Dakle, Kindle je napravljen isključivo za ljubitelje knjiga, sa ekranom koji ne sija kao sunce u sred avgusta i baterijom koja traje mesec dana — dosadno! iPad 12.9 je tu da čitanje pretvori u ekstremni sport.
Prvo, na iPad-u ne čitaš knjigu, ti živiš knjigu — u 4K rezoluciji, sa mogućnošću da svaki dosadni citat prekineš gledanjem YouTube klipa o “10 najboljih aplikacija za produktivnost”. Pa šta ako zaboraviš gde si stao u romanu? Bitno je da imaš 17 otvorenih tabova…
Baterija ti traje pet sati? Savršeno: čitanje mora imati vremensko ograničenje. Kindle ti pokvari disciplinu jer te ne tera da puniš uređaj svakih nekoliko sati i tako prekidaš “tok misli”.
I da, iPad težak skoro kilogram! Idealan za vežbanje — možeš da čitaš i radiš biceps. Kindle, lagan kao pero, to nikad neće ponuditi. Ko još želi da čita Tolstoja bez treninga?!
Ukratko: ako ti je cilj da čitanje romana izgleda kao gamerski maraton sa refleksijom svetla direktno na rožnjaču, iPad 12.9 je definitivno “bolji”. Ali ako ipak želiš da stvarno završis knjigu, možda bi ipak trebalo da… da, znaš… uzmeš Kindle.
Njega jedino i kupujem u papirnon obliku, ali zapravo vise gledam njegovo “prelistavanje” na jutjubu, a ponekada ga i citam na ipadu jer mi kolega salje redovno scan.
Ovo je bio jedan veoma irelevantan post o mojim citalackim navikama
Za mene je jedina prednost čitanja na iPadu to što samo svajpnem da pogledam neku mapu ili referencu za ono što čitam na Kindle appu. Nebulozno je da se iPad greje tokom čitanja kao da ne znam šta radim sa tabletom lol.
Kindle je bolji za čitanje jer je tome namenjen, lako se drži, možeš kako hoćeš da se namestiš i čitaš. Batriju da ne spominjem.