CD je mrtav – prestaje se proizvoditi do kraja 2012!

[SIZE=3]Epoha CD-a, nakon MP3 revolucije, sada definitivno dolazi svome kraju[/SIZE]

Naravno, nećemo se čuditi ako on koju godinu nakon smrti doživi triumfalni nostalgični povratak kao i vinil, no čini se da je CD-u konačno odzvonilo – naime, svi major labelovi, veliki izdavači, do kraja 2012. godine (a možda čak i ranije!) prestaju s izdavanjem svojih albuma na tom formatu.

MP3 revolucia tako je, čini se, konačno zadala smrtonosni udarac fizičkom mediu koji je otvorio vrata digitalizaciji glazbe pa će svi vodeći svetski diskografi posve preći na izdavanje MP3-ja, kao i na streaming, a središnji prodajni centri bit će iTunes i slični servisi.

No, opet, CD ima svoju zadnju nadu, a ona se zove ‘limited edition’ – posebna izdanja pojedinih projekata odabranih izvođača i dalje će se izdavati na CD-u, za kolekcionare. CD-ovi će se primarno prodavati preko Amazona.

Naravno, razlog za sve to je skupa proizvodnja – treba novca za otisnuti CD-ove, a prodaja taj novac više ne vraća. S druge strane, MP3 ne košta ništa, a prodaje se. Iz istog razloga prognostičari tvrde da će u sledećih pet godina posve umreti i papirnati magazini i novine, a opstati samo oni koji funkcioniraju na webu.

A to je samo početak – insajderi iz glazbene industrije kažu da će za pet godina (ako ne i ranije) posve nestati i format albuma kakvog smo poznavali.

Biće to kraj vremena uz koje sam odrastao :frowning:

Iskreno pre ili kasnije to je bilo i za ocekivati…bas citam jedna grupa uz ulaznicu za koncert dele besplatno skidanje novog albuma sa interneta

Onda odoh ja do prodavnice da kupim 20-ak Verbatima od 700mb pa da za 15 godina prodajem kao antikvitete :smiley:

Ja jos cekam ko ce da se javi da otkupi moje flopije :smiley:

R.I.P. mada ce i DVD i sve sto radi na takvome principu uskoro da bude bataljeno, zato sto se flashovi vise razvijaju, nemaju pokretnih delova :wink:

Da, razvijaju se prototipi ali konkretno nesta - ne bas. Tajland je zadesio belaj a s njim i ostatak svjeta pa sad HDD-ovi kostaju ko’ suvo zlato! Cijene bi se trebale vratiti u normalu tek nekad sredinom/krajem 2012. SSD (ako na njega kontas - SandForce 2200, SATA III, bla bla bla i dr.) ce se nacekati dok se Tajland ne “isusi”

Ostace CD jos dugo kod nas (koji god velicinu pozelite) …