Apple će dozvoliti korisnicima u EU preuzimanje aplikacija van App Store-a!

https://x.com/theapplehub/status/1750581363399627052?s=46&t=-9tLnr_S1udJT7x6_vgw1g

OS Update izlazi za par nedelja.
Šta mislite o ovome?
Da li će i Srpski Region biti zakačen ovom EU regulacijom? :grinning:

2 Likes

Ako je eu regulativa onda nebi trebalo da utiče na nas i uk

Dosta je korisnika na HR nalogu. Ja sam na HR od prvog dana. Ne menjam sada sigurno…
Ali iskreno nije da mi je ovo potrebno. Prosto ne znam da ima neka app da mi treba a eto nema vec za apple.

Ima i ovo:
https://twitter.com/klobrille/status/1750582603952869844?t=RWozl09vBW3zuj1ItV_xbg&s=19

2 Likes

Evropska Unija je krenula da š*ri i nema stajanja… :sweat_smile:
Punjac, App Store, RCS na iPhone-u, WhatsApp otvaranje sa drugim aplikacijam i sad ovo…
Sva sreca pa je za dobrobit nas, korisnika.

Hvala EU ni na čemu bukv. :grin:

1 Like

Zar se onda ne gubi smisao svega onoga za šta se Apple zalagao? Il nas Apple laže godinama ili EU planira da unište Apple korisnike. Ne znam kako bih drugačije gledao na celu situaciju. :roll_eyes:

Hmm, ni jedno ni drugo. Nisu stvari tako crno-bele :grinning:
Koliko god da volim Apple proizvode (a ima ih puna kuca), Apple je jedna vrlo kapitalisticka kompanija, kompanija koja zeli sav monopol.

Takve stvari uopste nisu zdrave, niti dobre, za nas korisnike. Konkurencija je vrlo bitna za rast i razvoj tehnologije… a ako toga nema, onda dobijamo olovku za iPad koja kosta 120e, Apple krpicu za ciscenje uredjaja koja kosta 20e itd itd.

EU nije zlatna, ali trenutno radi bas ono sto treba da radi jednoj gladnoj-novca-kompaniji ili money-maker kapitalistickoj masini kao sto je Apple.

Strah samo dolazi tada kada EU bude preuzeo potpunu kontrolu nad elektricnim uredjajima i stvari krenu da se unazadjuju, umesto da se unapredjuju.

7 Likes

U sutini EU je naterala Apple na ovaj potez :man_shrugging: Nisu bas sa odusevljenjem prihvatili odluku.
Sa druge strane za nas korisnike nema neke razlike, sve dok ne budes zeleo ili imao potrebu da instaliras app store koji nije Apple-ov.

Mislim da je veci problem za sam Apple to sto vrv sada kompanije ne moraju da koriste Apple kao gateway za in app purchase tj. nece morati da placaju apple-u 30% “poreza” za svaku pretplatu unutar aplikacija. Barem u teoriji.
E sada kako ce ovo da se odrazi na korisnike je nesto sto mi zvuci zanimljivo.

2 Likes

Pa da, to je sustina, setimo se sudskog spora sa Epicom.

Epic je tvrdio da je 30% ok za MS i Sony jer oni proizvode hardver sa gubicima i treba da nadoknade sa royaltijima na prodatom softveru, dok kao za Apple ne treba da vazi jer imaju ogromnu marginu na hardveru.

Ali princip je isti i treba da se primenjuje na sve.

2 Likes

A Apple je izbacio i spisak zemalja gde ce sideloading funkcionisati.

https://x.com/macrumors/status/1750632381923627295?s=46&t=-9tLnr_S1udJT7x6_vgw1g

Iako Srbiju neretko uhvate EU regulative (ovakvog tipa), iako nismo u njoj, Apple je striktno zakljucao sideloading samo za EU zemlje (a proces odobravanja nase banana drzave bi bio sala i prosto nemoguc za njih).

Postojace vise provera u vidu provede regiona Apple ID-a, provere regiona citavog iOS-a i provere geo-lokacije samog uredjaja.

A ako je uredjaj kuplje u Kini, onda ce ovako nesto biti POTPUNO NEMOGUCE! (zbog skorasnjih problema sa sigurnoscu AirDrop-a u Kini).

1 Like

U skoroj budućnosti će morati i oni i google, kao i ostali “walled gardens” da se otvore. Ovo se Apple koprca ne bi li zadržao 30% na svaku transakciju.

Nikad nisam bio van Apple ekosistema, jedva da znam šta ‘sideloading’ uopšte znači – na stranu njihova zarada, mene više zanima sigurnost uređaja.

Ako će svaka šuša moći da stavlja svoj softver na ajfon mimo appleove kontrole, da li to otvara vrata raznim problemima sa bezbednošću uređaja?

Dosad sam mislio da je pola poente ‘walled gardena’ da zaštiti korisnika time što ne dozvoljava svakoj budali da stavi neko đubre na telefon.

1 Like

Onda ne radiš sideloading i instalaciju drugih storeova.

3 Likes

Double-edged sword je u pitanju.

Otvaranje sistema za sideloading je na globalnom nivou operativnog sistema. Limitirace ga samo geo-lokacija i region AppleID-a, sto se vrlo lako lazira.

Tako da ce iOS, iPadOS, tvOS biti “malcice” nebezbedniji nego pre. (piraterija na AppleTV-u nece biti nikad laksa)

Uzmimo primer da najgora stvar koja trenutno moze da ti se desi na iPhone-u je da ti sajt instalira i napravi GOMILU Calendar Event-a :sweat_smile: (sto je komicno)… E pa sada ce sajt mozda i moci da ti slucajno instalira malicioznu aplikaciju ili bar zatrazi instalaciju iste :smirk: ups

Ne u nasoj zemlji… bez brige lol

2 Likes

Znam, ali nisam siguran da se ljudska glupost može predvideti i zaštiti na sistemskom nivou. I pre su ljudima upadali u iCloud ili na druge načine narušavali bezbednost/privatnost.

1 Like

Pre je bio zatvoren sistem pa je bilo dosta teze.

Ovo deluje kao BS da pocnu od Apple-a. Ili primeni na sve podjednako ili nemoj.

1 Like

Targetirali su bas Apple. Sve je svakako ciljano.
Ali sve nekako i ima smisla… neko je morao da stane na put tom totalitarizmu. EU je teritorijalna ogromna, a zemlje su jedne od bitnijih… tako da Apple mora da postuje pravila igre :man_shrugging:t2:

EU da ima mogucnost, zatrazila bi i otvaranje iMesseges-a sa Androidom, ali s obzirom da je WhatsApp predominantan u evropi, vidis da ce zatraziti i od Meta-e da otvori WhatsApp sa drugim messaging aplikacijama (Meta vec radi na tome), sto jeste cirkus.

1 Like