Assassin's Creed Nexus VR Recenzija

Assasin’s Creed je najpopularnija Ubisoft fransiza. Do sada je ovaj izdavac izdao 13 igara koje su prodate u 155 miliona primeraka.

Ove godine smo dobili Mirage koji je bio blizi starijim igrama u serijalu, dok nas sledece godine ocekuje Red koji serijal po prvi put seli u Japan i po glasinama, imaćemo prvog glavng protagonistu koji je bio stvaran, tj Yasuke samuraja, prvog crnog samuraja u istoriji Japana.

Assasin’s Creed Nexus VS je nesto potpuno novo u serijalu – igra koja izlazi samo za Meta Quest uredjaje (Quest 2, Quest Pro i Quest 3) po ceni od 40 dolara/evra.

Mi smo igru testirali na najnovijem Meta Quest 3 uredjaju. U igri ste u ulozi hakera koji ce kao ubaceni agent biti deo sukoba izmedju bratstva i Absterga. Uci cete u Animus i biti u prilici da prozivite secanja tri atentatora koja smo vec vodili u starijim igrama. Ujedno i najomiljenijih u serijalu, a to su:

Ezio Auditore da Firenze nam je poznat iz AC2/Brotherhood/Revelations igara. Radnja njegovih misija se desava 2 godine posle Brotherhooda i bicete u prilici da ponovo sretnete clanove njegove porodice i Leonarda Da Vincija. Kasandru smo vodili u Assassin’s Creed Odyssey. U Nexus VR je pratimo 20 godina posle bitke kod Amphipolisa, tokom sukoba izmedju Atine i Sparte u vreme kada su Atinom vladala tridesetorica tirana. Konora znamo iz AC3. U ovoj igri on u Bostonu pokusava da oslobodi zatocene sinove slobode.

Glumci koji su u ranijim igrama pozajmljivali glasove ovim likovima to rade i sada. Odličan mali detalj koji donosi tu konzistentnost u svim AC igrama. Što ne možemo da kažemo slučaj za Basima u Mirageu, kojem drugi glumac daje glas u odnosu na AC Valhalla. Za pracenje price nije potrebno da znate desavanja iz prethodnih igara, ali je pozeljno da bar znate neke osnovne stvari što i nije teško pohvatati na osnovu svega što je dostupno na internetu.

Kada su objavljeni prvi trejleri, nije bas bilo jasno koliko ce igra biti slicna starijim igrama najviše zbog toga što VR igre zahtevaju prilagodjavanje, pre svega zbog osecaja mucnine koji moze da se javi, a do sada nismo bili u prilici da igramo AC iz prvog lica uz motion kontrole.

Igra je definitivno linearnija i manja od skorasnjih igara, ali i dalje nudi osecaj da ste posetili gradove iz nekih ranijih perioda. Ovaj put je to mozda i izrazenije jer se sve desava u virtualnoj stvarnosti.

Graficki je igra na nivou x360/ps3 generacije, sto Vam verovatno ne zvuci toliko impresivno u poredjenju sa pcvr ili psvr2 igrama, ali od mobilnog procesora je nerealano ocekivati vise. Isto tako, za svaku pohvalu su sitni detalji i interaktivnost na nivouima, kao što sam već pomenuo.

Igra izgleda bolje od Quest 2 ekskluziva poput RE4vr. Osim toga, veci nivoi i za VR impresivan broj npceva su nesto sto u Meta Quest igrama nismo imali prilike da vidimo.

Sve one graficke mane koje se slabije primecuju u regularnim igrama poput tranzicija u nivou detalja na mapama, losijih animacija ili neprirodnih pokreta su u VR prostoru dosta ociglednije.

Igra radi u 90fps, ali kao i u zahtevnijim psvr2 igrama, ovaj framerate je postignut reprojekcijom. Performanse su stabilne, dok se povremeni padovi framerate-a desavaju kada se ucitavaju novi delovi nivoa.

3 osnova stuba AC igara su navigacija, stealth i borba.

Pre igranja igre nam nije bas bilo jasno kako ce navigacija biti izvedena, jer brzo kretanje kod nekih igraca izaziva osecaj mucnine. Ovaj deo prilicno dobro funkcionise. Igra ima 4 razlicita predefinisana moda koji nude razlicite stepene komfora prilikom igranja, a moguce ih je dodatno prilagodjavati po ukusu.

U najkonformnijem rezimu je kretanje reseno teleportovanjem, dok svaki sledeci mod gasi neke od ovih olaksica, tako da smo sigurni da ce svako moci da nadje podesavanja koja ce mu odgovarati.

Tako je recimo moguce ukljuciti opciju koja ce na vecim visinama iscrtati mrezu ispod vas, sto ce pomoci ljudima koji imaju strah od visine, ukljuciti automatski parkour ili efekat vinjete koji ce zamagliti delove slike u uglovima sto sprecava osecaj mucnine prilikom brzeg kretanja. Osim toga, igra ce vas cesto upozoriti da se igrate vec dugo (obicno niste ni svesni koliko je vremena proslo) i da bi trebalo da napravite pauzu.

Parkour je izveden odlicno. Igra srecom nece od vas traziti da trcite u mestu ili skacete, ali cete morati da se hvatate za ivice, penjete ili spustate niz zgrade. Do sada smo igrali veliki broj VR igara gde je penjanje bitan deo igre, ali ono sto je kod AC igara posebno je sto se mozete popeti na skoro sve sto vidite. Time je prenešena glavna odlika, srž svakog AC naslova do sada i u Nexusu.

Stealh je takodje izveden prilicno dobro i ove sekcije su zanimljivije kada se igrate u VR-u, nego na televizoru. Prikradacete se protivnicima, skretati im paznju bacanjem raznih objekata koji se nalaze oko vas i likvidirati ih koristeci vasu skrivenu ostricu. Protivnike mozete necujno likvidirati i lukom i strelom ili nozevima, koje zatim mozete iscupati iz palih neprijatelja i ponovo iskoristiti. Svaka interakcija u igri je na visokom nivou i to je za apsolutno svaku pohvalu.

Protivnicki AI je prilicno los i lako cete uspevati da to iskoristite. Ovo doduse nije boljka samo ove igre, vec je odlika serijala.

Borba je izvedena solidno i prilicno podseca na ono sto smo vec vidjali u serijalu. Napadace vas veci broj protivnika, ali ce oni uglavnom cekati da jedan pokusa da zada udarac. Bicete u prilici da izvedete manevre na koje ste vec navikli – blokiracete udarce, raditi parry, izbegavati udarce koje niste u mogucnosti da blokirate. Razlika je sto cete sada morati prilicno da se oznojite da biste sve to uradili, jer se sve ove akcije rade pomeranjem quest kontrolera.

Ecio za obracun koristi mac, dupli hidden blade i crossbow; Kasandra single hidden blade, mac i luk i strelu; Konor sekiru, dupli hidden blade i luk i strelu. Borba na momente ume da bude haoticna, posebno kada ste blizu smrti i vise niste svesni ni ko vas napada, ni sa koje strane. Tokom igre cete unapredjivati vase sposobnosti.

Osim borbe radicete stvari na koje smo navikli u AC igrama. Obijacete brave, prisluskivati razgovore, dzepariti npceve, igrati igre sa kockicama i resavati zagonetke koje nisu preterano teske.Od opcionih stvari, mozete sakupljati istorijske fragmente ili igrati parkour i borbene izazove. Misije su prilicno linearne i iako cete ponekad biti u mogucnosti da birate sta zelite da uradite, ne nude preveliku slobodu.

Tokom prelaska igre smo primetili samo jedan bag – desavalo se da igra prestane da registruje drzanje tastera za akciju, sto je onemogucavalo resavanje nekih zagonetki. Restartovanje igre je resavalo ovaj problem, koji ce sigurno biti resen nekih od buducih patcheva.

Assasin’s Creed serijal je u poslednje vreme postao jednolican i zbog toga je ovakva igra vise nego dobrodosla. Nexus VR je prilicno dobar prvi pokusaj i sigurni smo da ce Vam se svideti, posebno ako ste fan serijala.

7 Likes

Skidam upravo. :pray:
Bojao sam se da će biti promašaj jer se embargo završio u momentu kada je izašla igra, ali utisci su generalno pozitivni, thank god.

Zvuči po recenzijama kao najbolja AAA standalone igra još od Resident Evil 4.

Ako nekome u budućnosti treba 25% popusta, neka uporebi moj referral code:

2 Likes

Bilo bi lepo da se taj Oculus 3 i kod nas pojavi po nekoj normalnoj ceni pa da se pazari igra. Ona “dvojka” mi je iskakala svuda, bukvalno mi samo neka ponuda za nju iz frizidera nije iskocila.

I sad kad resim da uzmem konacno trojku, nema je nigde :sweat_smile: mislim ima ali necu da dam 800e ovim nasim lopovima sa KP.

Zar ti nisi negde odavno prebegao u Nemacku?

Bio sam tamo dok mi je trajao trening, oko godinu dana sad sam ovde :sweat_smile: jesam bio malo u avgustu da mi dupe vidi put kako se kaze.

1 Like

Možda da pogledaš u DE ponude, pa da naručiš preko naših ljudi što prevoze za Srbiju. Tako sam ja prošli mesec uzeo novi Pixel?

@Wahad pogledao sam ti recenziju i samo da te pohvalim. Obihvatio si sve lepo.

Odigrao sam i ja prvih sat vremena sinoć. Super je osećaj i pentranje po kućama, a pogotovo je dobar osećaj izbaciti onaj noz iz zgloba.

Grafika je jbga, Quest grafika, ne mogu reći razočaravajuće, jer se nisam nadao nečemu više. Opet, da je izašla samo na Q3 bila bi značajno bolja. Ovako, najmanji zajednički sadrzalac, Q2, nas koči kao i proteklih godina.

Nego, ono što mi je opalo u oko odmah je (ne)raznolikost NPCa. Ima mnogo njih na ulicama, ali svaka druga treca faca je ista. Nekada čak dva lika šetaju jedan pored drugog kao braća blizanci. Dosta immersion breaking.

Leap of faith je odličan u VR.

Ubisoft se baš baš potrudio za komfort opcije da maksimalno smanji šanse da nekome pripadne muka, pa su čak vidim ubacili neke nove mehanike. Kudos njima. Ja sam ih naravno sve isključio jer sam veteran i čeličnog stomaka.

Kapa dole Ubiju što nisu izbacili tech demo, nego punokrvni AC. Ima sate i sate da zaorim, samo da ozdravim malo, bolestan staviti kacigu na glavu je smrtna kazna. :sleepy:

2 Likes

Jel ima svrhe skidati za quest 2, kakva je grafika?

Meh onako, nisam probao na Q2 ali verovatno nije sjajno. Najgore je sto kada pogledas na YT snimke, izgleda skoro isto q3 i q2, a u headsetu je naravno druga prica.

1 Like

Hvala :slight_smile:

Mada nisam je sam odradio, pomogao mi je shinbojan sa drugih foruma, on je jedina osoba kod nas za koju znam da ima MQ3 pa sam iskoristio priliku što mi ponudili early code da napravim još jednu ekskluzivu :slight_smile:

Tako da što se tiče texta i klipova, više je on zaslužan kao što stoji i u video :smiley:

2 Likes