Naslov govori sve.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912605
Zbog zakonskog okvira da rezidenti mogu primati iznose samo u RSD je dovela do toga. Koja smo mi karton država…
Naslov govori sve.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912605
Zbog zakonskog okvira da rezidenti mogu primati iznose samo u RSD je dovela do toga. Koja smo mi karton država…
Da li je moguće da je ovo i dalje problem? Zar to ne predstavlja problem i za evro integracije? Jer ako je poenta da i Srbija ode u EU, gde je zvanična valuta, onda bi morao da se menja taj zakon/deo ustava, zar ne? A i koji je to debilizam? Zar jedna osoba prima penzije iz inostranstva, u Evrima ili Dolarima? Ma, ***** ti i ovu državu, kada nemaju pojma kji đavo hoće. Možemo da plaćamo preko Paypala, da novac ide iz zemlje, ali ne može da stiže u zemlju… Da li ima još neka zemlja na svetu gde je ovo moguće?
Ne znam zašto su i pustili kada je bilo već ranije priče o tome da ako se ne promene neke odredbe ova usluga nije moguća…
Zato što su u pregovorima sa NBS, i oni su se pre izjasnili da će promeniti zakon po tom pitanju. Ovako i onako mora zbog EU integracije, ali, kao po običaju, niko ništa nije uradio.
Piše ti i tamo na linku:
“NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima PejPala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine”.
Ukoliko bi PejPal stavio dinar na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. ovaj problem bi bio verovatno rešen, ali ova odluka zavisi isključivo od PejPala i njegove procene poslovnih interesa u Srbiji.
Druga opcija je, naravno da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima, što ako već nisu do sada uradili pitanje je da li će.
Znam sve to ali je oni to nisu promenili, sve je to sporo kod nas tako da mene ovo i ne čudi, koliko smo samo čekali da prvo dodju kod nas…
Stvar je u tome što ovde postoji konstantna potreba da se stvari kontrolišu, posebno tokovi novca i da sve ide preko Narodne Banke Srbije. Sve to rade pod izgovorom da se ne peru novci. Realno, ko će oprati pare preko PayPala ili privatnog deviznog računa? Em su iznosi limitirani em postoje dvostruke provere. Gluposti. Država neće da ostane bez svog kolača i dopusti slobodniji protok novca. Kontrola i samo kontrola, to je njima najbitnije a to da li će zbog lakšeg protoka novca neki ljudi moći lakše da zarade ili uopšte posluju, to je njima nebitno.
Ilustracije radi, postoji tačno određena, od strane države, norma koliko se može potrošiti na putne troškove a to se pravda sa nekoliko dokumenata. To je Severna Koreja level.
Sporo? Naravno da je sporo kada nema volje da se uradi. Evo za ovaj nesretni “Beograd na vodi” su za manje od MESEC I PO dana doneli nekoliko desetina regulativa, dozvola, preuredili urbanistički plan i gomilu drugih stavki za koje obično treba omanja večnost. Pola toga je urađeno na sumnjiv način, ali je urađeno kada se mora. Nema izgovora, nije u pitanju nedostatak volje, nego nedostatak interesa.
U Srbiji su volja i interes strogo povezani…
Sto se tice kontrole novca, mi smo daleko iza civilizovanog svijeta. Pa umjesto da dopuste priliv novca u drzavu, pa da taj novac cirkulise u zemlji, oni ga blokiraju. Slicna situacija je i ovde u BIH, lagano se pritisce obicni covjek, a sa viskom kontrole narod samo trazi nacina da izvrda drzavu.
Jeftinije je imati dva radnika na crno, nego jednog da je prijavljen. Glavni problem je nezaposlenost, a svaki mjesec poslodavci imaju novi namet koji moraju da placaju.
Prije nekih godinu dana (cini mi se), Wahad je preko mene narucio original dres Milana. Ne sjecam se koliko je kostao dres, ali je carina bila skoro 50% na cjenu dresa, bila je neka ogromna suma. Kako i zasto, objasnjenje nisam dobio, samo da tako svi placaju, pa tako moram i ja.
Ali ono, nije kriv Milosevic. Mi smo g…
Nije ni bilo omogućeno prijem novca, cele nedelje unazad proveravam i apsolutno ni u jednom trenutku nisam mogao da primim novac sa 3 paypal accounta iz tri različitih zemalja.
Verujem da su neki pokupili update jer puštanje servisa tako ide, po talasima, ali nikada nije bilo 100% available za srbe kroz ova tri dana kao što kažu. Glupo je što B92 ****a, i ****ao je i prošle nedelje i ove, totalno pogrešne informacije iznose, ne znam ko im piše te vesti.
Pojedini nalozi ( tu spada i moj ) su jedno vreme mogli da primaju novac , cak sam i primio odredjen iznos od prijatelja iz inostranstva , medjutim naknadno je novac vracen posiljaocu od strane Paypal-a , kada su ponovo onemogucili opciju primanja za krug korisnika iz Srbije kojima je u jednom trenutku bilo omoguceno primanje
To sam i napisao, da je jedan talas korisnicima, dobio to, ali su svi srpski nalozi, bolje rečeno, većina srpskih naloga nije imala opciju za primanje novca i u ta tri dana.
Ljudi, mesate babe i zabe. Nije problem primanje deviza iz inostranstva. Problem je u tome sto ako vi neki proizvod prodate nekome IZ SRBIJE, on ima opciju da vam plati samo devizama, a Ustavom je propisano da izmedju gradjana Srbije moze da se placa samo u dinarima. I ja tu ne vidim koji je problem. Treba da uvedu da moze da se placa u dinarima i sve ce biti reseno. Ako mogu Malezija i Filipini da imaju svoju valutu na PayPalu, mozemo i mi. Cim se to sredi, vratice opciju.
Koje ****** strašno. Taman počeo neki biznis i čoveka iz uk zakolju sa 35£ da mi pošalje sumu od oko 500€ na devizni račun u Intesi. A i mene će garant oporezovati dobro kad ih budem podizao.
I posle me pitaju ljudi što idem u abu dhabi sa 2 diplome. Eto onako svidja mi se pustinjska klima
Dokle se stiglo sa ovom problematikom?
Naime, treba drugar da mi posalje neke pare (preko western uniona je velika provizija).
Je l’ moguce da mi posalje na paypal, kako to sad funkcionise?
Hvala.
Pre par meseci su odobrene uplate…
Koji je period da pare legnu sa paypala na racun? I kako idu provizije?