Novi Xbox nece imati opticki drive, to jest nece biti podrske za DVD i BluRay diskove.
Kao fizicki medij na kojemu ce igra biti pohranjena biti ce u obliku memorijske kartice.
Za sada jos nije poznato u kojem ce formatu biti kartica za pohranu Mini SD,micro SD,SDHC…ili ce to biti neki potpuno novi format katice, nesto bas kao sto je Sony izveo za Vita-u.
P.S. Naravno to jos nista nije potvrdjeno od strane Microsofta, jedino sto su za sada izjavili iz Microsofta je to da se za sada trude razviti sto uspesniju i kvalitetniju konzolu, i da vise od toga nece komentirati.
Bit ce belaja sto se piraterije tice ako naprave neke van standardne kartice, nesto kao i za Vitu.
A ako pogledas Vitu reklo bi se da je tek krenulo u modu :emoticon-0100-smile
Malo mi je to nelogicno. Koliki protok podataka moze da pruzi jedna memorijska kartica, tj. interfejs za memorijsku karticu?! Sigurno ne kao cd, dvd ili bd disk. U redu za vitu, ali nesto sto treba da gura fullhd…
Ne vjerujem u ovo. Nije prenosna konzola pa da treba memory cards a Blu-Ray je “novij” standart tako da ne vjerujem da ce ga tek tako izbaciti iz Gaming industrije. Ukoliko stvrano izbace konzolu koja nece imati opticki drive onda ce se sve vrsiti preko digitalne distribucije tipa Live ili PSN (ako govorimo i o PS3). Evo par razloga koji mi padaju na pamet zasto od digitalne distribucije nema nista u narednih 10 godina :
Ljudi MS je to! Oni su i napravili pirateriju i piraterija je ta koja ih je odrzala u zivotu i dozvolila “dominaciju” kakvu danas imaju (OS-ovi, Office, Xbox 360 (da ne bi piraterije zesce bi probali s xbox 360 zbog RROD-a)…)
BluRay diskovi - dovoljno prostora za neke next-gen visoko budzetne igre
Slaba raspostranjenost high-speed interneta (kod nas je…aj i nekako, moze da se tolerise ali ima mjesta gdje ljudi i danas dan koriste dail up konekciju tako da…)
Ma biće piraterije, no sekirly… Btw, kod Vite, a i kod PSP-a si mogao da biraš, hoćeš li kupiti igru na kartici (disku) ili ćeš je svući sa PSN-a. Čak mislim da na PSN-u daju i popust za downloadovane igre, ali tek ću to morati da provjerim kad mi stigne vita. Što znači da će, vjerovatno postojati neki softverski hack koji će omogućavati čitanje igara sa memorijskih kartica kao što je bilo kod PSP-a. A memorijsku napuniš do vrha za 5 minuta.
Kod xbox-a očekujem da će ovo biti još i lakše, ipak je to Microsoft kao što neko reče…
U prevodu, igraće se kopije, samo neće biti zahebancije oko rezanja diskova, Verbatima, abgx-a, layer break-a, LT-a, XGD3, burner max-a, k-probe-a, i sl. Po meni, postoji potencijal za bolje dane za somalijske gusare.
mislite da bi se oni odrekli blu-ray-a ili slicnog optickog medija i da konzola ne bude u stanju da pusta filmove? pa nece je niko kupiti… vecina korisnika koristi konzolu za gledanje filmova ali i koriste Sky i Netflix aplikacije za gledanje tv-a i streamovanje filmova i slicno, ako misle da idu na varijiantu da sve pusaju preko netflixa onda nije to to, nije svako u mogucnosti da placa te servise. Ide njima na ruku ali ne i svima, nece bas svako da se odrekne tako neke stvari lako
a i kao sto rekosmo piraterija je ono sto ih odrzava u zivotu
Ubacivanje bluray košta za svaku konzolu + licenciranje svake igre/filma/bilo čega što se ubacuje u xbox košta. A pare idu… Sony-u… Tako da bi onda za svaku napravljenu konzolu i prodat naslov (MS) plaćali najvećem konkurentu. Zbog toga su i išli sa HDDVD koji je bio neviđeni Fail.
Inače, ja ne znam, po svemu šta sam našao na forumima i fejsu, ko ubacuje i dalje dvd filmove u x360, svi ali SVI koriste Netflix i Vevo. To je najbitnije, da pruže dosta dobar kvalitet streamovanja, amerikanci i ne znaju više šta je fizički uređaj kada su u pitanju serije i filmovi, samo kolekcionari uzimaju to, a average Joe koristi Netflix i ostale streaming servise koji su fantastično podržani u USA (ciljna publika xbox korisnika).
Bilo je na IGN-u o novom Dash-u (metro look) i to što se sada na izdisaju konzole ms koncentriše na media center stvari, kako bi što više produžio vek konzole. A i njima ne treba više, čak znam i par ljudi koji koriste jednostavno Wii za steamovanje Netflix-a, doduše iz kanade :).
Sve je to tako divno kod xbox-a dok je, npr PS3 užasan za svaki vid multimedije, sem bluray-a. Pa ponovo svako treće domaćinstvo u americi ima xbox :). Koliko vidim, ne smeta im što box nema bluray, a neće im ni smetati.
Sve ovo može negativno da utiče samo na distributere i na developere jer će deo njihovih para nestati u ovome, isto kao što su svi developeri frustrirani zbog toga šta je urađeno sa vitom.