Windows 10 štedi prostor, update vrši preko torrenata

Microsoft zaista mnogo nade polaže u Windows 10 a sad je otkriveno još nekoliko interesantnih informacija koje će ovaj operativni sistem učiniti kompaktnijim ali i jednostavnijim za update.

Kako ističe kompanija, već probne verzije Windows 10 štede prostor time što kompresuje fajlove, pa 32-bitna verzija štedi oko 1.5GB a 64-bitna oko 2.6GB prostora samo na sistemski fajlovima. Tehnika kompresije fajlova nije ništa novo ali Microsoft ističe da se to sad više neće održavati na performanse sistema. Naime, kompresija će se prilagođavati brzini vašeg procesora i količini RAM memorije.

Druga inovacija tiče se samog updatea sistema – korisnicima će biti ponuđena mogućnost da potrebne fajlove preuzimaju iz više izvora što upućuje na torrente ili preciznije rečeno, P2P tehnologiju. Kako prenosi The Verge, Microsoft je još 2013. godine kupio kompaniju Pando Networks koja je upravo jedan od pionira P2P tehnologije za razmenu fajlova. Ako se pitate čemu ovo služi, ideja je da se na taj način rasterete klasični serveri koji su obični zagušeni prvog dana nakon objavljivanja većih updatea. Naravno, kao što smo ranije pisali, za igrače najbitnija novina biće DirectX 12 koji će višestruko bolje koristiti postojeće procesore i grafičke kartice.

Preuzeto sa: www.bravo.rs/screenfun