Šta vam je danas ulepšalo ili sjebalo dan? - Vol. 6

Dan srpskog jedistva je isto kao i dan jednoroga, ni jedno ni drugo ne postoji.

2 Likes

Jednostavno prođeš komentar a ne jugonostalgija odma

Meni i danas žao što je jugoslavija pukla, jedina nacija kojoj sam osećao pripadnost. :smiling_face_with_tear:

Bili smo kul, barem je meni ko detetu tako delovalo.

3 Likes

Blek rok je osnovan cini mi se 1988. Posle toga kreće :slightly_smiling_face: slucajnost ili ne ko zna.

2 Likes

Bogu hvala ni vestacka tvorevina.

Pa realno koliko god ta Jugoslavija imala svojih mana realno bila je svetlosnim godinama ispred svega što je nastalo na ovom prostorima nakon njenog raspada.
Onako jedna relativno velika zemlja koja se prostorala od Italije do Grčke, zemlja koja je imala ozbiljan potencijal u svakom smislu, proizvodila sve od igle do lokomotive, bila lider Pokreta nesvrstanih i predvodila 120 zemalja, imala ozbiljnu socijalnu politiku, prava radnika, itd.
Mislim ajd baš sad da vidim da neko dobije stan od firme, on sad može da dobije samo onu stvar da si izbije oči.

Inače nije stvar ni u veličini zemlje, ni u vojnoj moći, ni u ekonomiji, medjunarodnom uticaju, itd , već jednostavno potpuno jedna druga vrsta energije je vladala, nekako u to vreme ljudi su bili dosta spokojniji i imali su osećaj privrženosti toj zemlji i imali su osećaj da žive u zemlji pobednici i zemlji koja stoji iza njih što danas ne postoji gotovo ni u tragovima.

Takodje nekako je i jači prizvuk imala, ono kad čuješ da se zaori Juugoslavija, Juuugoslavija ono trnci te prožimaju, sav se naježiš (i dan danas), dok ono sad kad čuješ Srbija, Srbijaaa ni blizu nemaš taj osećaj, isto tako kad kažeš u svetu Jugoslavija odma svi znaju dok kad kažeš Serbia, niko nema pojma, misle da je to Syberia, Syria ili šta ja znam.
Isto tako i simbolika, recimo petokraka je dobar simbol, simboliše 4 osnovna zemaljska elementa (vodu, vazdih, zemlju i vatru) i na vrhu je peti krak odnosno peti element koji simbolizuje duhovno, metafizičko, etar, ljubav, Tvorca , takodje nekada davno u periodu ranog Hrišćanstva taj znak je simbolizovao 5 Isusovih rana i koristio se za teranje zlih sila i demona, takodje simbolizuje i čoveka, glavu, telo i udove, itd , dok sad sa druge strane dvoglavi orao baš i nije dobar simbol, kao prvo to nije naš simbol već rimski simbol koji smo preuzeli od Vizantije odnosno Istočnog Rimskog carstva i ta dve glave zapravo simbolizuju Romula i Rema a legenda o Romuli i Remu se zapravo zasniva na priči o Kainu i Avelju a i jedna i druga priča su se završile tragično gde brat ubija brata, takodje te dve glave svaka gleda na svoju stranu kao da ne komuniciraju, a i na kraju krajeva ptica sa dve glave ne postoji u prirodi i tako nešto ne bi moglo ni da opstane jer ptica sa dve glave može da bude samo neko čudovište ili degenerik, recimo sad hipotetički zašto kao simbol ne bi stavili psa ili recimo konja ili tako neku životinju koja je plemenita, empatična, verna i privržena čoveku, itd , kapiram da bi odma i energija unutar društva počela polako da se menja i da ide u tom nekom lepšem i pozitivnijem pravcu i u skladu sa odlikama tog simbola.
Mislim pogledaj recimo zastavu Argentine ili Urugvaja što imaju nasmejano sunce ili recimo Brazila one boje zelena, žuta i plava (zelena koja simbolizuje prirodu, žuta koja simbolizuje sunce i plava koja simbolizuje more i nebo) i kako su svi oni onako čili, razigrani, zrače dobrom energijom, što neko reče tamo i groblja odišu životom ili recimo zastavu SAD-a, one upadljive pruge i zvezde, ono kad je vidiš odma ti dodje da vičeš JuEsEj JuEsEj, inače ljudi ne obraćaju pažnju na takve stvari ali verujem da svi ti simboli zrače izvesnom energijom i utiču na podsvest i da to sve ipak nije baš tako bezveze i da ipak ima neke veze.

2 Likes

Dušanovo carstvo je isto bilo ok ako već idemo u istoriju

1 Like

Pa sad možda teritorijalno samo, mislim ta Dušanova Srbija je ipak bila ono klasična srednjovekovna feudalna despotija civilizacijski odavno prevazidjena gde se ne znam zbog jedne ubrane jabuke sa tudjeg drveta sekla ruka ili zbog izgovorene reči sekao jezik i na tako brutalan način sakatili ljudi, takodje stalni ratovi, kuga koja je tad harala u Evropi u 14. veku, bila su to veoma brutalna i surova vremena čak i za kraljeve i plemiće a kamoli za kmetove i tada neki običan svet, u to vreme malo ko bi od nas dočekao i ove godine u kojima smo sad (a da ne pogine u nekom boju, ne umre od kuge ili ne bude obešen zbog neke sitnice) a kamoli neke zrelije godine.
Sad manje-više svuda je bilo tako u to doba, ali ja govorim ipak o nekom modernom dobu i o nekom relativno zdravom i prosperitetnom društvu.

1 Like

Zvuci kao savrseno mesto. Ko ukrade ode ruka… ako je bas uporan ode i druga… posle nece vise da krade. SAVRSENO.

4 Likes

I nema pikanja basketice u 3 ujutru.

6 Likes

Tako je, radni ljudi spavaju :shushing_face:

1 Like

Zamisli Fabrija u Jugoslaviji. Od muke bi se zaposlio samo da ne bi plaćao porez za neženje :joy:

5 Likes

Stigao ROG Ally. Ne znam da li cu uspijeti da uslikam sve handheld konzole ovih dana, mogu reci da sam poprilicno zadovoljan sa kolekcijom.

18 Likes

A razumemo te. Tesko je sa dve ruke drzati telefon i slikati a istovremeno sa te dve ruke drzati i konzolu :laughing: ne znam i ovo kako si uspeo :smile:

2 Likes

Vidi noga od djevojke desno

3 Likes

I jos ti dozvoljava sve te silne igracke. WIFE MATERIAL!

2 Likes

cuj “dozvoljava”. Tebi ako neka “brani” ovako nesto, to odmah torba i cao.

1 Like

To, kate ortaci zovu da ideš sa njima u kafanu, a ti kažeš, “Ma idite Vi, ko joj j++e mater…” :grin:

8 Likes

Pa pazi, cinjenica je da lepsi pol u manjem procentu podnosi igre ili bilo sta vezano sa tim. Zato mi je kul kad vidim ovako nes

Brate, i mi ne podnosimo neke njihove stvari pa nikom nista :smiley: Sve dok nisi Dacho pro koji po ceo dan igra igre, zena treba da ima razumevanja. Ako nema, pedala, nadjes drugu i cao. :smiley:

2 Likes