Ja stvarno ne znam kako se neki Francuz veseli pobedi “svoje” Reprezentacije..
Pa tako što za tu reprezentaciju ipak igraju sve Francuzi i njihovi sunarodnici, mislim ti igrači i ti Afrikanci nisu tamo nikakvi migranti niti gasterbajteri već žive tamo nekoliko generacija u Francuskoj, mnogi su i iz mešovitih brakova, itd i svakako osećaju se kao Francuzi, deklarišu se kao Francuzi i isto pevaju Marseljezu i prosto tamo je svima jasno i normalno da su multietničko i kulturno heterogeno društvo.
Pritom u Francuskoj ne postoje manjine, jer još od 70-ih imaju zakon prema kome je zabranjeno vršiti popis stanovništva na osnovu boje kože, etničke ili verske pripadnosti već svi koji imaju državljanstvo Francuske su Francuzi i nema tu sad neke filozofije niti talasanja.
Pritom promena je jedina konstanta i sve se menja pa tako i demografska slika jedne zemlje, mislim u Parizu, Marseju ili Lionu videćeš na ulici ima maltene više crnaca i Arapa nego belih Francuza (iako je po manjim mestima situacija malo drugačija) i recimo ako odeš na neko fudbalsko igralište ili neku školu fudbala u Parizu ili negde videćeš da uglavnom sve crna deca se igraju, tako da to što im reprezentaciija više liči na neku afričku je skroz realno.
Upravo. Mislim da samo 2 igrača u Francuskoj reprezentaciji nisu rođena u Francuskoj i tu odrasli. Svi su oni rođeni Francuzi, tu odrasli, izašli iz francuske omladinske škole fudbala koja je efikasna. Negdje sam pročitao da je više od pola reprezantacije iz predrgrađa Pariza, to im je sistem, mislim da se ta fudbalska akademija zove Clairfountaine, sjećam se da su na Football Manager isto bili rasadnik talenta. Mbappe je npr. prošao kroz taj sistem.
Mislim ako oni nisu Francuzi nisu onda ni Zidan i Benzema, koji su alžirskog porijekla ili nije ni Platini koji je talijanskog porijekla itd.
Mogu ja da dobijem Kineske papire, moja deca mogu imati Kineske papire ali nikada nece biti Kinezi ![]()
Kao sto i oni imaju Francuske papire ali nikada nece biti Francuzi.
Budalastina..
Više su oni Francuzi nego što si npr. Bosanci Bosanci. Većina igrača Bosne se nisu npr. ni rodili u Bosni niti igrali nekad za neki bosanski klub.
A realno znaš da nisi u pravu. Samo smeta što su još suviše friški afrikanci.
Na dovoljno duge staze svašta danas deluje neminovno i normalno, što pre par vekova nije ni postojalo. Ko naš jezik i turcizmi, ne grebu više uši. Pa tako i crni francuzi.
Evo luka već pola kanađanin, njegovo dete će biti ful
. Jedva dve generacije. Doduše nama je malo lakše da se uklopimo jer smo iste boje.
Komplikovane su to teme, razumem, svačega se nisam ni dotakao, ali vreme izravnava sve. Čak bi i tvoji potomci postali pravi kinezi. ![]()
Moja sestra se rodila u Bosni i otišla da živi u Švicarsku. Djeca joj rođeni Švicarci, znači oni imaju samo to porijeklo odavde, ali uporedi ih sa djecom odavde, nebo i zemlja. Sad da uzmem primjer njenog sina, njemu je maternji njemački jezik sa švicarskim dijalektom iako su ga od malena učili prvo naš. On u glavi razmišlja na njemačkom, naš mu je ipak malo mučenje. Sestra i dan danas prepričava anegdotu kad je mislila da joj je sin glup jer nije mogao da skonta dok mu je objašnjavala matematiku. Dok ga nije slučajno upitala, sine, hoćeš da ti mama objasni na njemačkom i dijete ukapiralo odmah iz prve.
Imaju oni i dalje taj neki identitet, znaju da su odavde porijeklom ali nije im ovo domovina uopšte, niti tako gledaju.
Jako je kompleksna tema i ni malo crna i bela (pun intended). I ni u jednom univerzumu francuska nije žrtva.
Jedno evropsko su osvojili sa Platinijem i to je to. Bili su blizu, zapadna nemačka im je tad nabila komplekse, i tu recimo možeš da vidiš da je isto ko i danas bilo favorita i drugi kriterijumi.
Jer za nešto ovako nije sviran ni korner
Ako analiziraš zlatnu generaciju 98, zidane koji je obeležio generaciju svetskog fudbala je rođen francuz, Henry i Trezegeut takođe, ali bilo je likova koji nisu rođeni francuzi, Desailly, Thuram, Vieira i čini mi se i Karembeu. Ali je fora što su i ti naturalizovani francuzi svi prošli kroz francuske akademije, legendarna claire fontaine, i generalno pored ovih svih si imao Makelelea, Anelku, Henry je kasnije stasao još u veću igračinu i ne mogu da se setim jer nikad nisam gledao koje je neko boje.
To su sve vrhunski igrači, i niko nije lud da ih se odrekne.
Ove kasnije generacije jednostavno kako vreme prolazi mislim da su sad svi rođeni francuzi. Iskren da budem ne pamtim zadnji put neki belac iz francuske kad je svetski kvalitet izašao. Možda Hugo Lloris, Rabiot i to je to u bukvalno zadnjih ne znam 10 15 god.
Međutim ono što jeste zajedničko za svaku kolonizatorsku zemlju, kad ne postignu uspeh tad je kriv Zidane što je izgubio živce i nabo materazija glavom, e tad je Alžirac. Ista situacija je bila u nemačkoj, kad su postizali rezultate sve top. Kad su ispali, ozil je turčin, podolski i klose poljaci itd.