PlayStation 5 tema (Vol 2)

Pa to ti je neka nakaradna balkanska ili third world country verzija game sharinga koja je ilegalna, druga stvar što prolazi. Pravi Playstation game sharing uopšte nije loš, tipa ako ti imaš 100 igara i ja imam 100 igara mogli bi svoje biblioteke da djelimo između sebe. Druga je stvar što sad ovi prave gomilu naloga sa jednom igrom i onda prodaju pristup tome. To je očito zloipotreba game sharing sistema.

Steam isto ima Family share koji je možda najbolji jer može da se dijeli između 6 naloga što je super ali ima restrikciju na jedan household. Ljudi to zaobilaze na inicijelnom setupu.

Meni se jako sviđa ovo što je Nintendo napravio da možeš posuditi digitalnu igru na 15 dana.

3 Likes

Nije da hoću da branim korporacije ali pomalo mi je ludo da Playstation-u zalijepe ovakav community note. Mislim da nikad nisam vidio da su ovoliko bijesni na njih.

2 Likes

That’s a good thing :+1:
Ako može sličan note na svakom sledećem postu dok nam ne obezbede bar bolja digitalna prava.

1 Like

Mozda sam ja samo navikao, cela stvar radi uz nekoliko klikova, i ima tu nekih posebnosti kao sto je 2f verifikacija, ako je ukljucis malo smara zbog cega je licno drzim iskljucenu zbog toga, ali @djomla43 recimo insistira na tome. I znam za sve restrikcije, rizike, ali na kraju dana igra koja kosta 70$ moze da te kosta 10$ da je predjes i prodas, bez ustajanja iz fotelje, menjanja diskova, i postoji likvidan domaci community koji sve to supportuje i omogucava. Ima clanova koji su za celu generaciju PS4 potrosili oko 100e na igre a odigrali su na stotine naslova. Mukotrpno, restriktivno, odbojno, nekomforno, jeste imas neka ogranicenja jer moras da ukucas username i password… zalepi koji hoces epitet, ali davati takvu jednu opciju korisnicima je ogromna prednost koju druge konzole i PC prosto nemaju. Ok, PC ima pirateriju, ali to vec izlazi znacajno iz okvira ToS-a, do skoro nije imao za denuvo naslove, i za neke konzolne ekskluzive.

Mislim, ceo zivot je restriktivan, sve ti je trejdof na neki nacin. I svaki komfor kosta, mora da se plati na neki nacin. Meni je gamesharing nesto sto omogucava legalni gaming u siromasnim ekonomskim podrucijima. Da li bih voleo da bude manje restriktivan za regione, da omoguce placanje nasim karticama bez cimanja sa Apple ID-jem i vaucerima, da nema “samo” 16 naloga na konzoli, nego 160… To je sada vec trazenje leba preko pogace, ajde da nam daju unlimited trial za sve igre ili cash-back nakon sto predjemo jer kao ne svidja nam se, ostvarimo srpski san da zajebemo korporaciju i neka pravila ali jos i na super jednostavan nacin.

1 Like

Ma samo neka ih rokaju na svakom koraku, pogotovo dok se prave blesavi i misle da će ignorisanjem problem sam od sebe nestati.

2 Likes

To neće ništa promjeniti makar im godinu dana kačili community notes. Jedino što možeš uticati na njih je novčanikom. Otkazivanje PSN pretplate, otkazivanje GTA preordera na kojem će zgrnuti lovu i sl. Džabe community notes kad milioni prednaruče na njihovom store-u digitalni GTA.

Ma ok, nisam protiv da se ljudi bore za svoja prava. Ludi dio community note-a sa kojim se nisam slagao je da purchase nije siguran. Desilo se sa filmovima kod njih ali ne sa igrama još koje su im core business.

1 Like

Iz par razloga, prvo sigurnosti radi (mada ni to nije garancija, ali ne škodi) drugo, često se dešavalo prilikom logovanja da konzola traži verifikacioni kod sa maila bez obzira što je 2fa ugašen. Skoro sam imao situaciju sa nalogom koji sam uzeo pre neki godinu, nije aktivna 2fa zaštita, ali traži kod sa maila, cimnem prodavca, da mi pristup mailu, međutim mail ugašen, u tom trenutku ništa od naloga. Nakon par nedelja probam opet da se logujem, prođe lagano bez traženja koda. U dogovru sa prodavcem dodam 2fa (pošaljem mu sve kodove) i uspemo da vratimo nalog kom je ugašen mail.

Čekaj šta, već imaš 16 naloga? 160? :smiling_face_with_tear:
Piraterija ti lakše dodje u tom trenutku haha

Opisao moju noćnu moru.
Tačno bi mi ubilo svu volju za gaming.

1 Like

Mislis da dramatizujes jer gamesharing uopste nije komplikovan. Radili smo i gore stvari sa diskovima u PS3 eri, nalazili sa ljudima po centru grada za primopredaju…

Iako godinama uzimam igre na svom nalogu, sharing naloga je bukvalno prosto ko pasulj…

1 Like

Moguće. Each to their own.
Bolje igrati tako nego nikako.
Ali kako se npr setiš na kom nalogu ti je koja igra?

au

Sta pricas bre, pa imenujes nalog kao igru i to je to. Jbte, stvarno

3 Likes

A posle 16 naloga verovatno prelaziš na notes u telefonu…

Pa ne moze vise od 16 naloga u isto vreme, a svakako drzis username i pass za svaki nalog zabelezen tipa u wordu ili gde vec. Ne kapiram sta je frka, bukvalno nikad nije bilo jednostavnije

2 Likes

Kupiš, pređeš, prodaš, zameniš.

2 Likes

Nema frke. Samo mi koncept vodjenja Excel spreadsheeta za 160+ igara nije nimalo zabavan :man_shrugging:t2: Šta više, fascinira me.
Mada kul, ljudi se snalaze na različite načine.

1 Like

Pa brate ne cuvas igre, sta ce ti, sto kaze Djomla, kupis , predjes i prodas, sto bi cuvao.

3 Likes

Jebote, kad vas čuje čovek ko babe neke, ko da treba u rudnik da kopate, ne da jednom ukucate mail i pass, a verujem da vas dosta ni probalo nije.
Sve za komociju, a ovamo već ljudima traže da skeniraju pasoše/vozačke za discord naloge. Kad vam uvedu virtuelni sken urina to vas neće mrzeti, jer je eto “normalno”

Evo ja za celu eru ps4 uzimao isključivo preko sharea, i nikad ništa prodao, mislim da sam jedan nalog menjao, većina naloga propala, menjali šifre, who gives a fuck. Smešne pare kolko mi je sati pružilo ko primarni sistem.

Da se nadovezem na pricu za digitalni gamesharing. Ukidanje fizickih izdanja daje sve kljuceve u ruku korporaciji, bio to Sony, MS ili Nintendo.

Elem, gameshare na ps5 radi i ok je opcija za jeftini gaming, ne vidim neki problem sa koristenjem.

Ali, sa ukidanjem fizickih diskova, ovo ostaje jedina alternativa za jeftiniji gaming, ali sve karte stoje kod monolitne korporacije. Potreban je jedan ili dva faila kao sto su Concord ili smanjen revenue da kazu da ni gameshare vise ne radi. Zbog toga ne smatram da je ovo alternativa, bar ne u stalnom smislu.

4 Likes