Zbog velikog interesovanja za ART a i zbog sadasnjih i buducih android korisnika da malo objasnimo i damo svoj neki sud o ART-u.
Sta je to ART?
ART je ustvari high performance runtime compiler. Za one koji ne kontaju ajmo reci jakooo dobra stvar. U poredjenu s starim, sad vec starim, Dalvik runtime compilerom prestavlja blagu evoluciju.
Sta dobijamo ART-om?
Po meni, ART je sad u nekoj eksperimentalnoj fazi. Boji se reci i alpha i beta faza. Implementiran je u 4.4 verziju androida a Nexus serija telefona i tableta je bazicno mjesto za ART. U principu moze se ocekivati :
bolje performanse
fluidnost
bolja optimizacija i iskoriscenost hardware-a (prvenstveno mislim na SoC)
izdrzljivija baterija
dr.
Licno, presao na sam ART cim se pojavio 4.4 za Nexus 4 (radio sam adb sideload jer nisam mogao docekati OTA) Tad pola aplikacija nije radilo nikako ili nije kako treba. Razlog toga je bio sto niko nije pravio nista za ART iako dosta toga koristi i sluzi od Dalvik-a. Sad je situacija strasno promjenila i gotovo sve popularne igre i aplikacije su optimizovane i za ART kroz neki update.
Ajmo sad opletite s vasim iskustvom. Znam da ima dosta clanova koji su veliki android entuzijasti i oni MORAJU izaci vise iz sopstvenih sjenki xD
Offtopic : @eXperiment : razabu nisam ono jos uradio, maloprije dosao, nisam u stanju igrati, sutra te budi poruka hahaha
Evo ja ga ukljucio na S2 dobio sam sat vremena duzi screen time, meni dosta hehhe. Aplikacije se izvrsavaju u proseku za 1 sekundu brze, nije mnogo ali bitno je da ide na bolje… Jedina mana svega ovoga je sporije instaliranje i vise mesta za kesiranje nego sa Dalvikom
Nexus 5 stize nadam se u petak i javljam kako je kod njega
Btw secam se tacno dana kada je JIT bio u istoj fazi, ja sav happy sto sam sklepao prvi sopstveni rom na linuxu za htc magic heheheh, bese 2.1 Android heheh a on dosao sa 1.6 fabricki ah memories…
Bice art zvanicno u 4.5 verziji koja je najavljena za junnive godine, pro za Nexus liniju telefona…
Sumnjam da ce u junu. 4.5 bi trebalo da bude nesta wauu i da prestavi stvarnu evoluciju a ne estetske prirode. S tim u vezi lagano mozete ocekivati Nexus 6 by LG. Bice kao i s G2 i Nexus 5. Cim bude prestavljen G3 znam odmah da sta me ceka u Nexus 6 i da li da ga uzimam
najjaci su mi sa imenom, JIT (Dalvik) JUST IN TIME heheheh, a ART = Android Run Time
pa ovde se nisu ni trudili da budu zanimljivi
btw sto se tice developer opcije, ko je nema, idite u ABOUT i na BUILD NUMBER klikcite jedno 10x dok telefon ne prikaze da se Developer, onda su aktivne one opcije, naravno kod nekih su odmah aktivne kod nekih nisu…
Sa motorolinim dalvik i bionic patche-vima razlika je nevidljiva.
Jedino sa open master branch od codefire-a vidim neku prednost na stranit ART-a sta se tice fluidnosti.
Mobitel je nexus 4.
to su old news, mislim to zasto je iOS brzi, optimizacija samo za odredjen tip hardvera, neam tu sta da se prica to se iz neba vidi, a koliko imas android telefona? Cipseta, cpu-ova, gpu-ova, mali milion… bottleneck najveci
e to je druga prica, ali stvarno RAME UZ RAME, naravno u nekim stvarima jedan bolji u nekim drugi, za sada znam samo da je Google Now pobedio svoj iOS pandan SIRI…