Visual Novel

Visual Novel je žanr video igara koji se sve više pojavljuje po konzolama i Steamu zbog projekata poput Project Sekai, podrške fanove i sveukupnog entuzijazma kad su u pitanju ovakve igre. Nisam video da je neko spominjao ove igre, a pošto će u budućnosti biti sve više i više igara u ovom žanru, rekoh, ajde da imamo temu za diskusiju, predloge, itd.

Šta izdvaja Visual Novel žanr od ostalih?

  • Visual Novel igre obično imaju minimalnu količinu interaktivnosti, te se zato fokusiraju na priču i interesantne ideje da bi se istakle. Naravno, kao i u svakom žanru, imaju igre koje nisu napravljene po tom kalupu, te imaju veću količinu interaktivnosti, poput Zero Escape igara, koje imaju zagonetke koje služe da se razbije monotonija i digne adrenalin. Visual Novel igre su takođe fenomenalne za igranje u kratkim sesijama zbog mogućnosti čuvanja pozicije u svakom trenutku, a postojanje Log funkcije, koja omogućava ponovno čitanje već pročitanog teksta, rešava problem ako se igra zapostavi duži vremenski period.

Šta mi je potrebno za Visual Novel igre?

  • Visual Novel igre su dostupne na svim mogućim platformama, ali su one najbolje dostupne na PC i prenosnim konzolama. Postoje programi koji omogućavaju da se PC Visual Novel igre igraju na Android i iOS telefonima, čime se dobija portabilnost i mogućnost igranja bilo kad i bilo gde.

Kako se PC VN prebacuju u format koji se može čitati na Androidu ili iOS?

Pošto smo ustanovili neke osnove, da pređemo na preporuke :slight_smile:


Prvi VN koji bi preporučio svima jeste Steins;Gate.

Steins;Gate se fokusira na probleme u koje se uvali glavni lik, Okabe Rintarou. On, zajedno sa još dve oosobe, Mayuri, koja je nejgova prijateljica iz detinjstva, i Daruom, koji je njegov kolega sa fakulteta, formira laboratoriju za istraživanje i razvijanje načina za borbu protiv Organizacije, koja upravlja svetom iz senki… Samo, sve je to samo u njegovoj glavi jer pati od bolesti koja je česta u Japanu, gde mlade osobe, usled silnog pritiska od okoline, počinje da ima mentalni slom i zamišlja da živi u svetu inspirisanom video igrama, anime i manga serijalima.

U njihovoj laboratoriji često izmišljaju gotovo beskorisne stvari, poput daljinskog upravljača pretvorenog u pištolj iz anime serije, kamere koja je pričvršćena osovinu od helikoptera, što omogućava špijuniranje iz vazduha, ali nisu smislili način kako da spreče da se i kamera rotira, te izaziva povraćanje prilikom gledanja snimka sa kamere, itd.

Njihov najnoviji projekat, koji trenutno nema ime jeste mikro talasna koja ima na sebi priključen mobilni telefon da bi mogao daljinski da aktiviraš mikrotalasnu da bi podgrejala hranu dok stigneš do nje. Međutim, imaju problema jer uređaj svu hranu pretvara u želatin umesto da je greje. Frustriran svojim neuspehom, Okabe odlazi na predavanje vezano za teoriju putovanja kroz vreme gde nalazi leš jedne devojke. Uspaničen, on šalje poruku Daruu u vezi toga, nakon čega svi ljudi iz Akihabare odjednom nestaju a u zgradi u kojoj je predavanje trebalo da se održi se pojavio neobičan satelit.

I tu kreće priča prepuna izdaje, prevare, putovanja kroz vreme, teorija zavere, zlih organizacija, itd.

Steins;Gate je dostupan za PC, PS3, Vitu na engleskom, kao i za Xbox 360 na japanskom.

Za one koje mrzi da čitaju ima i anime adaptacija, koja je solidna, ali ne pokriva sve događaje i krajeve iz igre.


Zero Escape: 999 i Virtue’s Last Reward

9 Hours, 9 Persons, 9 Doors je prvi deo Zero Escape serijala, koji je izašao ekskluzivno za DS. Kasnije je dobio inferiorni port za iOS. Trebalo bi da se pojavi i port za PC, možda čak i Vitu.

Priča 999 je naizgled poprilično jednostavna:

9 osoba se nalaze na brodu koji tone, imaju 9 sati do njegovog potapanja i treba da nađu vrata sa brojem 9 da bi pobegli sa broda i preživeli. U svakoj sobi se nalaze zagonetke koje moraju rešiti i time da otkriju deo po deo cele priče i zašto se oni tu nalaze.

Igra je prepuna prevara, izdaja, smrti i neočekivanih zaokreta. Zagonetke su često komplikovanije no što bi se očekivalo za VN igru. Igra ima 6 krajeva i svaki kraj dodaje određeni deo priče, i neki su čak potrebni da bi se otključali drugi, uključujući i True Ending.

U igrama je obično lako provaliti ko je glavni negativac i šta se tačno dešava, ali ovde je priča tako osmišljena da je izuzetno teško pogoditi šta se tačno dešava.

Glavna mana ove igre je ta što treba dosta vremena da se sakupe svih 6 krajeva, bez obzira na to što je omogućen fast forward kroz već pročitan dijalog.

Virtue’s Last Reward je nastavak 999, koji je izašao za 3DS i Vitu. On bi takođe trebao da bude portovan na PC.

Ovaj put je igra malo drugačija. Sve ososbe su podeljene u timove. Pošto ih ima 9, timovi su sastavljeni od dve osobe koje su uparene i još jedne, koja igra samostalno, na osnovu boje na narukvici i da li piše Pair ili Solo.

U zavisnosti od boje vrati se formiraju timovi koji istražuju sobe i rešavaju zagonetke da bi našli kartice koje će im omogućiti da glasaju.

Moraju da odaberu Ally ili Betray i na osnovu toga dobijaju ili poene. Cilj igre jeste da sakupe 9 poena i pobegnu kroz vrata sa brojem 9.

VLR ima ukupno 24 kraja i igra je enormna. Zbog toga su ubacili sistem koji se zove Flowchart, koji omogućava da se skoči u bilo koji trenutak u priči.


Danganronpa i Danganronpa 2

Danganronpa ima interensantnu ideju iza svoje priče: 15 učenika je zarobljeno u školi sa jednom direktivom od strane direktora koji je u stvari robot u obliku medveda: Ubijte nekog od vas, i ako vas ne otkriju bićete oslobođeni, inače ćete ostati zauvek zarobljeni u ovoj školi.

Osoba koja ih nadgleda i ucenjuje jeste Monokuma, koji je direktor ove škole. Njegov glavni cilj jeste da se učenici međusobno pobiju i učiniće sve što je u njegovoj moći da ih natera da to i urade.

U početku je sve super i niko ne pokušava da ubije nekog, iako ni preterano oduševljeni ovom situacijom, moglo bi biti mnogo gore. Ali su onda krenule ucene i podmićivanja, te se, neminovno, desilo prvo ubistvo.

Ono što im Monokuma nije rekao jeste da će se nakon svakog ubistva održavati suđenje, gde ubica mora da okrivi nekog drugog, i, ako uspe u tome, on preživljava i može izaći iz škole, ali će svi ostali učenici umreti.

I tu kreće prava igra jer se moraju sakupljati dokazi da bi se našao pravi krivac i spasili ostali učenici od smrti. Neka od ubistava su krajnje kreativna i poprilično komplikovana za objašnjenje, te su suđenja napeta i prepuna prepucavanja između učenika.

Danganronpa 2 je manje-više ista priča, samo sa novim likovima, i umesto škole, oni su zarobljeni na tropskom ostrvu… Jadni oni… :smiley:

Igre su, kao i svaka do sad, prepune iznenađenja i neočekivanih otkrića. Prvi deo ima i anime adaptaciju, ali je ona poprilično loša.

U Danganronpa serijalu ima još jedna igra, Another Episode, ali je ona sama po sebi spoiler za obe igre, te je neću spominjati ovde.

Danganronpa igre su dostupne za PC, Vitu i PSP.


Ace Attorney

Japan/California u budućnosti svodi sva suđenja na maksimano tri dana i dužnost branioca i tužioca jeste da prikupe dokaze i obezbede odgovarajuću presudu. U igrama uglavnom pratimo Phoenix Wrighta, koji je početnik u celom tom svetu i moramo mu pomoći da odbrani svoje klijente, koji su skoro uvek nedužni, često nalazeći prave krivce umesto policije, koja je uglavnom nesposobna i ne radi svoj posao kako treba.

Slučajevi se dele u dve sekcije:

Istaživanje, gde se sakupljaju dokazi

Suđenje, gde se koriste dokazi da bi se našle rupe u izjavama svedoka.

Priču su uglavnom neverovatne i sled okolnosti dovodi do neobičnih situacija i rezultata. Svedoci su uglavnom ludaci kojima nešto fali i nameravaju da pokopaju tvog klijenta po svaku cenu. A i njihove animacije mogu biti urnebesne:

Ace Attorney igre su dostupne za DS, 3DS, GBA, iOS.


Ima još dosta VN koje vredi odigrati, ali je i ovo dovoljno za početak. Evo još par VN koji su dostupni na Steamu:







Neke od ovih sam igrao, neke nisam, ali većina njih su uglavnom hvaljene.


Jeste li vi igrali neki VN?

4 Likes

Svaka cast za temu i trud detaljno temeljno super!!!
Ja nazalost nisam stigao da odigam za sada ni jednu VN igru :frowning: mada da se to promeniti nadam se :slight_smile:

Jedini dodir sa VN sam imao kada sam gledao anime verziju :smiley:
Mada ako mi verujes jos nisam pogledao cuveni steins :gate koji je hvaljen lol

Anime adaptacije obično variraju od ok (poput Steins;Gate i Higurashi No Naku Koro Ni) do užasnih (Danganronpa i Umineko No Naku Koro Ni). Uvek preporučujem ako je moguće da se odigraju/pročitaju originali, ali hej, ako nisi u mogućnosti i oni završavaju posao.

Do pre 2-3 godine je bio problem i taj što je jako malo VN bilo na engleskom, pa si se oslanjao na fanove da prevode. Danganronpa na PSP, Fate Stay Night sa delovima priče koji su i dalje na japanskom, i to Kanji, a ne Katakana ili Hiragana, pa da možeš nekako i da prokljuviš, itd.

Sad je stanje mnogo bolje, ali i dalje ima dosta stvari da fale, poput Steins;Gate na PC, koji ne možeš više da nabaviš legalno, već moraš preko pirata. Steam je mnogo poboljšao stvari, ali i dalje ima dosta mana :slight_smile:

A u narednih godinu dana izlazi toliko stvari da mislim da vredi malo posvetiti pažnju žanru :slight_smile: Danganronpa V3, Zero Time Dilemma, nova Fate, Steins;Gate Zero, Chaos;Child, itd. A onda su tu i indie stvari poput VA-11 HALL-A, Long Live The Queen, Aviary Attorney, Read Only Memories… Gomila stvari koje su manje-više nezapažene :slight_smile:

A da, Steins;Gate je OBAVEZNO štivo :slight_smile: Glavna mana je spor početak, ali kada krene… Ne zaustavlja se.