IT zanimljivosti

Uzeo ga haknutog :smiley: Ma ne mogu ja bez piraterije, bar za sad, jer me *ebe finansijska situacija pa mi lakse i isplativije skinuti. Nadam se da taj novi FW sto se sprema donese kakvu promjenu po pitanju toga pa da se vidimo na PSN-u :wink:

Znas kako, ja sam po pitanju igrica “vuk samotnjak”. Ja volim da se zavalim u krevet, ususkam ako je zima, otvorim sta za pojest i popit i lagano piciti igrica ne razmisljajuci kad i kako cu preci i sta cu uraditi. Ima jako dosta ljudi s foruma s kojim bi volio poigrati malo na Live-u al ona guzva, psovanje svima sve, nazivanje n00b-ovima jer je covjek ubio lijevo a ne desnog, kurceviti klinci…ne mogu ja to. Meni su igrice vid relaksacije a ne neka opsesija pa da MORAM u 11h doci da bi igrao nesta. Nadam se da si me skontao i da ne dobijes iskrivljenu sliku o meni

Ja takodje igre obicno igram samo vikendom a kad izlazim onda je to petak i volim da odem online naravno xbox zajebava i stalno ima neko sranje i onda salji flesuj dalje znas!kad vec igram tako malo onda hocu da radi!

Za sve zaljubljenike u Facebook :

Hakerska grupa Anonymous je objavila da želi “ubiti” Facebook zbog ozbiljnog narušavanja privatnosti i špijuniranja ljudi od strane ove društvene mreže. Naime, Anonymous je, baš kao i osnivač Wikileaksa, Julian Assange, optužio Facebook da prodaje informacije o svojim korisnicima vladinim agencijama, te sigurnosnim organizacijama daje pristup njihovim profilima, kako bi ih mogle špijunirati.

Anonymous dalje naglašava da je brisanje accounta sa Facebooka i podešavanje opcija privatnosti iluzija, jer se podaci sa ove mreže ne mogu izbrisati, te mogu biti vraćeni u bilo kojem trenutku. Sigurnosne organizacije su označili kao “navodne whitehat infosec frme” koje rade za autoritarne režime, kao što su oni Egiptu i Siriji.

Datum kada grupa namjerava započeti napade je 5. novembar, a naziv akcije je “Operacija Facebook”

Prilog ko’ iz Dnevnika :

Daj Boze. Ne vjerujem da ce biti ista od toga, a bilo bi dobro da bude.

Koristi li ko google plus?Ako hoćete poslaću vam pozivnicu :wink:

Koji smaraci. Sta nam je dobro donelo to sto su hakovali PSN. Okej, par igara kao welcome back, ali generalno, korisnici mogu da imaju samo stetu od njih. Gde su dokazi o tome sto pricaju… Oni samo sebi daju na znacaju i podizu rejting svojoj pateticnoj organizaciji.

Šaljite pm-ove za pozivnice, nemojte da spamujete temu.

Dobro kaze nikola,saljite PM HVALA!!!:wink:

Edit:Sav spam je pobrisan.

Obećava, a?

VAUUU! kolko li ce ovo zadovoljstvo da kosta…?

Neko je gledao ovo>

Obratite paznju na ovu prezentraciju kao i na nacin izvodjenja! Ja kao apsolvent ekonomije imam jako dosta prezentacija tokom predavanja i uvjek koristim PowerPoint koji mi je bas ono mehanicki. Svaki put mi nesta fali tokom prezentacije pa se moram nadovezivati a nemam to cime da podkrijepim. Prof. Branimir Inic (inace iz Srbije - Vlado ga dobro pozna), po meni, vazi za jednog od boljih predavaca i stvarno nikad mi nije bilo dosadno iako je menadzment pomalo dosadan kad ga slusate 3 godine ali Branimir ima “ono nesta” sto zaokupira covjeka kao i Besim Spahic. NORMALNO, Steve je Steve. Da ne serem puno :

Švicarska politička partija po imenu “Anti PowerPoint stranka” trenutno je u fazi prikupljanja potpisa za kandidovanje na oktobarskim izborima u toj zemlji – ukoliko pobijedi, borit će se za zabranu ili eventualno smanjivanje obaveznog rada u Microsoftovom programu za izradu prezentacija, PowerPointu.

Zašto?

Pa, prema riječima predsjednika stranke, Matthiasa Poehma, PowerPoint predavače i publiku udaljava od suštine rada i prezentacije. Studenti i biznismeni širom Švicarske stalno su izloženi dosadnim PP prezentacijama, koje bi bile znatno zanimljivije da se rade na papiru, odnosno flip chartu, jer je to interaktivniji metod, koji potiče raspravu. Studenti za svoje prezentacije dobijaju manje ocjene ukoliko one nisu urađene u PowerPointu, dok šefovi svojim kolegama i radnicima nameću rad u tom programu.

Rezultat je, kako kaže Poehm, to da većina publike pred kraj prezentacije drijema ili rješava ukrštenice (ili, u novije vrijeme, tweeta o svemu i svačemu – op. a.). Također, on smatra da su zbog svoje monotonije PP prezentacije demotivirajuće, te tako nanose štetu švicarskoj i svjetskoj ekonomiji u milijardama eura.

Na njegovu nesreću, stranka je od potrebnih 10.000 potpisa skupila samo njih 300.

U prilogu se nalazi i video Poehmove demonstracije zašto su prezentacije na papiru efektnije od onih u PowerPointu.

kakav je ovaj lik kralj, znaci budala… pa i na flip chartu da predajes pa ce se smore ljudi, jedino da pravi neke zajebancije rukaama eheheh zeceve i slicno, a Branimir je legenda :smiley:

pazi ti kad je on jednom na predavanju pokusavao da objasni kako neke stvari ne mogu da se urade mimo nekih procedura i kad bi se uradile onako kako nije zamisljeno da se odrade to ne bi valjalo po posao, e sad on je to objasnio ovako:

probajte sutra da obrisete guzicu rukom kojom inace to ne radite…

Da, to je dr. mr. omg. afk. ing. Inic hahahaha. Sjedili smo jednom na kavi i stvarno me odusevio.

Boga mi Vlado ja se smorim na PowerPoint prezentaciji. Ovdje imas nekako vise interakcije a i samu klijentelu zanima koji k* ces sad nacrtati i sta uraditi. Meni se ovo svidja i dobra mi je prezentacija. Mozda zato sto je drugacija i nije klasicna, ne znam

ovaj kako predaje i mrtvu babu bi smorio, ima glas onaj dosadni za uspavljivanje… Inic bre kad drekne nema sanse da spavas :stuck_out_tongue:

Sony predstavio revolucionarni 3D headset

Sony je predstavio 3D ekran za ličnu upotrebu u formi uređaja koji se montira na glavu (3D head-mounted display), po imenu HMZ-T1 Personal 3D Viewer (lični 3D preglednik).

Ovaj 3D vizir ispred svakog oka postavlja OLED ekran 1280x720 rezolucije i time daje utisak 750-inčnog HD ekrana, kao da ga gledate sa udaljenost od dvadeset metara. HMZ Personal 3D Viewer je predviđen za ljude koji u potpunoj privatnosti, bez ometanja od strane drugih ukućana, ptica koje slijeću na prozor ili požara, žele uživati u gledanju 3D filmova i igranju 3D igara.

Također će imati i 5.1-kanalni zvuk, kao i mogućnost priključivanja na televizor, kako bi korisnik mogao po želji naizmjenično gledati video sadržaj na različitim ekranima.

Stvar, dakako, predstavlja i povratak ideji potrošačkih virtual reality uređaja, jer, kao što Sonyjev viši direktor Mick Hocking kaže, boravak u virtuelnom svijetu, gdje je moguće vidjeti svoje tijelo i ruke koje drže oružje apsolutno je nevjerovatno iskustvo. Vizir je sličan Nintendovom Virtual Boyu iz 1995. godine, koji je bio neuspješan zbog svojih dimenzija i loše grafike, što bi Sonyjeva spravica trebala elegantno ispraviti.

Međutim, postoji i druga strana metalje – HMZ Personal 3D Viewer nije preporučljiv za mlađe od 15 godina, zbog toga što može biti štetan za njihov vid i mozak, koji je još uvijek u razvoju. Iako mnogi ignorišu optužbe da 3D šteti vidu, misleći da se radi senzacionalističkoj medijskoj kampanji, 3D vizir je nešto sasvim drugo; kao neko ko redovno mora kontrolisati oči zbog vida štećenog čitanjem, znam da vidu šteti sve što je tako blizu smješteno očima – bilo da je riječ o 3D ekranu ili čak i sunčanim naočarima.

Kako god, uređaj će koštati oko 540 eura i naći će se u prodaji u Japanu 11. novembra ove godine. Nedugo poslije toga, postat će dostupan i u Evropi i Americi.

Malo da osvjezim temu :

Sandy Bridge-E procesori imaju bug

Intel je objavio da su u prvoj C1 reviziji novih Sandy Bridge-E procesora za LGA2011 podnožje pronašli erratu, odnosno bug koji sprečava rad VT-d dodataka za virtualizaciju. Hardverski ubrzana virtualizacija zbog toga ne radi, te će biti ispravljena u C2 reviziji procesora, ali tek sredinom iduće godine, čime će enterprise korisnici biti u nemogućnosti da do tada koriste nove procesore. Da li će Intel predstaviti prvu generaciju bez VT-d funkcije, malo je vjerovatno, što bi lansiranje kompletne serije moglo pomjeriti u iduću godinu.

Intel također navodi, kako se očekivalo, da će procesori biti certificirani za PCI Express 2.0 kompatibilnost, te da će neke PCI Express 3.0 komponente raditi, ali bez garancija. To nije dobra vijest za proizvođače osnovnih ploča koji su na LGA2011 ploče uglavnom uključili PCIe 3.0 sabirnicu kao novi prodajni argument.

Na kraju, kompletna nova Waimea Bay platforma neće biti jeftina, Intel je za 20% povećao cijenu X79 čipseta u odnosu na ionako skupi X58, te će isti koštati negdje oko 70 USD. Nezgodno za Intel je što novi čipset ne donosi zaista ništa novo, te je čak njegova proizvodnja jeftinija jer sadrži manje komponenti, koje su preselile u procesore, pa se čini da Intel želi naplatiti ozbiljan porez entuzijastima i zahtjevnim korisnicima. Samo se nadamo da će AMD FX procesori biti koliko-toliko dobra alternativa.

Rockstar razmatra izdavanje Red Dead Redemptiona za PC

Odgovarajući na upite igrača, Rockstar nije isključio mogućnost prebacivanja svog konzolaškog western megahita Red Dead Redemptiona na PC platformu, ali, naravno, nije to ni definitivno potvrdio. Njihova konkretna izjava glasi: “Svjesni smo toga da ga određeni broj fanova traži (PC verziju RDR-a). Sve što možemo reći je da ćemo ga, ako postane tehnički, razvojno i ekonomski isplativo izdati ga za PC – to i uraditi”.

Drugim riječima, ako dovoljno ljudi bude to zatražilo i ako dovoljno igrača kupi PC verziju L.A. Noirea, zakazanu za 11. novembar, Red Dead Redemption će biti prebačen i na platformu beskrajnih nadogradnji i nikad ispeglanih drivera.

Rockstar je dao odgovor i na jedno drugo bitno pitanje – zašto je Max obrijao glavu u Max Payneu 3? Naime, dojadilo mu je da bude konstantno okružen brazilskim kriminalom i praznim flašama od brlje, pa se preporodio drastičnim potezom dramatičnog brijanja glave pred ogledalom.

Intel penzioniše neke LGA1156 / LGA775 procesore

Nekoliko modela Intel Core procesora će se uskoro prestati proizvoditi, objavila je firma. Radi se o modelima u LGA1156 pakovanju - Core i5-661 i Core i3-530 baziranih na Clarkdale dual-core jezgri, te Pentium Dual-Core E5700, Celeron E3500 i E3400. Kao što je slučaj sa X58 čipsetom, firma će primati narudžbe do aprila iduće godine, tako da se su stvari radi o laganom povlačenju.

**

Amerika želi da svi mobilni telefoni do 2018. imaju GPS**

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) najavila je da će zahtijevati da do kraja 2018. godine u Americi svi mobilni (ne samo napredni) telefoni imaju ugrađene GPS čipove. Razlog za to, kako kažu, leži u tome što žele one koji pozivaju broj 911 za hitne slučajeve učiniti lakšim za pronaći.

Zaštitnici privatnosti i drugi kritičari ovog poteza su, dakako, odmah skočili da komisiju optuže za špijuniranje i urotu s vladom, kako bi u svakom momentu mogli znati gdje se nalazi korisnik telefona. Istpvremeno, pojedini Telekomi u Americi se protive ovoj odredbi, smatrajući da im ona trenutno nije isplativa.

Ultrabookovi dobijaju 2560x1440 rezoluciju

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, iduće godine bi mogli biti predstavljeni prvi laptopi sa ultra visokom ekranskom rezolucijom. Trenutno, većina ih je “zakucana” na 1366x768 piksela, bez obzira da li se radi o 13,3-, 14- ili 15-inčnim modelima. Prema istom izvoru sa VR-Zone web sajta, novi ekrani će debitovati sa nekim modelima Ultrabook laptopa sa dijagonalom od 13,3 inča.

S obzirom da je Apple odgodio iPad sa Retina Displayom rezolucije 2048x1536 piksela za iduću godinu najvjerovatnije zbog visoke cijene ekrana, ako se ovakvi laptopi i pojave, možemo očekivati cijenu daleko iznad 1.000 USD. Ali i kraće trajanje baterije, jer elektronika za pokretanje višestruko veće matrice od uobičajene zahtjeva više energije. Ako ništa, barem neće povećati debljinu laptopa… navodno su tanki samo 3 mm. Sudeći po novijoj istoriji, vrlo je moguće da ćemo ih vidjeti prvo u MacBook Air modelima.

Ako se vijest potvrdi tačnom, možemo samo reći jedno - konačno!

3D igre stižu u browsere

Novopostavljena Adobe strategija za usmjeravanje Flash platforme prema tržištu igara proizvela je prvi rezultat - Unreal je u saradnji sa Adobeom portao svoj proslavljeni Unreal 3 engine u ActionScript, te je rezultat prikazan na Adobe MAX konferenciji. A on je sljedeći: zahvaljujući Flash Playeru 11 sa novim Stage 3D API-jem za kojeg Adobe tvrdi da je 1.000 puta brži u prikazu 3D sadržaja u Firefoxuu se demo Citadel prikazuje prilično fluidno, iako nije prikazan gameplay nego samo custom animacije u 3D prostoru. Zgodno.

Nešto ranije, Unreal 3 je poslužio kao osnova za razvoj Infinity Blade, jedne od grafički najmoćnijih igara za iOS platformu, čime se Epic polako ali sigurno počeo nematati kao ozbiljan partner za razvoj mobilnih 3D igara. Naravno, Unreal engine u Flash ukusu će biti dostupan za licenciranje…

Samsung traži zabranu prodaje iPhonea 4S

Kao što su najavili, Samsung je u Parisu i Milanu podnio zahtjev za prliminarnu odluku o blokiranju prodaje novopredstavljenog Apple iPhone 4S telefona. Pritom navode povredu dva patenta koja se tiču WCDMA standarda za 3G mobilnu komunikaciju. Firma je obećala tražiti zbranu prodaje samo u Južnoj Koreji, pa bi ovo mogao biti ozbiljan zastoj u prodaju novog Apple uređaja u EU.

Apple je pritom odbio “ponudu za mir” koju su Samsung advokati ponudili u Australiji.

X58 odlazi / ne odlazi iduće godine

Intel je najavio da će svoj high-end čipset X58, koji i nije stekao neku posebnu popularnost (ali što se i očekuje od skupljih proizvoda), ugasiti 27. aprila iduće godine, ali to ne mora značiti njegovi instantni kraj. Obično EOL (end of life) faza traje još neko vrijeme, tako da će Intel posljednje isporuke izvršiti 12. oktobra 2012., iako je malo vjerovatno da će proizvođači ploča iste vršiti nakon što bude predstavljen nasljednik X79 krajem ove ili početkom iduće godine.

Cijena X58 čipseta je 39 USD + 14 USD za ICH10R SouthBridge čip, dok je najavljena cijena X79 osjetno viših oko 70 USD.

Dell odustaje od Windows Phone telefona

Dell će potpuno odustati od daljeg razvoja Windows Phone 7 telefona, a moguće i telefona uopšte, nezvanično se saznaje. Visoko pozicionirani menadžer Della navodno je potvrdio da su planovi za razvoj nasljednika Venue Pro modela obustavljeni, te da telefon nije ni izašao iz faze planiranja. Zbog toga firma ne planira izdavati nove modele tokom 2012. godine, te će o njima razmisliti tek nakon predstavljanja Windows Phone 8 nekad krajem iduće godine. Da u ovome ima neke istine, potvrđuje činjenica da Dell nije izlistan među launch partnerima Windows Phone 7.5 Mango updatea.

Analitičari smatraju da će to uticati i na planove za izdavanje Android uređaja, iako se očekuje da firma izda 7-inčni Android tablet.

Za sada ovo može značiti dvije stvari: da se Dell još uvijek bori da na mobilnom polju stekne kredibilitet i ponudi dovoljno zanimljive / jeftine uređaje ili da nisu zadovoljni potražnjom za Windows Phone telefonima.

**
Stalker 2 će zahtijevati stalnu Internet konekciju**

Generalni menadžer ukrajinskog razvojnog tima GSC Game Worlda, Sergey Grigorovich, izjavio je da će željno iščekivani Stalker 2 zahtijevati stalnu vezu s Internetom kako bi ga bilo moguće igrati. Pored toga, određeni dijelovi igre, kao što su questovi, različite scene i tekstualne informacije, nalazit će se samo na GSC-ovim serverima, te će se skidati na vaš disk kako je budete igrali!

Razlog za ovo, naravno, ležii u pokušaju razvojnog tima da se bori protiv piratiziranja njihovih igara, što je, barem u slučaju prethodna tri Stalker naslova, bila uobičajena pojava, mada su se oni kombinovano prodali u solidna četiri miliona primjeraka. Prema Grigorovichu, studio na ovaj način želi potaknuti one koji downloadaju piratsku verziju da kupe originalnu licencu, kako bi došli do dodatnog sadržaja.

Belaj. Pretpostavljamo da većina PC igrača, naročito u Ukrajini, neće sa oduševljenjem prihvatiti zahtjev za stalnom Internet konekcijom.

Iako o novom dijelu Stalkera zasad nema detaljnijih informacija, budući da se on nalazi u ranoj fazi izrade, ipak je poznato da će donijeti potpuno novi sistem vještačke inteligencije i simulacije divljeg života u, jel’, divljini, zatim, veći uticaj energetskih izboja na Zonu, poboljšane sporedne questove i znatno unaprijeđen engine koji će biti zadužen za fotorealističnu grafiku.

Igra će također ponuditi i mnogo više intrigantnih podzemnih laboratorija i baza (njih nikad dovoljno).

Mi ne bi trebali imati ovakve probleme :smiley:

Američke bespilotne letjelice pod cyber napadom?

Anonimni izvor iz američke vojske je tehnološkom web sajtu “Wired News” dojavio da je njihova flota bespilotnih Predator i Reaper letjelica, angažovanih na različitim vojnim misijama u Afganistanu, Pakistanu, Libiji i drugdje, zaražena virusom koji bilježi sve akcije i komande vojnika koji upravljaju njima iz Nevade.

Virus je prvi put otkriven prije gotovo dvije sedmice, ali su svi pokušaji vojske da ga ukloni bili bezuspješni – on se navodno ponovo pojavi svaki put kada ga sigurnosni stručnjaci američke vojske pokušaju obrisati. Stvar je, između ostalog, inficirala sisteme sa povjerljivim podacima, ali još uvijek nije poznato da li su oni negdje i proslijeđeni.

Do infekcije je došlo u posebno osjetljivo vrijeme kada mnoge vojske svijeta, uključujući i Pentagon, sve više ulažu u odbranu od informatičkih napada. Ona također skreće pažnju na činjenicu da američke vojne bespilotne letjelice nemaju neke posebne sisteme enkripcije video signala kojeg šalju američkim trupama na zemlji, što je kulminiralo otkrićem desetina sati snimaka s kamera Predatora i Reapera na kompjuterima iračkih gerilaca prije par godina.

Postavlja se pitanje koliko će biti potrebno da neko pronađe način kako da upadne u sistem udaljenog upravljanja letjelicama i preuzme kontrolu nad njima?

Kako god, američka vojska je odbila zvanično komentarisati ove navode, dok je spomenuti insajderski izvor napomenuo da zasad niko ne paničari, jer među stručnjacima vlada mišljenje da je virus dobroćudan.

Sony će snimiti film po Steve Jobsovoj biografiji

Prema informacijama do kojih je došao blog “Deadline” koji izvještava o dešavanjima u svijetu filma, Sony je u završnoj fazi pregovora oko kupovine filmskih prava po autorizovanoj biografiji nedavno preminulog Stevea Jobsa. Knjiga jednostavnog naziva “Steve Jobs”, napisana od strane Waltera Isaacsona i zakazana za 24. oktobar, već je postala bestseller po narudžbama na Amazonu.

Film bi trebali producirati isti ljudi koji su radili na Društvenoj mreži o Marku Zuckerbergu, a sam dogovor je navodno vrijedan nekoliko miliona dolara.

Sony još uvijek nije komentarisao ove navode.

Asus GEN3 ploče podržavaju Ivy Bridge procesore

Asus je objavio GEN3 izvedbu Republic of Gamers Maximus IV GENE-Z i P8Z68 osnovnih ploča koje kao najvažniji novitet donose podršku za PCI Express 3.0 sabirnicu, te novi unaprijeđeni UEFI BIOS sa nativnom podrškom za sljedeću generaciju Intel Ivy Bridge 22 nm procesora koji se očekuju sredinom iduće godine. To ove ploče čini dobrom investicijom za budućnost, s obzirom da će ih biti moguće nadograditi novim procesorom (Ivy Bridge će koristiti isto LGA1155 pakovanje kao današnji Sandy Bridge modeli).

PCI Express 3.0 uduplava propusnost ove bitne sabirnice sa 16 na 32 GB/s preko x16 slota, ali trenutno to i nije toliko potrebno unapređenje s obzirom da ni najjače današnje grafičke karte ne zasićuju potpuno PCI Express 2.0 sabirnicu. Ipak, dobro je uložiti u opremu otvorenu za budućnost.

Pored ova dva modela, Asus je izdao UEFI BIOS update sa podrškom za Ivy Bridge procesore i na drugim modelima svojih ploča

**
Sony kupuje Ericsson udio u Sony Ericssonu**

Od predstavljanja zajedničke kompanije davne 2001. godine Sony Ericsson se nije uspio nametnuti kao jedan od ključnih igrača na tržištu mobilnih telefona, iako je firma imala uspona. Čak ni sa posljednjom generacijom prilično dobrih Android telefona i dalje su tek na šestom globalnom mjestu po prodaji, a ispred njih je čak i HTC koji je u vrijeme nastanka Sony Ericssona bio potpuni autsajder.

Sony zbog toga razmišlja o kupovini udjela firme Ericsson u zajedničkoj kompaniji, a prema informacijama Wall Street Journala, pregovori su u poodmakloj fazi. Najveći problem je napraviti procjenu firme, s obzirom da je teško procijeniti vrijednost patenata, ali očekuje se da bi transakcija Sony mogla koštati 1,3 do 1,7 milijardi USD.

Sjetimo se, Sony je bio jedan od pionira proizvodnje mobilnih telefona, potpuno dominirajući prodajom prvih generacija ovih uređaja. Da li će ovo značiti veliki povratak Sonyja u svijet kojim vladaju Apple i Samsung, vidjećemo.

Panasonic VIERA Connect Cloud servis stiže na jesen

Panasonicov cloud servis za pristup dodatnim sadržajima sa TV-ova biće predstavljen na jesen, objavila je japanska kompanija. Servis je razvijen za pristup sadržajima poput video izvora na Internetu, te filmskih, muzičkih i drugih, ali i aplikacijama koje se mogu instalirati na TV. Poznato je da je Panasonic jedan od pionira razvoja naprednih, tzv. smart TV-ova, te da su među prvim ponudili pristup Skype servisu direktno sa TV-ova. Od jeseni će ponuda aplikacija biti proširena VIERA Connect Marketom, a biće ponuđeno i daljinsko upravljanje putem iPhonea, uz mogućnost postanja komentara na Facebook ili Twitter.

VIERA Connect Cloud besplatna usluga će biti ponuđena na Panasonic TV-ovima, ali i na BluRay playerima, koji predstavljaju zgodan način da se servisu pristupa putem starijih TV setova.

Anonymous u akciji :

FOX NEWS 5.11

A da li ce biti sta od obaranja Facebook-a koji je jos davno najavljen za 5.11 ostaje da vidimo…

Hakerska grupa Anonymous je nakon kraćeg izbivanja iz medijskih izvještaja ponovo dospjela u fokus javnosti – naime, hakirali su hosting po imenu “Freedom Hosting”, koji je bio jedno od najvećih legla dječije pornografije na anonimnoj anticenzorskoj Tor mreži. Na Freedom Hostingu se nalazilo preko 40 web sajtova sa dječijom pornografijom koji su sadržavali preko 100GB materijala, među kojima je bio i jedan s kojeg su hakeri objavili i detalje 1589 korisničkih profila.

Akcija je dio šire operacije po imenu “Operation Darknet”, započete ovog mjeseca, koja za cilj ima uklanjanje dječije pornografije sa Tora. Pojam “Darknet” označava privatno dijeljenje fajlova i anonimni pristup Internetu.

Saopštenje Anonymousa o operaciji pogledajte u prilogu:

Procitao samo ovo pre neki dan, i potpuno ih podrzavam…

[SIZE=5]Sony Ericsson stvar prošlosti ![/SIZE]

Nakon mnogo godina priča i špekulacija o raspadanju Sony Ericsson brenda, od danas je ovo konačno gotova stvar. Obje kompanije su objavile da će Sony preuzeti 50% Ericsson udjela u Sony Ericsson brendu.

Kako se navodi, razlozi su vrlo jednostavni. Švedska kompanija je malo poljuljana slabim finansijskim rezultatima Xperia linije imala nedostatak interesa, a Sony se sa boljom strategijom želi uključiti u kvalitetniji razvoj smartphonea i integracije sa televizorima, računarima, tabletima i konzolama.

Prema sporazumu, Sony će Ericssonu isplatiti 1,47 milijardi dolara.