Život, braćo

Jesi čitao “Ready Player One”? To ti je to.

1 Like

Double-combo besomucne reciklaze koja nam titra nostalgiju s jedne strane i lavine preskupih ispraznih superherojskih budalastina s druge me ubijaju u pojam. Prakticno sam prestao da gledam filmove.

Sto se muzike tice, slabo sam upucen u to dal i koliko neki novi klinci prave dobru muziku (valjda prave pa zive u komunama, prezivljavajuci na avokado tostu i tumblr lajkovima dok ih baby boomeri kritikuju sto ne kupuju kuce nepostojecim novcem), al znam da ovi sto mlate milione – bejonse, kati peri, kanje, biber i ostali – uopste ne prave nesto sto bih licno nazvao muzikom. To je nekakav audio mekdonalds.

Za TV svi kazu da dozivljava renesansu. Mene ostavlja potpuno hladnim, jedino vidim da su budzeti mnogo veci. Sta god sam probao da gledam, ne mogu ni jednu epizodu da zavrsim, sve su to uglavnom izandjali narativni plesovi s jasno predodredjenim koracima.

Barem se jos pisu dobre knjige, tu i tamo. Beletristiku nije toliko zahvatio talas moderne pop-kulture gde je sve bez kvaliteta – al gde bukvalno ljude ne interesuje kvalitet! Oni hoce serijal od 12 fantasy knjizurina koje su ko neka tv-serija za mozak, lose napisane, lose isplanirane, nema veze, daj samo nesto za jednokratnu upotrebu. Ne bi prepoznali lepo srocenu recenicu da ih zvizne posred cela.

Uzas, bre.

EDIT:
Kad vec pomenuh knjige, evo malo lake proze Kormaka Mekartija, ako vam je vikend bio isuvise prijatan:

“Once there were brook trout in the streams in the mountains. You could see them standing in the amber current where the white edges of their fins wimpled softly in the flow. They smelled of moss in your hand. Polished and muscular and torsional. On their backs were vermiculate patterns that were maps of the world in its becoming. Maps and mazes. Of a thing which could not be put back. Not be made right again. In the deep glens where they lived all things were older than man and they hummed of mystery.”

“He walked out in the gray light and stood and he saw for a brief moment the absolute truth of the world. The cold relentless circling of the intestate earth. Darkness implacable. The blind dogs of the sun in their running. The crushing black vacuum of the universe. And somewhere two hunted animals trembling like ground-foxes in their cover. Borrowed time and borrowed world and borrowed eyes with which to sorrow it.”

“He stood at the window of the empty cafe and watched the activites in the square and he said that it was good that God kept the truths of life from the young as they were starting out or else they’d have no heart to start at all.”

“Deep in each man is the knowledge that something knows of his existence. Something knows, and cannot be fled nor hid from.”

“I think by the time you’re grown you’re as happy as you’re goin to be. You’ll have good times and bad times, but in the end you’ll be about as happy as you was before. Or as unhappy. I’ve knowed people that just never did get the hang of it.”

I tako dalje.

3 Likes

Heh, nisam, ali verujem da je cesto obradjivan motiv u SF literaturi. Kao nesto sto preodje kroz glavu 10x Isaku Asimovu dok guli krompir. :smiley: Motiv simulirane stvarnosti je u stvari jako cest i drevan, pocev od budistickih sutri:

Pa preko kartezijanskih teza o zlom demijurgu:

I ocigledno Matrix, koji je celoj toj staroj prici dao jednu tehnoloski-popularnu notu.

U poslednje vreme, inspiracija mi je Elon Musk koji vrlo ozbiljno polemise o tome da postoji ogromna verovatnoca da zivimo unutar virtuelne realnosti:

Ne,ipak ne živimo u virtuelnoj realnosti. Jer nema glitch-eva. (Ja ih ponekad imam na level 7< , al to se ne računa.)
A jedini spas bi nam i bio da “premestimo” svest u vr, jer u ovoj “biološkoj” formi je sve jedna velika greška. Jedeš drugi živi organizam da bi preživeo. Gutaš bubu koju zatim tvoj organizam vari dok je još živa…(i da ne nabrajam ostale gadosti).Koja je svrha i smisao komarca,muve,čoveka… Realnost sada mi izgleda kao eksperiment koji je krenuo naopako.

Sve dok ja pregorim kao licna dok berem maline, kopam za krompir i krčim šumu ne verujem da smo u jednoj virtuelnoj realnosti. Ako jesmo, onda smo izeli jedno veliko govno kad smo odabrali ovu težinu. A možda smo dobili jedan kad smo bacili d20 kockicu na početku života kad je sreća u pitanju. :smiley: Critical fail.

Al to ima logike. Ti harvestuješ sredstva da bi upgrade-ovao health, cave, skin (bronzana boja) , coine …

1 Like

A možda je ceo život jedan Farmville… Od svih mogućih žanrova da neko odabere simulaciju života u Srbiji… Riiight. Ili smo svi mi random NPC koji u pozadini formiramo pozadinski svet na koji većina ne obraća pažnju dok čekamo da nađemo na PC…

Zamisli da je ceo tvoj život samo skriptovani scenario, da bi u određenom trenutku bio na određenom mestu i uradio određenu stvar, i tako dao svoj doprinos main story-ju. Čim obaviš taj zadatak, pljasne te trola i brišu te sa servera :grinning:

E pa jebiga onda :smiley: A ako si NPC koji ima zajeban način za regrutaciju sa potencijalom da preuzmeš glavnu ulogu dok razvijaš svoj tragic backstory? :slight_smile: Zajebi ti ovo, bolje da se popije po pivo no da se juri po svetu u nadi da se spreči nadolazeća apokalipsa da bi na kraju shvatili da su naši prijatelji u stvari naš svet… Ain’t nobody got time fo that shit.

1 Like

Ne znam još za slučaj da je npc preuzeo main story, al možda će to biti slučaj sa tobom ili sa mnom… Ti bereš maline a ja krečim ulaze… Pa to je izuzetna pozicija za sticanje strateškog položaja za osvajanje sveta!

1 Like

@pleja ti bi ladno mogao da radis kao scenarista ,jel realno imas mnogo bolje teorije i zaplete od vecine ovih poznatih :smiley: pogotovo ako bi radio negdje kao sto je rick and morty tamo bi ih oduvao :stuck_out_tongue:

Za Rick and Morty imam fantastične ideje,al imam problem…Nisam zavrsio akademiju lepih umetnosti ,da imam papir, za firmu, da idem u Ameriku.

Pa realno ti imas ovdje ja mislim najvise zivotno iskustvo ,sto je potrebno za dobar scenario…valjda

Ne, za dobar scenario je potreban talenat. Neki deda u redu za penziju ima od mene još veće iskustvo, al to ne znači da bi napisao dobar scenario :grinning:
A treba i akademija, zbog prijave staža…
hahahahaha (level 4)
Vidiš kako Đole… prijava, radna dozvola, zdravstveno… mislim da čak ima i zubno osiguranje. Kad se nasmeje a odbljesak od zuba sine na staklu iPhonea…

Ja kad se nasmejem pokrivam usta šakom, kao šiparica od 16 god! hahahaha

1 Like

What if i told you that everything you know is a lie

1 Like