Belgija proglasila lootboxes u igrama kockanjem i stoga nelegalnim

It determined FIFA 18, Overwatch and CS:GO’s loot boxes are a game of chance and therefore subject to Belgian gaming law. Battlefront 2, at the time the investigation was conducted, did not have loot boxes, so escapes unscathed.

Više na linku

Uglavnom, velika stvar ukoliko se ovo proširi na celu EU. Za sada bi izdavači verovatno radije izbegli igre za belgijsko tržište dok bi proširenje zakona na evropsko tržište naterala izdavače da ne pribegavaju ovakvim taktikama na “podmukli” način izvlače kintu od korisnika.

4 Likes

Ovde su mi dosta podeljeni pros and cons. Mislim da je mesanje legislative u gaming generalno negativna pojava. Izdavaci treba da budu samo malo kreativniji da bi izbegnli lootbox etiketu, a da opet sve sustinski ostane u domenu kocke. Navodno dovoljno je da se otkrije packweight kako bi igraci bili informisani koliko su male sanse da dobiju nesto da bi se izbegla lootbox etiketa ali sumnjam da ce to smanjiti profit zahuktale industrije. S druge strane, igre u koje je lootbox besmisleno trpati kao Battlefront vise ce se fokusirati na sadrzaj umesto na jedan takav supalj izvor zarade, koji je samo jedan od checkboxova u nekim tamo powerpoint prezentacijama za menadjere.

Lepa vest, ali jedno je proglasiti, a drugo je da rebnu nekog developera/izdavača sa toliko para kazne, da im više nikada ne padne na pamet da ubace sličnu bljezgariju u neku igru.

Ja zaobilazim u širokom luku igre koje imaju u sebi mikrotansakcije, mislim da su FIFA, COD WWII i Destiny 1/2 jedine igre koju sam igrao, a da ima u sebi imaju MT. Ali opet nije da sam ni jednog trenutka pomislio da im dam još para na tu glupost. Jednostavno imam stav da gledam na to kao da ne postoje i ingnorišem ih maksimalno. Od mene neće dobiti ni centa na MT - NIKADA!

Da budemo iskreni, ako bi svi radili na isti način i ne bi trošili pare na MT, one bi jednostavno odumrle, ali pošto ima kretena, koji vole da budu muženi i da troše dodatno para na svakakve gluposti, to se neće desiti.

Zato ostaje samo nada da će neke zakonske konsekvence u vidu enormnih kazni izmeniti trenutnu realnost u svetu igara.

Ako je igra F2P…ali ne pay 2 win…neka ih bude koliko hoces…ali kao sw bf2…nema snase

Mikrotransakcje nisu isto sto i lootbox jer ako imas cenu zalepljenu za virtuelni item to je sve i dalje potpuno legitmno. Gambling momenat je vezan samo za pakete u kojima ne znas tacno sta dobijas.

Ali neko mora da reguliše, posebno što veliki procenat gejmera dolazi iz osetljive grupe (deca, tinejdžeri). Očigledno industriju igara to ne zanima da obavi, tako da mora država to uraditi umesto njih ili u korist korisnika.

@Marko96
Bez obzira što je neka igra f2p kada postoje lootboxes koje se plaćaju. Nije ni problem što one koštaju neke novce, problem je u tome što kupac lootboxa nezna šta je sadržaj istog. Tu dolazimo do momenta da to postaje kockanje.

Jednostavnije je da željeni predmet (npr kostim za heroja) stave u shop igre i ti ga kupiš za 1$. Umesto toga oni idu na to da ti taj kostim možeš dobiti jedino u lootboxu i potrebno je mnogo više potrošiti od 1$ da bi se do toga došlo.

1 Like

Nisam se dobro izrazio. Nadovezao sam se na post od Zorule, za MT. Ali generalno, da, lootbox je isto sto i slot masina

Pa da, ali teoretski, moze da ti upadne i nesto mnogo vrednije, u tome je draz kockanja.

Dok su mali, postoji neki roditeljski nadzor i ogranicavanje finansijskih sredstava, a kasnije neka rade sta hoce.

Zbog toga bi morali onda da stave M za Mature na igru a to znači mnogo manja prodaja po defaultu.

Postoje i ingame parental opcije koje bi efikasno mogle da eliminisu transakcije. Malo je besmisleno deci zabraniti fudbal zbog toga sto postoji jedan mod u kome mozes a i ne moras da kupujes paketice. Ja sam samo ove godine otvorio milion besplatnih UT paketica bez i jednog kupljenog fifa poena jer se dobijaju kao nagrade. Sve te mikrotransakcije su opcione.

Zato što si ti dovoljno odrastao, odgovoran i svestan svojih akcija. Klinci su instant kupci i potrošači. Svakako, to onda mora izdavač da napomene na kutiji. Ako već stavljaju razne oznake onda neka stave i Gambling. A to je ono što žele da izbegnu jer će automatski biti izopšteni sa dosta retail pozicija i online filtera za kupovinu. Mnogo opasnije je razvijati kod dece naviku za kockanje ili kod slabijih to iskorištavati. Jednostavno, ili da nađu metode koje nisu predatorske ili da stave M/Gambling nalepnicu na igru.

Gambling etiketa nista nece promeniti, slicno kao i upozorenja o stetnosti pusenja na kutijama cigara, svi su dovoljno svesni sta predstavljaju fifa poeni i paketici. A onda bi trebalo zabraniti klasicne kesice sa slicicama, stvarno ne znam kako je Panini izbegao zabranu.

Onda zašto ne stave label ako je svejedno?
Na cigarama stoje nalepnice ali se ne prodaju deci. Evo Overwatch ima label Teen, lootboxes se kupuju (opciono) ali nigde nema parental opcija da kontroliše ili isključi to. A pogledaj publiku koja prati igru, posebno Overwatch League. Teens. E sad Blizzard kad stavi M na kutiju, kako će se to odraziti na prihode? Drmnuće ih dobro. A samo mogu sve ajteme iz lootboxes da stave u store i rešeno.

Ovo za Panini nije uporedivo jer je ceo sistem zasnovan na toj mehanici a onog trenutka kada se određena sličica ne pojavljuje ja je mogu dobiti menjanjem za duplikat koji sam dobio ili da je kupim preko Limunda. Ako bih baš cepidlačio, ne moram kupiti nijednu kesicu Paninija nego da kupim sve sličice na eBayu ili otkupim duplikate kije drugar ima. U nekim igrama neke kostime i oružja ne možeš dobiti nikako osim kroz lootbox.

Mislim da je veoma uporedivo. U Fifi mozes takodje da priustis i najskuplje igrace bez lootboxova, samo od trgovanja ingame currency-jem. Ja sam recimo prilicnu svotu tako napajlovao. Sve igre to imaju - treba ti pola zivota da nabavis sve, ali nije neizvodljivo, vec se pravi novac za loot smatra shortcutom. Lootbox sluzi samo za zabavu, jer iscekivanje stvara adrenalin i zavisnost, ili da dodjes do itema na laksi nacin, ako imas visak para a manje zivaca i vremena.

U Overwatchu neke kostime možeš dobiti samo tokom određenog eventa koji traje par nedelja i verovatno nikad više ili sledeće godine kada se event ponovi. U tom periodu u lootboxu se mogu naći ti kostimi ali mahom ne (moje iskustvo). E sad da bi ulovio tako nešto moraš dosta da igraš ili da kupuješ lootboxes. Prvi način je da igraš igru nenormalno puno da bi dobijao lootboxes standardnim putem a drugi je lova. Oba načina ne garantuju da ćeš taj kostim i dobiti. A klinci zele te kostime i emotes, jer su šajni i novi. Džaba je što se to nama starijima ne prima i ne padamo na te stvari, ali kod mlađarije je to drugačije.

Ne znam sta bi rekao…pre grubo…

Kaze neko ko uplacuje 200e po tiketu :joy::joy::joy:

Ja mislim da developere najvise boli cinjenica da uloze resursa truda vremena da bi napravili AAA igru koja kosta 60$, a pri tom gledaju king com kako uzima mesecno stotine miliona na candy crush sagu.

Pa bi i oni malo ta trane.

Candy Crush, PUBG i Fortnite su fenomeni i izuzeci iz jednog prilicno depresivnog freemium poslovnog modela koji stancuje klonove niskog kvaliteta u nadi da ce postati globalni hit ili da ce makar povratiti troskove razvoja na racun povremenih mikrotransakcija. To su igre koje ili tavore u nekim preview programima, nadajuci se da ce postati viralni, ili ih stancuju horde kineskih programera za bednu crkavicu. Potpuno je drugacija razvojna filozofija od AAA razvoja, jer imas jednu Candy Crush sagu na 1000 neusmesnih eksperimenata i klonova, u AAA gamingu moras da obezbedis isplativost da bi ostao u igri, sto podrazumeva nisku dozu rizika, relativno visok budzet za marketing i razvoj, velike izdavace itd. Radi ono sto najbolje umes, i ne pokusavaj da budes ono sto nisi. Retke su igre koje su pomirile ova dva sveta, Fifa, NBA 2K, i GTA 5 su jedne od njih.

Pitaj Top Eleven ekipu.