The Last of Us 2 SPOILER ZONE (Oprez: teški spojleri o igri)

Posto svi imamo dosta utisaka o igri koje ne mozemo da iznosimo u threadu o igri, ovde mozete pisati svoje utiske o igri, te bez straha i spoiler tagova diskutovati o prici.

Spoileri, enter!

Sad mogu da okacim :joy:

Doslo mi je bilo da iskljucim sony u delu kad sa Abby bijem Ellie. :sweat_smile:

Mnei je lično bolja Metallica:

Ista priča. Imao sam par trenutak kada sam hteo da da uradim isto. Prvo kada su ubili Joel-a, doduše tada sam to i uradio i upalio konzolu tek sutra, da nastavim igru. Drugi put je bio kada sam shvatio da su promenili glavnog protagonistu na pola igre i treći kada se ovo desilo.

Koliko od vas misli da se priča završava na način da mora da se pojavi treći deo?

Sve što su uradili u igri i način kako je ispričana priča, je napravljeno da se sada može komotno uraditi nastavak. Otvorli su gradove po US, oživeli Fireflies, raskinuli vezu izmedju Ellie i Jackson-a (odnosno likova u gradu) i praktično je napravili lutalicom, plus su dodali Abby koja će deifinitivno da pokuša da se dokopa fireflies-a i onda kreće potraga za lekom.

Osećam da će se treći deo vrteti oko ovoga. A možda to i bude osnova za seriju koja se upravo snima.

2 Likes

Onaj deo kad sam sa Ebby upao u ono pozorište i morao da se borim sa Ellie, pustio sam namerno da me ubije 2 puta pa sam na silu dovršio jer mi je bilo baš nelagodno i nisam hteo Elie da nastrada. :grinning_face_with_smiling_eyes: Mislio sam da je tu kraj igre i posle kada sam video da ima još da se igra, pogubio sam se skroz. I to još dosta da se igra. I na kraju kada je došla obrnuta situacija i kada sam trebao da ubijem Ebby (ili kako se već piše njeno ime) to mi je toliko teško palo… Ja sam samo izbegavao udarce, nisam mogao da je slušam kako vrišti nakon svakog udarca nožem preko ruku i tela… I na kraju kad je napokon kleknula dole, nisam stiskao da je dovršim već sam samo prišao, a ona se povlači u nazad onako dok kleči, znači jeeedva sam naterao sebe da stisnem tu kocku… I na kraju kad je Ellie poštedela, bukvalno mi je kamen pao sa srca, odahnuo sam onako pošteno, i posle kad sam video onaj poslednji razgovor sa Joel-om, to me dokusurilo. :sweat_smile:

2 Likes

Kao što sam ranije rekao uspeo sam da se pre igranja sačuvam od bilo kakvih spojlera, tako da nisam mogao ni da pomislim da će Joel onako brutalno da strada u tako ranoj fazi igre, te da ću pola igre igrati sa njegovim ubicom.

Kada je počela brutalna osveta od strane Ellie, pomislio sam to je to, tako i treba da bude, a najviše sam čekao da se dokopam Ebby, sve dok se nije otvorila i druga stana priče i njen gotovo jednako trnovit put kroz život.

Na kraju mi je bilo mučno i teško da gledam kako se njih dve međusobno bore za život, a prošle su životnu golgotu, te sam i priželjkivao onakav kraj igre jer stvarno nisam više znao šta da očekujem i da je svakakav kraj moguć…

Priča je maestralna, tako da tražiti bilo kakve sitne nedostatke u igri i to isticati u prvi plan je potpuno pogrešan, da ne kažem glup način da se oblati ovakav biser od igre…

Hvala ND-u što je na zalasku jedne generacije uspeo da napravi igru za pamćenje i nadam se da će TLOU 3 biti još bolji …

2 Likes

A onaj deo u onom selu na onom ostrvu, pa kad gori celo selo… Koliko je to dobro :grinning_face_with_smiling_eyes::ok_hand:

2 Likes

Moram priznati da nisam bio impresioniran igrom i pricom kao i ostali, a pogotovo ne toliko da bi je nazvao umjetnoscu.

Generalno najvise mi je smetalo sta su uradili sa odnosom Joela i Ellie, i sa samim Joelom. Prvo sto mi smeta sto ga ubiju na samom pocetku igre, bez ikakvog rezona zasto to rade na samom pocetku.
Mislim da ako je vec postojala odluka da se ovo uradi, moglo se uraditi na polovini igre, a ne ovako na samom pocetku.
Sto se tice njihovog odnosa, ovde su napravili takvu papazjaniju da mislim da ce ovo retroaktivno da mi pokvari prvu igru.

Od mene za igru nesto izmedju 8 ili 9/10, u svjetu igara definitivno posebno iskustvo. Nazalost, u svijetu gdje postoje knjige i filmovi, prica nista posebno.

1 Like

Uf, bas teska prica. Ne znam sta je pouka - verovatno da slepa osveta ne vodi nikuda. Tesko je shvatiti motive protagonista, zamisliti kako se Ellie osecala. Ili Abby, ceo zivot bez oca. Razmisljam o tom kraju prvog dela, i ne secam se zasto je Joel bas morao da ubije sve one ljude i lekara? Zar nije mogao nekako da je izvuce bez tolike tragedije? Ipak velika razlika izmedju onoga sto je Joel uradio, on je uradio sve da bi spasao zivot, kao i lekar koji je operacijom trebalo da ubije Ellie. Njihovi motivi su jasniji, ali osveta je strasno, htonsko osecanje i vodi samo u jos vise smrti. Treci deo je mogucnost, jer je Abby ugrizom Ellie mozda dobila antitela protiv spora i stekla imunitet.

1 Like

Mene je onaj poslednji razgovor sa Joel-om dokusurio. Em što mi je bilo teško da udaram Abby pa sam je jedno vreme samo izbegavao i na kraju ta scena sa Joel-om… I ono kad je Ellie uzela da svira gitaru ali nije mogla jer su joj falila dva prsta, pa je na kraju ostavila Joel-ovu gitaru pored prozora. Osveta je… Zajebana stvar, i opravdavam i jednu i drugu… Sam bes kad obuzme nekog pa se desi svašta u sekundi, a kamoli ovo. Mnogo sitnih detalja ima… Primetio sam na početku kod Ellie u kući da na polici stoji ona igračka kao transformers neki koju je ona dala onom malom iz prvog dela koji se zarazio. I mnogo mi se svidelo to što u tom segmentu gde Ellie ponovo kreće na Abby, tačno se vidi da je smršala, da je žilava ali onako osušila se i da jedva jede. Isto i Abby na kraju, izgubila svu masu koju je imala što je i logično. Ma mogu ovako da nabrajam detalje do sutra… :grinning_face_with_smiling_eyes:

3 Likes

Meni je sve to bilo bas nekako previse i zastranilo u besmisao. Trebalo je lepo da zavrse sa onom scenom na traktoru uz zalazak sunca. Sve posle toga, samo mi je pokvarilo dozivljaj. Ili su makar mogli da ostave za nastavak. koji bi poceo sa teranjem ovaca u tor i odlaskom Ellie. Ne znam, zeznuli su tu malo pricu i preterali bas. Mozda je to samo moja zelja da sve ima kakav takav hepi end. Sve do tog trenutka, jos i nekako, rano ubijanje i mucenje Joela je na mestu kao povod za dogadjaje u igri, osveta je drive koji daje smisao svemu sto se kasnije dogadja. Bilo mi je i previse gitare na kraju, koliko je bilo cool na pocetku sa Joelom i sa njom dok peva devojci, toliko je na kraju bilo bezveze.

Cover kraju je vrhunski (kao i ceo OST)

https://www.youtube.com/watch?v=wyGzfC-JHdw

Ipak, ovo mi je najbolja i najemotivnija scena u igri, o roditeljstvu, o humanosti i odrastanju usred uzasa postapokalipse… o nadi.

https://www.youtube.com/watch?v=fPCMft_MJ7E

1 Like

https://youtu.be/Sggpst4u4Og

To je lik izeditovao

Zanimljivo skroz. :smiley:

https://youtu.be/BtyYt3D8xu8

Zavrsih sinoc igru, jos sam pod utiskom.

Mogu samo da kazem da je Abby tu ispala daleko bolja osoba.

Razumem Ellie, ona ima tezak ptsd i u potpunom je raspadu, al njen put je duboko zasao u destrukciju i samodestrukciju, dok je Abby ipak pokusala (dvaput!) da prekine lanac osvete i iskupi se nekako za svoja dela.

Jako mi je tesko pala poslednja borba izmedju njih dve, bilo je mucno i voleo bih da su tu scenu razresili malo drugacije.

Nego jeste videli da je glavni ekran promenjen, camac je sad nasukan na suncanu obalu? Taj krajolik je Catalina Island, tamo gde su Abby i Lev krenuli da nadju Svice. Po meni je to mala nota nade, da su makar njih dvoje ipak na kraju nasli svoje ljude.

2 Likes
  1. deo mora da bude po svemu grozniji i sokantniji od drugog, ne znam kakve uzase ce nam zakuvati ali sigurno nista dobro.

Ja nisam htio da pisem nista kad sam zavrsio igru da ne bih kvario dozivljaj, ali TLoU Part 2 je po mom misljenju nadmasio i prvi dio. Kakvo remek djelo, znaci odusevljen sam.

Sve sto je uradjeno, uradjeno je kako treba, nema suvisnih detalja, a opet toliko ima skrivenih detalja da mi svakog dana postaje sve jasnije sta je bila zamisao pisaca i zasto su svi akteri uradili ono sto su uradili.

Jedino mi je smetao nacin na koji je Abby ubila Joela. Cemu to mucenje, cemu bejzbol palica? On je makar njenog oca ubio jednim metkom, nije osjetio nista i nije mu on bio meta, vec se nasao na putu. Zasto je morala onoliko da ga muci, plus joj je spasio zivot neposredno prije toga?

Ali sve ostalo me je oduvalo. Scena kada Ellie nosi bebu i tjera ovce u stalu uz zalazak sunca, da bi se sve odjednom promijenilo u horor me je bas odusevila. Flesbekovi koje su imale Abby i ona, u kojima je Abby konstantno vidjela leš svog oca sve do trenutka dok se nije iskupila i spasila malog Lev-a (ili malu Lev), kao i flesbekovi u kojima je Ellie vidjela Joela kako umire sve dok nije oprostila Abby (i konacno njemu), kada su se flesbekovi promijenili u scenu kada on svira gitaru i kada zapocinje njihov poslednji susret… auh. Mislim da je shvatila i kada je sama postala majka kako je bilo Joelu i zasto je uradio sve sto je uradio u prvom dijelu, zbog cega je i ona opet odlucila da se osveti Abby.

Navijao sam da podje i ubije Abby, ali kod poslednje scene sam prihvatio kraj onakvim kakvim jeste i realno ne bi valjalo da je drugacije. Ali bas je bilo tesko gledati sve sto se desavalo, bukvalno me igra u tom trenutku psihicki umorila.

Ima tu jos milion detalja, ali ovo je ubjedljivo najbolje ispricana prica do sada u gejmingu, a i sire. Ne vidim kako moze bolje od ovoga.

Edit: Ellie mi je mnogo draza od Abby. Abby mi djeluje kao da je sve ono oko spasavnja Lev-a uradila samo da bi ubijedila sebe da nije losa osoba., malo mi je vjestacki to djelovalo. Opet kazem, ono divljanje nad Joelom je bas bio primjer osobe koja psihicki nije sasvim na svom mjestu.

1 Like

Tesko je zamisliti kakav uticaj prezivljavanje u zombi apokalipsi moze da ima na um u razvoju - pa jos sa teskim traumama u vezi oceva - ali su oba karaktera rastrzana unutrasnjim sukobima koji kulminiraju na pomalo neuverljiv i over the top nacin. Kraj igre je potpuno psihotican, secam se svega nekoliko igara koje su pokusale da nam docaraju mentalne poremecaje kao npr Hellblade, nije to bas tema sa kojom smo navikli da se cesto suocavamo u video igrama.

Meni je igra legla super, s obzirom da sam kao panj s emocijama ovo me je malo razmrdalo. Sve mi je nekako na mestu i kad se zamislim, nemam šta da oduzmem ni da dodam. Svaki lik je odigrao svoju ulogu. Da nedajbože zamislim sebe u toj nekoj situaciji gde na moje oči tako brutalno uskraćuju život nekom mom bližnjem, mogu otvoreno da kažem da bih sam pakao prevrnuo da ga nađem i to pet puta ako treba. Znam kako to zvuči ali sama pomisao na to mi izaziva nelagodnost i bes, tako da su meni likovi u igri onako verodostojni i imaju realne reakcije, razmišljanja i sl. Imamo Abby na primer, koja od kako joj je otac ubijen ne želi da propusti trening ni jednog dana jer se za Joel-a spremala pola svog živpta. Zato i jeste takva kakva jeste, strmina jer joj je samo to u glavi i za to je trenirala. I igra mi se opet, a ujedno ne smem da je igram opet. :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 Like

Dobro primeceno, ne mora sve da bude takmicenje i da se svede na to ko je “bolji”. Internet nas je ubacio u taj mod a mozda i instinktivno stajemo na neciju stranu, ali igra nas primorava da iskusimo zombi apokalipsu iz obe perspektive. Jos samo fali da je dozivimo kao zombi, prolazeci kroz agoniju razlicitih faza infestacije, pa da nam bude zao sto ih ubijamo… eto ideje za treci deo.

1 Like