Quantum conundrum

[SIZE=5]Quantum conundrum (PC, PS3, Xbox 360)[/SIZE]

Platforme: PC, PS3, Xbox 360
Developer: Airtight Games
Izdavac: Square enix
Release date: Q1 2012

Quantum conundrum je first person igra koju razvija Kim Swift (bila je glavni dizajner na igri Portal, Valve Software), a koju ce da izda Square Enix. Igra je najavljena za prvi kvartal 2012. godine, te ce biti dostupna za tri vodece platforme (ne, necu tu da racunam Wii) preko digitalnog download-a (XBL, PSN, Steam).

Osnovni zaplet igre pocinje sa dvanaestogodisnjim djecakom koji dolazi u laboratoriju svoga ujaka, profesora Fitz Quadwrangle-a. Uslijed neuspijelog eksperimenta u kome dolazi do eksplozije, profesor nestaje,a djecak je ostavljen sam. Uskoro nalazi specijalnu rukavicu koja ima moc da mjenja dimenzije, te odlucuje da je iskoristi da bi saznao sta se desilo sa ujakom (ajde nije previse genericki).
Gameplay se vrti oko ‘Interdimensional Shift Device’ (skraceno I.D.S.)-pritiskom na dugme igrac moze da predje u jednu od cetiri dimenzije koje su na raspolaganju. ‘Fluffy dimenzija’, u kojoj je sve omeksano, te su objekti 10 puta laksi nego inace i omogucavaju laksu interakciju. U drugoj dimenziji sve se usporava, dok u trecoj imamo gravitaciju koja je obrnuta.

Announcement Trailer:

https://youtu.be/opNpxM8uYjE

Video preview:

https://youtu.be/i3FKy7sxi9I

Gameplay demo:

https://youtu.be/o9oZGs7UycE

Bude li upola kao Portal, a obećava da će biti i više, eto zabave za duži vremnski period.

portal na kvadrat

Nisam igrao portal, ali kako mi se cini, bice dosta zeznuto.

Vidi se da neće moći da bude konkurent Portal serijalu, naročito po gameplayu. Uz to nervira me činjenica kada cede jednu istu uspešnu ideju jer je skoro izašla još jedna slična igra koja je relativno dobra:
Q.U.B.E. on Steam

Igra je u četvrtak 21. juna izašla za Steam po ceni od 15 evra. Za PSN i XBLA korisnike će se tek pojaviti kasnije, tj. 11. jula. Čuo sam da je igra kratka (trebaće vam nekih 5-6 sati da je pređete), ali je zato krasi dobar gejmplej i dosta humora. Nije previše naporna, kao što neke igre u tom žanru mogu da budu!

[video]http://www.ign.com/videos/2012/06/21/quantum-conundrum-video-review[/video]

Evo i review sa ign-a,igra je dobila 7+1 xD.