Code Vein II - Recenzija!

Retko kada se neki razvojni tim odluči da svaka sledeća igra u jednoj franšizi bude drugačija. Skoro uvek se timovi vežu za ono šta su već napravili, i nekako nastave priču, tako što ide na jednu ili drugu stranu, ali ta neka povezanost sa originalom uvek postoji. Upravo zbog toga, kada je najavljen Code Vein II, bilo mi je jako čudno što apsolutno nisam mogao da prepoznam igru iz trailera. Iskreno, pomislio sam da se pre radi o nastavku Scarlet Nexusa nego Code Vein II, ali moram da priznam, kada sam video naslov, poprilično sam se obradovao.

Code Vein je bio sjajna igra, soulslike koji je pratio tu izvedbu od početka do kraja, samo smešteno u svetu vampira i ljudi, gde rade zajedno i pokušavaju da spreče jednu kataklizmu. Igra je imala šarma, ali problemi su postojali, najviše to što je igra jednostavno bila zaboravna, ma koliko je gameplay bio zanimljiv. Evo, igrao sam Code Vein nakon izlaska i apsolutno se ničega ne sećam kada je priča u pitanju, sem vampira, tj Revenants u ovom slučaju i to je to. Često smo pričali mi iz naše zajednice kako je priča bila toliko prolazna da je svaki sinematik išao na skip. Upravo zbog toga, nekako sam se nadao da će priča i ceo set-up dvojke biti bolji nego u kecu.

Code Vein II, kao što sam već napomenuo, po priči, dešavanjima i likovima, nema nikakve veze sa Code Vein originalnom igrom. U osnovi, i dalje imamo Revenants, vampire koji su se u nekom trenutku udružile sa ljudima kako bi im pomogli i sprečili kataklizmu, ali to je otprilike to. Ni jedan lik iz originala, ni jedno dešavanje, ni jedno mesto iz keca se ne pojavljuje u dvojci. Što je možda u ovom slučaju i bolje, jer mi je bilo potrebno da uđem u nešto totalno bez predrasuda, bez toga da moram da kopam na internetu i podsećam se šta se ustvari desilo u kecu, a verujem da će i drugima prijati.

Code Vein II se dešava u novom svetu, sa novim likovima, i novim dešavanjima. Nekada u ne tako dalekoj budućnosti, u post apokaliptičnom svetu gde vampiri i ljudi žive zajedno, desila se kataklizma pod imenom The Resurgence. Misteriozni objekat na nebu, Luna Rapacis pretvara sve revenante u horore, tj neku vrstu čudovišta, koji pustoše apsolutno sve redom. Luna Rapacis se na žalost pojavila jer su nekih 100 godina ranije, heroji koji su se borili da ne nastane kataklizma, odlučili da jednom zauvek zapečate svo zlo, tako što su žrtvovali svoja pet heroja, kako bi njihova snaga sprečila pojavu još jedne kataklizme. Na žalost, taj ritual nije bio uspešan. Taj ritual je upravo kriv što se pojavio Luna Rapacis na nebu i što su oni izgubili pet najveća heroja koja su ikada postojala. Bez heroja, bez najboljih boraca, svet je polako počeo da tone u svakom mogućem smislu.

Vi preuzimate ulogu Revenant Huntera, lovca na horore u ovom svetu koji je na žalost poginuo u borbi. Revenant devojka pod imenom Lou vam daje pola njenog srca kako bi vas oživela, jer oseća da ste vi nešto posebno i na vama je da pokušate i da sprečite novu apokalipsu koja bi dokrajčila svet i sve šta je na njemu. Upravo zbog toga što vam je Lou dala deo njenog srca, koji inače nosite na leđima, jako lep detalj. To srce vam daje moći koje imaju Revenanti, iako ste vi samo običan ljudski ratnik. Ceo setup je poprilično dobar već na početku, a razvija se još bolje. Vremenom ćete upoznati druge Revenant borce sa kojim ćete praviti posebnu konekciju. Svaka konekcija će vam dozvoliti da uzmete deo njihovog srca i praktično postanu deo vas. Deo njihovog srca znači da ćete moći da koristite ili njihove moći, kao što sam već napomenuo, ili da ih summonujete i da putuju sa vama. Što je veoma preporučljivo, makar u privih par sati, možda prvih pet šest sata igre, dok ne naučite sve fore i fazone ovog naslova i ne priviknete se na mehaniku.

Mada, vi kao Revenant Hunter i vaša nova prijateljica Lou se ne borite samo u sadašnjosti. Kako bi se ponovo sprečila apokalipsa, morate da putujete nekih 100godina u prošlosti, tik pred The Resurgence događaja, i da pronađete tragove, i pokušate da u sadašnjosti sprečite i obnovite ceo svet. Mada svako vaše delo u prošlosti ima neku vrstu posledice u sadašnjosti koja će direktno uticati na priču. Tako da vremenom ćete imati izbore za koje se možete odlučiti, i na kraju krajeva, živeti sa njima, makar dok ne krenete u novi prelazak i ne vidite šta bi se desilo da ste nešto drugo izabrali. Poprilično kul fora, ali nije tu kao samo gimmick, već dosta dobro spaja dešavanja u igri, gameplay i sve ostalo.

1 Like