SONY učetvorostručio prognozu finansijskog gubitka u fiskalnoj godini - 1.6 milijardi eur

<section class=""> PlayStation maker Sony has quadrupled the amount of money it expects to lose this financial year in a profit warning it blamed on smartphones.
Sony described it as “the impairment of goodwill in the mobile communications segment”, which means it had another look at its Xperia smartphones business and found it in even worse shape than it thought it was in.

The impairment amounts to 180 billion yen - or a whopping £1.04 billion - and this is how it affects Sony’s bottom line: in July the company said it expected to make a loss of 50 billion yen for the financial year. Now, it reckons it’ll make a loss of 230 billion yen - or £1.3 billion. It now expects an operating loss of 40 billion yen instead of the 140 billion yen profit it forecast in July.

While the PlayStation business - fuelled by the success of PlayStation 4 - continues to perform well, the wider Sony Corporation is struggling. This is the sixth downward revision under boss Kaz Hirai, who took the top job on in 2012 promising to return the company to profit.

Something needs to be done about those pesky smartphones, then. Reuters suggests sales of the Xperia have suffered in the US in particular because they’re only available on T-Mobile there - the fourth largest carrier. Sony’s answer is to focus on its premium lineup and reduce the number of mid-range models.

    [IMG]http://images.eurogamer.net/2013/articles/1/7/0/7/7/7/1/sony-quadruples-forecast-loss-for-financial-year-141094142208.jpg/EG11/resize/600x-1/quality/80/format/jpg[/IMG]   

</section>

Neka lepo playstation brend totalno odvoje i neka funkcionise kao zasebna kompanija. Za ostale njihove odeljke me zabole.

Gaming divison jedva navlači profit. Efekat PS4 se može očekivati tek sledeće godine. Sony radi po starom modelu: napravi hardver sa gubitkom, tj prodaj jeftinije a naplatu očekuješ od kupovine softvera i usluga, sve dok cena hardvera ne padne da proizvodi profit. Pitanje je koliko takav model može da opstane u ovim brzim i dinamičnim tehnološkim vremenima.

Vjerovatno ne dugo,i ja sam pristalica odvajanja play station odjela kao posebnog brenda od sony corp-a

Mislim da je to previše komplikovano da se desi. Ako se jednog dana i desi, postaće sitna riba koju olako može u bilo kakvom momentu krize kupiti Amazon, Google, Samsung ili Microsoft.

Ovo je klasicna vest za Sony i ta da oni zive od Sony Musica, Sony Picturesa i valjda drze najvecu osiguravajucu kucu u Japanu. To su 3 izvora zarade kojim pokriju ostale gubitke da bi Sony korporacija poslovala u plusu. Nisam pristalica za odvajanje Playstationa kao posebne kompanije zato sto je Sony izgradio brend PS-a, a ne obrnuto. A i uostalom, vlasnistvo ostaje isto, tako da se te pare slivaju u istu kasu, samo bi imali dodatne izdatke za zaposljavanje dodatnog broja zaposlenih. Sony je za mene oduvek bio simbol i brend (kao sto je danasnjim klincima Apple), tako da mi je zao kad cujem ovako nesto. Svesni su i oni toga, da na ime mogu ugraditi jos malo u cenu proizvoda. To im je najteza boljka na ovako konkurentnom trzistu, skuplji proizvodi. Uporedite cene Bravia i ostalih televizora istih performansi, uporedite cene Vaio racunara i ostalih istih performansi…

Da, Playstation doprinosi Sonyju nekih 8% profita. Takođe, ovo je šesta godina u nizu da Sony posluje sa gubitkom. Pitanje je koliko je to održivo.

Bila bi fora da se odvoje i da ih jednog dana kupi MS :smiley:

To je jedini model koji moze da funkcionise danas, osim ako zelimo da konzole ne budu dovoljno hardwerski mocne ili da kostaju 600$. Jedino se Nintendo sa tim mogao provlaciti.

Totalno se slazem.
SONY je kompanija koja NIKAD znaci NIKADA nece da propadne.Di su bili ostali “sljamovi” kada je sony radio televizore i walkmane,a posto je ovo gaming zajednica ono najbitnije KONZOLE.PS dio ne treba da se odvaja od SONY-a,to su ciste gluposti.Jbte oni iz dana u dan propadaju,a exclusive(ps4) samo rastu,a svi znamo kako to nije jeftino,a da ne spominjem o televizorima,mobitelima,zvucnicima,blu ray playerima.SONY je jednostavno jedan od najvecis inovatora u svijetu tehnilogije.Da nije bilo sony-a mi bi jos uvijek imali DVD diskove i sd kvalitetu.Oni da su u tolikim usudio bi se reci GO*NIMA mislite da bi oni i dan danas poslovali? Oni dobro znaju sto rade.Cijene uredaja su im odlicne i kada udjes recimo u trgovinu i vidis da tamo neki samsung za svoj tv trazi (bubam) npr 1000Eura,a SONY za isti takav tv(znaci dimenzije,same opcije i mogucnosti tv-a) trazi 850Eura,pa jbte SVATKO ce uzeti ono sto dodje jeftinije.Istina imat ce oni jedan dio gubitka zbog toga,ali tim potezom ce drasticno da si povecaju prodaju,a zarada ce da dodje sama po sebi,a upravo to je SONY uradio s Playstation-om 4 i svi vidimo kako sada sretno trljaju ruke :slight_smile:

Werta, znam da si uzbuđen, ali čoveče, nakon “.” (tačke) i “,” (zareza) koristi pauzu ili Space, jer je ovo neverovatno teško čitati.

+1. Ostanem bez vazduha nakon duzeg posta.

Osim sto to bas i nije tako, Sony sa televizorima puca bas zbog toga sto ne mogu jeftinije da ih naprave. Tu im se Samsung use*ava u zivot.
Sony ima odlicne proizvode kada je premium sektor u pitanju i ja ih generalno preferiram, ali nemaju konkurentne cene.