Banishers: Ghosts of New Eden Recenzija

Banishers: Ghosts of New Eden donosi svežu priču u moru nastavaka. Nikada nisam znala da želim da igram kao detektiv koji lovi duhove u natprirodnoj verziji Amerike iz 17. veka, ali razvojni tim Dontnod pruža intrigantnu mešavinu smrti, drame i romantike koja me je navela da se zapitam zašto ovo nije ranije pokušano.

Dontnod Entertainment je poznat po tome što pravi jako dobre svetove, naraciju i sve vezano za to, a sa ovim naslovom nas je ponovo uvukao u svoj intrigantni svet. Ova igra kombinuje natprirodne elemente, detektivsku istragu i emotivne priče, pružajući nam jedinstveno iskustvo u kojem se suočavamo sa duhovima u mističnom okruženju 17. veka. Iako ne donosi inovaciju, Banishers se dobro drži poznate formule. Igra ima snažno pisanje, simpatične likove i nekoliko neočekivanih obrta u priči. Igrajući kao Red, emotivni Škot sa frizurom koja je previše moderna za to vreme, i Antea, ljutita majstorica lova na duhove koja je i sama duh, putovaćete okolo i razgovarati sa raznim hodočasnicima kako biste rešili njihove uklete probleme. Kao okultni stručnjaci zvani Banishers u mističnoj alternativnoj stvarnosti 17. veka, vaš zadatak je da pronalazite duhove, pomažete im da reše svoje nerešene poslove i šaljete ih u zagrobni život. To je upravo onoliko zabavno koliko zvuči. Ko ne bi želeo da bude lovac na duhove i trči okolo proterujući duhove kao Geralt iz Rivije, ali sa “Ups, sve su duhovi” pristupom?

U Banishers: Ghosts of New Eden, borba protiv duhova je ključni aspekt igre. Red i Antea koriste različite vrste oružja i nadprirodnih sposobnosti za suočavanje sa duhovima. Red je vešt u fizičkoj borbi, dok Antea poseduje moći koje sežu izvan materijalnog sveta. Red koristi mačeve, pištolje i druge konvencionalne alate za borbu protiv duhova dok Antea može manipulisati energijom, prodirati kroz zidove i komunicirati sa duhovima. Igra vas podstiče da razmišljate taktički. Na primer, možete koristiti Anteainu sposobnost da otkrijete skrivene tragove ili da komunicirate sa duhovima kako biste rešili misterije. Odabir pravog oružja i sposobnosti za određenu situaciju je ključan. Da li ćete se suočiti sa duhom direktno ili ćete koristiti okolinu da ga oslabite? Izbor je na vama, i vremenom ćete naći pravi recept za pobeđivanje neprijatelja, samo je potrebno strpljenje i naravno, pažnja.

Obični duhovi su najčešći neprijatelji. Oni mogu biti agresivni ili pasivni, a vaša strategija će se razlikovati u zavisnosti od toga. Neki duhovi imaju posebne moći i zahtevaju drugačiji pristup. Na primer, možda ćete morati da otkrijete njihove slabosti ili da ih privučete u zamku. Pobeda nad duhovima donosi vam iskustvo i resurse. Možete unaprediti svoje veštine i oružje kako biste se bolje nosili sa sve težim protivnicima. Ponekad ćete se suočiti sa moralnim dilemama. Da li ćete spasiti dušu ili žrtvovati žive da biste postigli svoje ciljeve? U suštini, Banishers: Ghosts of New Eden kombinuje akciju, nadrealne elemente i emotivnu priču kako bi stvorio jedinstveno iskustvo borbe protiv paranormalnih sila.

Istraživanje je srž Banishers iskustva. Kao Banishers, vaš zadatak je da pronalazite duhove, razgovarate sa njima i rešavate njihove nerešene poslove. Ovo nije samo puka detektivska igra; to je dublje. Svaki duh ima svoju priču, svoje tuge i strahove. Kroz pažljivo postavljene dijaloge i tragove, otkrivate njihove tajne i pomažete im da pronađu mir. Ova mehanika istraživanja je osvežavajuća i emotivno ispunjavajuća. Kao i mnoge slične igre, Banishers ima problema sa tempom. Ponavljaju se delovi priče gde naši junaci prolaze iste situacije dok obrađuju svoju tugu i razmatraju svoje dileme. Takođe ćete se provlačiti kroz tamne prolaze, penjati se uz planinske padine i čekati u izuzetno sporim liftovima dok vaši likovi razgovaraju o tome koliko je smrt tužna.

U Banishers: Ghosts of New Eden, odluke koje donosite imaju duboke posledice na tok igre i sudbinu likova. Kroz igru, suočavate se sa teškim izborima koji nisu samo pitanje taktike ili preživljavanja. Vaše odluke utiču na moralni kompas vaših likova. Na primer, možete odlučiti da spasite dušu umesto da žrtvujete žive, ali to može imati nepredvidive posledice za celokupnu priču. Vaši postupci utiču na odnose sa drugim likovima. Na primer, ako odlučite da žrtvujete nekog da biste postigli cilj, to može promeniti odnos sa drugim likovima. Odnosi se razvijaju tokom igre, a vaše odluke oblikuju kako će se ti odnosi razvijati. Igra ima više završetaka, a svaki zavisi od vaših odluka. Vaša krajnja sudbina i sudbina drugih likova varira u zavisnosti od vaših postupaka. Ovo dodaje ponovnu igrivost, jer možete iskusiti različite ishode u različitim igračkim sesijama. Igra vas povezuje sa likovima i njihovim sudbinama. Vaše odluke mogu izazvati snažne emotivne reakcije, kako kod vas tako i kod likova. Ponekad ćete se osećati krivim zbog svojih postupaka ili se suočiti sa teškim moralnim dilemama. U suštini, Banishers: Ghosts of New Eden vas poziva da razmišljate o posledicama svojih odluka i da istražujete dublje teme kao što su žrtvovanje, ljubav i odanost. Vaše odluke oblikuju svet oko vas, a svaka akcija ima reakciju.

Pored svega toga, igra izgleda prelepo. Dinamički ciklus dana i noći dodaje dubinu svetu. Noću, svet postaje još mračniji i opasniji. Vremenski uslovi utiču na vašu sposobnost da se borite protiv duhova. Kiša može otežati vidljivost, a sneg usporiti kretanje. Šume su gusta i zelenila, ali i mračne. Drveće se povija pod teretom tajni. Putovaćete kroz močvare koje su mračne i vlažne, sa mutnom vodom i trulim stablima. Oseća se prisustvo nečega neobjašnjivog. Planine sa visokim stena, snežni vrhovi i prostranstva koja oduzimaju dah. Ovde se susrećete sa najopasnijim duhovima. Igra je pažljivo dizajnirana sa mnogo detalja. Pronaći ćete skrivene artefakte, trinkete i resurse dok istražujete svet. Shelteri i oltari su važni punktovi na kojima možete obnoviti snagu i komunicirati sa duhovima.

Banishers Ghosts of New Eden je dokaz kako nove ideje mogu da se jako lepo plasiraju u jedan AA naslov. Da, ne gledam ovo kao AAA, jer budžet, marketing i sve ostalo i najviše mi je žao što igra ne doživljava veći uspeh na tržištu. Iako je izašlo dosta trailera o njoj, i pričalo se na nekim sajtovima, nekako mislim da igra nije ispraće na kako treba od strane svih, jer nikada nije realno pokazala šta nudi, šta pruža igračima u toku gameplaya i celog iskustva. Mada, ovo je naslov koji zaslužuje pažnju svih igrača, jer je miks mnogih naslova u jednom, sa jako dobrom, intrigantnom i orignalnom pričom, tako da, ko može i već nije, neka uroni u ovaj naslov.

2 Likes