Microsoft kupuje Activision Blizzard?

Nije samo FTC. CMA je takodje jos jedan zabrinut organ i rade in-depth probe MS-a (lol). Ne znam da li ste kacili vest. Takodje ih probuje i evropska unija.

Tako da, sad je pravi trenutak da Sony sklopi deal na 100 godina. :smiley:

1 Like

Da znamo za CMA, trebalo bi danas da daju više detalja, mišljenje. Problem sa CMA je da nemaju puno iskustva sa gejmingom i kako stvari funkcionišu. Ono što je CMA iznela je skoro sve prepisano iz Sonijeve žalbe. Na njihovu primedbu je MS trebalo da ogovori prethodne nedelje (zato ćemo danas / sutra čuti novi stav CMA).

Druga bitna stvar, gejmning je daleko više od konzolnog konzumiranja igara, sa gomilom izdavača, studija i developera. Promena vlasništva ActiBlizza realno ne utiče na industriju. I nakon toga kad se saberu profiti Xboxa i ActiBlizza, to je opet daleko manje od Profita koji pravi PlayStation i Tescent.

Sony ima problem da se promeni status quo a CMA trenutno ispada neko ko brani tržišnog lidera u gejmingu, što nema puno smisla jer ispadne da kada neko ulaže u svoj biznis da bi bio kompetentan ‘nije baš lepo’. Videćemo šta sledeće kažu kada malo zakopaju dublje i vide kako Playstation kupuje ekskluzivne sadržaje i bolkira ih na drugim platformama.

EU uvek kopa po ovim stvarima i njihov proces najduže traje jer pokriva dosta zemalja.

1 Like

Nije ovo presudno toliko (mada i dalje bitno), jer su nedavno blokirali Metu (isto US kompaniju) da obavi akviziciju. MS nema nikakvih crnih mrlja sa vladom US i to im ide najviše u prilog a FTC u vezi tech kompanija najviše zanima zaštita privatnih podataka i njihova zloupotreba (zato im Google npr nije baš omiljen). Druga olakšica je fokus FTCa a to je najviše energetski i naftni sektor. Treće MS je doneo nekoliko pravila koja se tiču sindikalnog organizovanja zaposlenih da ih je podržalo najjače udruženje sindikata u US i endorsovalo ABK deal.

4 Likes

Lol, kakvi licimuri. Istovremeno objavili ekskluzivni sadržaj za CoD koji igrači na ostalim platformama neće videti do 2023. Izgleda da je ova praksa ok samo kad Sony to radi :clown_face:

5 Likes

Pa ne, licemerno je to sto kazes. Takav je ugovor sa Activisionom, niko nije sprecavao MS da takodje plati ekskluzivni content. Od 2010 imali su ekskluzivni petogodisnji ugovor sa MS-om da izbacuju neke mape i addonove prvo za Xbox. Razlika je u tome sto ovaj put Sony ne trazi ekskluzivitet nego paritet, i ugovor na vise godina - ali od direktnog konkurenta Microsofta, a ne od Activisiona. To je sada donekle i pravno pitanje, a ne pitanje licemerja, pohlepe, isplativosti za MS. Dakle, ne samo da MS time krsi nekakve nepisane eticke kodekse, nego krse i antimonopolski zakon, moguce. I onda je Sony bad guy, u nekoj decijoj verziji Xbox republike.

1 Like

Mislim, licimerno jeste. Samo treba izuci guzicu iz korporativne guzice Sonija.

Sa druge strane i MS-ova kupovina je pohlepa i deo plana da zavladaju trzistem posredstvom nonormalnog kapitala koji poseduju za razliku od sonija. I nije nista drugo ni bilo za ocekivati. Cak i ne bih nazvao pohlepa / licimerje, nego cist kapitalizam i borba svim zubima za svakog Bendžamina.

2 Likes

Uopste mi nije jasno zasto ms bilo sta pregovara sa Sonyjem… Sto se kaze kao sto je ms mogao da plati, a nije, za ekskluzivni sadrzaj mogao je i Sony da kupi Activision. Posto nije, zao mi je, imate svoje igre, kakvi crni pregovori, show.

4 Likes

Stvar je u tome, što Call of Duty ne ide nigde, naprotiv biće dostupan na još više platformi (Switch). Sony ima problem što će CoD biti u Game Passu i dostupan za male parice a na drugoj strani ćeš morati da platiš punu cenu od $70 + online. Njima je najveći problem to. ABK deal je dobar za gaming ali je loš za džepove Sony menadžera. Zabole njih za igrače (što potvrđuje gomila poteza) samo ih koirste kao izgovor.

Mislim, kao Sony brine za gejmere a onda zaključava sadržaje za njihov ekosistem i onemogućava ih drugim igračima. Ako ugovor to diktira, uvek mogu da kažu, jao pa ovo je stvarno loše za ostale gejmere, ajde da to ne radimo i zanemare ugovor. Jednu priču prodaju regulatornim telima, drugu priču furaju u biznisu. Ako to nije licemerje, ne znam šta je onda. Da ne pričamo o etici lol.

Biznis je biznis. Mislim kako da budeš kompetentan na tržištu ako ne ulažeš u biznis? MS odlučio da ulaže u Xbox i kao sada to nije ok jer imaju kinte za tako nešto? Pa Sony, Embracer i Tencent uveliko kupuju studije i izdavače, šta je to, nije pohlepa i plan da zavladaju/ostanu dominantni na tržištu?

6 Likes

Nintendo doesn’t block cross-play, Steam and Xbox don’t block cross-play — it’s Sony who blocks cross-play, and they do it to make it harder for users to choose anything other than the biggest platform. You know, limiting consumer choice per what regulators are supposed to, erm, regulate.

Sony’s business strategy has long revolved around killing Xbox, but the company has ramped up on that even further in recent years, deploying subtle and not-so-subtle strategies to obfuscate the Xbox platform, and seed doubt in Microsoft’s operation. Games like Final Fantasy 7 Remake were listed with timed exclusivity periods when they were announced, but they still remain locked away from Xbox to the confusion of fans who may have been waiting for it. Games like the upcoming Harry Potter title Hogwarts Legacy will have exclusive content for PlayStation, and we all remember the notorious situation with Destiny, where entire missions were cut from the Xbox version, essentially making the Xbox version less valuable. Sony has been cornering an entire genre with fighting games exclusivity since it bought up Street Fighter V, while also restricting cross-play on games that weren’t exclusive. How is that good for the industry exactly?

3 Likes

Bukvalno ovo što si podelio: jedna priča u javnosti, druga priča na delu. Kad regulatori uporede ova dva, kao i stanje na tržištu jasno je u kom pravcu ide odluka. Takođe, jedino se Sony nešto buni oko ovoga dok druge kompanije ili nije briga ili podržavaju kupovinu ABK.

@robotnjik Pa lose za Playstation gamere. Mada, mislim da je to samo taktika privlacenja paznje dok traje review akvizicije.

Nemam ja nista protiv ekskluzivnih dilova. Ko ima, neka plati. Nemam iluziju kao ti da sve treba biti dostupno svuda. Cak mislim da to ne bih ni zeleo. Ali MS ima debeli dosije korporativnih mahinacija i monopolskog ponasanja, tako da u bilo kojoj diskusiji nema puno smisla drzati im stranu (zapravo, tom logikom, ni bilo kojoj velikoj korporaciji).

Malo mi je smesno kada procitam “licemerje, pohlepa…”. Izjave mogu biti samo licemerne kada ih clanovi foruma iznose jer su navijacki obojene, ne uzimajuci u obzir istoriju i kontekst. Korporacije i njihovi lideri uopste ne rade na tim frekvencijama.

Postoje samo procene zarade i regulative. Da li im se vise isplati da zakljicavaju sadrzaj i da li smeju. Sve ostalo su prazne tlapnje. Meni je licno svejedno. Pogotovu za CoD i njegove gamere koji ce sutra da nadju drugi genericki military shooter.

1 Like

Ali CoD neće biti ekskluzivan. PlayStation gameri će i dalje imati svoj CoD da igraju kao i do sada. Sa tog stanovišta se ništa ne menja. Menja se jedino Soniju ako neki igrači odluče da igraju CoD na Game Passu i oni ostaju bez svog dela kolača. Iz perspektive igrača koji samo igra CoD na Ps4/Ps5 se ne menja ništa (osim što nema ekskluzivnog sadržaja). Sony samo pokušava da zaštiti svoj džep, ne gejmere.

Nisam siguran u kom je kontekstu data izjava, neko je samo zalepio na mrtvacku glavu. Ako sam dobro shvatio, Sony je “zabrinut” jer MS hoce da sklopi ugovor na kraci period, implicirajuci da ce nakon toga kompletna fransiza mozda biti nedostupna za Sony gamere, ili pod dosta drugacijim, nepovoljnijim uslovima, i bilo je reci o tome da MS tim ugovorom ni inicijalno nema nameru da obezbedi potpuni paritet (istovetnost) sadrzaja? Dosta toga je iza zatvorenih vrata i samo nagovesteno. Ne radimo u Sourcingu obe kompanije i nemamo pojma, iskreno.

1 Like

Sad kad se Sony naljuti i napravi klon halo-a

Sony je pozdravio zaključak britanskog CMA da ABK deal može ugroziti konkurentnost na tržištu video igara i da prelaze u drugu fazu (dubljeg) izučavanja celog slučaja sa svih aspekata. Finalni rok za ovo je negde početak marta 2023.

According to the Financial Times, citing two individuals with knowledge of the situation, Microsoft decided not to offer any remedies to the CMA because there were no obvious commitments the UK regulator would likely accept. Only in rare circumstances will the CMA accept behavioral remedies such as promises to maintain access to a product or service at the end of a phase 1 probe.


The second phase of the CMA investigation is expected to begin this week. Microsoft could make a formal commitment to guarantee its rivals’ access to games during this more in-depth investigation stage.

Jok nego nece da pozdrave. :roll_eyes: