Call of Duty Modern Warfare III Multiplayer Recenzija

Svi znamo da Call of Duty izlazi svake godine, ali rade drugi razvojni timovi na njemu unutar Activisiona. Svi oni imaju svoju viziju šta bi najpopularnija porcija ove igre trebala da prestavlja igračima. Prošlogodišnji MWII je rađen od strane Infinity Wardsa, oca Call of Duty-a najbolje rečeno, ali taj studio više nije ono što je bio, jer mnogo ključnih članova ih je napustilo kako bi osnovali Respawn Entertainment. Sa druge strane, Modern Warfare III je radio Sledgehammer Games čiji je poslednji CoD naslov bio Vanguard. Meni se lično dosta više svideo od recimo WW2 nastavka, pričam isključivo o Multiplayeru.

Rekavši to, Sledgehammer Games su imali godinu dana da analiziraju, vide, poslušaju zajednicu i dostave bolju multiplayer igru od prethodnika. I da li im je uspelo? Rekao bih, da, ali sa nekim manama koje su pa sastavni deo svakog call of duty naslova do sada. Jednostavno, ni jedna igra ne može da bude perfektna, već drugačija, bolja ili gora za neke u odnosu na prethodnika.

Neposredno pre izlaska, odradio sam impresije novog Call of Duty-a, makar multiplayer porcije jer je to bilo dostupno u tom trenutku. Sada ću pričati malo o full verziji igre, ali ponovo, u ovom videu samo o multiplayeru. Šta se promenilo, šta je ostalo isto, kako promene deluju na gameplay, na celokupan osećaj u toku igranja I kako igrači, makar po onome šta sam video u proteklih mesec dana, reaguju na novi call of duty multiplayer.

Sledgehammer games je odlučio da se jednim delom osloni na nostalgiju kod starijih igrača, te svih 16 mapa iz Modern Warfare 2 originalnog naslova su prisutne u igri. Ni jedna nova mapa nije ubačena, a najveća fora od svega je što su u toku presezone, što znači do danas, pre izlaska prve sezone i najvećeg patcha za Modern Warfare III, ubacivali sa vremena na vreme playliste sa najpopularnijim mapama iz prošlogodišnjeg dela, kako bi verovatno navukli i te igrače na novi naslov. To je bilo, pa delimično uspešno, uzevši u obzir da su sve mape kreirane za način kretanja iz prošlogodišnje igre.

Kada smo kod toga, originalni Modern Warfare 2 je funkcionisao na mapama koje su sada prisutne zbog za nijansu sporije gameplay mehanike. Nekako ste imali više vremena da razmislite šta kako gde i kada treba da napadnete, da se krećete i tako dalje. Recimo prvi problem, što obavezno ne mora da bude, kod novog naslova i starijih mapa je to što one jednostavno nisu dizajnirane za brzi gameplay koji forsira Modern Warfare III. Ne pričam samo o mehanici kretanja, napucavanju, već i o perkovima o koje ću napomenuti nešto kasnije. Generalno gledano, Modern Warfare III forsira taj agresivni gameplay, po nekad haos na mapi je toliko veliki da me više podseća na Quake 3 nego na recimo remake Modern Warfarea iz 2019 godine. Danas, bolje rečeno, šestog decembra, Sledgehammer Games će ubaciti prve totalno nove mape u Call of Duty, a kroz nedelju dve ću pokriti, ne samo mape, već i sve novine, promene koje će uslediti nakon današnejg patcha.

Oružja u ovom izdanju su drugačija, upitno da li su bolja ili ne u odnosu na prošlogodišnji naslov. Ono šta je zanimljivo je to da svako oružje daje taj dobar, zadovoljavajući osećaj napucavanja, nebitno da li koristite SMG, Assault Rifles, Marksman Rifles ili Snajpere. Moram da napomenem da je ovo prvi Call of Duty naslov u kome sam probao apsolutno sva oružja, čak i snajpere, jer u igri je trenutno, možda najbolji snajper u svim Call of Duty igrama – ozloglašeni longbow. U prvoj nedelji, kako to obično biva sa svim multiplayer igrama, neka oružja su bila straight up broken koliko su bila jaka, ali to je sređeno kroz nekoliko dana, tako da iako nismo još uvek došli do toga, Sledgehammer Games ide ka tom izbalansiranom osećaju kod svih oružja. Najboljastvar u svemu tome je to što, nebitno koje oružje koristite, uvek ćete imati šanse u obračunu, jer za razliku od ostalih call of duty naslova, zbog promene kretanja, ovde će nekoliko faktora uticati na vaše preživljavanje u igri. Umeće u kretanju, kontrolisanje puške i brzina nišanjenja, kao i povećan TTK koji je ostao isti kao u beti, što je totalno dobra stvar.

Šta to znači za igrače? Jeste da vam sada treba u proseku metak više kako bi oborili protivnika, ali taj metak više znači i vama u trenucima kada je potrebno da izvučete živu glavu u napucavanju. Do sada je Call of Duty važio za naslov u kome, ako vas neko vidi i vi ne krenete prvi da pucate, će vas praktično ubiti pogledom. Okej Black Ops 3 je bio drugačiji zbog healtha i štita. Sada to nije obavezno slučaj. Zbog brzog kretanja i boljeg slajda, slajd cancela i svega ostalog, sada možete poprilično vešto da izbegnete metke u matrix fazonu i sakrijete se kako bi se oporavili za sledeći okršaj. Mada tu dolazim do jedne ne tako sjajne stvari, a to je vreme koje je potrebno da vam se regeneriše health. To je čak sedam sekundi u ovom naslovu, što u kombinaciji sa brzinom likova na mapi, može da bude jako veliki problem, tako da nekada možete sebe naći kako jednostavno bežite dok ne postanete ponovo zdravi. Za tih sedam sekundi, ukoliko jednostavno čučite, ležite i čekate da se oporavite, neprijatelj može pet puta da dođe do vas i završi vas.

Sada dolazim do Perk sistema koji je totalno redizajniran za ovaj naslov, i to dozvoljava igračima da praktično prave svoje buildove u odnosu na ono šta žele da nose u mečevima. U igri ima trenutno šest vestova i svaki od njih daje drugačije bonuse. Pored toga tu imamo šest pari čizmi i šest pari rukavica kao i dvanaest delova dodatne opreme koje možete izabrati nakon otključavanja. To je praktično 40 delova opreme koje možete kombinovati na razne načine u odnosu na način igranja koji vi forsirate. Recimo Dead Silence je bio dodatni perk koji ste mogli da aktivirate vremenom u Modern Warfare II, sada je to standarni perk koji može da se kombinuje sa delom opreme koji onemogućava da vas detektuje UAV, što znači da možete juriti po mapi nečujni i praktično nevidljivi i skidati protivnike. Recimo ova kombinacija sa vestom koji vam daje duži sprint je ubitačna ukoliko želite da igrate sa close combat oružjem ili još bolje, nožem. Igranje nožem nikada nije bilo zabavnije. Mrzeo sam igrače koji su forsirali to u igri, a sada sam postao jedan od njih… da da.

Pored toga, napokon je ubačen detaljni pregled i statistika svakog attachmenta koji želite da prikačite na vaše omiljeno oružje. Sada nećete imati samo liniju i mikro pomeranje bonusa levo i desno i gledanje u magičnu kuglu kako bi saznali koje pogodnosti vam neki attachment daje. Sada jednostavno imate statistiku u brojevima koja vam omogućava da vidite koliko vam se poboljšava stabilizacija, jačina metaka, efektivna daljina metka, brzina izvlačenja oružja prilikom nišanjenja, mrdanje oružja dok nišanite sa njim i tako dalje. Ovo je ogroman plus jer dopušta igračima da napokon u detalje pogledaju šta dobijaju i modifikuju baš ono šta žele na oružju.

Attachmenti i killstreakovi kao i oprema sada ne moraju da se otključavaju samo levelovanjem, bolje rečeno i ne može sve da se otključa do 55. levela koliki je bio maksimum pre startovanja prve sezone. Zbog toga postoji sistem otključavanja kopletiranjem daily ciljeva ili pobedama u igri. Igrač može da bira šta želi da otključa i šta mu je najviše potrebno i da to kroz par partija i uradi. Dobra stvar je to što ukoliko vam je potreban neki attachment za oružje koji dobijate recimo na 25. nivou, vi to možete uraditi samo kroz par partija. Tako da, ovo je skroz okej sistem.

Još jedna stvar koja je delimično poboljšana je spawn system u igri. Call of Duty je generalno možda igra sa najgorim spawn sistemom, gde se ljudi spawnuju iza vas ili ispred ili sa strane, totalno bez ikakve logike. To je sada poboljšano, ali kao što rekoh, delimično. U standardnim modovima, to dobro funkcioniše, sve sem u Hardpointu, koji zahteva od igrača da trčkaraju na sve strane kako bi došli do mesta koje treba da zauzmu. Tada spawn system poludi i spawnuje igrače totalno random. U drugim modovima važi pravilo 2/3. To je da ukoliko držite veći deo mape, protivnički igrači će se spawnovati na poslednjem delu koji vaši igrači ne kontrolišu. Ovo se naravno poremeti ukoliko se neko napravi pametan i pushuje njihov spawn point, tada igra mora da stavi protivnike ispred iza ili pored vas dok se ne izbalansira stanje na mapi.

Sada stvar koja je upitnog kvaliteta, a to je Matchmaking. Igra makar u prvih par nedelja je užasno teška za igranje, makar za one igrače koji znaju da igraju, ako smem tako da kažem. Izgleda da se skill preneo iz MW2 u MW3 bez fore da prvo igrate sporo i lagano u ovoj igri a onda da krenete što bi rekli, sa sweaty mečevima. To generalno nije problem, jer igra je izašla, ima gomila igrača i sistem može da te rasporedi sa igračima koji su tvog skilla, ali to isto znači da ukoliko ste iole dobar igrač ili imate dobar skor iz partije u partiju, skoro uvek, ali uvek ćete igrati sa igračima koji se jednako trude kao vi. Kažem, to je okej, ali sa druge strane, bukvalno nisam imao 10 partija od preko 100 sati provedenih u igri da sam mogao da se opustim i pucketam okolo kako sam ja hteo, već svaka partija, maksimalni fokus, trigger on a finger i tako te stvari.

Sada jedna loša stvar, a to je hit detection. Bolje rečeno, hit detection i verovatno netcode koji je trenutno jako loš. Na ekranu ćete često videti ko i koliko hitaca vam je zadao i to je okej, problem je što jako često izgleda kao da padnete od dva metaka, nekada od jednog, a na ekranu piše da ste primili pet. To jednostavno nije okej, to nema veze sa spawn sistemom, jačinom oružja, već sa tim što se čini da neki igrač vas vidi pre nego vi njega iza ugla, i to se prikaže na killcamu, a u vašoj igri vi njega još uvek ne vidite sve dok to ne bude prekasno. Ne znam zbog čega se ovo dešava, verujem da taj netcode može da se popravi i stvarno se nadam da hoće, jer nebitno na kojim serverima sam igrao, da li u EU ili Americi, iste stvari se dešavaju što može da bude u trenucima baš frustrirajuće.

U beti sam pričao o preglednosti na mapi i vidljivosti igračima. Dobra stvar je što u punoj verziji to je popravljeno. Kontrast slike je veći kao i to da su boje jače. Pored toga, Sledgehammer radi na tome da se ubace skinovi koji su pa vidljiviji za razliku od nekih, o da pričam o Gaia skinu za Nova operaterku, bukvlano Groot iz Guardians of the Galaxy koji se ne vidi jasno na veće daljine.

Uh, mislim da sam pokrio sve, i na kraju, šta da kažem. Ovo je sigurno jedan od najzabavnijih call of duty naslova do sada. Totalni haos na sve strane, odlične puške, sjajno kretanje i mobilnost svakog lika koji kontrolišete, nekako mi se čini da je Sledgehammer Games baš uboo savršenu formulu za zabavni Call of Duty naslov. Da, znam da kampanja nije toliko dobra, ali u poslednjih recimo 10tak godina, kampanja je uvek bila u drugom planu, a i o njoj ću pričati, samo u drugom videu. Velike promene nam dolaze šestog decembra, tako da nekih nedelju dana nakon toga ću pokriti sve bitne promene kako za Multiplayer, tako i za Zombije i naravno Warzone, tako da, do tada, uživajte u početak prve sezone!

5 Likes