Ima par igara koje su nas stvarno oduševile na Gamescomu, ali jedan od mojih favorita, igra koju sam jedva čekao da vidim je bila 007: First Light, prva James Bond igra još od James Bond: Bloodstone sa Xbox 360 i PS3 konzola. U međuvremenu je bilo mnogo problema vezanih za licencu ove igre, i napokon je „legla“ u ruke možda i najsposobnijem timu da izvuče svaki mogući potencijal iz ove legendarne filmske franšize – IO Interactive. Tvorci Hitman serijala, Kane & Lynch igara, Freedom Fighters naslova, ako se iko seća te legendarne igre.
Demo koji smo videli je trajao oko 30 minuta, ali bez ikakvog odugovlačenja ili bilo čega, bukvalno smo odmah posvedočili live gameplay prezentaciji koja je bila igrana od strane članova IO Interactive.
Kao što već svi znamo iz trailera i vesti do sada u 007: First Light vodite novog, mladog 007 agenta. Toliko svežeg da mu niko u agenciji ne veruje da radi neke ozbiljne zadatke. Upravo zbog toga, njegova misija u gameplayu koji smo videli je da bude vozač iskusnijem, starijem agentu koji je na ozbiljnom zadatku. Prva velika novina, makar za IO Interactive, koja se može odmah videti je to da vi ustvari vozite auto u ovoj igri, okej makar u uvodu, ali kasnije se ispostavilo da ima i driving sekvence. Čisto da raspodelim šta je sve bilo u demou, a to su tri poprilično drugačija dela igre. Prvi je infiltracija, drugi je car chase, stvar koja je prosto do sada bila deo svake igre, a naravno i filmova, praktično zaštitno lice ove franšize, a treće je haos, napucavanje, metkovi na sve strane!
U prvoj fazi 007: First Light demoa, sve je neodoljivo podsećalo na poslednji Hitman naslov. Cilj James Bonda je bio da se infiltrira u zgradu, jer je video neke sumnjive radnje dok je čekao kod svog auta. A kako je mlad, zelen i neiskusan, nije uspeo da odoli iskušenju da vidi o čemu se radi. Ceo UI, okej skoro ceo, dosta podseća na onaj iz Hitman World of Assassination. Grafički iako slična toj igri, ipak ima malo razlike, najviše kod Art Directiona za koji je zadužen legenradni Rasmus Poulsen.
Prva faza se oslanjala na to da se pronađe način kako se infiltrirati na zabavu u velikoj vili, gde je i drugi tajni agent. Fore koje James Bond koristi su dosta slične onim iz Hitman igre, ali naravno, DNK IO Interactive je morao da se prenese u ovaj naslov. Ipak gedžeti koje ima James Bond dosta više odgovaraju ovoj franšizi, samo modernijoj, nego Hitmanu, što je naravno za svaku pohvalu. Mada, cilj je isti, napraviti distrakciju, naći te precious sekunde da se infiltrirate i onda, budite neko drugi. Cela „stealth“ mehanik je, pa naravno odlično odrađena i sjajno funkcioniše i leži jednom Bond naslovu.
Druga faza je bila jurnjava automobilom i ovo je meni bilo jedno veliko iznenađenje. Jer igru definitivno pokreće IO Interactive Glacier Engine, isti koji je ispod haube Hitman World of Assassination. Igra koja je pa pravljena za velike mape sa puno osoba na njoj, ne za otvorene mape i jurnjave automobilom. Ipak, taj adrenalin u toku vožnje je sjajno prenesen i deluje odlično. Naravno, nismo mi bili za kontrolerom tako da ne mogu da znam kakav je osećaj, ali uzevši u obzir da se radi o IO Interactiveu, sumnjam da to može biti loše, ali ipak, uvek postoji tračak sumnje. Sve u svemu, jurnjava u luksuznom automobilu je stvarno bila pun pogodak, ali ono šta kasnije sledi je mene najviše oduševilo.
Treća faza demoa je bilo napucavanje na aerodromu, i tada me je udarila takva nostalgija Kane & Lynch naslova da je to neverovatno. Uzmite u obzir da ja nikada nisam igrao Hitman naslove, mislim na poslednje kao Run & Gun igru, iako to možete uraditi u nekim misijama. U 007: First Light, sve deluje tako fluidno, divno, prelepo, preko animacije do efekata u toku napucavanja.