Na temu zabrane engleskih reci, ovde u kvebeku bas pre neki dan sproveli drakonske zakone gde nijedna ustanova vise ne sme da koristi engleski za zvanicne poslove. Kao, svaki imigrant ima da nauci francuski unutar 6 meseci, posle toga vise ne smes nikom da se obratis na engleskom, cak i ako vidis da te covek ne razume. Bre ni kod doktora ako odes ne sme da te primi na engleskom, inace bi mogla njihova jezicka policija da dodje i pravi ti malu decu.
Razumem ideju zastite francuskog, al ovakve bahate mere ce samo navesti ljude da jos vise imaju otpor prema francuskom, a ne manje. Ko da nije dovoljno tezak jezik i ovako. Imam ziv primer luke, dete je naucilo engleski unutar 3-4 meseca, ko riba u vodi. Francuski i dalje frlja, a evo nas u kvebeku nekoliko godina, sa sve skolom.
Prilicno kretenski, narocito imajuci u vidu da je Kanada dual lingvalna na drzavnom nivou. Autonomija pojedinacnih provincija je ocigledno jaka.
The official languages of Canada are English and French , which “have equality of status and equal rights and privileges as to their use in all institutions of the Parliament and Government of Canada,” according to Canada’s constitution.
E, tako sam i ja mislio, kao sta se ovi bune oko engleskog, al onda mi lidija kaze da kvebek ima specijalan status, i da su trazili kao uslov ostanka u kanadi da im samo francuski bude zvanicni jezik.
Ionako ovde stalno bruji separatisticka struja, malo-malo pa oce da se otcepe.
To su bas losi kompromisi. U redu je da jezici budu zastupljeni i ravnopravni, ali banovanje jezika je losa praksa. Steta sto si zaglavio sa tim frankofilskim ludacima, a ne u nekoj normalnoj engleskoj provinciji.
Haha tako i ja kukam, al sta ces kad se celokupna gejming industrija sjatila u Montreal. A Toronto je u medjuvremenu postao preskup za zivot.
Ode i Kvebek uskoro. KVEBEK JE SRCE KANADE!!!
Uh što mi milo, a priznali su Kosovo kao nezavisnu državu. Gamad.
Kanadjani su suvise fini da se otcepe.