Klinci nekad i sad

Grid kec je baš bio dobra igra. Sećam se kraj školske godine, podelim klincima ocene, bacimo projektor na zid i pikamo Grid. Lepa vremena :joy:

3 Likes

Naš razredni je znao da dodje na čas i pozove nas trojicu da mu “pomognemo” nešto i odvede nas u kafanu :joy:

1 Like

Ma ja sam bio laganini isto. Kod mene su mogli na pauzu kada su hteli, išli u salu da pikamo basket, vodio ih kroz Raid u Sudbini, davao naloge za PS, ali kada se radi nema zezanja.

Ovo mi je drugi razred sročio kada sam odlazio, lepo je bilo raditi za klincima.


12 Likes

Wow. Ti si bre stvarno tamo ostavio utisak…

4 Likes

A trudio sam se da im ne budem samo dosadni profa, da imam razumevanja, kod mene su mogli da pričaju o svemu, čak o problemima koje nisu smeli roditeljima da kažu. A današnje generacije su mnogo drugačije od nas, kod njih autoritet ne prolazi, ali daleko od toga da se sa njima ne može, kao što matori profani u zbornici kukaju.

5 Likes

Za prenosenje znanja izgleda da je najbitnije da profesor bude harizmatican. Znanje samo po sebi i nije toliko bitno jer ispari, ali te lekcije o ljudskosti nikada ne izblede. Tuzno je sto se izgube u kolotecini, umorni, obezvredjeni, nemotivisani… ja poticem iz uciteljske porodice, i deda i baba su mi bili, deda je bio poseban genijalac, predavao esperanto i violinu u popravnom domu ako mozes da zamislis tako nesto.

6 Likes

Kada sam obisao svoju Gimnaziju, za 10 godina mature, popricao sam i sa razrednikom, koji je od mene stariji tek 12,13 godjna. Pitao sam ga i za nove generacije, kakvi su, da li je zanimljivo raditi sa njima i sta je drugacije.

Sve su bele table sa markerima, nema vise krede i sundjera. Prosek ocena u citavoj Gimnaziji je 4,7. U nasem razredu je prosek ocena bio daleko ispod 4, a imali smo i jednog koji je prosao sa ocenom 2.
Razrednik kaze kako se sve promenilo u komunikaciji sa decom. Nema vise mangupa, nema vise druzenja, nema zdravog humora medju djacima, svi su na telefonima ispod klupe. Vrhunac humora je da kaze “Reši ga” ili “Ide gas matori”. Znanje, iako je 4,7 je uzasno lose i trazi se minimum za visoku ocenu.

Siguran sam da se i sa danasnjom decom moze, ali su otisli bas u k.
Razlika izmedju mene u srednjoj skoli i profe u srednjoj skoli (na primer) sigurno postoji, ali mislim da su nove generacije bas napravile neki skok (ili pad) u ponasanju i odnosu sa skolstvom.

Ono sto sam mogao da zakljucim, danas su deca postali debili na telefonima.

1 Like

Ja sam predavao tvojoj generaciji :joy: Kada sam počeo bila je generacija 90-o čini mi se u četvrtoj godini. Poslednja mi je bila pre pet godina, tako da kada kažem klinci, to su verovatno stariji od tebe do par godina mladji. Ne znam koliko se i šta pormenilo u ovih 5 kako ne radim u školi.

Inače, elefoni su bili zabranjeni na času, i bilo je neverovatnih klinaca za tih 9 godina koliko sam radio. Škola je zaista upisivala kvalitet, pre svega u odsecima gde sam ja radio, tako da je sa većinom bilo milina raditi, naravno uvek ima i onih kojima nije do učenja i koji bi da testiraju tvoje granice strpljenja, ali bilo bi dosadno da nije tako.

4 Likes

Ti si onda izgleda predavao u akademiji za vreme mog skolovanja u istoj :sweat_smile:

Sto posto. Klincima su drustvene mreze sve, pa i odraslima, ali malima je nemoguce objasniti znacaj obrazovanja i zasto moraju tu da sede umesto da rade nesto zanimljivije. Potpuno gubljenje vremena i za njih i za profesore, koji su doduse makar placeni neku crkavicu da nemotivisanu decu drze u skolskim klupama.

Oduzimanje telefona takodje nije resenje - samo ce biti frustrirani. Mozda je resenje neka online nastava, ucenje kroz igru, jutjub…

Interesantno kad si spomenuo flomastere, ali pisanje na tabli zapravo ima primenu kasnije u svetu biznisa, u kompanijama jako vole da crtaju na tabli. Malo manje danas, ali jedno vreme je bas bilo popularno.

Generalno gledano 99,99% stvari koje naucis u skoli ne sluzi ama bas nicemu i deca to znaju jer su pametna. Trebalo bi nekako probuditi interesovanja za akademski put - ljubav prema sticanju znanja i nauci. To bi imalo dalekosezne posledice.

Ali slabo se radi na motivaciji i psihologiji, na meta-ucenju. Bubanje bilo kojih lekcija napamet je besmisleno. Razvijanje logike, nacina razmisljanja i ponasanja, to je najvaznije. Druzenje takodje. Sto kazes, pored toliko buljenja u telefon, gde je tu normalna komunikacija i razvoj socijalnih vestina koje ce im, ipak, biti preko potrebne kasnije u svetu odraslih.

Da su svi kao Jahalang bili, gde bi nam bio kraj.

Da problem je sto im je sve na dohvat ruke, navikli su da se za informacije koje su im trenutno potrebne uopšte ne treba truditi, tu su… na jedan klik .
A kada ti je nesto dostupno non-stop onda gubiš interesovanje za to i zanemaruješ … U glavi im od malena stoji, e ako mi nešto bude potrebno imam telefon i google … Jednostavno tu je …
Jbte, sad se setio kad sam radio maturski, pre 20 godina … Izvučem temu Islamski terorizam i džihad A tada interneta ono ima, ali da se razumemo nema …
I gde da iskopam literaturu za tako nesto, pa kopaj taži, moli, vijaj da li je neko nekad pisao stari maturski na tu temu…
A samo jedan profesor državne bezbednosti koji ti moze pomoći u školi i to doći do njega i još traziti neke informacije pa msm, misija nemoguće …

A sada, jedan klik .

2 Likes

Dane proveo u gradskoj biblioteci rovareci po knjigama da bih sastavio maturski iz istorije.

Jbg, supruga i ja smo sam pre više od 4 godine ugasili sve mreže, ona doduše sem Face-a nije ništa drugo ni koristila a i to slabo, nije od žena koje vise na tim glupostima po ceo dan i kače svaki svoj korak. Tako da klinci to kod nas ne mogu da vide. Naravno, u školi će videti, ali reakcija starijeg na sve to je da je glupost a ima 10 godina, posebno na TikTok koji mu je odvratan pošto ga sve devojčice koriste :joy:. Za sada ih zanimaju igre, crtaći, igračke, videćemo kroz par godina.

1 Like

Možeš zamisli kod mene u internatskoj biblioteci… Ništa, gde jos u Kamenici knjige o islamu da budu si lud :sweat_smile: A i same knjige zadnji put obnovljene 75 kad je Tito bio u poseti…
A kad sam izasao za vikend i otišao u gradsku biblioteku, reko godspodjo imate li šta o islamu, islamskom terorizmu i džihadu ili nesto na tu temu :rofl::rofl::rofl:
A tada još bio aktuelan onaj napad na dve kule u New York-u :man_facepalming:
Promeni žena pogled, gleda me, gledam ja nju… Reko gospođo uredu je ja sam kadet u Kamenici treba mi literatura za maturski :sweat_smile:

1 Like

A to za društvene mreze nemas pojma koliko imas srece sto imaš sinove …
I da skroz je mali upravu, devojčice non-stop na Tik tok insta, facebook je za matore msm to su sve reci ove moje vecita borba, znaci skoro od 9-10 godine ima i tik tok i insta, i jednostavno nisam hteo da joj branim, vec da je naucim kako da se zaštiti, jer znam, ako udarim kontru samo ću podstići kontra efekat i onda me neće hteti ni saslušati sta imam da joj kažem, a svejedno će imati skrivene naloge .
I onda non-stop joj pričam bukvalno od malih nogu koje su opasnosti, sta sme, sta ne sme da radi, koje su posledice itd … Pa onda joj puštam dokumentarce na te teme, sta može izazove preterano korišćenje mreza, u sta moze da te uvuce jedan klik na poruku od nepoznatog, kako da zaštiti naloge, sta da radi, ako slucajno se nešto desi, jednostavno morao sam izgraditi totalno poverenje da u slučaju da se nesto desi, samo da ostavi sve i da se meni odmah obrati… Uff …
Malo dete mala briga, veliko dete velika i još našoj generaciji natovarili ove jbn… društvene mreže…

1 Like

Ma sve mi jasno. Bilo smo na par rodjendana tokom avgusta, devojčice iz njegovog odeljenja se uvijaju, tverkuju ispred telefona, keve pored boli uvo, moj klinac i najbolji mu drugar sede i pričaju o Dragon Ball :joy:

2 Likes

:man_facepalming:

2 Likes