Ovo za id je strasno. Pokazuje da asha i njen tim nemaju pojma sta rade.
Razbucali jedan od najjacih studija koji imaju, otpustili sve programere za jedan od najboljih enginea koji postoji. Na kraju ce sve stvarno da spadne na unreal. Toliko neverovatnog talenta izbaceno ko kesa djubreta, umesto da ih tetosu i zahvaljuju im kakve igretine su napravili.
Nemam reci. Moje zebnje o ashi su se ipak ostvarile. Pricala neke price o previse lejera menadzmenta, i onda otpustila idov dev team, mega-talentovane ljude koji znaju znanje. Brend izgradili, cuda pravili kako s tehnoloske tako i artisticke strane.
Na kratke staze ce mozda brojke u excelu malo bolje da izgledaju, ali na duze staze kolaps.
edit - I sva ova dugorocna steta za samo stotinak radnih mesta? Vala jesi asha sacuvala pare majkrosoftu, svaka cast. Bonus zagarantovan.
Mislim da dosta ljudi malo dižu paniku oko ID Tech engina a niko ne spominje da ID ima frankfurtski studio koje se u velikoj mjeri brine o tom endžinu i oni nisu imali otkaze.
TakoÄe Bethesda pod kojom je ID mjenja kako operiÅ”e:
"In an internal email obtained by IGN, Bethesda head Jill Braff said Bethesda āwill meaningfully evolve how we operate. For decades, Bethesda has organized its business around the individual roadmaps of our largely independent development studios, supported by centralized publishing and corporate teams.ā
Those ālargely independent development studiosā sound like they will be more fluid going forward. āWe are shifting from a planning model primarily centered on whatās next for each independent studio to one that focuses on our strongest franchises and determining the content roadmap that best serves our players and Bethesda as a whole,ā Braff continued. āFrom there, weāll align the right talent, technology, and resources across the organization to deliver on those priorities.ā
Meni ovo zvuÄi malo na naÄin kako sad Capcom operiÅ”e sa svojim studijima. Da neÄe svaki studio biti za sebe nego viÅ”e centralizovano.
Ovo je trebalo biti uraÄeno prije 5 godina. Tolika promaÅ”ena prilika da imaÅ” super uspjeÅ”nu seriju Fallout a nemaÅ” istovremeno igru da to proprati. To krivim Todd Howarda, sluÅ”ao sam ga u skoro svakom podkastu Å”to je bio i uvijerio sam se iz njegovih usta liÄno da je bio overprotective i nije dao nikome da priÄe franÅ”izi. Jbte, sjeÄam se na jednom podkastu je priÄao neÅ”to kako ne vidi niÅ”ta loÅ”e u tome kad nema franÅ”ize dugo i primjer mu je bio kako Half- Life je zanemaren ali da bi ljudi i dalje bili uzbuÄeni kad bi izaÅ”ao sada. Tu mi je razbio sve nade da bi dao nekom franÅ”izu da napravi Fallout igru.
Anyway, report kaže da Äe Josh Sawyer koji je bio director na New Vegas, voditi novu igru.
Ali pomenuÄu isto da sam proÄitao tweet od Chris Avellone koji joÅ” uvijek ima kontakte u Obsidianu, koji kaže da se na Avowed 2 takoÄe joÅ” uvijek radi.
Apple bi izbacivao tri igre godiÅ”nje po cijeni od 299$ za 30fps i 399$ za 60fps a Google bi izbacivao milion igara dnevno po 1,99$ i sve bi bile smeÄe.
Microsoft nece ni za 100 godina prodati Xbox, to bi bilo stvarno suludo da iseku jednu bitnu granu na kojoj sede. Imaju dovoljno para da im to uopste ne treba, uostalom najavili su da hoce da napadnu Sony i da budu broj 1. To je ogromna ambicija, koja zahteva postavljanje biznisa na zdrave noge, beskompromisni kvalitet AAA igara i vracanje konzolnih ekskluziva. Restruktuiranje je normalno, nije sjajno i idealno resenje ali nekada neizbezno. I dalje to vidim kao posledicu losih odluka Phila Spencera. Asha je dovedena da zakolje pola divizije koju vidi kao visak, bez attachmenta sa prethodnom garniturom i ta njena uloga pocinje da se ostvaruje. Microsoft nije korporativna meka za neuspesne projekte a windows neiscrpna krava muzara. Do sada su cutali o tome da je gamepass los biznis, videlo se iz aviona da je upitna zamisao.
Nije prica sta bi oni radili nakon kupovine vec ko moze da ih kupi. Xbox je americki brand kao i dve navedene kompanije, plus imaju love a nemaju igraca na gaming poljuā¦
Izgleda da bi Project Positron, disc to digital program o kojem su bile glasine da rade na njemu, mogao biti otkriven Xbox insiderima sledeÄe sedmice.
Ja se joÅ” oporavio nisam, a sudeÄi po mom twitteru nije ni ostatak industrije. Razbucati studio takvog renomea se graniÄi s ludilom.
Ono Ŕto posebno boli je Ŕto nikome nije jasno Ŕto su to uradili.
U smislu novca nije to neka para za kompaniju veliÄine majkrosofta. Gubitak tolikog talenta je bolno kratkovida odluka, to je ko kad bi sony otpustio pola naughty doga jer nisu nijednu igru izbacili Äitavu generaciju.
Id izbacio 3 fantastiÄne igre u deset godina, Å”to je za AAA prostor neÄuveno, malo ko to može. I doživeli ovakvu sudbinu. Ko Äe sledeÄi doom da im napravi? Neki novi klinci? AI? Å ta misle ko je zaslužan za stratosferski kvalitet trilogije? Imali su mega talentovan, uigran tim, sad nemaju niÅ”ta sem imena.
Za nevericu. Igretine poput dooma grade brend, nije bitno dal je dovoljno novca zaraÄeno. Ionako glupavi minecraft zaradi deset puta viÅ”e, vremena su se promenila.
ProÄitao sam negdje da su se od Dooma iz 2016. poveÄali za duplo a nije da se neÅ”to osjetilo u kvaliteti. Nije da su Eternal i Dark Ages sad oduvali taj Doom iz 2016. Kao Å”to oni rekoÅ”e u postu, sad su se vratili na veliÄinu tima iz 2016. Tom Warren danas piÅ”e da su veÄ poÄeli da rade opet ba novoj Doom igri.
Microsoft ima pare ali mislim da su gotovi sa subvencioniranjem biznisa. Satya je rekao da oni moraju postati profitabilan biznis a oni to nisu sada. Nrma viÅ”e love od big daddy Microsofta. Ovo je bolno, pogotovo za ID, ali mislim ako ne urade, naduvaÄe im budžet za sledeÄu igru i biÄe i veÄe posledice kasnije. Jer Dark Agew sada je odliÄna igra, ali kažu da nije neÅ”to profitabilna bila.
A ako su stvarno veliki kao u 2016. nisu onda neki support stufio kako piÅ”u. I ako Bethesda kao publisher zaista mjenja kako posluju njihovi timovi može se Äak i oÄekivati i saradnja i da pomažu jedni drugima dosta viÅ”e u pravljenju igara. Ne znam, vidjeÄemo na Å”ta Äe ti izaÄi.
Da su pravili dobre igre ovo se ne bi desilo. Godinama se prica kako Microsoft ne izbacuje kvalitetne igre i prognozirao se krah Xbox divizije, cak uz osmijeh i prizeljkivanje. Sada kada se otpustaju radnici, vecina zali te radnike, navodeci kako su imali dobre igre, a znamo da su prodajni rezultati katastrofalni.
Procitao sam da su pojedini studiji imali cak 17 razina hijerarhije, a kvalitet igara je bio los, da ne kazem uzasan.
Ocekivao sam na ovom forumu da vecina slavi krah Xbox divizije, a sada se zale radnici zbog otkaza. Nemojte biti licemjerni. Cast izuzecima.
Imate plejku i igrajte, uzivajte u krahu xboxa i istovremeno sa zaljenjem radnika, a na kraju cemo svi placati puno skuplje igre cim nema konkurencije, pogotovo sada kako je Sony najavio da ce igre biti samo na digitalnoj verziji.
Svidjao mi se uvijek xbox ali sam uvijek zelio da ima i konkurencija. Ovo je krah Xbox divizije a time i krah konkurencije na ovom trzistu. Price da ce Google ili Apple kao novi potencijalni vlasnici podici Xbox iz pepela, vise su nego smjesne, samo ce ubrzati krah Xboxa.