XBOX360 Kinect - MEGA TEMA

XBOX360 KINECT?!


*Izvor : Flickr

KINECT za Xbox360 ili jednostavno KINECT (poznat još i pod radnim nazivom PROJECT NATAL) predstavlja poseban užitak u igranju i multimediji bez kontrolera (“TI SI KONTROLER” - zvanični slogan), koji dolazi iz kompanije Microsoft za Xbox360 igračku konzolu, koja bi u budućnosti mogla imati i podršku za računare putem Windows 8 operativnog sistema. Bazirana kao dodatak u vidu web kamere, omogućava korisnicima kontrolu i interaktivnost nad samom konzolom bez pritiskanja tastera i upotrebe dosadašnjih džojstika ili dodatnih kontrolera kroz veoma inovativan, jednostavan i prirodan korisnički interfejs koristeći pokrete tela i glasovne komande. Projekat koji ima za cilj da pomeri granice dosadašnje percepcije igara za konzole. KINECT je direktan konkurent sa Wii Remote (Wii MotionPlus) i Playstation Move (PlayStation Eye) proizvodima kompanija Nintendo i Sony (Wii i Playstation 3) sa konceptom igara koje se kontrolišu pokretima.

KINECT je prvobitno pušten u prodaju u Severnoj Americi 4. Novembra 2010. godine, dok je u Evropu stigao 10. Novembra iste. Dolazi nam u ponudi kao KINECT dodatak u vidu samostalnog uređaja sa igrom KINECT Adventures, a takođe i u paketu sa Xbox360 konzolom (sa 4GB ili 250GB HDD-om) takođe sa igrom KINECT Adventures. Sama ideja igranja bez kontrolera donela je ovom uređaju veliku planetarnu popularost koja se može prikazati i u brojkama tj. u prodatim jedinicama. Gledajući od 29. Novembra 2010. godine prodato je više od 2.5 miliona primeraka sa tendencijom rasta.

*Izvor : Wikipedia (slobodan prevod na srpski sa ispadima u trenucima “inspiracije”)

*Izvor : YouTube

PROJECT NATAL?!


*Izvor : TemptingMagazine.com

*Izvor : YouTube

KINECT je prvi put najavljen u 01. Juna 2009. godine na sajmu E3 2009 pod radnim nazivom Project Natal. Prateći tradiciju kompanije Microsoft da imena svojih radnih projekata nazove po gradovima, Project Natal je dobio svoje ime po Brazilskom gradu Natal, kao priznanje začetniku projekta i direktoru Microsofta koji je rodom iz Brazila. Ime Natal je takođe izabrano zbog same reči koja označava rođenje, ukazujući na viziju kompanije Microsoft koja želi da ovim projektom označi početak nove ere / nove generacije kućne zabave.

*Izvor : YouTube

Glasine su kružile da će izlazak Project Natal-a biti upotpunjen i izlaskom nove Xbox360 konzole (sa novom konfiguracijom, promenom u dizajnu i velikim hardverskim unapređenjima), ali Microsoft je odbacio sve te glasine i potvrdio da će Project Natal biti potpuno kompatibilan sa svim Xbox360 konzolama, tom prilikom podvlačeći da za njih Project Natal predstavlja značajnu inicijativu i da je on od fundamentalnog značaja za Xbox brend kao shto je i Xbox Live servis govoreći o važnosti i veličini tog projekta kao o novoj Xbox konzoli.

Microsoft je zvanično 25. Marta 2010. godine prosledio informaciju sa najavom Svetske Premijere Project Natal-a za Xbox360 koji se održao 13. Juna 2010. godine u Galen Centru u Los Anđelesu - Amerika. Događaj je upriličio cirkusni ansambl Cirque du Soleil. Tada je zvanično najavljeno da će se sistem zvati KINECT koji kroz igru reči spaja pojmove kinetičko i povezivanje kao ključne aspekte inicijative i pokretljivosti. Na istom događaju su potvrđeni i datumi početka prodaje KINECT-a, kao i nove redizajnirane Xbox360 S konzole, čitaj Slim, koja će imati direktan priključak za KINECT senzor. Takođe je otkriven i paket koji će pored XBox360 konzole imati i KINECT senzor sa KINECT Adventures igrom.

*Izvor : Wikipedia (slobodan prevod na srpski sa ispadima u trenucima “inspiracije”)

*Izvor : YouTube

KAKO RADI KINECT?!


*Izvor : BlogSpot.com

Bilo da li volite ili mrzite ovakvu ideju o tipu korisničkog interfejsa koji je Microsoft kroz KINECT implementirao (neki ljudi jednostavno ne žele da mašu rukama da bi promenili kanal, ukusi su različiti), tehnologija iza ovog uređaja je zaista neverovatno interesantna. Ono što KINECT sistem radi jeste da “ispaljuje” zrake infracrvenog svetla kratkog dometa koji mere koliko je potrebno da se svetlost reflektuje o objekat ispred njega i da vrati u senzor. Svetlo putuje brzinom od otprilike 30,48 cm po nanosekundi (oko metar u 3 nanosekunde) na taj način mereći na stotine tačaka kreira preciznu mapu sa dubinom prostorije u kojoj se nalazi i sa ljudima u njoj.

Vreme od trenutka kada kamera pošalje zrak do trenutka kada se zrak vrati se naziva još i “vreme leta” koji radi po principu sonar-a (aparat za merenje dubine okeana). Ako znate koliko je potrebno svetlu da se vrati pošto je “udarilo” u objekat, znaćete i koliko je taj objekat udaljen od izvora svetlosti. Na osnovu istraživanja, dubina mape koja se tom prilikom kreira je veoma tačna i daje precizne rezultate i do jednog centimetra i ta informacija se osvežava i do 60 puta u sekundi. Ukoliko želite detaljnije da se informišete o samom KINECT senzoru, pogledajte video ispod.

*Izvor : HowStuffWorks.com (slobodan prevod na srpski sa ispadima u trenucima “inspiracije”)

*Izvor : YouTube

Pojednostavljeno objašnjenje se krije u video-u koji nam otkriva u stvari šta je to što KINECT vidi i prepoznaje…a to su unapred definisani parametri ljudskog skeleta na osnovu kojih KINECT kreira skelet tj. mrežu sa tačkama raspoznavanja : glava, leva ruka, leva noga, desna ruka, desna noga…Detaljnije o tome šta je to što KINECT vidi možete pogledati u video-u ispod.

*Izvor : YouTube

Programeri su već uspeli da “razbiju” softverski kod samog KINECT senzora koji nam ustvari pokazuje objekat u 3D prostoru. Ovaj video treba da pokaže kolike su ustvari mogućnosti samog senzora i koliko je još moguće unaprediti softver kako bi se iskoristio potpuni potencijal, a samim tim i unapredio igrački osećaj.

*Izvor : YouTube

Što se tiče samih hardverskih podataka, KINECT-a krasi kamera rezolucije 320x240 i dva senzora iste rezolucije. NE! Skoro smo saznali da su kamera i senzori ustvari dosta jači (po pitanju rezolucije) od trenutno podržanog softverskog koda pa se u KINECT-u nalazi kamera 640x480 RGB @ 30 HZ i dva senzora 640x480 IR depth-finding cameras @ 30 HZ. Trenutno se radi na nadogradnji softvera koji bi omogućio ovu rezoluciju, a samim tim i preciznije praćenje, registrovanje pokreta prstiju, okretanja šake…

Source: MS quadrupling Kinect accuracy Xbox 360 News - Page 1 | Eurogamer.net
*Izvor : EuroGamers.net

KINECT U SRBIJI?!

Konačno sam uzeo KINECT!!! Nažalost, nisam mogao da čekam @perKisa-u, pa sam otišao sam u Mađarsku, u Segedin tachnije, i kupio ga! :slight_smile:
Cena u Mađarskoj je oko 150 eura…ali bih svakako preporučio @perKisa-u (chlan XBOXRepublike) jer se i više nego isplati svog tog cimanja, puta, carine, hladnoće, goriva…a samo za 10 eura više…tako da ako neko baš želi u šoping ili prolazi kroz Segedin ili želi povrat PDV-a, neka svrati u Szeged Plaza tržni centar i tamo neka potraži “576 Kbyte” shop (pre toga bi bilo dobro rezervisati ga jer ga često nemaju zbog potražnje…rezervišete ga preko mail-a, a zvanični sajt je (576 KByte Webshop - Adventi ajándékok minden napra! -30%, -40%, -50%!!!). Najviše se npr. isplati ako uzmete Kinect i još par originalnih igara. Originalna igra novijeg datuma je oko 35 eura…npr. Kinectimals ili Kinect Sports ili Dance Central su tog cenovnog ranga. Time taman napravite iznos po računu veći od 200 eura i samim tim imate pravo na povrat PDV-a koji se kreće od 18% do 20% ; negde čak i preko 20%…što je onda, suma sumarum i više nego isplativo / povoljno. Povraćaj se radi kada sledeći put dođete / pređete granicu, na samoj granici, ali u svakom slučaju ima tamo dosta stvari zbog čega bi ste otišli i vratili se ponovo…lepote grada, jeftina klopa, markirana garderoba po povoljnim cenama…no da se vratimo glavnoj diskusiji! :slight_smile: Takođe, KINECT možete naći i u ComputerLand šopovima - White, Black…svuda po Srbiji ali po poslednjoj informaciji koju imam, NEMAJU senzor niti znaju kada će ga dobiti iako ga uveliko reklamiraju i postoji na njihovom sajtu…uz to je, da ponovim, skuplji nego da ga uzmete od @perKisa-e.

OTPAKIVANJE KINECT-A

Kutija na “Madžarskom”…iskreno ono što me najviše zanimalo jeste slika KINECT-a i igre KINECT Adventures…OK…znači da sam uzeo pravu stvar! :happy


*Izvor : Mashable.com

Sve unutra ima svoje mesto…KINECT senzor, dodatno napajanje (za starije modele XBOX-a 360 ; novi model S se napaja preko samog XBox-a), neki dodatni kabl za wireless (nisam se još igrao sa njim), quick guide u slikama za instant podešavanje, manual tj. uputstvo kao i reklama da KINECT i Live servis prosto ne mogu jedno bez drugog…i da moraš što pre da ga kupish! :slight_smile: Takođe tu je i KINECT Adventures igra sa par mini igara…ali o tome ću nešto kasnije…*Izvor : Flickr

Prvo što me je iznenadilo i pomalo uplašilo jeste njegova veličina… (oko 28 x 7 cm ; dubine oko 5,5 cm) Iskreno, imao sam neku predstavu da je KINECT dosta manji, i kako da kazhem, kompaktniji…pa sam se baš iznenadio kada sam onu budžu izvadio iz kutije i stavio pored mog, sada već, omanjeg LCD ekrana od 32"…zauzima oko 1/3 širine mog TV-a… :eek: kuća mi se polako ali sigurno pretvara u onu iz Velikog Brata…KINECT, web cam, digitalna… :smiley:


*Izvor : TheReviewCrew.com


*Izvor : KinectionLost.com

Sam KINECT je urađen od iste vrste plastike kao i Xbox 360 S, tj. od crne prastike sa sjajnim finišom od kojeg se pomalo ježim jer se na takvoj površini koja ima refleksiju vidi svaki otisak prsta, dok prašinu možete na svakih 10 minuta brisati. Sastoji se od dve celine…gornje, na kojoj se nalazi RGB kamera i dva senzora, jedan senzor je pomeren u stranu sa malo većim razmakom u odnosu na kameru koja je u sredini i još jedan senzor, tu se takođe nalazi i XBox 360 natpis hromiranog dizajna. Sa obe strane gornjeg dela, nalaze se “rešetke” za protok vazduha - ventilaciju. Glavna “hidraulična” osovina se nalazi između gornjeg i donjeg dela, takođe hromirana sa kugličnim podnožjem koji je praktično “zaronjen” u donji deo i koji služi za pomeranje samog senzora prema dole i gore. Donji deo ima oblik “Bosanske piramide” - piramida bez oštrih ivica, zaobljena :slight_smile: koja sa donje strane ima ne klizajuću površinu i rupice za šrafove sa obe strane za pričvršćivanje…takođe u uputstvu nude i dodatke za montažu (koji se prodaju zasebno), a služe za zidnu ili (u vidu stalka) za podnu montažu…Preporučene su dve pozicije KINECT senzora i to u podnožju televizora, odmah ispod ekrana ili iznad njega / na njemu. Definisana je pozicija u visini od 0,6 do 1,8 m ; što možete videti i sa slike… Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju ako imate npr. komodu / ormančić za TV koji ima dosta prostora u dubini, jeste da Vaš KINECT postavite na samu ivicu iste, prema Vama, kako bi on mogao da skenira i Vaše “periferije” tj. noge (kada “hidraulika” spusti gornji deo senzora), a ne da registruje teksture drveta Vasheg ormančića ili njegovu boju! :wink: Kada je uključen, KINEKT ima statusno zelenu diodu koja se nalazi između levog senzora koji je izdvojen i kamere koja se nalazi u sredini…statusna diodica trepti kada se učitava Dashboard dajući Vam do znanja da još nije spremna za Vaše izmotavanje! :slight_smile: kada je KINECT aktivan, on će Vas o tome obavestiti kontinuiranim zelenim svetlosnim signalom. Takođe pored ovog svetlosnog efekta, sam levi senzor ima neko čudno crveno osvetljenje…koje nekad hoće da zasmeta jer imate osećaj kao da Vam je neko usmerio crveni laser u oči…no naviknete se…nije baš toliko strašno da ne možete da se koncetrišete na igru. RELAX! :slight_smile:


*Izvor : KF12.com


*Izvor : Gawker.com


*Izvor : GearLive.com


*Izvor : GamesWag.com

Shto se tiče razdaljine između Vas i KINECT-a, preporučena razdaljina je 1,8 m za jednog igrača (od senzora do Vas) i 2,5 metara za dva igrača…Kada govorimo o distancama po širini od sredine senzora, za jednog igrača, po mojim procenama, dovoljna razdaljina je 2 metra (metar sa svake strane od sredine senzora), za dvoje oko 4 metra, s’ tim da jedan igrač stane 1 m levo od sredine senzora, a drugi 1 m desno od sredine i onda se zajedno pomere za oko 0,5 m unazad (parametri distanci po širini nisu zvanični i isključivo sam ih naveo kao sopstvenu procenu). Bilo bi dobro postaviti ga na stabilnu površinu jer se često pomera, kalibriše i ne bi Vam bilo prijatno da ga vidite na zemlji u svakom slučaju! :slight_smile:

Za kablove ne morate da brinete…dužina je dovoljna da ukoliko Vam se ne sviđa kako radi sam KINECT senzor, možete slobodno iskoristiti kablove za lastiš ili vijaču! Po mojoj proceni dužina kabla od senzora do USB priključka za S konzolu je oko 2 m što je sasvim dovoljno po meni…ako tome pridodamo i nastavak za stare konzole, koji ima ulaz za USB, nastavak za napajanje (za struju – adapter) i još jedan USB priključak koji, spojen na taj način, ide u staru konozlu te dobijate još oko 2 metra kablova…ako nekome nije jasno da ponovim još jednom…svi koji imaju NOVU konzolu XBox360 S tj. SLIM mogu direktno da priključe KINECT bez dodatnog napajanja…dok oni koji imaju stariju konzolu…ELITE, ARCADE…moraju da koriste taj nastavak, a samim tim i adapter za struju.

Uputstvo za upotrebu na raznim jezicima…naravno bez našeg možete pronaći putem ovog linka :

http://digiex.net/attachments/downloads/download-center-2-0/xbox-360-content/5686d1287476074-xbox-360-kinect-product-manual-pdf-download-kinect-sensor-kinect-product-manuals.rar
*Izvor : Digiex.net (korisnik InsaneNutter)

KONAČNO…uključili ste Vaš KINECT i pokrenuli konzolu…

Čim uključite KINECT, pojaviće Vam se opcija za update softvera, predpostavljam da mu nešto treba, pa sam pristao, a u nastavku diskusije će ljudi dosta stručniji od mene na tom polju moći više da kazhu tj. da li treba ili ne treba da se update-uje…ja imam clean konzolu bez flaša Xbox360 S, pa sam bez nekog razmišljanja prihvatio update…


*Izvor : AnandTech.com

Postavite Vaš senzor shodno predhodnom uputstvu…kliknite taster A tj. potvrdite opciju Sensor Placed. Za sledećih par koraka bi trebali da budete maksimalno tihi kako bi se kalibracija prilagodila uslovima u kojima se igrate.


*Izvor : AnandTech.com

Podeshavanje jachine output signala putem slanja zvuchnih sample-ova na Vashem audio sistemu (stereo ili 2-1 ; 5-1 ; 7-1)…Test koji proverava jachinu pozadinskih zvukova koji utichu na sam mikrofon tj. da li the biti mogutje u takvim uslovima izvrshiti prepoznavanje govora ili ne. Ukoliko se pojavi sitaucija sa slike, smanjite jachinu Vasheg televizora i iskljuchite vesh mashine, isterajte komshiju napolje, a psima otvorite terasu. :stuck_out_tongue: Kliknite za pochetak testa ili pak za ponovni test.


*Izvor : AnandTech.com

Ova slika samo potvrdjuje da je sve uredu i mozhete nastaviti dalje.


*Izvor : AnandTech.com

Kalibracija mikrofona…trudite se da ostanete tihi…


*Izvor : AnandTech.com

Mogutjnost izbora da li zhelite da koristite KINECT za chat umesto slushalica i mikrofona u igrama…ova opcija ne utiche na raspoznavanje govora i govorne funkcije.


*Izvor : AnandTech.com

Uvodna shpica KINECT-a.


*Izvor : AnandTech.com

Postavite se na za to predvidjeno mesto.


*Izvor : AnandTech.com

ALOHA! Zavrshili ste sa primarnim podeshavanjima. Sada sledi kratko uputstvo o funkcijama samog KINECT-a.


*Izvor : AnandTech.com

Potvrdite Continue.


*Izvor : AnandTech.com

U uglu sa desne strane videtjete mali kvadratitj sa Vashim siluetom u b/w tehnici sa rukama koje Vam sijaju u “mraku”.


*Izvor : AnandTech.com

Za kontakt sa KINECT-om koristite pokret rukom (levom ili desnom) imitirajući pozdrav - mahanjem. Na ekranu ćete videti ikonicu ruke, u desnom uglu pored kvadrata sa Vašom siluetom…imitirajući pozdrav, pojaviće Vam se strelica iznad ikonice ruke (strelica u oba smera) sa “ljubičanstvenom” nijansom koja se njiše u ritmu Vašeg mahanja što je dobar znak da pravite potpunu budalu od sebe mahajući ispred električnog uređaja… :stuck_out_tongue: Kada pokrenete Vašu konzolu, ona će automatski preći u standardni Dashboard (ovo takođe možete da podešavate u opcijama tj. šta želite da Vam se prikaže kada uključite Vašu konzolu - MyXbox -> System Settings -> Console Settings -> Startup and Shutdown - ali još uvek ne postoji opcija za KINECT Dashboard, pa ćete ipak morati da mašete ili izadate glasovnu komandu). U tom režimu imaćete ikonicu mikrofona i kvadrat sa Vašom siluetom. Mašući ispred ekrana, ikonica mikrofona će nestati i pojaviće Vam se ikonica ruke sa gore već pomenutim efektom. Takođe, primetićete da u rukama držite nešto nalik na vatrene kugle :stuck_out_tongue: to Vam je jasan znak da je KINECT primetio Vaše ruke pa će sa tim efektom biti prikazane na Vašoj silueti. Kada ste na standardnom Dashboard-u, potrebno je da napravite dva do tri pokreta u vidu mahanja ne bi li KINECT prepoznao da želite da aktivirate KINECT Dashboard ili pak ukoliko ste izašli iz vidokruga senzora pa želite da ponovno aktivirate funkciju upravljanja opcijama pokretima ruke, repetitivnim signalima dajte KINECT senzoru do znanja da ste se vratili i da želite da pokažate ko je gazda! :muscle::woot:


*Izvor : AnandTech.com

Za pauzu u toku igranja kao i pristup dodatnom meniju, koristite pokret : desna ruka uz telo i blago ispružena leva ruka (oko 45 stepeni od noge), nakon što ste pristupili tom položaju, ikonica sa čikicom u identičnom položaju će se pojaviti sa donje leve strane Vašeg ekrana. Nakon toga potrebno je zadržati se u tom položaju još par sekundi ne bi li se opcija aktivirala…samo PAZITE!!! Ja imam trpezarijski sto sa stolicama sa leve strane i malo malo pa se umorim i mahinalno naslonim na leđa stolice te aktiviram opciju…grrrr! :smiley: Ono što je interesantno jeste to, da ukoliko igrate igru, pa npr. odete hitno da se osvežite ili posetite veseli centar i time izađete iz vidnog kruga KINECT senzora, on će Vas vrlo brzo iznenaditi (u prvi mah) jer će pauzirati igru i čekati Vas ispred njegovog svemogućeg oka! :tmi:


*Izvor : AnandTech.com

Kada je opcija aktivirana, koristite standardnu tehniku pomeranja ruke u vazduhu kako bi ste izabrali traženu opciju. Neke opcije imaju efekat lepka, pa prelaženjem preko njih, ikonica ruke će se “zalepiti” za tu opciju pa se na to treba navići vremenom… Aktiviranje tražene opcije se vrši zadržavanjem ruke u vazduhu na mestu opcije koje želimo da aktiviramo par sekundi, nakon čega će se pojaviti krug oko iste ikonice (ikonice ruke) sa efektom odbrojavanja, (nalik na učitavanje video-a flash plejera ili pak youtube snimka) koliko ste se zadržali na tom mestu / na toj opciji. Nekada ume da zasmeta taj efekat lepka…a nekada ne…zavisi šta Vam je krajnji cilj tj. koja opcija i takođe koliko je ta druga opcija sa efektom lepka blizu Vašoj željenoj opciji. Samo raspoznavanje i pomeranje ruke u vazduhu je zaista dobro…bez velikog kašnjenja…ali nekad umeju da budu problem opcije u uglovima ekrana pa bi trebalo da kalibrišete Vashu ruku u vazduhu (dole, gore, levo ili desno)…no i to prepisujem nekoj navici…samo da se ne naviknete previše…kao ja…pa posle 4-5 sati igranja da mašete ispred Vašeg kompijuterskog monitora…hahahah…da…dobro ste pročitali…mahinalno sam podigao ruku i mahao tražeći reakciju mog Windows-a…ah…kako se na neke stvari lako naviknesh! :slight_smile: Naravno…ono shto nikako ne smem da zaboravim da napomenem jesu pokreti iz sedećeg položaja ili u mom slučaju, ležećeg…pokreti su mogući ali uz dosta napora, približavanja ka senzoru, izvijanja, uvijanja…pa bi bilo bolje da sve Vaše aktivnosti završite pre nego li legnete na Vaš omiljeni krevet, kauč ili dvosed / trosed. :smiley: KINECT senzor u ovom slučaju nema baš dovoljno materijala da napravi skelet Vašeg tela pa nije u mogućnosti da raspoznaje da li ste “došli ili ste pošli”! Nadamo se da će nadograđivanjem softvera i otključavanjem punog potencijala kamere rezolucije od 640x480, Microsoft pomoći i nama lenštinama da ne moramo baš da se dižemo ukoliko za to nema potrebe… :rolleyes:


*Izvor : AnandTech.com

Za raspoznavanje govora, koristite magičnu reč XBOX (po srpski EKSBOKS), mada sam probao neki put i sa IKSBOKS pa je upalilo…ali trebali bi se malo navići na te neke reči koje se često koriste…Umesto gore pomenute tehnike za prelazak iz standardnog menija Dashboard-a u KINECT Dashboard (mahanjem), možete u isti dospeti i izgovarajući magičnu reč, pa zatim reči koja se pojavi u donjem delu ekrana, a to je KINECT! Tu sam se susreo sa najviše problema u raspoznavanju govora…morate ubosti izgovor koji njemu odgovara…pa je nekad kineeeekt dugo, kinekt kratko…nekad ne uhvati komandu pa moram da se derem ko budala…valjda se još nisam navikao…tešim se ja… :slight_smile: ali ono što sam primetio jeste da je bolje raspoznavanje ako tiše pričate (pod uslovom da nema puno buke u prostoriji u kojoj se nalazite) i da prilikom izgovaranja razvučete rech koju izgovarate (da ga razložite na slogove) tipa kkkiiiiinneeeekkktt (bar u prvih nedelju dana dok se ne naviknete)…tako raspoznaje u 99% slučajeva bez greške…Ono što mi najviše smeta jeste činjenica da nisu sve opcije prevedene u govorne komande. Pa tako dosta opcija nema osnovne govorne funkcije…npr. odete u opciju Friends i tamo ne možete da uđete u Messages nego morate rukama to da uradite…onda nema opcije za pristup Demo igrama, nema opcije da bez ruku i kontrolera ugasite konzolu (kad ste umorni i samo želite da legnete) nego morate da je ručno isključite na dugme ili pak putem kontrolera, zatim npr. postoji opcija za izbacivanje fioke za disk, za ubacivanje fioke za disk ali ako stavite disk sa igrom unutra, onda nema opcije da ponovo izbacite isti nego morate ručno putem tastera na samoj konzoli ili pak Vam ostaje opcija da se vratite u standardni Dashboard pa putem kontrolera da izbacite isti…tako da se to uglavnom svodi na kombinaciju ruku, glasa i kontrolera…za sada…takođe bih voleo da npr. mogu da pošaljem poruku drugu tako što ću koristiti svoje ruke za kucanje slova prelazeći preko njih itd…no…verovatno će se softver nadograđivati pa ćemo biti zadovoljniji u budućnosti…ipak KINECT zabava je tek počela. :rock:


*Izvor : AnandTech.com

Kada izgovorite magičnu reč, podiže Vam se bar (status linija crne boje) iz donjeg dela ekrana sa prikazanom ikonicom mikrofona, ekvilajzera i listom opcija za govorno prepoznavanje.


*Izvor : AnandTech.com

Takođe ispod svake ikonice na ekranu se pojavljuje crni bar sa nazivom opcije koju predstavlja i tačno tako treba da ga izgovorite ne bi li Vaš KINECT prepoznao o čemu se tačno radi.

PODEŠAVANJE JE KONAČNO GOTOVO!

Ukoliko ste pomerili sam senzor, bilo bi dobro da ponovo prođete kroz podešavanja za bolje rezultate…podešavanjima je najlakše pristupiti putem glavnog tastera na kontroleru (veliki hromirani logo XBox-a tj. slova X) iz standardnog Dashboard-a (poslednja opcija u pomoćnom meniju) ili pak iz KINECT Dashboard-a putem opcije KINECT Tuner (ali Vam i u toj varijatni treba kontroler kada dospete do samog podešavanja - opcija se nalazi na levoj stranici od matične kada se startuje KINECT Dashboard). Tu možete naći podešavanja vezana za pokrete, audio kalibraciju, kao i za fina podešavanja.


*Izvor : ZiffDavisInternet.com

Tracking – da proverite zašto Vaš KINECT ne prati ili ne može da Vas prepozna (ponovno pozicioniranje KINECT-a, određivanje optimalnog ugla vidljivosti, prikazivanje Vaše siluete i određivanja tačaka – glava, leva ruka, leva noga, desna ruka i desna noga)

Audio – da proverite (i popravite) zašto Vaš KINECT ne čuje (provera pozadinskih zvukova, provera jačine tona i mogućnosti prepoznavanja sa pozadinskim zvukovima, kalibracija mikrofona, izgovaranje fraza, prikpljanje sample-ova za buduća usavršavanja)

Calibration – fina podešavanja za Vaš KINECT senzor. U kutiji igre KINECT Adventures, nalazi se KINECT Sensor Calibration Card u obliku smajlija. Uzmite karticu u ruke i po već prikazanom uputstvu, nadenite Vašem smajliju naočare. Okvir same kartice treba da se podudara sa okvirom na TV-u, pa će Vam Vaš Xbox ljubimac savetovati da se odaljite ili približite u zavisnosti od Vašeg i položaja kartice koje držite. Kada se očitavanje završi tj. posle par plesnih koraka napred nazad jen’ dva, uspešno ćete privesti kraju Vašu kalibraciju…Kao što se i ovde spominje, u slučaju da pomerite ili promenite položaj Vašeg senzora, bilo bi dobro uraditi ceo proces ponovo, kako bi osigurali i izvukli najbolje performanse u datim uslovima.


*Izvor : Destructoid.com

Ono što je možda zanimljivo jeste da, ako ste u KINECT Dashboad-u i odete van domašaja kamere, oglasiće se nekako tužan zvučni signal koji Vas upozorava da Vas KINECT ne vidi. Takođe, kada se vratite “u kadar”, malo pozitivniji, radosniji zvučni signal će Vas na to obavestiti. Još ako ste napravili KINECT ID (detaljnije u tekstu ispod), odmah će Vas prepoznati i pozdraviti što ste se vratili, tekstualnom porukom “Welcome back, GAMETAG (Vashe korisnichko ime)”.

Ono što bih mogao da napomenem i izdvojim kao neki savet za bolje rezultate jeste da spustite roletne tako da nema indirektne spoljašnje svetlosti (dnevne svetlosti), da upalite što je više moguće veštačkih izvora svetlosti (lampe, plafonjere)…samim tim stvarate dosta bolju atmosferu za sam KINECT koji će se lakše prilagoditi, brže uočiti Vaše pokrete i time podići kvalitet igranja i igrački užitak u totalu.

KINECT senzor stavite na mesto koje ima dobar protok vazduha…nemojte ga stavljati unutar nekog kućišta da ne bi došlo do pregrevanja. U zavisnosti od intervala igranja, KINECT senzor se zagreva i zbog toga je potrebno da pratite bezbednosna uputstva.

Kada se igrate putem KINECT senzora, obucite se u sportsku / lakšu garderobu. Igrajte u patikama ili čarapama…izbegnite da Vam papuča prilikom ushićenja uzleti u pravcu televizora i time razbije Vaš ekran! :stuck_out_tongue: da…i to se dešava…(pogledajte samo prvih 10 sekundi…ostatak video-a je totalno beskoristan)

KINECT ID
*Izvor : Youtube - postavio na XBOXRepubliku korisnik @eXperiment

Napravite mesta za igru…ukoliko igrate sami…pripazite da Vam je prostor koji je predviđen za igru čist…ukoliko imate mogućnosti…izmestite nameštaj…da ne bi došlo do samopovređivanja…ukoliko pak igrate sa društvom…napravite dovoljno mesta tako da kada stanete sa raširenim rukama, imate dovoljno prostora bez vršenja kontakta sa drugim igračem…inače u suprotnom može doći do ovoga…

*Izvor : Youtube - postavio na XBOXRepubliku korisnik @daxwer

Takođe, kada se umorite…napravite pauzu…naoružajte se pozitivnom energijom i sa dosta tečnosti…ako osetite umor…odmorite…niko Vas ne sili da igrate ako Vam to trenutno ne prija. :wink:

KINECT ID

KINECT ID koristi softver za identifikaciju lica tkzv. Face Recognition softver. Pokretanjem podešavanja vezanih za KINECT ID, kreiraćete sopstveni biometarski profil koji će povezati Vaš gametag (Vaše korisničko ime), Vašeg avatara (lika kojeg ste napravili prilikom registracije korisničkog imena) i Vaše lice. Šta to tačno znači…pa znači da ako na konzoli imate više profila i za svaki napravite KINECT ID, samim pojavljivanjem ispred senzora, on će prepoznati o kojoj osobi se radi, a samim tim i koji profil treba da učita (automatizovani Sign In proces). Serijom pokreta i pozicija u KINECT mrežnom sistemu prilikom samog kreiranja KINECT ID-a, uređaj prikuplja podatke o visini, pokretima, izgledu lica i na taj način bi trebao da Vas razlikuje od drugih ljudi. Kada ste napravili svoj KINECT ID nalog, sledeći put kada budete uključili konzolu i budete aktivirali KINECT Dashboard, u donjem levom delu ekrana će Vam se ispisati poruka sadržine “Identifying. Please face the sensor.” koja označava proces prepoznavanja lica i u tom mometnu bi trebali da ostanete mirni i u poziciji bliže senzoru kako bi što brže prepoznao Vas i aktivirao unapred definisani profil povezan sa Vašim likom.


*Izvor : HigherInnovation.net

IGRE NA FLEŠOVANOJ KONZOLI SA KINECT-OM?!

Sve KINECT igre koje želite da skidate sa interneta i igrate na Vašoj flešovanoj konzoli sa LT+ i LT+ 1.1 verzijama, radiće isto kao i sve ostale igre koje ste do sada skidali i igrali tj. nema posebne zaštite niti mehanizma nalaženja, skidanja, snimanja ili pokretanja iste na Vašoj koznoli. Za sve informacije oko flešovanja konzole, kontaktirajte člana XBOXRepublike @Akiris-a ili pak pokušajte sami prateći neki od tutorial-a na ovom sajtu.

USKORO UTISCI O KINECT ADVENTURES I OSTALIM DEMO IGRAMA SA DETALJNIM OBJAŠNJENJEM! NADAM SE DA ĆE OVO UPUTSTVO KORISTITI DRUGIMA KAO ŠTO SU RAZNI POST-OVI ČLANOVA NA OVOM FORUMU SLUŽILI I POSLUŽILI MI! OVO JE NAČIN DA SE SVIMA ZAHVALIM!

Za Novu godinu (oko tridesetog) mi stize kinect, pa ako neko zeli mogu da iznesem neko moje misljenje o Kinect-u i igrama (Kinect Adventures, Kinect Sports i ostalim demo igrama).

Moze moze,uvek dobrodoslo… Mada bih savetovao da to uradis u temi http://www.xboxrepublika.com/kinect/1737-kinect-sports-vs-deca-sports-freedom-vs-motion-sports.html
Ako se odnosi na neku od navedenih igara…

Jel moze neko da mi kaze kolika treba da je razdaljina od kinect-a da bi dva igraca imala dovoljno mesta za igru i koliki je otprilike maksimalan broj sati igranja(da nebi doslo do pregrejavanja, ako moze naravno)?

Evo odgovor za prvo pitanje: Getting started , za drugo ne znam.

Gledam sam malo cene u Madjarskoj, kinect slim (pretpostavljam da je to samo Kinect iz Kinect + xbox slim paketa) je oko 30-40e jeftiniji.
Da li je moguce da dodatni cable za napajanje vredi toliko (koliko sam razumeo to je jedina razlika)?

Ja igram sa razdaljinom 2.8 i 2m sirine i sve deluje super. Kada igraju dvojica malo imamo malo problema, ali zabava je tu. Svi se zabavljaju. Najvise volimo Kinect Sports - Table Tennis

Pa prozivod koji se zove ‘‘Kinect Slim’’ ne postoji,tako da moguce,a onda,kao sto si napisao ne dobije se adapter koji je potreban za starije konzole… Ne znam da li ces uopste negde naci taj adapter,ja nisam uspeo…

Steta :(.
A i cena se slaze : Kinect Sensor Power Supply - Buy from Microsoft Store

to je za americko trziste, ali ima i za nase, i tolika je cena, ali u evrima… kad nadjem sajt gde sam video to, postovacu…

Uskoro ce da pocnu igre za kinect na PC-u. Da li cu moci da koristim Kinect za XBox 360 na PC? Kako mogu da ga povezem na PC?

Mislim da jos uvek nema nista zvanicno… Treba sacekati i videti kako ce sve to da se odvija…

Bilo bi glupo da mi koji vec imamo kinect da kupujemo jos jedan. :emoticon-0100-smile

Narode veliki pozdrav! :slight_smile: Večeras sam pozajmio od jednog drugara kinect senzor i oduševio sam se! Ustvari uzeo sam da ga testiram jer ozbiljno nameravam da ga kupim… Igrao sam malo Kinect Adventures, Joy Ride, Fighter Uncage i počeo da downloadujem još neke interesantne naslove poput Yoostar-a i MJ: Experience :slight_smile: Soba mi je mala (3 x 4 m al ima dosta stvari) mada senzor se lepo snalazio, jedino je malo frka ako više ljudi igra istovremeno… E sad zanima me da li negde kod nas može da se kupi onaj stalak koji omogućava da senzor stoji na TV-u? Mislim da bi tako preglednost bila bolja… I koja je po vama najbolja Kinect igra za vežbanje i skidanje kilaže? (doduše sve skidaju kilograme ali ono da bude baš sa vežbama za fitnes)

Your Shape: Fitness Evolved je prava stvar! Jas je kupio isti kada i Kinect i odlicno se pokazala! :smiley:

Slazem se sa nb97, meni je to bila odlicna igra za umaranje (posto ne bi valjalo da skinem jos kila :)). Posle toga mi je dosta dobar bio Dance Central (slican je kao MJ experience).

A jel video neko onaj stalak za kinect? Da li ima da se kupi kod nas? Interesantan mi je onaj što se kači na zadnjui deo TV-a…

Ja to nigde nisam video… A sta ce ti? :slight_smile: Osim ako imas neki led, lepo stavis kinect na TV i cao,zdravo! :slight_smile:

Jel za Kinect neophodan wireless? Trazio sam na internetu da vidim kako se Kinect povezuje sa starim konzolama i vidim da svuda na videu i slikama ima onaj wireless dodatak sa antenicom.

Nije potreban, to je samo slucajnost sto imaju taj adapter.