Amy Hennig je radila 10.5 godina 80+ sati nedeljno u Naughty Dog-u

Zanimljiv topic je osvanuo juce na gafu:

[quote]When Soren Johnson, the designer of Offworld Trading Company and the host of the podcast, asked Hennig how difficult AAA development was on a personal level, Hennig replied, "Really hard. The whole time I was at Naughty Dog - ten-and-a-half years - I probably, on average, I don’t know if I ever worked less than 80 hours a week. There were exceptions where it was like, ‘Okay, let’s take a couple of days off,’ but I pretty much worked seven days a week, at least 12 hours a day."

And the seven-day working schedule wasn’t limited to people on Hennig’s level. Johnson posited that weekend work wasn’t generally the same, and asked how much of Naughty Dog’s team would be present. “A lot of it,” Hennig replied. “I mean, Naughty Dog is pretty notorious for the amount of crunch, but obviously in a leadership role you try and do even more.”[/quote]

[quote] While Hennig admitted that she wouldn’t change anything that meant she hadn’t made games like the Uncharted series, she admitted to having a clearer view of the issue when looking at the experiences of other people. When asked if making AAA games was worth the lifestyle that goes along with it, she replied, "I don’t think so."

"There’s people who never go home and see their families. They have children who are growing up without seeing them," she said. "I didn’t have my own kids. I chose my career in lots of ways, and I could be single-minded like that. When I was making sacrifices, did it affect my family? Yes, but it was primarily affecting me and I could make that choice. But when I look at other people… I mean, my health really declined, and I had to take care of myself, because it was, like, bad. And there were people who, y’know, collapsed, or had to go and check themselves in somewhere when one of these games were done. Or they got divorced. That’s not okay, any of that. None of this is worth that. [/quote]

Konkretno sto se tice onih ljudi koji sve sprovode u delo, kada igram neku AAA igru, ili gledam CGI heavy film, cesto se zapitam koliko je posla i vremena trebalo za svo dizajniranje, modeliranje, programiranje da bi svaki objekat / karakter / frame izgledao sto bolje i realisticnije. Koliko samo klikova!

I sve to pod ogromnim pritiskom…zaista je pitanje da li je rezultat vredan takve muke.

Verovatno je drugacije u zavisnosti od kompanije i studija, ali nekako imam utisak da generalno u sve ovo ide previse teskog posla koji se na kraju ne ceni.

3 Likes

Strasno. Svako toliko iznova procitam ovako neku horor pricu o game industriji koja me podseti sto ne zelim da radim u njoj.

E sad, specificno Amy Hennig je verovatno imala menadzersku poziciju – nije isto pisati mejlove ili drzati sastanke 12 sati, i modelovati ili programirati. Moj posao je dosta tesko raditi 12 sati, mozak ti izgori. Mogu misliti kako je tek programerima.

Al iz mog ogranicenog iskustva sa menadzerisanjem, mislim da bih mogao da sastanchim po ceo dan bez vecih problema. Mozda gresim, i ne zelim da nipodastavam njenu muku, al nije svaki tip rada isti.

Kad vec pricamo o Naughty Dogu, bas pre neki dan sam gledao prezentaciju njihovog art teama gde pricaju o svom poslu. Tu i tamo uhvatis hint koliko su imali vremena da urade nekog karaktera. Nisu kukali o dugim satima i nevidjenju porodice, stavise glavni art lead je imao lepe misice, ocigledno covek nalazi vremena makar da redovno ode u teretanu. Tesko je izvuci konkretne zakljucke, al da puno rade, u to sam siguran.

1 Like

Naletio sam na ovu temu na gafu. Stvarno nevjerovatan podatak, i covjek se zapita kroz sta sve developeri prolaze, da bi na kraju ja dobio igru u ruke i nakon pola sata rekao ‘meh’.
Posto ja radim dosta intenzivan posao, znam koliko bi meni bilo tesko da mi neko podupla broj radnih sati, vjerovatno bi i meni isao neki razvod i/ili ovisnost.

Kao i svugde verovatno najvise stradaji operativci, i neverovatno mi je da neko moze da drzi koncetraciju 10-12 sati, a verujem da cesto toliko rade.

Menadzerisanje je sigurno lakse, ali i veca je odgovornost, pa sa tim i stres. I posle sve muke, neki polu-pismeni recenzent lupi broj na sve to.

I jeste, na kraju gledas neki developer dairy, ono svi srecni, uzbudjeni i nasmejani.

Sve preko 8 sati je horror da se radi, posebno na duže staze i vikendima. Rekao bih da je 6 sati ono što možemo u cugu da izbacimo da bude kvalitetno, sve preko toga je već forsiranje samo da prođe osmi sat. A sad dodatno još raditi na to je sumanuto.

Meni kada se to dešavalo na prethodnom poslu, dolazilo mi je da nekom odgrizem grkljan na bilo kakav komentar da nešto treba ponovo uraditi ili još duže ostati.

Takođe sam bio i u menadžerskim ulogama i to je uglavnom zavisilo od tima sa kojim sam radio da li je ok raditi duže ili ne. Ponekad na sastanke ode više od pola dana, što nije toliko smor, koliko kasnije treba to sve sažvakati, složiti u mejlu, delegirati zadatke i uraditi review urađenog. Ako je tim loš, to je mukotrpan posao, ako je tim dobar, onda je to sve nekako lakše. Naravno, najviše zavisi od korporativne kulture firme/studija kako su relacije i protokoli postavljeni.

1 Like

Naziv mog mjesta je bas menadzer regiona. Naravno, na srpski nacin, tako da sve zivo radim, najmanje je sastanaka i sjedenja. Samoinicijativno produzim radno vrijeme sam sebi, ali to u totalu izadje mozda 7-8h sedmicno (na regularnih 40). Da mi neko nabaci toliko sati, vjerovatno bi potrazio drugi posao, jednom se zivi.

1 Like

Hej shvatite ovo kako ocete ali ona bar zna za sta radi. Toliki novac je ogroman motivator. Sigurno to ne bi radila za par stotina evra mesecno. Stvarno ne mogu da gajim mnogo empatije za menadzere milionere koji poseduju vile i skupa kola, a pri tom sa svojim CV-jem moze da pobegne kad oce i zaposli se bilo gde. Meni je sasvim logicno da je posao tezak i ne mogu da zamislim koliko kompleksan… To je neverovatan posao ogromnih timova da bi mi na kraju dobili igru koju predjemo za 10 sati. Ali se radi tim tempom desetak godina nakon cega mozes da radis sta hoces. Kod nas se radi 50 godina ni za sta. E to je besmisleno!

4 Likes

Smejem se od muke