Apple iPhone 5 korisnici dobili ogromne račune zbog iOS 6 Wi-Fi problema

Reći da start iOS6 operativnog sistema nije bio idealan polako postaje potcenjivanje, budući da stižu nove žalbe, veoma važne za korisnika jer će ih, za razliku od zagrebanih aluminijumskih površina, slabog trajanja baterije i “purpurnog traga” na kameri, te fijaska sa mapama u iOS6, direktno osetiti po džepu. Apple CEO Tim Kuk se izvinio korisnicima prošle nedelje i pozvao ih da koriste konkurentske mape dok Apple ne sredi stanje sa svojim mapama. Sada, iPhone 5 korisnici iz čitavog sveta prijavljuju ogromne račune zbog velikog protoka podataka kroz mobilnu mrežu, navodno čak i kada su povezani na Wi-Fi hotspotove. Dakle, iako su korisnici regularno povezani na Wi-Fi mrežu, iOS6 zaobilazi to i omogućava da naprava nastavi sa povlačenjem podataka preko mobilne mreže operatera.

Rezultat svega je da je Apple izbacio apdejt za Verizon Wireless iPhone 5 korisnike koji sređuje problem. U ovom slučaju, račune tj. troškove će pokriti Verizon. Međutim, ispostavlja se da se radi o bagu koji je prisutan širom sveta. Korisnici velikih mreža van SAD takođe prijavljuju ogroman protok podataka, koji rezultuje velikim računima.

Tako Australijski korisnici imaju identičan problem, gde je jedan Telstra korisnik probio limit od 5 GB podataka za samo jednu nedelju, što je rezultovalo računom od oko 1330 (američkijh) dolara. Vodafone korisnik je prijavio da je protok iznosio čitavih 20 GB, što mu je donelo račun od 6140 dolara. Za sada nema najava da li će i kada izaći apdejt koji sređuje njihove probleme. Telstra saopštava da je kompanija svesna problema i da “istražuje uzroke.” No, ispostavlja se da je osnova problema u iOS6 operativnom sistemu, što je Apple već priznao.