Windows Phone 8.1

Pre neki dan je izasao preview Windows Phone 8.1 dostupan za sve koji zele da skinu. Naime, ovo je najavljeni update koji prati Windows 8.1 za PC uredjaje i Windows 8.1 RT za tablet uredjaje.

Ovaj update je doneo mnogo poboljsanja i dugo ocekivanih funkcija/opcija koju su nedostajali na windows phonu, naime lista poboljsanja je toliko velika da je potrebno vremena sve izlistati, ali neki od najznacajnih su:

  • action center (notification center) - nalik na Android uredjaje tu se nalaze precice za pokretanje odredjenih funkcija tel. kao i sva obavastenja.
  • Cortana - digitalni personalni asistent koji pokrece Bing i dodje mu kao mix najboljih funkcija Siri i Google Now. Pogodite po kome je dobila naziv? :slight_smile:
  • Live tile backgrounds - po meni najzanimljivija promena gde se sada moze dodati pozadina na pocetnom ekranu koja se vidi kroz transparentne love tile-ove. Evo nekih primera mog pocetnog ekrana:

Sa ovim updateom windows phone se mnogo priblizio po svom kvalitetu sa Androidom i iOS-om, i ako tu dodamo veliki skok u broju i kvalitetu aplikacija dostupnih na win store, kao i sve bolju podrsku Nokia kvalitetnih telefona, mozda dolazi vreme da WP poveca svoj market share.
.
Kompletan review WP 8.1, kao i lista poboljsanja mozete procitati ovde:

Samo jos malo i WP ce biti odlican. Po meni je vec sada dosta bolji i stabilniji od androida. Ima dosta manju podrsku sto se tice aplikacija.
Ali ako pogledamo realno vecina aplikacija koje cine broj su potpuno glupave i beskorisne. Sve najbitnije postoji. Samo jos malo da se dotera i bice kao bombona. Jos kada ga malo bolje integrisu sa kompom i boxom bice ludilo.