Star Wars Battlefront

**Developer: **DICE(Stockholm)
**Publisher: **Electronic Arts
**Platforme: **Windows, PS4, XBOX ONE
**Žanr: **Online FPS/TPS
**Datum izlaska: **17.11.2015(NA), 19.11.2015(AUS), 20.11.2015(EU), na XBOX ONE uz EA Access vec od 12-og novembra.

[SIZE=4]ISTORIJA[/SIZE]
Posle 10 godina nepodnosljive pauze stiže nam još jedan Battlefront naslov. Dosta se desilo u tih 10 godina, Lucas je prodao Star Wars licencu Disney-ju koji je otpustio skoro sve ljude iz Lucas Arts-a koji praktično ne postoji više. Disney se uveliko sprema za premijeru Star Wars Epizode 7, i pritom je prodao prava za pravljenje igara EA-u. DICE je dobio zadatak da napravi ono sto (diskutabilno) najbolje umeju: Battlefie…pardon Battlefront igru.

Na E3 2013-e godine EA nam je pustio kratak teaser koji nije praktično ništa pokazao sem AT-AT-a, planete Hoth i da se radi o Battelfront naslovu. 2014-e godine EA je bio u fazonu “nemamo ništa novo da vam pokažemo ni za Mass Effect ni za Battlefront pa evo možete da gledate naše developere kako rade i kako vole to što rade” te nismo opet ništa novo videli. 2015-e su EA i DICE krenuli sa najgorom reklamnom kampanjom mogućom za bilo koju igru ikad. Naime, mnogo stvari iz igre stare 10 godina neće videti svoje mesto u ovogodišnjem Battlefront-u. Nema Republike, Trade Fedaration, klonova i battle droida. Nema nikakve SP kampanje, Galactic Conquest-a ili Space Battles. Nema klasa, nema vozila u koja se uskace u klasicnom Battlefield stilu. Nema server browsera ni privatnih servera.

DICE je probao da smanji učinjenu štetu na online medijima i da pokuša da objasni svoje postupke i njihovo viđenje igre, ali je bilo prekasno i igra je od strane reddita “osudjena na propast” što naravno nije nikakav pokazatelj kakva je igra. Prema DICE-u ovo je njihovo viđenje Battlefront igre, ne nastavak na prethodne igre, u principu reboot. Takođe baziran je na originalnoj trilogiji te nema Republike i Federacije i Clone Wars-a. Sto se servera i matchmakinga tice, njihovo je mišljenje da je to mnogo bolja opcija od server browsera za casual igrače, koji hoće brzo da nađu partiju, odigraju sat, dva i da prekinu.

Sama diskusija o tome šta Battlefront igra predstavlja je malo uzaludna jer je Battlefront nastao kao Battlefield klon, i sad napokon kreator Battlefield igara ima šansu da napravi Battlefront igru. Prema viđenom iz alphe i bete, igra nije Star Wars Battlefield skin, ima dosta različitih stvari u gejmpleju.
[SIZE=4]
LAUNCH TRAILER
[/SIZE]

[SIZE=4]**[U]GAMEPLAY

[/U]**[/SIZE][SIZE=4][SIZE=2]

[/SIZE][/SIZE]Sudeći po open Beti igre, srž Battlefront igranja je verno prenesen u moderno ruho. Trči se puno, dosta se strejfuje i nema vremena za preciznije nišanjenje(zoom, optic sight). Gejmplej je vrlo brz i mahnit narocito na manjim mapama, nema stamine te se sprintuje do mile volje, a jetpack dodaje i na vertikalnoj pokretljivosti. Naravno moguće je igrati i u prvom i trećem licu kao i u prethodnim Battlefront igrama. Jedna od stvari koje ljudi kritikuju DICE je što nema klasa. DICE je odlučio da izbaci klase i daje nam mogućnost da opremimo našeg vojnika kako god mi želimo sa jednim blasterom po izboru i 3 Star Cards i jednim Trait-om. Star Cards su novitet u Battlefront serijalu i prakticno služe kao equipment. U isto vreme mogu da se opreme 2 kartice koje imaju cooldown i mogu beskonacno da se koriste, tipa thermal grenade, jetpack, ion grenade, Cycler rifle(varijanta sniper puške koja ne puca boltove vec obične metke te ima prednost da probija štitove) i mnogi drugi, i jedna kartica koja ima “charg-ove” tipa personal shield ili Ion shot. Star Cards, Traitovi, blasteri se otključavaju sa levelom a posle svake partije se dobija credits kojim se plaća sve u igri. Mikrotransakcija NEMA. Pored klasa i star kartica tu su i ozloglašeni pick-up-ovi. Naime vozila, heroji, dodatna oružja, neki turreti, i prejaki orbital strike se tako obezbeđuju.

[U]**ORUŽJA

**[/U]Oružja nemaju ograničen broj boltova, DICE je implementirao active reload sistem, gde se blaster zagreva dok se puca sve do određene tačke kad mora da se ohladi. Hlađenje može da se skrati uz dobre reflekse, ali ta opcija je svaki sledeći put teža. Nišani su vrlo čudni u bilo kom licu da se igra i aim down the sight ne postoji. Alternativno nišanjenje je ili blagi zoom in u trećem licu ili pogled kroz optički nišan u prvom licu.

Od oružja smo u alfi i beti videli samo četiri: standardni Empire blaster E-11, dosta korišćeni A280C od strane Rebel Alliance, ultra popularni “šarac” DLT-19 u beti i “plastični PJUPJUPJU” DH-17 blaster pistol.

U igri će biti 12 blastera, to jest još 8 pored prikazanih u beti.
To su: RT-97c još jedan heavy blaster,A280 osnovna varijanta, SE-14c blaster pistol sa 5 round burstovima,T-21 heavy blaster, CA87Jawa blaster(Jawa su oni mali scavangeri sa Tatuina), EE-3 Blaster koji koristi Boba Fett, DL-44 jedan od najjačih blastera u galaksiji koji koristi i Han Solo i T-21b varijanta T-21 sa optičkim nišanom. Sve u svemu svih 12 oružja koja se pojavljuju u originalno trilogiji će naći mesto u igri. Zvuči suludo al samo 12 različitih blastera se može videti u 3 filma.

**[U]VOZILA

[/U]**Verno filmovima, Rebeli nemaju nikakva vozila, vec samo star fightere. Tu su legendarni Hanov Millennium Falcon, X-Wing, A-Wing i Snowspeeder protiv TIE Fightera, TIE Interceptora i Fettovog Slave I. Na zemlji Imperija ima moćne AT-AT-ove i njihovu manju dvonogu braću AT-ST-ove kao i speeder bike-ove.

Utisci iz bete ostaju da je AT-AT prejak i da može da zbriše čitav rebel tim koji se šeta ispred njega, dok su star fighteri malo izbalansiraniji. Svaki star fighter ima drugačije opcije(štit, speed up, ion missile, scanner jammer i ostale) i naravno zadržavaju mogućnost teških lupinga uz samo jedno pritisnuto dugme. AT-ST-u je malo bafovan armor u odnosu na alfu, pa ih nije tako lako skinuti ali su svejedno vrlo pokretljiv “tenk” na battle…fieldu koji udara jako. Snowspeeder verno filmu može da obmota noge AT-AT-u uz pomoć kablova uz pomoć mini game-a.

HEROJI I ZLOĆE

U osnovnoj varijanti igre nas čekaju Luke Skywalker u slightly more black rolki i naravno ćaća mu Darth Vader.

Tu je i najbolji Bounty Hunter Boba Fett

Omiljeni smuggler Han “Shot First” Solo

Princeza Leja “Timošenko me kopira” Organa

I naravno glavni zloća retardiranog imena Sheev Palpatine, The Emperor, Darth Sidious

**[U][SIZE=4]MULTIPLAYER MODOVI

[/SIZE][/U]**U igri nas čeka čak 9 multiplayer modova. To su:

Fighter Squadron

Vazdušna bitka uz cilj da se sačuva glavna letelica, Lamba shuttle ili Cargo ship u slučaju rebela. DICE je malo razočarao jer izgleda da neće biti 20 igrača protiv 20 igrača već će biti više od pola botova u partiji. Ostaje da vidimo na šta će to da liči.

Supremacy

Klasičan Battlefield capture the point mod sa 5 tački koje treba da se kontrolišu. 20v20. Vozila mogu da se koriste u ovom modu.

Cargo

Klasičan Capture the Flag uz mali twist, vaš paket/flag ne mora da bude u vašoj bazi da bi ukrali tuđi. U prevodu može se ukrasti kad god, DICE tvrdi da ovo doprinosu opštem haosu i mnogo neizvesnijim partijama.

Droid Run

GONK Mother*ucker DO YOU SPEAK IT? 6 rebela protiv 6 stormtrupera treba što pre da zarobe 3 GNK™ robota.

**Walker Assault **

Čuveni 20v20 mod koji se nekima naveliko i smučio jer je bio blago neizbalansiran u alfi i beti. Poenta je jednostavna, Imperija treba da sačuva 2 AT AT a koji imaju za cilj da unište nešto(u zavisnosti od mape) na drugom kraju mape, Rebeli moraju da ih unište pre nego stignu do drugog kraja mape uz pomoć Y wing bombardera koji ih na kratko vreme ostavljaju ranjivim. Uz los tim, očajan spawn system ovaj mod može da bude previše one-sided.

Blast

10v10 Team Deathmatch, koji će uglavnom biti u zatvorenim prostorijama tipa shield generator baza na Endoru.

Drop Zone

Takođe viđen u beti, drop zone stavlja 8 rebela protiv 8 stormtroopera u borbi da zauzmu što više escape podova koji padaju zbog bitke koja se dešava iznad planete(mape).

**Heroes vs Villains **

(dad…dad…move your hand)

Heores vs Villains stavlja ćaću protiv sina, bounty huntera protiv smugglera. Svaka strana ima svog heroja, 2 tima se bore jedan protiv drugog. Poenta je da se drugoj strani kokne heroj i sačuva vaš.

Hero Hunt

Star Wars varijanta već viđenih modova iz CS-a i drugih igara. Jedan heroj protiv 7 rebela/stormtroopera. Da li je jedan heroj dovoljno jak da skine svih sedam protivnika? Da li je rebel scum prejak za Bobu? IT WILL ALL BE REVEALED ON THIS SUNDAY NIGHT WHEN WWE CHAMP JOHN CENA DEFENDS HIS TITLE IN THE WWE SUPEEEER SLAM. TU TUTU TUUU TUTUUUU

Tu su jos i solo/co op misije koje uključuju: Training, Survival(preživljavanje protiv talasa neprijatelja), Battles(igra se sa timom botova protiv tima botova, ili sami ili protiv prijatelja u suparničkom timu), Hero Battles, slično kao Battles samo što se igra sa Herojem.

Za sad su u igri 4 planete, Hoth, mesec Endor, Tatooine i Sullust. Već u decembru izlazi i prvi džabe DLC koji donosi Battle of Jakku, petu planetu. Svaka planeta će imati nekoliko mapa prilagođenih modu igre.

[SIZE=4]GRAFIKA I ZVUK[/SIZE]

Zvuk i grafika su vrlo dobri, naravno već su se čuli komentari tipa, “e da je DICE malo manje slikao kamenje u pustinji a malo više radio na gejmpleju mnogo bi bolja igra bila”. Teksture su napravljene fotogrametrijom tj. slikanjem pravih objekata iz hiljadu i jednog ugla i onda prebačeni u geometriju i teksture u engine-u. Engine je naravno odlični Frostbite 3, igra je vrlo dobro optimizovana i vrlo dobro izgleda za 2015-u godinu. DICE je obratio pažnju i na vrlo sitne detalje, tipa što ste duže živi na Hoth mapi, to se više snega skuplja na blasteru. Slično će verovatno biti moguće i na pustinjskim mapama. Zvuk je odličan ali to i ne čudi s obzirom da su imali pristup lucasovim studijima.

Na konzolama je malo drugačija situacija, na PS4 radi na 900p i 60fps, dok XBOX ONE prikazuje 2/3 slike koju PS4 prikazuje, na 720p i 60fps. Osim toga su skoro identični i liči na PC sa nekim podešavanjima na high. Konzole takođe dobijaju local co op split screen koji radi na 30 fps i u 1920x540

Preko 7 sati gejmpleja iz Bete

Igra dolazi u Standard varijanti, Deluxe varijanti(koja dolazi uz otkljucani DL 44, ion grenade i ion torpedo star cards, koji ionako mogu da se otkljucaju u igri. Jedino sto se ne moze otkljucati su 2 “proslave” ili emote-a) i naravno Ultimate Edition sa Season Pass-om koji donosi 4 buduća DLC-a za koje se ne zna šta će doneti. Ako je suditi po BF4, ti DLC-ovi imaju solidan sadržaj i konsensuz na internetu je da vredi svaki 15$ koliko im je obično cena. To je naprosto šugava EA politika za DLC-ove protiv koje se izgleda ne može. Ostaje pitanje da li je igra previše požurena da bi izašla pred film. U decembru izlazi džabe DLC Battle of Jakku koja se dešeava godinu i po dana posle epizode 6 između Empire i New Republic i 29 godina pre epizode 7.

sta je sa nekim slikama? Okaci na abload.de ako zeza direkt na forumu

inace kudos son, kudos!!! :smiley:

Je li sam ja ovo stavio previse slika pa ne da radi?

Kaci na abload ili dodaj pa edituj brzo :slight_smile:

Sve je normalno kod mene. Vide se sve slike bez problema.

E rikno sam od pravljenja ovoga i sad sam zaboravio koje su slike bile tu. U pi*ku materinu. Moram se odmorim pa cu posle da stavim druge slike.

ne nego zabaguje ponekada ako ih kacis kao attachment a ne u IMG kodu, ima neki antrag zasto prsne, tako da nije losa ideja da koristis externi upload servis kao abload.de npr i onda okacis direkt link u IMG kodu…

inace Sheev Paplpatine, RLY?!?! Nisam znao, ali Timosenko me kopira haahahaha 100% true!!! I kad god je vidim odmah mi u glavi ono sa nikad izvini, princeza Dileja!!!

slike koje fale pise samo “ATTACHMENT XXXXX” eto to je bug, desava se ponekada

mada nekada prorade samo na EDIT i SAVE

Taking on Sheamus! The Undertaker! CM Punk and even Triple H and The Big Show IN A SPIT-SWAPPING MAKEOUT MATCH. WWE SUUUUUUPER SLAAAM!!

Salu na stranu, tema je fantasticna, detaljno je opisano, pun-ovi su na mjestu, I love it :smiley:

Kao sto je Vlado rekao, svi se trebamo ugledati na ovu temu.

Sto se tice same igre, hoce li izaci ikako, I’m hyped, iako ne trebam da budem :smiley:

Na xbox one vec 12og. EA ACCESS looks at sky and shakes fist angrily

Dodao i Han “shot first” solo. Sve je u malim detaljima :beer:

Mandatory MLG trailer

Teabag responsibly

Speederbike gameplay. Ocajan snimak al deluje zabavno.

Interaktivni klipovi sa svim planetama. Showcase oruzja, equipmenta i lokacija. Odlicno uradjeno moram priznati.

SHADOW TROOPER
*mom get the camera!"

Evo malo Endor slika. Predobro izgleda

Dobro izgleda. Možda mi se čini, ali nekako u tom zelenilu Storm Trooperi se zbog beline više ističu od Rebela te ih je lakše primetiti i targetirati.

Tako je bilo i u Beti, na Sullustu koji je skroz tamno siv, tamno braon su odskakali od pozadine samo tako. A izgleda da ce moci da se otkljucaju shadow trooperi koji su crni. Pa sad, crno/belo i nije neki izbor :smiley:

Izasla je companion aplikacija za Battlefront, djeluje zanimljivo

O tom base commandu sam ti pricao tokom bete, moglo je da se igra. Na telefonu tu i tamo, na tabletima vrv mnogo bolje jer je krupnije sve. Ono base defence klasican, dobija se para malo, dal ce moci da se otkljucava nesto, ne znam.

Skida se trial verzija da se proba. Meni se i beta svidela. Sasvim korektna igra za ubijanje vremena i izgleda vrhunski. Vidim da po mnogim forumima placu i kukaju.
Al’ definitivno necu pazariti dok cena drasticno ne padne.

Vec ima sa 23% popusta na GMG.

Aaaaal tebe interesuje xbox verzija kolko vidim, tako da nista.

Hm, ostali su true OT, Emperor ne koristi light sabre, interesantno.

Na zapadu nista novo.

Ne znam koja im je to fora, sta koji moj prodaju plasticnu kutiju sa kodom za download? Lepo kazite nema fizickog izdanja i cao zdravo.