Kada pomislimo o post apokaliptičim igrama, prvo šta nam pada na pamet je Fallout, onda STALKER naslovi i tako dalje. Sve te igre imaju neki šablon koji je nekako ustaljen kod igara koje se dešavaju nakon neke apokalipse čovečanstva. Sve su sive, tmurne, sve šta ćete videti u njima je razrušeno ili nekako uništeno. Retko koja igra koja se naziva postapokaliptičnom ima svet koji je dizajniran totalno suprotno od očekivanja igrača. Atomfall je jedna od njih, nova igra Rebellion tima koji su nam podarili Sniper Elite franšizu. Atomfall je njihova prva post-apocaliptic survival igra, i upravo zbog toga, oni su se odlučili na totalno drugačiji pristup prilikom dizajniranja njihovog naslova od ustaljenih šablona. A to, ako malo bolje razmislite, je već jedan veliki plus na početku za ovaj naslov.
Atomfall se dešava u Engleskoj krajem 50tih godina prošloga veka. U malom gradu je vlada radila tajne nuklearne projekte, koji su doveli do toga da cela regija bude stavljena pod karantin. Vremenom, iako u karantinu, ljudi su nekako navikli da žive u njemu, dok je vlada izgradila bunkere po zoni kako bi nastavili sa svojim istraživanjem. Vi se budite u jednom od tih bunkera, bez ikakvog sećanja kako ste došli tu, i na vama je da povežete konce, shvatite šta se dešava, ko ste vi, i zašto se nalazite tu gde jeste. Na samom početku, igra komunicira sa igračem da je drugačija od drugih. Atomfall je poprilično pitka igra, ma koliko bila svojeglava u trenucima. Sve mehanike koje ćete susresti na početku su svima poznate, celokupno njihovo upoznavanje će biti intuitivno za sve igrače. Nikada se nećete osećati izgubljeno i bez rešenja jer će vam igra u svakom trenutku ponuditi dosta toga da istražite, naučite i vidite pre nego što uopšte pomislite da ste zaglavljeni.
Dosta elemenata u Atomfallu nekako podseća na Fallout naslove, naravno sem okoline u kojoj se ona dešava. Celokupna gameplay mehanika je u neku ruku kruta, spora, ali zanimljiva. Dobro je poznato da je većina igrača obožavala Fallout 3 kada je izašao, pa ako se vodimo tom logikom, verujem da će im se svideti i Atomfall. Pošto ova igra sebe svrstava u survival naslove, takve će i mehanike preovladavati u toku igranja. Nećete moći da nosite sa sobom gomilu oružja i pomagala, već ćete konstantno birati šta je najbolje za vas i vaš stil gameplaya. Ili možda šta je najbolje za situaciju u koju sebe planirate da stavite. Upravo zbog toga, igra dozvoljava razne pristupe igrača prilikom završavanja misija i zadataka. Pošto mi ta kruta mehanika ne leži toliko, a u igri je moguće pristupati u stealth fazonu, nekako sam se i ja opredelio za takav pristup. Ne mogu da kažem da napucavanje nije dobro, ali je nekako makar meni bilo u drugom planu.