Bitrate audio zapisa

Da li gledate ovo prilikom skidanja muzike? Koji je vas minimum? Meni je neki minimum 320, ali naravno volim i vise (ako nadjem)…lossless zapise skidam cim pronadjem, bez obzira na velicinu

Da, ja gledam.
Nekada davno, kada se kapacitet hdd-a merio u desetinama GB, .mp3 fajlove sam skidao u 128 kvalitetu, ali danas i ja gledam da bude minimum 320.

1 Like

Volim dobar zvuk cak sam bas zaludjen za to. Sto kaze ninja nekada sam imao samo te 128
To je pre nekih 15god bio standard za mp3.
Sada naravno gledam da bude sto bolje ili ti FLAC
Dosta koristim audio CD kada slusam muziku.

Najvise volim kad ubacim original CD…ali u kolima to ne mogu pa sam primoran preko USBa ili AUXa da pustam. 320kbps je ja mislim dovoljno jer i kad odvrnem do kraja ne cujem nikakva izoblicenja zujanje i sl

CD slusam i kuci i u kolima. Vec svi to polako izbacuju ali ja jos imam kuci CD komponentu.
Imam i gramofon jedan ali je sakriven. Ne prosto vise nemam vremena i mogucnosti jos i to sa klincima da radim.

Ja od nove godine kupujem gramofon. Ipak je ploca ploca. Vec 2 godine planiram da ga kupim, ali uvek dam pare na nesto drugo…sad moram. Imam zaosta kvalitetnu kolekciju ploca jos od oca, tako da je ovo must.
Ne treba verovati ljudima koji na 1CD nabace 200-250 pesama :laughing:

1 Like

Meni za sada gramogon stoji umotan ispod kreveta. Daleko sam od postavljanja. Za sada samo radio i CD + naravno povezano je sve sa racunarom i tv-om.
To sto imam muzike sam morao da podignem na policu na oko 170cm visine :smiley:

U zadnje vreme skidam FLAC samo. Doduse ja razliku izmedju 320 kbps i FLAC ne cujem a probao sam na monstruoznom ozvucenju :smiley:

Realno 320 vise nego dovoljno.
Mnogo zavisi od tipa muzike koju slusas i pustas. Prosto se na razlicitoj muzici razlicito cuje.
Znam kada sam kupovao muziku da sam prvo odabrao pojacalo i CD.
Onda sam suzio izbor na 3 razlicita zvucnika i dogovorio da se to sve spoji.
Doneo sam neke svoje diskove seo u fotelju i krenuo da slusam i menjam. Tako sam dosao do zeljene kombinacije zvuka. Na kraju je ispalo HK+JBL
Ali da slusam neku drugu vrstu muzike mozda bih uzeo nesto drugo.
Npr. meni bas nije presudan, ma da je naravno vazan.
Meni su bitni visoki i srednji tonovi. A to dolazi do izrazaja sto je zvuk kvalitetniji.

320 kbps je odlican kvalitet. Jako je tesko cuti razliku…potrebne su slusalice od cca 1000e i sluh Daredevila :smiley:

Ja u kuci imam sve HK a u kolima 8 Canton zvucnika

Sto se sluha tice veruje mi tu cujem svasta. Kada sam na VMA radio gomilu nekih lekarskih i testova. Izmedjuostalog i sluh. Jako detaljno, od slusalica, komore itd. Ustanovili su da cujem zvukove koje realno ne bih trebao da cujem. :slight_smile:
Ali kao sto rekoh razliciti zanrovi muzike se razlicito cuju.

Dopuna: Bitrate i ne kod skidanja, ali format da. Toliko formata danas ima, da je tesko naci interchangeable bitrate za svaki. Plus, sto je @markogts rekao, razliciti zanrovi se razlicito cuju, pa nije za svaki zanr isti bitrate dovoljan. U zadnje vreme skidam samo FLAC iz cistog razloga sto ne mogu nigde da nadjem muziku u Vorbis/Opus formatu, tako da posle ubacivanja nedostajuceg metadata konvertujem u jedan od ova dva formata i ubacim u library. Target bitrate je oko 320Kbps za cuvanje, a ako ide u telefon onda spadne i na 128. Mnogo podrzani i nisu bas, ali kvalitet zvuka je fantastican. Cena je, naravno, duze vreme konverzije.