Concord - Recenzija

Nije jedna, ostalo je samo par njih u razvoju.

Marathon će umreti pre nego što izađe, Concord je već umreo, makar u ovom obliku.

Ovo nije jeftina igra, preko 100mil su uložili u nju, ovo je triple A multiplayer, ali kao što sam pričao na Eri, ljude bole da je nešto triple A u multiiplayeru, bitno je da je zabavno.

To Triple A se naplaćuje 40€ i to ih je ubilo.

Vidi Call of Duty. Od MW2019 svaka sledeća sve gore i gore izgleda, desetine miliona igraju igru, jebe im se što gore izgleda nego igra sa prethodne generacije konzola, važno je da je zabavan i da ima TONA contenta za otključavanje i igranje. Milijardu stvari, još sve interchangeable sa svakim sledećim naslovom, skinovi ovo ono…

1 Like

Helldivers 2 i dalje igraju preko 50k PS5+PC combined. Daleko od toga da je igra loša, samo eto dev tim uništava igru.

Šteta što nisi igrao, Helldivers 2 je i dalje najbolje MP iskustvo za jednog igrača.

3 Likes

Sve je to jedan prljav biznis, tek malo iznad gambling industrije.

Ovo je bukvalno sudbina 99/100 live service igara. To je sve default i “normalno”. Jasno je bilo i da ce Palworld isto proci. Jednostavno, hiperprodukcija, publika je jako nezahvalna, trazi content na dnevnom nivou, malo proba, zasiti se, predje na drugi live service i naglo padne broj igraca, a pre toga krene kuknjava kako su developeri nesposobni, ne rade nista i ne umeju da naprave balans. Mora da bude BAS dobra da te drzi dugi niz godina kao npr Wow, Diablo, CoD… ili da bude nesto univerzalno popularno i nemoguce da propadne kao fudbal za koji si pokupovao licence i cao.

1 Like

Problem je što će biti otpušteni developeri dok će menadžeri ostati netaknuti. Da li ćemo sada dobiti tekstove o tome koliko je Playstation management upitan?

1 Like

Dosta je bilo kritikovanja Sony-jevog okretanja ka multiplejeru, verujem da je delimicno zato i smenjen Ryan (dok npr Spencer koji je mnogo dublje zakopao MS, nije smenjen).

Jim Ryan je sam rešio da ode u penziju. On jeste odobrio skretanje ka GaaS naslovima i zbog toga kupio Bungie da podrži ceo poslovni model. Uspeh Helldiverse 2 igre ih je verovatno samo motivisao da je to pravi put i nekako su se zaneli da će se to preslikati na Concord. To ne znači da će ostali naslovi u razvoju imati sličnu sudbinu a na Playstationu je da izvuče pouku iz ovoga što se desilo sa Concordom i uradi bolje za sledeću live service igru koju spremaju.

Velike pare i vreme su već uloženi u većinu njih da bi ih sada otkazali, mada ladno su odsekli The Last of Us Factions posle nekoliko godina razvoja, tako da vrag će ga znati kako pristupaju ovim stvarima.

Sa druge steanr ako sad svi ti studiji batale ono na čemu rade da bi se prebacili na single player igre, trebaće im 4-6 godina da izbace te naslove. Opet gomila novca i vremena za nešto što nije garantovano da će povratiti uloženo.

Ja bih na njihovom mestu samo bio pažljiviji sa sledećom live-service igrom.

2 Likes

Poprilično sam siguran da Jim Ryan nije otišao samostalno u penziju, uzevši u obzir koliko je još posla imao da završi i projekte koje je počeo. Par studija koje je endorseovao su se ugasila fazon mesec dana nakon što je on otišao.

Većina projekata je naglo ugašeno (conveniently) nakon što je on otišao

1 Like

Verovatno je da su postojali neki pritisci iako je on to predstavio kao dostojanstveno povlacenje, sve je to stvar dogovora. Tek menadzment nije nedodirljiv, menja se dosta cesto, makar u Sony-ju, mozemo da pratimo unazad do PS1 ere.

Iz mojih sebicnih razloga nadam se da ce bataliti live service craziness i vratiti se onome sto znaju najbolje - AAA single player.

Samo ne znam kako je ‘menadžment’ mislio da će 40$ proći. U svetu gde već postoje ustaljene igretine s okeanom sadržaja koje su džaba. To ni jedna računica ne podržava, ma koliko da je igra koštala da se napravi. Trpiš gubitke dok igra ne zaživi, nema druge.

Ok spreman sam za menadžersku poziciju u soniju, poziv samo što nije.

4 Likes

Ljudi pravdaju to što nema sadržaja na launchu kao, igra je tek izašla, dajte vremena.

Pa da ne košta 40€, dali bi vremena. Apex je bio barebone, ali je bio besplatan i game loop je bio odličan

2 Likes

Pa pokusali su razne stvari, secate se dedicated pretplata na MORPG.

Ta fora kao premium multiplejer sto kaze Wahad koga zabole…

Uzgred EA prodaje novu malo izmenjenu Fifu za 60e u stvari 90e je ova ultimate opcija, svake godine novo, samo kaplje + milijarde godisnje od packova. A Live service se svodi na dizajn kartica jednom nedeljno (ono neki bas simple i basic graficki dizajn) i malo boostuju brojeve kartica + ubace par nekih SBC-ova.

Tezak gabling i prevara ta Fifa pa kupuju kao ludi jer je fudbal :sweat_smile:

Jel ima nešto u vezi ove igre što je izdvaja od trenutne ponude u tom žanru?

Apex imao jednu mapu i 6 likova ja mislim (ili 8) na izlasku. Ali je odlična igra dan danas. Ne postoji fluidnije kretanje u nekom fps-u od nje, pentranje, uklizavanje, taktiziranje, pucanje, sve je on point i utegnuto. Ima svoje momente i ume da dojadi, sporo izlaze mape i neke veće izmene ali kad izađe, baš je dobro. Igram ga aktivno od izlaska uz manje pauze i uvek se rado vratim. Ovo je bezveze što su ovako samo sasekli odmah nakon par dana čim nisu videli brojke kojima su se nadali. Ovakve igre su maraton, treba im vremena jer ljudi kad vide da se developeri trude, da slušaju community, da ulažu u igru i nastavljaju sa podrškom - doćiće i igrači jer to se brzo pročuje danas. A i trebali su putanjom free to play, to definitivno.

2 Likes

Gameplay je sleek as fuck. Ne znam da li ijedna igra je bila ovako dobro ispeglana što se tiče gameplay mehanike kao Concord, na izlasku mislim.

To je otprilike to.

Pricam iz perspektive roditelja ciji klinac ima sony i peglaju svi Fortnite ( :face_vomiting: )
Hvala bogu mogu jos da priustim igrice da kupim i sebi i klincu… ali…
Svi drugari imaju Fortnite. Tu igraju zajedno.
Na zalost vecina jedva da je kupila i sony…
tesko je…
Da predjem na stvar… mogu ja njemu da kupim sta hoces. Nece on dalje od Fortnite da mu platis. Ekipa je tu!
A trosenje para ma one pare u igrici :grin:
Ja mu ne dam ali… dodje ujak i kaze sta bi hteo. Ovaj moj kaze te neke vibaks pare bla bla.
Tako i kumu itd… drugari isto tako.
Tu je pocetak i kraj svake price.

Postoje dve grupe potrosaca na koje mora svaka firma na planeti da puca. Zene i deca.
Tu se kupuje bez mozga i cao. Ako tu ne uletis menjaj posao.

4 Likes

Jel se ovi sa b92 bodu ili stvarno vec gase igru? Zar nije mogla da predje na f2p model?

1 Like

Nisi procitao izgleda prethodne postove :smile:

2 Likes

Sto je najgore, jesam. Al nigde nisam video da ste pisali da se igra gasi vec da je losa situacija. Neko je pisao da zapravo i nije tako lose jer ima oko 50k igraca. Ili sam retardiran? :joy:

Helldivers 2 ima toliko igrača.

2 Likes