Hoću da kupim Kindle za čitanje e-knjiga.
Da li neko ima iskustva sa ovim uređajima i koji model da uzmem.
Imam ja vec vise od godinu dana. Ako vec uzimas nemoj nista drugo do “Kindle Paperwhite” fenomenalan ekran stvarno kao papir. Nemoj one u boji posto nisu ni upola dobri za citanje. Nemoj uzimati onu jacu v erziju koja ima gprs i wifi. Skuplja je a ne treba ti. Realno kada skines knjigu nece ti trebati konekcija dugo ipak je to samo za citanje. Mozes naravno stavljati i piratske knjige na njega, ne moras kupiti nikad ako te i to brine. Ja sam igrom slucaja kupio Kindle Nije bilo da se kupi neka knjiga koju sam ja hteo a bilo je na amazonu i od kada sam ga kupio nisam kupio ni jednu papirnu knjigu. Super je kada npr cekas neku knjigu tek da izadje onda sam radio preorder na amazonu i tog sekunda kada je puste svuda u svetu ti je imas! Ako volis da citas i engleski ti nije problem kupi obavezno.
Imam Kindle vec godinama, prvo trojku (onu crnu sa tastaturom), a sad i paperwhite. Za PW imam samo reci hvale. Prvi Kindle sam narucio direktno s Amazona, stigao je bez problema, cak nisam ni carinu platio, mada vidim da sam imao srece. PW sam uzeo ovde od nekog naseg sto prodaje, mislim da sam nasao oglas na kupujemprodajem. Kostalo me malo vise, ali vredelo je.
Sta reci sto i sam ne znas? Baterija traje nedeljama. PW ima ugradjeno svetlo sto je mnogo dobra stvar, kao i touchscreen. Super jednostavan za koriscenje. Za citanje dusu dalo. Samo da malcice ispravim Marka, jeftinija verzija takodje ima wifi, koji ja uglavnom drzim iskljucen. Kvalitetna mala spravica, lep osecaj u rukama, veoma lagana. Slova ostra, mozes da biras vise fontova i velicina. Kupio sam i oficijelnu futrolu, pa se pali i gasi kako otvorim korice.
Ako citas na engleskom, na konju si. Vecina SF i fantazijskih naslova se daju lako naci, kao i moderna beletristika. Ako ides na legalnu varijantu, imaj u vidu da knjige kostaju oko 10-11 dolara, a neke naslove ne salju u ‘nas region’. Ali je mnogo lep osecaj kad kupis knjigu, i za pola minuta ti stigne na uredjaj. Glavni formati su mobi (to je kindleov format) i epub (koji moras da konvertujes u mobi, ali za to ima besplatan konverter, posao od minut). Prebacivanje knjiga ovim putem ide preko kabla, bukvalno drag and drop. Moze da se puni preko usb-a, a mozes i da kupis adapter za struju ovde kod nas, tako se brze puni.
Ako NE citas na engleskom, onda dosta opada upotrebljivost. Mislim da imas neki sajt ili dva koji drze e-knjige na srpskom, al’ to je uglavnom mrka kapa. A drugo, nemoj slucajno da ga kupis za citanje stripova ili pdf-ova. I jedno i drugo moze, ali to tableti mnogo bolje resavaju. Na jednom drugom forumu svako-toliko se pojavi neko ko pita “a jel moze za strucne tekstove”, koji su naravno u pdf formatu. Tehnicki, moze. Ali neces se usreciti, nije e-ink za to. Narocito ne na tako malom ekranu.
Sto se mene tice, citanje mi se preporodilo otkako imam Kindle. Citam svaki dan, bukvalno, makar po pola sata. Imam oko 134 neprocitane knjige na njemu, znaci citava polica knjiga koja me tek ceka. Ova pomisao me ispunjava radoscu. Citam iskljucivo na engleskom, tako da mi jezik ne predstavlja nikakav problem, a knjige je uglavnom lako naci. Meni citanje na monitoru ili tabletu ne ide, zamaraju mi se oci, a primecujem da zaboravim posle nedelju dana sta sam citao. Kindle mi je opet ucinio knjige dostupnim.
Dakle, ako te zanima iskljucivo citanje (a ne stripovi, surf, i slicna glupiranja), na engleskom, modernih i popularnih naslova, uzmi Kindle obavezno. Neces zazaliti.
Ako imas jos koje pitanje, samo napred.
Hm, odličan tekst, mnogo ste mi pomogli, naročito n00dle.
Na engleskom imam nameru da čitam - znam engleski, ali sam do sada isključivo čitao strane časopise. Kindle bi mi služio za knjige, nemam nameru da čitam pdf ili stripove.
Zanima me kako se snalazi sa dokumentima koji se konvertuju iz drugih formata (office, pdf) u mobi? Da li zadržava neki normalan format dokumenta (ne mora biti idealno identičan originalu)?
Dakle, zanima me isključivo čitanje (a ne stripovi, surf, i slicna glupiranja), na engleskom, modernih i popularnih naslova + konvertovani office i pdf dokumenti (naši tekstovi).
@ n00dle
Citaj pazljivije. Napisao sam verzija koja ima gprs i wifi. Ne postoji verzija bez wifi . Samo da ne baca pare za skuplju koja ima + gprs
Evo samo da dodam na prethodne postove. Ne znam koja je cjena Kindle uredjaja u Srbiji, ali sumnjam da moze da opravda cjenu jednog tableta. Od kada sam uzeo iPad, procitao sam dobrih 25 knjiga na njemu, pri tome sam imao mogucnosta surfanja, gledanja filmova, igara, i sta sve ne. Sve to za~150e. Dakle, definitivno preporucujem prije tablet, posto ce cjena biti marginalno veca, a upotreba uredjaja daleko veca
A, sorry. Prevideo sam.
Kad sam tek uzeo Kindle sam pokusavao da dodjem do knjiga na bilo koji nacin, ukljucujuci i konvertovanje iz drugih formata. Rekao bih da je najpopularniji program za to Calibre. Kod konverzije epub>mobi, rezultati su besprekorni.
Sto se pdf-a i drugih formata tice, rezultati variraju, mada su citljivi. Moze da se desi da broj stranice bude ispisan usred paragrafa, ili da se ime sajta koje inace stoji u margini ponavlja na svakoj stranici isto negde u samom tekstu. Ponekad i formatiranje zabaguje, ili bude prevelik spacing izmedju paragrafa ili ne bude paragrafa pa samo wall of text.
Vremenom sam naucio da idem samo na epub/mobi varijantu, jer meni licno jako smeta ako knjiga ne izgleda kao knjiga. Cim naidjem na takve greske, izbace me iz citanja. Ali kao sto rekoh, format je uglavnom ‘normalan’, svakako citljiv, zavisi od slucaja do slucaja. Imas i neke ‘sekache’ pdf dokumenata, kojim mozes da probas da izbacis te informacije sa margina, ali to, opet, ima varijabilni uspeh.
Ko sto iKaran rece, tablet je mnogo fleksibilniji uredjaj. Licno, posto jako volim da citam, znao sam da je Kindle prava stvar za mene. Ali kod puno ljudi tablet ispunjava istu funkciju, bez zavrzlama sa konverzijom.
Ako uzmes imam ja na kompu nekoliko GB knjiga pa mozemo nesto organizovati. Ali torenti su prepuni knjiga. Imam ih brdo u PDF formatu i savrseno izgledaju. Kompletan “A Song of Ice and Fire” ili ti popularnije “Igra Prestola” mi je pdf i super je sve.
Razumem da je u nasim ekonomskim uslovima dosta para dati i za tablet i kindle ali ako hoces da citas knjige kupi kindle i neces se pokajati. Tablet zamara oci i ocajan je za citanje. Imam i ja Kindle aplikaciju i na ipad-u tako da sve iste knjige imam ali ne bih mogao na njemu da citam nikako.
Nisam koristion Kindle, tako da ne mogu oko njega da komentarisem, ali citajuci ovaj thread slazem sa sa iKaran-om i meni se cini da je neki tablet mnogo bolja investicija, jer pored citanja mozes ga koristiti za gomilu drugih stvari. I ja sam na mom win tabletu konacno (posle duzeg vremena ) poceo neke knjige da citam i odlicno me sluzi za to, a pored toga surfujem po netu, igram neke igre…
Specificno, ‘Game of Thrones’ serijal je lako naci i u e-book formatima, posto je, jel te, izuzetno popularan.
Takodje, ako vam bude trebalo mjesto odakle da skidate knjige u pdf formatu, javite mi se, uclanjen sam u nekih pet grupa na kojima se moze sve zivo naci (osim Ka svetioniku od Virginije Vulf )
Imam mogućnost da kupim u Nemačkoj u Saturnu za 129 evra (Kindle PW).
iPad je baš jaka konkurencija, ali sam ipak nekako bliži Kindleu, mislim da će mi više odgovarati. Imam iPod touch 2g i na njemu sam probao surfanje, gledanje filmova, igre, čitanje časopisa, ali mi Kindle deluje kao bolje rešenje za knjige.
Pff, šta da radim… Sigurno će mi smetati kada neki tekst ne izgleda dobro nakon konverzije, ali sam se ipak odlučio za Kindle.
Jedva čekam da mi stigne.
Covece uzmi tablet, ima vise funkcija a jednako mozes citati knjige na njemu, evo ja sam uzeo Prestigio Multipad 8.0 HD za 14490 dinara.
Sasvim dovoljan ekran i za citanje i za zezanciju.
Ma nisi pogresio. Kindle je divan uredjaj, prava stvar za nas koji volimo da citamo. Mada, ja imam i tablet, ali ispunjava potpuno druge funkcije. Oba koristim svakodnevno. Sto se specificno citanja tice, tableti ipak zamaraju ochi, greju se, teski su, isijavaju svetlo u tamnoj sobi pa supruga ne moze da spava i moraju maltene svakodnevno da se pune. Tako gledano, Kindle je kudikamo bolji.
Sto se pdf-ova tice, uvek imas opciju da ih ucitas direktno. Ako je formatiranje relativno blizu dimenzijama Kindleovog ekrana, sasvim lepo ces moci i tako da citas. Naravno, lepse je kad mozes sam da podesis font i size kako tebi odgovara, al’ moze i ovako. Probas i vidis, zavisi od slucaja do slucaja.
Ali pricam iz iskustva, skoro sve imalo popularne SF, fantazijske i moderne naslove je moguce naci u epub ili mobi formatu. Plus imas razne kompilacije od po vise stotina/hiljada knjiga po netu. Javi iskustva kad ti stigne.
Ne znam zasto ljudi preporucuju tablet za citanje, kada tablet ne moze da pridje ebook readeru sto se citanja tice?! Ako vec preporucujete tablet za citanje evo ja da preporucim monitor, ista stvar, zavalis se u fotelju za racunarom i citas. I posle 2 sata ne osecas oci. Tako je isto i sa tabletom, taj uredjaj ne sluzi tome. E-ink je specijalna tehnologija, nije kao lcd, ne zamara oci.
Ja licno imam Nook Simple Touch koji je dosta bolji od Kindle-a sto se tice citanja PDF-a, koji na njemu radi savrseno. Cita i sve ostale formate. Ja sam ga kupio na ebay-u za 49e sa sve postarine. 6" je kao i Kindle. Imam nameru da kupim Kindle DX ako uspem da ga nadjem negde povoljno, jer je 6" premalo za stripove, koje takodje obozavam, a postali su preskupi u papirnom izdanju.
Jooj, ovo za čitanje u tamnoj sobi mi je mnoogo bitno, baš dosta bih ga koristio u takvim uslovima. Kakav je Kindle za polumrak/mrak, u smislu ako ne isijava svetlo koliko mu je slika jasna u mraku?
ROCKNROLLA, slažem se sa tobom. Mislim da su ebook readeri bolja opcija za čitanje od tableta.
Pa, za razliku od klasicnog displeja koji isijava svetlo, kod Kindlea PW je to reseno malo drugacije. Svetlo od pet diodica pri dnu se razliva kroz specijalni sloj stavljen preko ekrana. Tako da do tvojih ochiju dopire svetlost odbijena od ‘papira’, a ne direktno. U praksi, kvalitet ovakvog svetla u mracnoj prostoriji je dosta mekan/difuzan i mnogo manje smeta mojoj zeni. Posto imam i cover, drzim Kindle tako da cak i to malo svetla blokiram od njene strane kreveta. Plus naravno mozes i da podesis intenzitet, ja ga drzim na pola i tako citam i danju i nocu.
N3n0, sta bi na kraju? Jes’ dobio Kindle? Ako jesi, daj neke utiske!