Sećam se kada sam prvi put igrao Civilization igru. To su bile kasne devedesete, sa prvim našim prvim računarom smo jurili strateške igre koje možemo da igramo do besvesti. Civilization je bio upravo to. Iako sam bio klinac, noćima nismo spavali, samo da bi videli kako će budućnost našeg carstva izgledati. Svaki turn je trajao godinama, ali ništa od toga nas nije sprečavalo da stvarno uživamo u ovom naslovu. Tokom godina, izlazili su nastavci, a obaveze su me naterale da jednostavno nemam vremena da se prepustim jednoj igri kao što je Civilizacija kao ranije. Svaka sledeća igra je nekako bila bolja od prethodne, kompleksnija, dublja, što značilo, zahtevala je više vremena. Sada je 2025 godina, prošlo je preko 30 godina od prvog naslova i došao je Civilization 7, poslednji nastavak ove vanvremenske igre.
Kada sam video da izlazi igra, mislio sam da jednostavno neću imati vremena kao kada sam bio klinac da se prepustim igri. Jesam igrao prethodne delove, ali ni u jednoj nisam toliko utonuo da bih rekao da je znam from inside out. Plašio sam se da će sa Civilization 7 biti ista priča, ali na moju sreću, ali verujem nesreću mnogih okorelih fanova franšize, ovaj nastavak se dosta razlikuje od prethodnih igara.
Civilization 7 je u osnovi i po izvođenju dosta slična starijim igrama iz franšize. Na vama je da izaberete naciju, vođu, i krenete putem kroz istoriju, stvarajući nešto poznato ali ponovo drugačije od sveta u kome živimo. Ipak, sedmi deo u franšizi je možda naslov sa najviše promenama u odnosu na dosadašnje igre. Ukratko, igra je više streamlined nego ranije, jeste duboka, ali sa druge strane jednostavnija, manja, da kažem, pitkija za nove igrače ili one koji nemaju previše vremena. Mada, to znači da ipak nije toliko kompleksna kao prethodne igre, i moram da kažem da to jeste istina, i da se to sigurno neće svideti starim fanovima. Civilization 7 je upravo zbog toga mač sa dve oštrice, jer je to igra koja se sa jedne strane udaljava od stvari i mehanika koje su definisale franšizu, prihvatajući mehanike koje su prvo bile viđene u drugim igrama. Upravo zbog toga, kritike na internetu jesu u neku ruku opravdane, jer Civilization je uvek bila franšiza koja je prednjačila sa novinama u grand strategy žanru. Sa rastućom konkurencijom, ona je izgubila taj pedigre, šta više, sada ova franšiza pozajmljuje fazone i fore od drugih sličnih naslova koji su izašli u proteklih nekoliko godina.
Ostatak opisa pročitajte na VIRTUALNI KUTAK sajtu