Paraliza sna

Skoro sam citao o ovome i bas me zainteresovala tema… Jedan prijatelj je imao dva puta paralizu sa halucinacijama… Da li se nekome od vas ikada desila paraliza sna?
Malo je mracna tema, ne zamerite :blush:

Desavala se meni… Kada sam bio alkohol level 7.

Nisi dogurao do desetke?
I jel nezgodna situacija ?

Mnogo nezgodna.
Imao sam vizije kako Vucica saljem po special edition controlera xbox one, a Sinisu Malija saljem na aerodrom da preuzme 1080 titan x2. Smorio se, i rekao “Nemoj u sli rezimu, pojesce ti svu struju, ulazis u crveno”

1 Like

Nezgodnije nego sto sam mislio :joy:

Probudim se, bio mi na nogama neki kovceg okovan lancima a oko mene beo prah leti. I odjednom mi se stvorila neka zena…ziv sam se usro…crna dugacka kosa i beo mantil…kao u hororima…nisam mogao da se pomeram…svega sam svestan ali su samo oci otvorene…i onda sam se opet probudio haha

1 Like

Meni se desavalo par puta, i to je jedina vrsta sna koju ne mogu da “kontrolisem”. Da vas postedim price, nikad nisam sanjao kosmare jer sam jos u mladjim danima razvio neku sposobnost da kontrolisem san, zvuci malo cudno ali je veoma korisno i funkcionalno.

… dok nisu pocele paralize. Poslednja paraliza mi je bila mozda i najneugodnija. Osjetio sam tihi govor blizu kreveta, da bi me to odjednom uhvatilo za ruku i pocelo izvlaciti iz kreveta. To je bio prvi put da osjetim i kontakt u paralizi, ranije bi se zavrsavalo na tome da mi neko ulazi u sobu i zove me i to je to.

Ljudi plasite me pred spavanje. Samo od citanja ovih prica, gore mi je nego dok sam igrao RE7 demo.

Moj otac je imao u par navrata osecaj da mu neko sedi na grudima i ne da da dise. Ja na svu srecu takve strahote nisam jos doziveo. kuc kuc

1 Like

Meni se desilo nešto slično pre oko 15 godina, verovatno više, mada je verovatnije da je bila kombinacija poprilično visoke temperature, domaćeg leka u vidu kuvanog vina sa nešto komovice i lekova od lekara no prava paraliza. U svakom slučaju, nije mi bilo svejedno. :smiley:

Probudio sam se usred noći obliven znojem i jer mi se učinilo da sam čuo neko vrištanje. Pomislih, to nije ništa neuobičajeno jer oduvek spavam u sobi sa računarom/televizorom koji bi radili celu noć i išla bi neka serija ili tako nešto. Elem, uočio sam da nešto nije u redu kad nisam mogao da pomerim ruke niti glavu. Čuo sam kako neko pali upaljač i usmerio sam pogled ka plafonu. Tamo je bila moja baba, sa upaljenom cigarom i vrištala dok ju je dim iznutra palio, a pepeo padao po meni. Nastavila je tako naizgled 4-5 sati, mada, realno, nije moglo biti duže od 5 minuta. Onda je odjednom skočila sa plafona meni na grudi i počela da me davi dok je poslednja stvar koju sam video vatra od cigarete dok je tama počela da me obuzima.

Nakon toga jako retko imam bilo kakve snove, a kamoli noćne more. Zaspim i ništa, nikakav san, samo se probudim ujutru i dalje se poprilično osećam neispravano i kao da me pregazio kamion pun uglja.

Nekad se trgnem i dok se ne osvestim mi se čini da krajičkom oka vidim neke utvare ili senke koje ne bi trebale biti tamo, ali bi se odmah oporavio. Ili je kao u Doctor Who crv koji živi između dimenzija i čeka da ga uočim da bi me napao. :smiley: Možda mi zato nisu sve koze na broju :smiley:

Naježio sam se kad sam dobio ovu kartu u Magic The Gathering, jer mislim da artwork savršeno opisuje kakav je bio osećaj tokom te paralize:

1 Like

To me podseti na ovu stvar :

Mene hvata jeza kada citam o tome… Mozda sam ja malo bolestan ali volim taj jezivi adrenalin… Volim horore jer uzivam dok se uzvim u nekim scenama toliko da mi citavo telo bude najezeno nekoliko minuta :fearful:
Stonse tice paralize, nikada je nisam doziveo, ali sam citao da ljudi namerno hoce da je izazovu, sto meni jos uvek ne pada na pamet…
Znam da se ljudi probude, ne mogu pokrenuti nista osim kapaka… Najcesce se desava gusenje, tacnije otezano disanje zbog pritiska u grudima… Zatim da ti neko sapuce neke cudne stvati na uvo, smrad (kako kazu “smrad smrti”) i cesto se desavaju i vizuelne halucinacije… Najcesce zena duge crne kose u crnom koja ide ka tebi i stoji iznad tebe (nekada se i smeje, onako zlobno)… Nije ovo nikakva sala, o tome sam citao na forumima, to se ljudima zaista desava…
Razlog pojave paralize je izmorenost, neuravnotezeno spavanje, cesta konzumacija alkohola… A navodno se ti neugodni trenutci mogu spreciti visestrukim i ubrzanim treptanjem…

Istina, jedino pokretima ociju mozes da se probudis. Ja sam ranije pokusavao vristanjem sam sebe da probudim ali to se nije zavrsavalo dobro- ili sam tripovao da vristim ili bih bas vristao i isprepadao sve oko mene. Sada pokusavam da jako otvorim oci i tako isforsiram budjenje.

I da, razlog je umor uglavnom. Ili kombo umor plus alkohol, zna i to da bude okidac.

Btw moj drug to voli recimo, nije mu svejedno ali opet voli paralizu. Ja to ne mogu da shvatim.

Bem mu misa najezih se sad kad procitah ovo sto je daemon pisao, to je neki ekstremizam covjece

Jebiga, svakako ti nije svejedno dok se to dešava, ali u neku ruku shvatam zašto bi se nekom tako nešto svidelo. Kad se osvestiš osećaš neverovatan nalet adrenalina i neobjašnjivu euforiju nakon što si preživeo tako nešto, kao na onim ludim vožnjama ili u situacijama opasnim po život. Lično, nikad nisam doživeo nešto slično i nadam se da neću. Jednom je dovoljno.

Isto tako mislim i za one night terrors, ne znam kako bi to preveo, ali moj brat pati od toga kad ima ispitne rokove ili slične stresne situacije. Zaspi i usred noći, odjednom počne da vrišti na sav glas. Takođe počne da se trese i u par situacija je skakao iz kreveta i trčao ka vratima da bi pobegao od nečega. Najgore je to što se on sutradan ne seća ničeg.

Jednom je uzeo u ruke nož i počeo da buši zid da pobegne. Morao sam da mu zavrnem ruku da bi mu ga uzeo iz ruke i odvukao nazad do kreveta. Misliš da je bio svestan toga ujutru? Jok.

Sva sreća pa se u poslednjih 4-5 godina smirio, pa jako retko počne da vrišti dok mu ne viknem da je sve ok i da je sanjao, da nastavi da spava.

To je mnogo opasnije od paralize i posle nisi svestan šta si uradio.

Mada, nekad ume da bude neverovatno, jer možeš da vodiš razgovor sa njime kao da je budan, i on ne može da slaže u tom stanju a sutradan se ne seća ničeg. Ili počne da brblja, kao kad je počeo da priča kako mora da spasi princezu sa marsa tako što joj odnese rolnu wc papira.

Zato ja uvek spavam od 03:00 do oko 07:00. Godinama sam morao da nadgledam brata i ne mogu da se odviknem.

Kod vas je nocu bas luda kuca… :raised_hands::joy:
Salu na stranu, nadam se da se nece ponavljati ni tebi ni njemu te lude scene :blush:

Meni verovatno neće, jer nikad se ništa slično nije desilo, niti je imalo nekih indikacija da bi moglo. Prošlo je preko 15 godina od tad, valjda neće da se prekida ovaj streak. A brat se smirio od kad se navikao na fakultet. Ima godinu i po dana kako se ništa nije desilo, niti ima nekog razloga za sad.

Kako s video na internetu, to se uglavnom dešava tokom adolescencije, kad se naglo dobija gomila obaveza, problema i ne znaš šta bi pre. Kako se posle stabilizuje tvoj život se smiruješ i to se umanjuje.

Mada, ume da se javi i zbog traumatičnog događaja, a on je kao mali pao sa drugog sprata pravo na slomljeno staklo koje mu je iseklo deo vilice i izvalilo većinu mlečnih zuba. A on je jedan od malog broja ljudi na koje ne deluje anestezija kako treba, pa je bio svestan dok su ga sekli i ušivali, mada ništa nije osetio. Sa je pao 2cm udesno ili ulevo, bio bi sin jedinac.

U svakom slučaju, nikad ne znaš šta će tebe ili bližnje da strefi i uvek treba biti oprezan ako se nađeš u takvoj situaciji.

Dje ja ovo čitam u 2h iza ponoći ahahahaha

3 Likes

Laku noc :scream:

E sve ove vaše priče i činjenica da nema šanse a da se čovek ne susretne sa ovom ženom duge crne kose koja kod skoro svake osobe drugačije reaguje su razlog što nisam probao da se bavim tom paralizom sna.
Moj interes je naglo skočio nakon filma “Inception”, jer sam čuo da sam Nolan svojevoljno upada u paralizu sna kako bi istraživao svoje ideje i šta sve ne, ali sam ona počeo da čitam uputstva i komentare i video da valjda treba kroz neku vrstu mentalne obuke da se prođe dok osoba ne postane spremna/dovoljno svesna da tokom paralize sna preuzme kontrolu nad istim. Zbog toga i sve te strašne žene i košmari, jer u tom trenutku deo vašeg mozga jeste budan, a deo nije i taj deo i dalje sanja i stvara slike koje sanjač često projektuje i zamišlja kao stvarne.
Ja sam par puta, najverovatnije zbog prevelikog umora, upadao u paralizu sna.
Probudim se, tj. mislim da sam budan, ali kao da je neko/nešto u prostoriji sa mnom. To nešto ili tu neku osobu ne vidim, nikad nisam, hvala Bogu. Odjednom osetim kao da me obuzima, kao da želi da me zaposedne. Valjda tripujem “Isterivača đavola”, egzorcizme i te fore. Bukvalno u svakom od tih snova počnem da se molim Bogu, derem se jer ne mogu da otvorim usta (verujem da je to znak zaposednutosti tokom sna, a zapravo hrčem ko mrcina, pa mi zatvorene žvale) i tako se i probudim. Uglavnom, dosta se userem nakon takvih snova i posle danima o tome razmišljam, jel to stvarno bilo ili ne, da li je to bio samo san ili … znate već.
Zato pass kada je u pitanju svojevoljno upadanje u paralizu tokom sna.
Mada bih sve dao da mogu odmah da preskočim sve te “početne nivoe”, da odmah postanem Sleep Paralysis PRO pa da lepo zaigram u snovima makar “Half Life 3”. DAMN YOU GABE!

A da samo smanjite drogiranje ili barem promenite dilera? :smiley:

2 Likes

Citao sam i o toj kontroli… Jedna drugarica se bavila snovima i duboko upala u to, kada se izvukla iz tog rekla mi je da se ne bavim time jer je dosta zeznuto da kad udjes u tu materiju, izadjes iz nje…
Moj stav o snovima je mozda i neobican… Cak i pre nego sam pogledao film Inception, ja sam verovao da se u snovima moze “ziveti”… Nekome sigurno zvucim kao sektas, ali moram reci da cesto sanjam, snovi su jako realni, a nekada sam u snovima svestan da je san, pa sebi puknem samar da se probudim, ili isto tako uradim neke stvari jer znam da je san (npr. skocim sa zgrade i letim)… U tom trenutku sam svestan da sam u snu pa hocu da ga iskoristim i dozivim neke stvari koje ne mogu u pravom zivotu… Nije to tako cesta pojava, ali verujem da kada bi se oko toga ucili i malo vise posvetilo paznje, da bih mogao “ziveti” u snu po svojoj volji :slight_smile:

1 Like