Problem sa NAT type

Juce sam zamenio Telekomov ruter, pa sam dobio novi. Problem na ovom je sto mu je NAT type: Moderate, a na proslom je bio Open. Nisam ni znao da je moguce da to ruter po***e. Moze li neko da mi kaze kako da podesim da mi opet bude na Open? Ruter je Huawei 510.

daleko bolja opcija od postavljanja nat-a na open je da ukljucis UPnP, što sam prilično siguran da ovaj uređaj podržava.

kada to uključiš, uređaji i softver koji podržavaju UPnP (a to je ogromna većina) sami mogu da konfigurišu portove na ruteru po potrebi.
meni je tako xbox sam konfigurisao ruter i sve radi bez i najmanjeg problema, a minimizuje se gubitak zaštite.

uđi u podešavanja rutera i nađi UPnP, negde pod Advanced.

ako nisi znao, na ruter se treba prijaviti sa username: Admin password: ztonpk (Zaštita Telekoma Od Neovlašćenog Pristupa Korisnika)

ako se uloguješ sa telekom/telekom, dobićeš samo mali deo svih podešavanja.

Onda je moj Huawei Echolife HG510 malo zeznut:

Hmmm. ovde kod kuće imam 520c, i to kod njega izgleda ovako:

a kad sam ti napisao taj prethodni post, bio sam na poslu, tamo je 510, i izgleda isto ovako, osim sto nema ovu poslednju opciju vec je UPnP poslednja.

Pa sta da radim, ima li leka?

ReŠeno!:beer::beer:

Resen problem! HVALA NINDZA - kada se sretnemo, ide ti jedno pivo!
Isao sam u Network Settings Xboxa - i zapamtio IP adresu, i otisao na podesavanja rutera na http://192.168.1.1, uneo username, sifru, i otisao na Advanced. Tamo na NAT, pa na DMZ Host, i uneo IP adresu Xboxa. To je bila cela frka.

ok, resio si problem za sada, ali DMZ bas i nije preporucljivo resenje.

DMZ (demilitarized zone) sluzi da dolazeci saobracaj sa SVIH portova automatski prosledi na tu jednu adresu (u ovom slucaju, xbox-ovu).

to je tebi svakako resilo problem konekcije sa xbox-a. ali ako ikada budes zeleo da imas dolazni saobracaj na svom racunaru, ili necemu drugom u lokalnoj mrezi, neces moci zbog dmz-a.

primeri zasto bi hteo da prihvatas dolazni saobracaj sa racunara:

-hostujes server za neku igru (recimo CS)
-hostujes svoj licni web server
-zelis da ukljucis udaljenu kontrolu svog racunara preko interneta
-zelis da drasticno ubrzas skidanje torrenata (ovo je mozda za prosecnog korisnika i najbitnije)

bolja alternativa ti je da portove koje xbox trazi (morao bi da proguglas da li se oni menjaju ili je uvek isti, kao sto je u mom slucaju: 3074) ubacis u NAT > Virtual Server sekciji svog rutera.

na taj nacin ces forwardovati SAMO taj port koji treba xbox-u, a ostale ostaviti slobodne za neku buducu eventualnu potrebu.

naravno, ako ti se ne eksperimentise, onda na’rani svinje i nista ne diraj :slight_smile:

Nista od onog gore ne zelim. Xbox mi sluzi za igranje svih igara. Na racunaru samo skidam igre sa rapidsharea i megauploada.