Totalna nevera da je Wii prodao ubjedljivo najviše konzola…

Market share nije jedini pokazatelj.

Podjednako je bitan revenue market share, a zatim prihod po korisniku, onda i prihodi od rojalti marzi i servisa koje nintendo nema - niko ne kupuje igre a 3rd party podrska je nikakva, samo se igra sport koji dolazi uz wii, premium servisa nije ni bilo…

Nintendu, za sada, sa svojom “next gen/zapravo current gen” konzolom ne ide bas najbolje, a za Sony i MS, videcemo, sve je moguce. Za sada deluje kao da Sony ima blagu prednost u startu, predstavljeno resenje i bolje razvojne studije, i nesto sto lici na ekosistem (vita/psn/ps+/gaikai).

Nitendo zapravo nije ni konkurencija ovim sistemima… Nitendo je entrataiment sistem, dok je ps i xbox prvenstveno gaming… Mislio sam na ta dva brenda koji su 50-50%

Ovo je jedan od pokazatelja da najjača konzola ne mora da bude i najprodavanija/najzastupljenija. Možemo da mislimo o Wii-u šta god hoćemo, ali se Nintendo opako omastio. Takođe, ako je hardware i jačina mašine bitna, kako to da je DS oflekao PSP a 3DS šije Vitu. Svodi se na to kakve su IGRE i kako demonstriraju mogućnosti sistema. Wii Sports je nešto najbolje što je Nintendu moglo da se desi i na pravi način proda ideju Wii-ja kupcima. Pitanje je zašto third-party studiji nisu toliko bili uspešni u tome, makar da delimično iskoriste ogromni potencijal.

Nintendo je najtanji sa igrama, ubedljivo, bez obzira da li gledas kvantitet ili kvalitet. Nisam siguran zapravo uopste u to i koliko se omastio i mislim da uzasno zaostaje za revenue market share-om kada se sve zajedno sabere. Super Mario i Zelda ne mogu da nose multibilionski biznis koji je danas postala gaming industrija!

Tajna uspeha je u onome o cemu je i Noodle svojevreno pricao - motion kontrolerima, gimmicku koji je obecavao uzbudljivo imerzivno igracko iskustvo a zavrsilo se tako sto su svi igrali samo onaj sport koji dolazi u paketu sa konzolom koja je vecinu vremena samo skupljala prasinu.

Igrackica za mamu tatu i malog batu, sa cenom kao komplet lego kocki i nekom maglovitom predstavom da bi cela happy porodica mogla da skakuce ispred televizora i ludo se zabavlja troseci visak kalorija.

To ne vredi maltene ni porediti jer je neka druga grana industrije. Kao da poredis xbox 360 i elektricne brijace.

Mislim da se Nintendo sa Wii omastio jer je samu konzolu prodavao u plusu dok su PS3 i Xbox360 prodavani u minusu, barem u početku. Wii Fit, Wii Sports a posebno Mario Cart su isto tako doneli gomilu novaca. Jedino čega se sećam da je bilo prodavano od third-party studija je Just Dance i slične igre koje su se upravo oslanjale na gimmick koji je Wii furao.

Moja poenta je da bez obzira što su 360 i PS3 bile zveri u odnosu na Wii, Wii se više prodavao. Napipali su pravo vreme za pravu stvar da su čak i Microsoft i Sony napravili svoje gimmick dodatke (Kinect i Move) ali nisu ni blizu profitirali na tome kao Ninntendo. Prenešeno u sadašnji trenutak, mislim da bez obzira što Sony nudi gejmersko čudovište od PS4 da neće uspeti da ga proda u velikom broju **ako bude **samo hard core gejmerska sprava.

Sada, kada počinje nova generacija, imamo WiiU koji se do sada nije pokazao, imamo PS4 koji je HC mašina i tek treba da vidimo šta nam donosi sledeći Xbox. Svi imaju podjednake šanse da donesu nešto novo, pitanje je ko će biti PRVI da to nešto NOVO prikaže i sprovede. Nemam ni sam pojma šta bi to “novo” trebalo da bude ali to definitivno nisu nasvirane hyper igre (koje mi HC gejmeri isčekujemo) nego neki “hip mojo” koji će privući neku novu publiku i napraviti razliku u broju prodatih i zastupljenih konzola.

Da se razumemo, i mene nervira skakutava porodica i social momenat koji ne želim previše u životu ali mi se tu najmanje pitamo jer tradicionalni gejmer odumire a želja proizvođača konzola je da ima što više “uvaljenih konzola” te su im potrebne i druge demografije da bi do što više kuća došli. Ja želim da gaming kozola bude samo za gaming, ali stvar je u tome što sami proizvođači to ne vide tako, a svako od njih će pokušati na svoj način da privuče nove mase.

To nesto novo moze biti samo Oculus Rift, koliko moj horizont seze u blisku buducnost. Znam da promasujem poentu tvog posta ali, pogledaj koliko inovacija donosi PS4 sto na hardverskom/softverskom planu, sto na polju socijalnih mreza i striminga. Uvodi se striming servis koji ce da postane temelj nacina kako igramo igre narednih 50 godina mozda i koji ce da jednog dana uciniti klijentski hardver irelevantnim. Nista hip hop mojo, samo sustina.

Problem sa tim mojo-pristupom je u tome da nije na duge staze. Motion kontrolerima se vec nazire kraj, a nisu bili ni za sta ni dok su trajali.

Ko zna, mozda MS ponudi neko ludilo ali za sada ni Kinect 2 ni onaj Ilumi Room, ne deluju kao da ce izazvati pomamu. Treba se ipak za sada fokusirati na hardver i igre koje ce da ga najbolje iskoriste. Bio bih najsrecniji ako bi next Xbox bio hardverski jos jaci nego PS4 sto znaci da ce hardver biti jos manje limit za neobuzdanu mastu i nebeske budzete developera - dok se sve jednog dana ne premesti u oblak.