Calibration Retry Count Samsung HM641JI

Pozdrav svima,
Danas sam otvorio HD Tune da proverim S.M.A.R.T. status hard diska u mom laptopu. HD Tune tune prijavljuje da mu je Health “warning” i da ima neki Calibration Retry Count. Inace radi sve ok, kao i uvek, tj. ne primecujem pad u brzini. Da li to znaci da crkava?

Problem je mehanicke prirode. To znaci kad hard disk pokusava da uradi neku operaciju, svaki put failuje da to uradi iz prvog puta nego uradi iz drugog,treceg.

E sad, moze tako da failuje jos pet godina, moze da crkne sutra.

Ako je pod garancijom menjaj.

1 Like

Na zalost nije pod garancijom. Inace laptopove cuvam, nikada mi nije ispao, niti ga lupam i tresem dok je ukljucen. Nek radi dok radi, a kad crkne ide pravac kanta za smece.
P.S. Primecujem da kada nista ne radim (lampica za hard je iskljucena) kao da glava i dalje nesto radi, ali deluje ravnomerno, ne kao kada nesto upisuje ili cita. Ne znam da li je to zbog tog calibration retry count-a, ali nesto u njemu nesto unutra zeza. Sada se ne cudim sto je Samsung prodao svoj hdd biznis Seagate-u.
Pozdav

Vidi sta ti kaze hdd sentinel, definitivno je do glave.

Dzabe ti sto cuvas kada je jos u proizvodnji ugradjen fault mehanizam koji otkaze posle nekog vremena.

1 Like

Sentinel kaze da je ok. Jedino sto mi je sumnjivo je ovaj write error rate.

Pozdrav

Treba da je OK, verovatno glava brljavi ili je bucna, po tome svemu ne bi trebalo da bude problema jer nisi iskusio nikakvih ozbiljnih problema u radu sem pisanja programa koji ti je to pokazao.

Danas sam malo vise koristio laptop i osecam da mu za neke stvari treba vise vremena nego obicno. Uradio sam benchmark u HD Tune-u i ima par padova u brzini i tada se cuje da glava krlja. Imam neki Hitachi u fioci pa cu ga zameniti, a ovaj ce posluziti kao eksterni.

Pozdrav