IT zanimljivosti

U ovom thread-u cu ubacivati razne informacije, dogadjaje, novitete i dr. iz IT svjeta. Koga zanimaju “svjeze ubrane” informacije imace sta da cita.

Elem,

**PS3 jos tanji! **

Novi model, manja potrosnja i dimenzija a ista cijena

Sony će još jednom smanjiti dimenzije PlayStation 3 konzole, nakon što je firma uspjela unaprijediti interni dizajn. Nova verzija će pritom navodno trošiti 30W energije manje (200W) i težiti skoro pola kilograma manje, 2,6 kg. Model sa 320 GB (CECH-3000) će zadržati istu cijenu.

Microsoft i Sony za sada ostaju tajnoviti po pitanju konzola sljedeće generacije, dok se oprečne vijesti pojavljuju u medijima. Microsoft je navodno odlučio predstaviti Xbox 720 ranije nego što se očekivalo, iako je Crytek demantovao glasine da firma već ima pristup novom hardveru i razvija igre za isti. Istovremeno, Sony smatra da je PS3 tek dobio pravi zamah, te da je još uvijek rano za novi model.

Da li će Microsoft iskoristiti priliku i na tržište ponovo doći prvi, što im se u zadnjoj rundi isplatilo?

Ni Sony ni Microsoft nisu previše uzbuđeni zbog Wii U, a takvo mišljenje dijele i sa investitorima.

Intel Many Integrated Core nije mrtav

Intel je objavio da će njihova MIC (Many Architecture Core) arhitektura namijenjena velikim data centrima i cloud okruženjima biti komercijalno predstavljena iduće godine. Nesretna arhitektura nastala kao projekat Larrabee i pokušaj Intela da uđe na tržište grafičkih procesora tako će završiti na unosnijem dijelu tržišta procesora, nakon što je prošla fazu u kojoj je projekat bio vraćen na nivo istraživačkog.

Zanimljivo je da Intel MIC pozicionira kao rješenje pored Xeon serverskih procesora, a prvi proizvod kodnog naziva Knights Corner će biti proizveden 22 nm procesom sa Tri-Gate 3D tranzistorima. Firma stavlja naglasak na smanjenju potrošnju energije u odnosu na aktuelna rješenja, što je očito ako se analizira potrošnja današnjih najjačih mašina na svijetu. Uz MIC Intel promoviše korištenje C / C++ i Fortran jezika sa sopstvenim kompajlerima. Čip bi trebao imati više od 50 jezgri, što i nije previše čudno s obzirom da GPU-ovi namijenjeni serverskoj upotrebi - a koji su MIC-u direktna konkurencija - imaju i do 512 jezgri.

Aktuelna verzija ovog procesora, Knights Ferry, ima 32 x86 jezgra podešena na 1,2 GHz, uz podršku za HyperThreading, te raspolaže sa 8 MB dijeljenog L2 keša.

Firma je na konferenciji za superkompjutere ISC11 prikazala rješenja nekih svojih partnera, SGI, Dell, HP, IBM, Coalfax i Supermicro, sa kojima tvrde da sarađuju na razvoju Knights Corner.

Fujitsu superkompjuter najjači na svijetu

Kineski kompjuter Tianhe-1A više nije broj jedan na listi najjačih svjetskih superkompjutera. Tu poziciju je predao novoj Fujitsu mašini nazvanoj prosto - K, koja bi trebala do 2012. godine postići procesnu snagu od 10 PFLOPS. Novi prvi ima snage kao sljedećih petih mašina na listi - zajedno (!) i bukvalno troši energije kao manje naselje.

K je radno mjesto dobio u japanskom Riken Advanced Institute for Computational Science, koji mu uskoro misle dodati još 100.000 procesorskih jezgri.

Rogue mobilni GPU donosi neviđene performanse

Nova generacija PowerVR grafičkih procesora firme Imagination Technologies, kodnog naziva Rogue, za sada je licencirana od strane šest partnera, izjavila je firma. PowerVR 6 zadržava kompatibilnost sa postojećim softverom i donosi do sada neviđene performanse po kvadratnom milimetru čipa. Među licencnim partnerima su Texas Instruments sa svojim OMAP procesorima, te ST-Ericsson sa Nova porodicom čipova, a Imagination Technologies, čiji se grafički procesor koristi u Apple A4 i A5 procesorima, navodi kako ovako velika podrška znači da je njihovo rješenje jedno od najboljih.

S obzirom da su neki testovi iPada 2 pokazali da je ugrađeno PowerVR (SGX543MP2) rješenje zaista brže od Tegre 2, Nvidia će morati ozbiljnije pristupiti dizajnu Tegra 3 ARM procesora.

ChevronWP7 jailbreakuje - legalno

Za razliku od drugih proizvođača, prvenstveno Applea, Microsoft je izabrao poptuno novu strategiju kada je u pitanju jailbreak mobilnih telefona. Od prije dobre odnose sa ChevronWP7 hackerima firma je dodatno učvrstila dozvolivši im da legalno ponude svoje jailbreak alate. “Kvaka” je u tome što proces neće biti besplatan, ali ako će to značiti manje “divlje” rješenje u odnosu na iPhone jailobreak, vjerujemo da će za mnoge to biti premostiva prepreka.

Pentagon gradi Internet simulator za cyberratne vježbe

Nationa Cyber Range je naziv simulatora - kompjuterske arhitekture bazirane na serverima i mreži koja će Pentagonu služiti kao simulacija klasičnog Interneta. Razlog je jednostvan: vojni planeri će je koristiti za uvježbavanje taktita cyber ratovanja. Osim hardvera, sistem će sadržati i AI u vidu simulatora ljudskog ponašanja, a podugovarač je Lockheed Martin.

Kompletan projekat košta 30,8 miliona USD, a do sada je Lockheed trebao isporučiti nekoliko prototipa iz kojih će biti izabran najbolji da bude proizveden.

AM3+ podrška na jeftinim Gigabyte pločama

Gigabyte je objavio da će podršku za najavljene AMD FX high-end desktop podrške za AM3+ podnožje uvesti i na nekoliko modela jeftinijih osnovnih ploča. U reviziju 3.1 modela GA-M52LT-D3P, GA-M68MT-D3P i GA-M68MT-S2P biće ugrađeno crno procesorsko ležište koje označava podršku za AM3+ procesore. S obzirom na najavljenu relativno prihvatljivu cijenu novih procesora, ovo bi mogao biti dobar potez Gigabytea. Pored AM3+ podrške, ploče će imati 4+1 fazno napajanje, On/Off Charge i 3x UBS Power funkcije poznate iz ostatka Gigabyte ponude.

Motorola Milestone 3 sa Retina Displayom

Treća generacija prilično uspješne serije Motorola slider mobitela (XT883) predstavljena je u Kini, te kao najbitniji novitet donosi 4-inčni qHD ekran rezolucije vrlo slične Apple Retina Displayu - 540x960 piksela (iPhone rezolucija je širine 640x960 piksela). Aparat je sposoban za 1080p video snimanje, opremljen je 8 MP zadnjom kamerom sa LED blicom i dolazi sa do 32 GB interne memorije. Android 2.3 se podrazumijeva. Cijena za sada nije poznata.

DNF i slaba prodaja L.A. Noirea oborili dionice Take-Two

Vrijednost dionica izdavača Take Twoa je u zadnjih mjesec dana opala 15%, od čega se pad od 4% desio prije dva dana, kada je na američko tržište stigao Duke Nukem Forever.

L.A. Noire, koji je izašao sredinom maja, uprkos odličnim ocjenama kritičara, nije nikoga oduševio svojom prodajom, s obzirom na 100 miliona dolara uloženih u njegovu izradu. Duke Nukem Forever nema ništa bolji efekat na dionice, uz procjene analitičara da će se prodati u maksimalno dva miliona primjeraka. Međutim, na Take-Two će slaba prođa L.A. Noirea daleko više uticati, jer firma u slučaju DNF-a ionako nije bila pretjerano optimistična u pogledu prodaje.

Potpredsjednik investitorske banke Cowen & Co, Doug Creutz, zbog ovoga je iznio procjenu da su Take-Twou znatno smanjene šanse za ostvarenje zacrtane ovogodišnje zarade.

Kineska vojska se ojačava za informatički rat protiv Amerike

Zvanične novine kineske vojske su objavile članak u kojem Kinu pozivaju da ojača svoje snage za informatičko ratovanje u cilju čuvanja svog Internet prostora i razumije se, interesa zemlje. Članak je objavljen i na web sajtu kineskog ministarstva odbrane, što znači da ima podršku od strane vojnog i državnog vrha.

U njemu se govori o tome kako se Amerika sprema da preuzme kontrolu na polju cyber ratovanja, te da je Kina ta koja je ranjiva, nasuprot izvještajima u zapadnim medijima da kineski hakeri vrše špijunske upade širom svijeta.

Članak dolazi nedugo nakon upada u sisteme američke kompanije za razvoj vojne tehnologije, Lockheed Martina, za kojeg su optuženi hakeri iz Kine, te odluke Pentagona da na pojedine informatičke napad odgovara konvencionalnim ratom.

Bioware nova žrtva masovnih cyber napada

Došao je red i na Bioware da bude hackovan, među nekoliko game developerskih firmi koje su to preživjele proteklih dana. Firma je objavila da su hackeri uspjeli doći do određene količine podataka, ali su odnijeli samo manje bitne podatke. Na primjer, uspjeli su pokupiti deceniju stare Neverwinter Night forumske diskusije (!?), ali ne i brojeve kreditnih kartica niti druge kritične lične podatke većine korisnika. I tu dolazi “kvaka” - u klasičnom post-hack priznanju, Bioware tvrdi da su napadači došli do oko 18.00 imena i passworda, e-mail adresa i datuma rođenja korisnika, što je, po njihovim tvrdnjama, vrlo mali broj ukupnih korisnika sajta.

EA povlači igre / Crysis 2 sa Steam-a

Zbog “nekompatibilnosti sa pravilima korištenja” Steam servisa, EA je odlučila povući svoje igre sa popularnog gamerskog servisa, te korisnici koji su poželjeli kupiti Crysis 2 preko njega više to neće moći uraditi. Pravi razlog je što Steam zahtijeva od izdavača da koriste ekskluzivno njihov download servis, a EA navodno ima deal sa još jednim - njihovim internim naziva Origin, što nije u skladu sa uslovima korištenja Steama.

Uspjeh Steama odavno bode oči ostatku industrije, te su neki izdavači odlučili pokrenuti sopstvene slične servise. S druge strane, insistiranje na ekskluzivnosti nije dobro za kupce, jer smanjuje mogućnost za konkurentnost. Iako, moramo priznati, Steam je popularnost stekao upravo na “prijateljskom” odnosu sa igračima, čestim popustima i zanimljivim ponudama.

GPU programiranje sa Microsoft C++ AMP

Na nedavno održanom AMD Fusion Developer Summitu Microsoft je demonstrirao firminu ponudu razvojnih jezika za tzv. heterogeno računarstvo, odnosno istovremeno programsko korištenje klasičnih x86 procesora i GPU-ova za zadatke koji odgovaraju jednim ili drugim. Herb Sutter, Principal Architect za nativne jezike i poznati C++ guru je govorio o budućim verzijama Visual Studia i C++ jezika i kao jednu od najvažnijih novih funkcija demonstrirao AMP aplikaciju koja je iskorištavala sve dostupne resurse na mašini na kojoj se izvršavala. Fizički demo se nevidljivo za korisnika izvršavao na GPU procesoru tamo gdje je bio dostupan, prikazujući bolje performanse.

On je najavio da će AMP bito otvoren developerima koji će ga moći koristiti za istu stvar prilikom kompajliranja sopstvenih aplikacija.

Ovakvo nešto se čeka dugo vremena jer bi trebalo znatno olakšati posao developerima, a nadamo se da neće ostati ograničeno samo na low-level jezike poput C++.

iPad 3 ipak sa retina ekranom?

Hackeri su unutar iOS 5 otkrili neke grafučke elemente prilagođene ultra visokoj rezoluciji od 2048x1536 piksela, što je ponovo podgrijalo glasine da će Apple sa novom generacijom iPada predstaviti Retina Display. Rezolucija je pronađena u novom Twitter decku i novoj Newsstand aplikaciji.

Jedino ozbiljno pitanje je kada će se iPad 3 pojaviti, jer glasine ga povezuju sa ovom godinom, odnosno navodno na jesen, ali je malo vjerovatno da će Apple to uraditi s obzirom da je iPad 2 još svjež. Ali, možda to bude neka premium ili Pro verzija uređaja…

Desire ipak dobija Gingerbread

U HTC-u su malo neodlučni. A možda i nisu. Nakon naširoko prenijete izjave firme da Desire mobilni telefon neće dobiti Gingerbread update Android operativnog sistema zbog manjka memorije, što je svakako negativan PR za tajvansku kompaniju u uzletu, HTC se ponovo javio sa viješću da će telefon ipak dobiti željeni update, očito popuštajući pritisku naprednih korisnika.

Do sljedeće promjene mišljenja HTC-a, lijepo je vidjeti da firma poštuje korisnike, a HTC je ujedno i dao lekciju kako PR samoubistvo pretvoriti u uspjeh.

Wii U neće playati DVD-ove

Ako je to kome važno, nova Nintendo konzola Wii U neće moći služiti za reprodukciju DVD-ova ili BluRay diskova, zbog patentnih prava, izjavio je to u Q&A sesiji predsjednik kompanije, Satoru Iwata. Po njegovom mišljenju, ljudi već imaju sasvim dovoljan broj uređaja za playanje optičkih diskova, da su presudili da je investicija u dodavanje te funkcije konzoli neopravdana.

S obzirom da će se konzola pojaviti tek na ljeto iduće godine, vrlo je vjerovatno da do tada diskova više ni ne bude (ok, pretjerujemo, ali shvatate poentu).

AMD A-serija APU-a: grafička karta na procesoru

Iako se o AMD APU procesorima iz A serije piše mjesecima, AMD je tek danas ozvaničio njihovo postojanje, nakon što su ranije isto uradili za E i G serije, te su pojasnili cjenovne razrede i modele.

Mada to većina vas već zna, AMD sa ovom generacijom procesora neće uvoditi prodajna imena, nego će se oni prodavati u sklopu AMD Vision brenda, pri čemu će ovi iz mainstream dijela ponude biti prodavani u nekoliko A linija označenih brojem 4, 6 i 8 i biti namijenjeni laptopima i desktopima. A procesori imaju integrisan GPU, i to Radeon jezgro sa do 400 Stream jedinica na quad-core izvedbama procesora, koje po prvi put nudi snagu ulaznih modela odvojenih grafičkih karti u jednostavnom procesorskom pakovanju.

S obzirom da ovi procesori još uvijek koriste dorađeno Phenom jezgro (FX serija bazirana na Bulldozer jezgri će biti predstavljena naknadno), jasno je da AMD sve karte baca na vizuelne performanse, po kojima će bez sumnje nadmašiti Intel Sandy Bridge procesore. AMD tvrdi da je integracija GPU-a dovela do značajnog smanjenja potrošnje, jer umjesto više čipova iz Northbridgea, x86 procesora i grafičke karte, koji bi odvojeno trošili ukupno 83W, tipični Fuzion APU troši tek 35-45W. Ovo je posebno važno na mobilnom tržištu, pa ovim lansiranjem AMD potencira na All-Day Power, što je pomalo nategnuto 8-satno napajanje laptopa, jer sitna slova pokazuju da se radi o mjerenju na Windows laptopu, kada je sistem u stanju mirovanja. Ipak, naši testovi Bobcat-baziranih APU-a iz E serije poazuju odlično trajanje baterije, pa treba očekivati da potrošnja bude bolja nego do sada.

Integracija GPU-a je AMD-u omogućila uvođenje nekoliko tehnologija za filtriranje prikaza video sadržaja, a koji se izvršavaju na Stream jedinicama GPU-a, poput Brilliant HD sa SteadyVideo i ImageEnhance filterima. Naravno, tehnologije moraju biti podržane u aplikacijama, a među njima su za sada popularni video playeri PowerDVD, WinDVD, TotalMedia Theater, te Silverlight 5, Flash 10.2, ali i samo Internet Explorer 9 od browsera.

Mobilni modeli procesora počinju od dvojezgrenog A4 3300MX frekvencije 2,1 / 2,5 GHz (TurboCore 2.0), sa 2 MB L2 keša i 240 Stream jedinica, pa sve do četverojezgrenog A8-3530MX na vrhu ponude sa 1,9 / 2,6 GHz frekvencijama, 4 MB L2 keša i 400 Stream jedinica u sklopu HD 6620G GPU-a.

iPhone 5 u zadnjoj fazi testiranja?

Ako je vjerovati izvorima 9to5 Maca, naredna generacija iPhonea, tačnije iPhone 5, ušao je u završnu fazu testiranja pred samu proizvodnju, a uređaj bi trebao stići ove jeseni.

Iako iOS5 ima podršku za 3G FaceTime pozive i update iOS-a preko wirelessa, korisnici Verizon mreže će biti uskraćeni za ove pogodnosti barem u samom početku. Pored toga, ono što je od novog iOS-a prokazano developerima daje naznake da će novi iPhone i dalje koristiti kamere sa pet megapiksela.

Što se samog hardvera tiče, on je navodno u “AP” fazi. To znači da je hardver finaliziran, a osobine softvera su “zamrznute”, odnosno neće biti nekih izmjena. Glavešine Applea te šefovi telekom operatera su dobili ove telefone i uveliko ih koriste i testiraju, obzirom da se radi o verziji koja će stići svima ove jeseni.

Ova memorija je 7x brža od SSD-a

Phase Change memorija je jedna od tehnologija u razvoju koje bi mogle zamijeniti ili barem dopuniti sveprisutni NAND Flash, a prvu upotrebu mogla bi pronaći u Cloud serverskim salama popularnih servisa poput Facebooka, Twittera i drugih. Kod ove vrste memorije, za razliku od Flasha, može se uključivati i isključivati svaki pojedinačni bit memorijske lokacije, te je zbog toga jako pogodna za pohranu datasetova sačinjenih od velikog broja malih fajlova - polje koje je tradicionalno Ahilova peta današnjih SSD-ova.

Moneta Onyx prototip kojeg je napravio tim sa Univerziteta Kalifornija iz San Diega postiže 327 MB/s i 91 MB/s za čitanje i pisanje velikog broja malih fajlova (vjerovatno random), što je po njihovim mjerenjima i do sedam puta brže od komercijalnih SSD-ova.

Ipak, trebaće još koja godina da se ova vrsta memorije usavrši.

Sandy Bridge stiže u ultralake laptope

Konačno, Intel je dodao tri nova mobilna procesora bazirana na Sandy Bridge arhitekturi, namijenjena ugradnji u ultralake laptope, poput MacBook Aira. Novi Core i5 i Core i7 procesori su brži i štedljiviji od aktuelnih, imaju po dva jezgra, 3 i 4 MB dijeljenog keša, te rade na frekvencijama od 1,7, 1,8 i 1,9 GHz, uz potrošnju od 17W.

Koliko je ova klasa laptopa popularna, Intel oslikava kroz MacBook Air. Oni tvrde da je kroz četverogodišnji život ovog modela njegov udio u prodaji Apple laptopa konstantno rastao, sa 8% u 2008. godini, 9% u 2009., na 17% u 2010., a očekuje se da će činiti čak 48% u ovoj godini! Ukupno, ovi laptopi bi trebali činiti 5% tržišta laptopa u ovoj godini, odnosno trećinu u 2014. Ne možemo dočekati!

Crni MacBook Air u pripremi?!

Mada bi to bio značajan odmak od uobičajenog Apple pogleda na produkt dizajn, na Internetu su osvanule fotografije crnih MacBook Air laptopa firme Colorware, koja se bavi bojenjem kompjuterske opreme, pred njihovo najavljeno obnavljanje, a koji oslikavaju navodne nove, crne modele. Prema pisanju sajta MacRumors, novi modeli će možda biti dostupni i u crnoj izvedbi, u istom kućištu od anodiziranog aluminijuma.

Malo vjerovatno, ali vidjećemo.

Nova Air postava će biti bazirana na novim Sandy Bridge procesorima, jer im je procesorska snaga bila najveća zamjerka nakon predstavljanja Lenovo ThinkPad X1 i najavljenog Asus UX21, a dobiće i Thunderbolt port.

Android 3.2 na ljeto

Posljednja verzija Android operativnog sistema prije veće promjene verzije, kodnog naziva Ice Cream Sandwitch, biće Android 2.3 i trebao bi biti predstavljen tokom ljeta. Riječ je, najvjerovatnije, o manjoj promjeni koja će omogućiti korištenje verzije 3.x na tabletima sa ekranom od 7 inča i manjim, a što je do sada bio problem za verzije 3.0 i 3.1.

Prvi najavljeni tablet sa ovom verzijom je Huawei MediaPad, 7-inčni model baziran na Tegra 2 čipsetu.

Nokia N9 - dizajn

Da nas podsjete kako su uopšte dospjeli na prvo mjesto po prodaji mobilnih telefona, Nokia je ozvaničila novi N9 model. Radi se o odlično izgledajućem supertankom modelu sa 3,9-inčnim AMOLED ekranom rezolucije 854x480 piksela u središtu produkt dizajna, ali bez fizičke tastature ili prekidača bilo koje vrste osim najneophodnijih.

Uređaj je opremljen sa 16 ili 64 GB memorije i baziran na TI OMAP3630 1 GHz procesoru sa PowerVR SGX530 grafičkom procesoru. Sposoban je za 3G komunikaciju, te ima Bluetooth 2.1, NFC čip i GPS. Kamera je rezolucije 8 MP i krivac za jednu od dvije fizičke tipke, a poslužiće i za 720p snimanje videa. Uređaj teži 135g, a Nokia navodi trajanje baterije od 4,5 sata video reprodukcije i između sedam i 11 sati razgovora.

Zanimljivo je da je baziran na MeeGo operativnom sistemu, što ga čini barem malo poželjnijim od Symbian modela.

Za sada nema riječi o cijeni.

Symbian dobio Anna verziju, 10 novih telefona stiže 2012.

Nokia ne misli da je Symbian mrtav, te su upravo objavili osvježenje softvera kodnog naziva Anna, koje će biti pušteno u opticaj tokom jula. Nova verzija operativnog sistema će biti predinstalirana na postopjeće telefone poput C6-01, C7, E7 i N8, te novonajavljene X8 i E6. Istovremeno, firma je najavila deset novih modela telefona sa Symbianom za narednu godinu, koji će se očito prodavati pored Windows Phone 7 modela.

Anna update donosi brži web browser, nove ikone na glavnom interfejsu, upgrade za Ovi Maps i pojačane sigurnosne opcije, a biće uveden i novi split-screen prikaz. Firma je objavila da Ovi Store prodavnica aplikacija sada sadrži 40.000 aplikacija i bilježi 5 miliona downloada dnevno.

OCZ Deneva 2 SSD: SATA 6 Gbps u data centrima

Nastavljajući posao tranzicije na SATA 6 Gbps interfejs započet sa potrošačkim porodicama SSD-ova, OCZ je danas predstavio Deneva 2 seriju ovih uređaja namijenjenih enterprise kupcima i ugradnji u servere. Diskovi su bazirani na SandForce SF-2000 SSD procesorima, naravno u izvedbi prilagođenoj ovim okruženjima, te su zbog toga sposobni za 80.000 random 4 kB operacija u sekundi i potencijalnu propusnost do 550 MB/s. Također su izgrađeni sa posebnim enterprise-grade MLC Flash NAND čipovima povećane pouzdanosti i dugotrajnosti, a OCZ kupcima nudi fleksibilnost u izboru interfejsa, uključujući PCIe, iako su bazni modeli dostupni u 2,5-, 3,5- i 1,8-inčnim pakovanjima za ugradnju u high-density blade servere.

Za sada nije objavljena cijena diskova, mada bi trebala biti konkurentna s obzirom na izbor eMLC čipova.

LulzSec objavljuje UK popis stanovništva - demantovano

Nakon što su provalili njegove zvanične stranice, hackeri su objavili da će uskoro objaviti kompletan popis stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva za 2011. godinu, nakon što ga formatiraju. Pritom nazivaju vladu UK-a sigurnosno nepismenom.

Istovremeno, britanski Scotland Yard je u mjestu Essex uhapsio jednog 19-godišnjaka pod optužbom da je organizator LulzSec hackerske grupe, a što je vjerovatno direktno povezano sa spomenutim događajem.

Dopuna: Mada je objava ove vijesti u mnogim medijima navela Britansku vladu da provjeri navode, predstavnik LulzSeca je na Tweeteru demantovao da je grupa ikada hackovala stranicu sa popisom stanovništva. Također je komentarisao hapšenje 19-godišnjaka, za kojeg tvrde da nema veze sa grupom.

Ubica Skypea dolazi u - Chrome

Google se sprema u nekoj od narednih verzija Chrome web browsera ugraditi mogućnost audiovizuelne komunikacije po uzoru na Skype. Projekat je baziran na softveru WebRTC, kojeg je Google dobio sa akvizicijom firme Global IP Solutions prošle godine, a u međuvremenu ga je pretvorio u OpenSource projekat.

Do sada, Google VoIP komunikacija je bila dostupna kroz Google Chat u Gmailu, ali je rješenje nezgrapno jer je vezano uz samo jedan tab te zahtijeva od korisnika stalnu promjenu tabova ukoliko radi nešto izvan GMaila. Ugradnjom ove funkcionalnosti u browser mogućnosti bi se proširile, a istovremeno bi i browser bio daleko moćniji. Google u svom najavnom blog postu poziva i Mozillu i Operu na saradnju na implementaciji ovog rješenja.

Tehnologija će biti implementirana kao API i biti dostupna svakom JavaScript developeru da razvija svoje rješenje bazirano na njemu (što sigurno znači i da će Google Chat stići u browser). Pritom, WebRTC se oslanja na Google VP8 codec za kompresiju sadržaja.

Bitno je naglasiti da audiovizuelna komunikacija nije predviđena HTML5 specifikacijom, iako je ista donijela pregršt novih API-ja za mnoge korisne funkcije, od geolokacije do lokalne pohrane podataka

LulzSec i Anonymous se udružuju, napadaju vladine sajtove

Hakerske grupe LulzSec i Anonymous objavile su da se udružuju u zajedničkoj borbi protiv, prema njihovim riječima, onih koji guše Internet slobode i privatnost širom svijeta. Operaciju su prozvali Anti-Security (#AntiSec) i cilj joj je krađa i objavljivanje povjerljivih vladinih dokumenata kao i napad na banke.

Pozvali su sve hakere da im se pridruže u ovom pokretu i razotkriju bilo kakvu korumpiranost svjetskih vlada, ukoliko znaju za nju.

Ove grupe su tokom proteklih dana i sedmica dokazale svoju sposobnost kontinuiranim hakiranjem sajtova vlada, vladinih institucija (FBI i CIA, recimo), te igraćih kompanija. Operacija #AntiSec bi trebala označiti kraj demonstracije njihove moći i početak organizovanog Internet aktivizma za koji ostaje da se vidi da li će donijeti i neke konkretne rezultate.

Vidim da se ovaj thread posjecuje i da ljudi citaju - sto mi je jako drago.

Sve zanimljivosti i novitete cu ubacivati, naravno koliko mi obaveze dozvoljavaju, redovno pa da neke stvari saznate na XBR prije drugih!

       InjectingToTheHeart
                                         
          Welcome fanatics - Here with the #Antisec we are ready to bring to your attention the true nature of modern day security, or lack of it.
                                         
          Leaking so called secure information will be the game, and KrioXis is the name, using the most simplist of tools, available freely off the internet, we are prepared to show how the security of today is failing us. you. Names, Address', Passwords, ZIP's, Telephone Numbers, Emails, and much more is already prepared.. Like anon 
          states to be prepared, we are prepared.
                                         
          We may only be small but the information will be big, free and unsecure.
          We inspire to learn, we inspire to show, 
          We inspire to teach, we inspire to inspire. 
          Be inspired. 
                                         
          Over&Out 
          Twitter.com/KrioXis 
          #Antisec 
          [End of transmission]...

izvor

2011 je definitivno godina hack-a. Licno, sadasnje stanje je “jace” nego afera WikiLeaks. USA uvodi vojne cyber vjezbe, informaticki napad (hack) shvata kao regulanu izjavu rata (ukoliko druga drzava izvrsi hack koji kao zavrsnu posljedicu ima smrt gradjna USA), Kina uvodi cyber protiv odbranu u svoje regularne redove, LulzSec i Anonymous se udružuju, sjeca se uce hack-ovanju na Sony-u i dr.

Sve u svemu zanimljiva godina

Za sve je kriva Sony korporacija koja je udarila na hakere, a oni zestoko uzvracaju udarac po svemu. Krajnje je vreme da se hackeri aktiviraju, dugi niz godina su bili tihi nisu napadali nista, sada je vreme da vide kako izgleda Cyber War.
Sve ovo moze a napravi ogromne ekonomske gubitke, nestabilnost ekonomije drzava, jer nista nije sigurno.

skoro sam gledao neki dokumentarac the code wars, samo znam da se ameri zesce tripuju, kina takodje, a u tom dokumentarcu bilo je reci o napadu na neku zemlju bivse Rusije, ne mogu sad da se setim, ojadili su celu ekonomiju te zemlje…

o dokumentarcu

In the United States, we are Internet dependent. Our financial systems, power grids, telecommunications, water supplies, flight controls and military communications are all online – making them vulnerable to countless attacks by cyber criminals. The goal could be a 10-minute blackout, an attack on our national security, a stock trading glitch or the theft of millions of dollars worth of intellectual property. The FBI has recently made cyber crime a number one priority, one that costs the U.S. an estimated trillion dollars a year.

CNBC’s “Code Wars”, hosted by Melissa Lee, takes you onto the frontlines of the war on cyber. Cyber attacks are almost impossible to trace, making cyber crime and acts of cyber warfare the ultimate anonymous crime. So how do we protect our systems whose components are largely manufactured abroad? Can our nation’s infrastructure be protected from cyber attacks? And how can the U.S. win a war in which conventional rules of combat do not apply? CNBC tackles the tough questions in “Code Wars: America’s Cyber Threat.”

i zvanicna objava pentagona

WASHINGTON—The Pentagon has concluded that computer sabotage coming from another country can constitute an act of war, a finding that for the first time opens the door for the U.S. to respond using traditional military force.

WSJ’s Siobhan Gorman has the exclusive story of the Pentagon classifying cyber attacks by foreign nations as acts of war. Photo: THOMAS KIENZLE/AFP/Getty Images

The Pentagon’s first formal cyber strategy, unclassified portions of which are expected to become public next month, represents an early attempt to grapple with a changing world in which a hacker could pose as significant a threat to U.S. nuclear reactors, subways or pipelines as a hostile country’s military.
In part, the Pentagon intends its plan as a warning to potential adversaries of the consequences of attacking the U.S. in this way. “If you shut down our power grid, maybe we will put a missile down one of your smokestacks,” said a military official.
Recent attacks on the Pentagon’s own systems—as well as the sabotaging of Iran’s nuclear program via the Stuxnet computer worm—have given new urgency to U.S. efforts to develop a more formalized approach to cyber attacks. A key moment occurred in 2008, when at least one U.S. military computer system was penetrated. This weekend Lockheed Martin, a major military contractor, acknowledged that it had been the victim of an infiltration, while playing down its impact.
The report will also spark a debate over a range of sensitive issues the Pentagon left unaddressed, including whether the U.S. can ever be certain about an attack’s origin, and how to define when computer sabotage is serious enough to constitute an act of war. These questions have already been a topic of dispute within the military.
One idea gaining momentum at the Pentagon is the notion of “equivalence.” If a cyber attack produces the death, damage, destruction or high-level disruption that a traditional military attack would cause, then it would be a candidate for a “use of force” consideration, which could merit retaliation.

Read more: Pentagon: Online Cyber Attacks Can Count as Acts of War - WSJ.com

Iz Sony-a naglašavaju da se PS4 još dugo neće pojaviti na tržištu.

[QUOTE=]Nakon što je Nintendo otkrio svoju konzolu Wii U, a glasine da je naslednik Xboxa 360 već u razvoju postaju sve glasnije, oglasio se Sony iz kojega i dalje naglašavaju da se PS4 još dugo neće pojaviti na tržištu

Evo šta je izjavio Jack Tretton što se tice novog izlaska PS4,izgleda da novi PS jos dugo neče ugledati svetlo dana:

Naime, predsednik PlayStationa US Jack Tretton za Forbes je izjavio da PlayStation 3 tek sada doživljava svoj vrhunac: ‘Tehnološki, mislim da trenutačno ne možemo ponuditi nešto značajnije bolje od ovoga što imamo.’

‘Ono što vidimo kod konkurencije je to da pokušavaju implementirati stvari koje PlayStation 3 već ima’, naglasio je Tretton pritom verojatno upirući prst u Wii U. (pomalo neopravdano – ipak je Sony svoj Move bazirao na Nintendovoj ideji)

‘Ništa u Nintendovoj prezentaciji na E3-u nije nas uverilo da se zamislimo i da počnemo raditi na novoj konzoli. Multimedijska konzola? HD gaming? Sve to mi smo predstavili još 2006. godine’, zaključio je Tretton.[/QUOTE]

[SIZE=“4”]iPhone 5 to feature iPad chip, better camera - Report[/SIZE]

[QUOTE=]Apple’s next iPhone will “closely resemble” its predecessor and will be officially revealed in September, according to a Bloomberg report.

Citing “people familiar with the product”, the publication says the iPhone 5 will boast a more powerful A5 processor, the same chip included inside the iPad 2. It also says the new iPhone will feature an 8-megapixel camera, up from the 5-megapixel model included in the iPhone 4.

The report’s at odds with yesterday’s claims that the new Apple device will feature a “radical new design” and larger screen.

According to Bloomberg, Apple’s also testing a new version of the iPad that has a higher resolution screen, similar to the one now used in the iPhone 4.

It’s generally believed that Apple will reveal the next iPhone at its annual September event, usually focused on iPod, and Bloomberg’s source backs up the notion.

[ Source: Bloomberg ][/QUOTE]

LulzSec uzvraća udarac?

Nakon što je SEGA bila izložena hackerskom napadu, prilikom kojeg su ukradeni lični podaci oko 1,3 miliona korisnika SEGA Passa, firma je morala privremeno obustaviti rad ovog servisa zbog popravljanja sigurnosnih rupa.

Pored toga, napadači su izazvali bijes članova LulzSec grupe, koja je putem svog Twitter profila ponudila SEGA-i da im pomognu u pronalasku krivaca. Oni su pozvali predstavnike SEGA-e da ih kontaktiraju da bi im pomogli da “unište te hakere”. Lulzovci su naveli da oni vole Dreamcast, te da će hakeri koji su napali SEGA-u nastradati.

Sve skupa zvuči kao online prepucavanje maloljetnika.

Mobilni uređaju pretekli kompjutere u korištenju WiFi-a

Prema podacima koje je prikupila mrežna kompanija Meraki, u prvoj polovini prošle godine Windows i Mac mašine su predstavljale 64% uređaja koji su se povezivali na firmine WiFi AP-ove. U istom periodu ove godine taj broj je daleko manjih 36%. Ostalo otpada na različite mobilne uređaje.
Pritom, broj iOS uređaja je sa 36% porastao na 47%, dok je Android skočio za procenat na 11%.

Istraživanje je uključilo više od 100.000 uređaja povezaih na javne, edukacijske ili druge WiFi mreže širom SAD.

iPhone 5 ipak sa radikalnim novim dizajnom?

Ako je vjerovati izvorima Boy Genius Reporta, novi iPhone koji se očekuje tokom augusta ipak neće biti samo lagana i očekivana nadogradnja iPhonea 4, nego će donijeti radikalni redizajn kućišta. Analitčari su do sada prognozirali da će telefon dobiti veći, 4-inčni ekran i A5 procesor, što je u suprotnosti sa ovim glasinama, a navodno će u augustu biti organizovan poseban skup za promociju. Još uvijek nije poznato da li će dobiti oznaku 5 ili 4S, kako neki prognoziraju.

Istovremeno, DigiTimes javlja da su Appleovi dobavljači za štampane ploče počeli smanjivati prozvodnju za iPhone 4 u iščekivanju prelska na novi model.

Molyneux: Kinect ima ozbiljne probleme

Nakon što je u medijima dramatično demantirao da je novi Fable linearan, kreativni mozak Lionhead razvojnog tima, Peter Molyneux, sada je za ograničenja te igre napao Kinect. Objasnio je da Kinect ima ozbiljne probleme s navigacijom u igrama, jer igrač nema na raspolaganju dugmad kojima bi ostvario veću kontrolu nad vođenim likom.

Fable: The Journey je predstavljen na E3-u ove godine, pri čemu je publika imala priliku vidjeti gameplay u kojem igraču nije nikako bilo dozvoljeno istraživanje okoline, niti slobodno kretanje. Molyneux je nedugo nakon toga izjavio da je demo bio greška, te da novi Fable definitivno nije linearan – ali, nije ponudio novi demo da to i dokaže.

Njegova najnovija izjava dokazuje dvije stvari: da Fable: The Journey ipak jeste linearan, te da Kinect nikada ne može biti iskorišten za izradu hard core igre iz prvog ili trećeg lica. Čudi nas da još niko nije napravio kakav RTS ili avanturu za njega. To bi već moglo odlično funkcionisati.

Na L.A. Noireu radili 12 sati dnevno, a nisu ubrojani među autore igre

Preko 100 bivših zaposlenika australijskog razvojnog tima koji je napravio L.A. Noire, Team Bondija, opisalo je kako se ubilo radeći na igri, samo da ih tim na kraju ne bi naveo među autorima i odao im priznanje u creditsima.

Radeći 10-12 sati svaki dan, uključujući i vikende, mnogi dizajneri su se morali odreći dobrog dijela svog privatnog života i vremena s porodicom. Jedan autor navodi da je dao otkaz nakon što je njegova žena insistirala da to uradi – međutim, problem je u tome što je Team Bondi developere obavijestio da će morati ostati u kompaniji dok L.A. Noire ne bude završen kako bi bili navedeni među njegovim autorima.

Nažalost, zbog navedenih uslova rada, to za mnoge nije bilo moguće. Zbog toga su čak i oni koji su tri godine programirali, dizajnirali ili testirali igru ostali zakinuti za svoje mjesto u zahvalama, što znači da oni zapravo nemaju dokaz da su radili na L.A. Noireu kojeg bi mogli navesti u svom CV-u.

Oštećeni dizajneri su, među ostalima koji su radili na igri, navedeni na L.A. Noire Credits sajtu, kojem je svrha da ispravi ovu nepravdu.

LulzSec hackovani!?

Australijski tehnološki web sajt ABC Technology je objavio vijest da je hackerska grupa LulzSec, elitni dio Anonymous grupacije, i sama postala žrtva hackovanja. Korisnik pod imenom TeamPoison tvrdi da je na web stranicu holandskog člana LulzSeca postavio poruku (iz Google keša, jer je ona u međuvremeno uklonjena), objavljujući prava imena i fotografije, adrese, passworde, IP adrese i brojeve telefona članova. U poruci također piše da su IRC kanali Anona i LulzSeca oboreni, što se trenutno ne može provjeriti jer je sporna stranica offline.

OCZ Vertex 3 izaziva probleme?

Na OCZ forumima su se počeli javljati korisnici sa problemima sa novim SATA 6 Gbps Vertex 3 SSD-om, gdje mnogi doživljavaju Blue Screen of Death rušenja Windowsa, dok jedan korisnik tvrdi da SSD nije prepoznat od strane Windows 7 64-bit.

OCZ je priznao da postoji problem sa diskovima, i to u firmwareu za nove SF-2000 čipsete, ali tvrde da stvar zahvata mali broj Vertex 3 i Agility 3 SSD-ova, ispod 1% svih kupaca. Firma također tvrdi da zajedno sa SandForceom rade na otklanjanju problema, te da će uskoro izdati firmware update koji bi trebali aplicirati svi koji iskuse ove probleme.

AMD otvara eru 12-jezgrenih procesora

Na međunarodnoj konferenciji za superkompjutere, AMD je demonstrirao dugo očekivane serverske procesore iz Interlagos porodice, bazirane na novoj Bulldozer mikroarhitekturi, prvi put od kako su najavljeni. Demonstracija je izvedena u Supermicro 1U serverskoj mašini sa dva socketa, na kojoj se vršio POVray softver. Iako podaci o performansama mašine nisu dati (a AMD nije dozvolio snimanje unutrašnjosti), posjetioci su mogli vidjeti 32 jezgra na djelu kako krše RayTracing algoritam.

Komercijalno predstavljanje novih procesora koji će završiti u Opteron 6200 seriji očekuje se u julu ili septembru, nakon čega će biti predstavljeni i Valencia modeli sa šest jezgri.

AMD polaže puno nade u Opteron 6200 seriju procesora, nakon što su izgubili dio serverskog tržišta zbog nemogućnosti da se performansama nadmeću sa Intel Xeonima. AMD vjeruje da će kupci prepoznati prednost više jezgri niže frekvencije u odnosu na veće ukupne radne frekvencije procesora.

Sudeći prema prvim reakcijama industrije, gdje su Interlagos modeli izabrani za par superkompjutrskih konfiguracija, AMD-ova očekivanja nisu neopravdana.

Redbox renta igre putem automata

Kompanija Redbox, koja se bavi rentanjem filmova putem aparata sličnim onim za kupovinu sokova i slatkiša, ušla je u posao rentanja video igara. Tako će amerikanci moći iznajmiti igru na jednom od 21.000 automata postavljenih širom SAD za samo dva dolara dnevno. U ponudi će se naći igre za PlayStation 3, Wii, te Xbox 360.

Ponuda je za sada ograničena, ali su već dostupne aktuelne igre kao što su LA Noire, Infamous 2, te Red Faction: Armageddon. Povoljno za zainteresovane je i to što je moguće rezervisati igre putem Redbox stranice, da bi se ona pokupila na lokalnom automatu.

Na žalost, teško da ćemo dočekati da se nešto ovako kod nas pokrene, obzirom da prosječan aparat za Coca-Colu traje dva dana

Imperija uzvraca udarac :slight_smile:

##################### CHINGA LA MIGRA BULLETIN #1 6/23/2011 ####################
We are releasing hundreds of private intelligence bulletins, training manuals, personal email correspondence, names, phone numbers, addresses and passwords belonging to Arizona law enforcement. We are targeting AZDPS specifically because we are against SB1070 and the racial profiling anti-immigrant police state that is Arizona. The documents classified as “law enforcement sensitive”, “not for public distribution”, and “for official use only” are primarily related to border patrol and counter-terrorism operations and describe the use of informants to infiltrate various gangs, cartels, motorcycle clubs, Nazi groups, and protest movements. Every week we plan on releasing more classified documents and embarassing personal details of military and law enforcement in an effort not just to reveal their racist and corrupt nature but to purposefully sabotage their efforts to terrorize communities fighting an unjust “war on drugs”. Hackers of the world are uniting and taking direct action against our common oppressors - the government, corporations, police, and militaries of the world. See you again real soon! ;D

http://lulzsecurity.com/releases/chinga_la_migra_1.txt

PCI Express ide na 32 Gbps

Nakon sastanka članova PCI Special Interest Group grupe, dogovoreno je da novi PCI Express standard bude nadograđen na brzine do 32 Gbps, i to preko kabla, kao odgovor na Intel-Apple prijetnju u vidu Thunderbolta. Malo toga je trenutno poznato, osim da će kablovi biti bazirani na bakru, da će biti tanji od Thunderbolt kablova i da će imati vrlo maleni konektor. Moći će služiti i za napajanje pored prometa podataka, te imati “domet” do 10 metara.

Novi standard će biti izgrađen na osnovu postojeće PCI Express 3.0 specifikacije, ali ne tako brzo, počevši od 2013. godine.

Ništa od uvida u iPhone 5 za Samsung

Sudinica Lucy Koh je presudila u korist Applea povodom zahtjeva Samsunga da im suparnik omogući uvidu u još neobjavljene uređaje iPhone 5 i iPad 3, a za koje su tvrdili da bi mogli biti ključni dokazi u tužbi Applea protiv korejske firme zbog plagiranja dizajna i interfejsa. Sudinica je zaključila da Samsung nije ponudio dovoljno jak argument zašto bi uvid pomogao u smislu dokaznog materijala.

Tako je mangupski pokušaj Samsunga da dobije uvid u buduće konkurentske proizvode neslavno propao.

Prije koji dan na Internetu su se pojavile glasine da su se advokati dvije firme sastali kako bi pokušali napraviti vansudski dogovor, ali je Samsung tu vijest negirao.

WordPress zaražen malicioznim softverom

Administratori popularne blogging platforme i CMS-a WordPress.org su savjetovali korisnicima sistema da promijene passworde nakon što su otkrili da je neko provalio sistem i bey njihovog znanja postavio maliciozni softver. Tri popularna plugina (AddThis, WPtouch i W3 Total Cache), otkriveno je, sadrže dobro prikriveni backdoor koji je očito uploadovan od neovlaštene osobe. Ljudi koji stoje iza projekta ne znaju koliko dugo su sporni plugini bili dostupni, ali su privremeno zatvorili repozitorij dok ga detaljno ne pregledaju. Svi koji su sporne plugine skinuli i instalirali u posljednjih 48 sati trebali bi ih deinstalirati, te skinuti verzije trenutno ponuđene na sajtu.

Bitno je naglasiti da problemom nije zahvaćen WordPress.com, nego samo WordPress.org.a

Opera 11.50 “Featherweight” donosi redizajniran interfejs

Kodnog imena “Featherweight” (perolaka), testna verzija Opere 11.50 build 1054 donosi minimalistički interfejs po uzoru na Chrome i novi Firefox. Također, ikone i trake s opcijama su redizajnirane, a pozadinska boja u interfejsu je sada iz nekog razloga učinjena svjetlijom.

Home dugme je po defaultu izbačeno, pa će ga njegovi ljubitelji morati ručno dodati iz Customize/Appearance menija. Opera Featherweight je na zvaničnom sajtu browsera dostupna za Windows, Mac i Linux.

Google ekstenzija štiti Chrome

Nova ekstenzija za Chrome, DOM Snitch, bilježi promjene na dokumentu prilikom ispisivanja stranice, te ih po potrebi prikazuje uz bojama označene promjene, prema opasnosti, dozvoljavajući korisniku da analizira neku stranicu bez da zaviruje u JavaScript kod. DOM Stitch je izdat brzo nakon što je firma Mind Security izdala sličnu ekstenziju za Firefox naziva DOMinator.

Ekstezije zapisuje specifične adrese i pravi log, što olakšava uočavanje uobičajenih tehnika napada kao što su XSS i drugi.

Osim sigurnosnih stručnjaka, može dobro doći i web developerima.

Australijski ISP hackovan, pobrisano 4.800 web stranica

Vlasnici koji su svoje web stranice imali hostirane kod australijskog IPS-a Distribut.IT u šoku su nakon što su hackeri provalili servere firme i pobrisali podatke 4.800 web stranica. Slučaj se dogodio preko vikenda, a hackeri su pobrisali podatke sa čak četiri servera data centra firme. Najgore od svega je što firma nije pravila off-site backup, pa je i na serverima i onaj lokalni nepovratno nestao.

Vrlo nezgodno. Ukoliko vlasnici nemaju svoj backup, stranice su otišle bespovratno.

S obzirom da hackeri uglavnom ne brišu podatke, što je nekakva osnovna etika, vjerujemo da se radi o osveti ili nečim drugim motiviranom hackiranju.

Evropljani žele iPhone

Analitička kuća Yankee Group je objavila studiju koja pokazuje da je Appleov marketinški uticaj u evropskim zemljama jači nego što se očekivalo, s obzirom da je firma daleko aktivnija i prepoznatljivija na domaćem američkom tržištu. Istraživanje pokazuje da čak 40% kupaca naprednih telefona Starog kontinenta planiraju kupiti iPhone kao svoj sljedeći uređaj. Nasuprot tome, samo 19% njih planira kupiti Android telefon. Iako ovo pokazuje i slabiju marketinšku eksploatiranost Google OS-a, ipak je Android traženiji od BlackBerry modela (17%) i Nokie (15%).

Istraživanje je uključilo 5.000 osoba u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španiji i UK.

Mango donosi Xbox Live poruke, achievementse

U nastojanju da podgrije javnost za Mango update Windows Phone 7 OS-a pred kraj godine, Microsoft je objavio dodatne informacije o još boljoj integraciji Xbox Live servisa unutar Games Huba. U telefon će biti ugrađene neke funkcije do sada odvojene Xbox Live Extras aplikacije, poput Xbox Live porukicanja sa drugim korisnika, integrisani sistem achievementsa sa usporedbama sa prijateljima, te animiranih 3D avatara. Uz to, novi Collection pogled olakšava kontrolu nad instaliranim igrama.

LulzSec provalio i u američku policiju

LulzSecovci nastavljaju borbu protiv svega što im smeta, a sada im se na meti našla policija američke države Arizona.

Tako su hakeri uspjeli ući u sistem Arizoninog Ministarstva javne sigurnosti, nakon čega su na Internet postavili fajlove naslovljene kao uputstva za treninge, e-mailove, brojeve telefona, imena, adrese i passworde, te dokumenta sa povjerljivim informacijama. Razlog za napad je zakon oznake SB1070 i rasističko profiliranje anti-imigrantski nastrojenje policije ove države.

LulzSec, kao i većina hakerskih grupa širom svijeta, ima namjeru napasti sve tiranske vlade, korporacije, policije i vojske.

Glasnogovornik ovog Ministarstva, Steve Harrison, potvrdio je da su dokumenti autentični, te da su hakeri uspjeli upasti u sistem putem e-mail računa osam oficira agencije.

Danska ukida Internet anonimnost?

Pod izgovorom kojim bi se podičile i američke državne organizacije, danska policija je najavila strožiju kontrolu pristupa Internetu jer - potiče terorizam. Grupa unutar Ministarstva pravde te zemlje je preporučila parlamentu da usvoji novi zakon kojim bi se zabranio anonimni pristup Internetu, posebno u Internet kafeima i bibliotekama. Pritom, ISP-ovi bi imali obavezu da korisnike identifikuju prilikom pristupa Netu, a što bi policiji olakšalo online istrage.

Sve je ovo posljedica nedavne objave karikature proroka Muhameda u jednom danskom listu, a što je izazvalo lavinu prijetnji iz islamskog svijeta. Uslijedilo je nekoliko hapšenja osumnjičenih za eventualni terorizam zbog prijetnji da će biti izvršen napad na Kopenhagen za vrijeme novogodišnje proslave.

Za sada nije poznato da li zakon ima šanse da prođe u parlamentu.

Filmski login za Android

Applock aplikacija donosi zabavan način logiranja na Android uređaje, skeniranjem prethodno snimljenog lica. Ipak, aplikacija ne štiti lockscreen nego je namijenjena kao zaštita za pristup aplikacijama, a neki korisnici su prijavili da ju je relativno lako prevariti.

Stoga, shvatite je isključivo kao zabavu i za hvaljenje okolo.

Google pod istragom

Američka federalna trgovinska komisija je najavila da će pod lupu staviti Google, te će u nekoliko narednih dana započeti zvaničnu istragu u potencijalne antikompetitivne prakse firme, posebno na tržištu Internet pretraživača. Wall Street Journal izvještava da će komisija ispitati i usmjeravanje posjetilaca na Google servise prije nego na one konkurentske.

Ako vam sve ovo zvuči poznato, to je zato je firma već pod gotovo identičnom istragom u Evropi.

Team Fortress 2 postao Free to Play

U skladu sa trendom, Valve je odlučio prebaciti njihov popularni shooter Team Fortress 2 na model plaćanja putem mikro transakcija, odnosno na model Free-to-Play igranja.

Ideja za prelazak TF2-a na Free-to-Play postoji od Mann-conomy nadogradnje, što znači od septembra prošle godine. Dizajner igre, Robin Walker, naglasio je da neće biti premium modela pretplate odnosno “pay-to-win” opcije, koja bi stavila one sa dubljim džepom u situaciju da budu moćniji u igri od onih koji igraju za džabe. Valevov cilj je da privuku što više igrača ovom online igranju.

Prvi Nokia WP7 telefon

Vanjski izgled podsjeća na nedavno predstavljeni N9 model i, da budemo iskreni, ničem posebnim se ne ističe od svih drugih WP7 telefona koje smo protekli period viđali.

S obzirom na tako nekarakterističan produkt dizajn, bila bi “fora” da je ovo samo mamac za novinare, a da firma predstavi potpuno drugačije WP7 modele. Ali, vjerovatno se to neće desiti, nego je ovo PR akrobacija da se odobrovolje investitori koji sjede na iglama dok se Elop bori sa izbaci WP7 telefone prije kraja godine.

Oracle gubi patent u tužbi protiv Googlea

Pravna bitka Oraclea protiv Googlea i Android operativnog sistema danas je doživjela neugodan udarac kada je američki patentni ured firmi odbio 17 od 21 predloženog patenta. Odbijeni patenti vezani su za jedan od patenata u Javi kojeg Oracle navodi u tužbi protiv Googlea. To je dovelo do zahtjeva sudije u slučaju da Oracle revidira, odnosno smanji broj spornih patenata u tužbi, ali je istovremeno naložio Googleu da smanji broj patenata na koje se žale da su nebitni za ishod tužbe.

Oracle želi nastaviti tužbu, bez obzira na ovo

Evo jos malo novosti iz IT svjeta :

Poznati AI programer želi gluplji AI u igrama

U članku napisanom za gamerski sajt Gamasutra, programer vještačke inteligencije i gameplaya, Mike Diskett, iznio je mišljenje da bi AI protivnici trebali biti gluplji (odnosno, ljudskiji – op.a.) nego što su sada. Diskett je, između ostalog, radio na GTA 4, Startopiji, Syndicate Warsu i Urban Chaosu, te je kao najveći minus vještačke inteligencije u modernim igrama naveo to što protivnici automatski znaju gdje se igrač nalazi kada on opuca u njih.

Konkretno, naveo je primjer policajaca u Grand Theft Autu 4, koji uvijek znaju gdje se nalazite, čak i ako se krijete iza nekog zida. Smetaju mu i igre u kojima vam ubijanje jednog člana grupe snajperom automatski za vrat navlači i sve njegove kolege. Diskettova želja je, naime, da neprijatelje može smicati jednog po jednog iz mraka i ćoškova, te da ima mogućnost bijega, bez bojazni da će AI u svakom momentu znati pronaći idealnu putanju do njega.

Stoga je on pri programiranju vještačke inteligencije u Syndicate Warsu ponašanje protivnika podesio tako da oni često krenu najdužom rutom do igrača i tako mu slučajno priđu iza leđa.

Moramo se složiti sa njim, jer bismo definitivno voljeli češće viđati AI po uzoru na onaj iz Hitmana i Thiefa, naprimjer. Ratna simulacija gdje neprijatelji moraju istražiti okolinu i donijeti adekvatne odluke u borbi bila bi revolucionarna.

S druge strane, problemi ove vrste ne postoje u multiplayer igrama.

Sony VAIO Z ima vanjsku LightPeak grafičku kartu

Netom predstavljena VAIO Z serija Sony ultraprenosnih laptopa dobila je poseban 13,3-inčni model. Pored uobičajenog high-tech dizajna, zanimljivo je što laptop dolazi sa vanjskom grafičkom kartom povezanom preko LightPeak tehnologije. Naravno, u stvari se koristi PCI Express komunikacija, ali kako god, ovaj uređaj može koristiti integrisano Intel Graphics 3000 rješenje ili, po potrebi, Radeon HD 6650M. Dock je iskorišten i za ugradnju jednog USB3 porta, te HDMI i VGA konektora, pored slota za ugradnju optičkog pogona.

I ostatak konfiguracije je vrlo kurentan i uprkos samo 1,2 kg, ovo je sve samo ne neozbiljna mašina. Z je baziran na 2,7 GHz Core i7 procesoru, ima 256 GB SSD, 8 GB memorije i ekran rezolucije 1600x900 piksela (navodno je ponuđena opcija Full HD ekrana - to bismo voljeli vidjeti na 13,3-inča!). Ugrađena baterija će ponuditi do sedam sati autonomije.

O cijeni za sada nema riječi, a laptop je predstavljen na evropskom tržištu.

Duke Nukem Forever stiže na Macove u augustu

vorci Duke Nukem Forever igre su potvrdili da će verzija ove pucačine za Macove stići ovog augusta. Čast portanja igre na iOS platformu će pripasti Aspyr Media studiju, koji nije krio oduševljenje ovom odlukom. Da bi se iskupili što su korisnici ove platforme morali čekati duže od ostalih, igra će imati popust od 10% ako se unaprijed naruči odmah. Obzirom da drugi detalji nisu ponuđeni, može se pretpostaviti da će biti identična kao i ostale verzije u svim drugim aspektima.

Zaniljivo je da je, uprkos negativnim kritikama, DNF razvalio britanski box office.

PlayStation 4 stiže naredne godine?

IndustryGamers je od povjerljivih izvora iz industrije, tačnije jednog od vodećih developera koji je želio ostati anoniman, saznao da će Sony najvjerovatnije predstaviti svoju novu konzolu naredne godine. Ovo je još izglednije ako Microsoft predstavi svoj Xbox 720 na narednom E3, kako se uveliko očekuje.

Sa druge strane, neki od analitičara smatraju da novi PlayStation ipak neće doći tako brzo. Primjera radi, Michael Pachter iz Wedbush Securititesa smatra da će Sony predstaviti novu konzolu tek 2013. godine, a početi je prodavati 2014. On smatra da Sony nema pritisak od strane Nintenda i njihovog Wii U-a, obzirom da Nintendo hardverski treba da dostigne aktuelne Sony i Microsoft konzole. Sa druge strane, Sony i MS mogu komotno čekati da vide da li će integracija tableta kao kod U-a biti dobro prihvaćena, prije nego li finaliziraju svoje specifikacije.

Bivši uposlenik Lazard Capitala, Colin Sebastian, smatra da Sony prvo mora da se posveti “zdravlju svog gamerskog poslovanja” prije nego što investiraju dosta novca u novu konzolu. Njegovo mišljenje je da bi jeftina Vita, te snižavanje cijene PlayStation 3 konzole moglo dovesti do poboljšanja u poslovanju. Nakon toga će Sony biti u boljoj situaciji da razmišlja o novoj konzoli. Do tada bi kompanija trebala da se fokusira na kvalitetne first i third party igre za aktuelnu platformu.

I drugi analitirčari smatraju da bi Sony trebao da forsira nove sadržaje za PS3, bez ulaganja u novu konzolu, a to žele i investitori. Obzirom da su trebale godine da sama PlayStation 3 konzola počne donositi novac, investitori žele da se produži životni vijek PS3 do kada je god moguće. Jedino je pitanje da li će “muža” PlayStation 3 konzole dovesti do toga da Microsoft i Nintendo steknu lojalnu bazu fanova za Xbox 720 i Wii U, koju će teško stići novi PlayStation, što bi moglo izbaciti ovu konzolu iz igre kao velikog igrača na polju konzola za igranje.

Shift 2: Unleashed dobija dva besplatna DLC-a na PC-u

Electronic Arts je objavio da će PC igrači Shift 2: Unleasheda 30. juna dobiti dva besplatna DLC-a, po imenu Speedhunters i Legends. Paketi će biti dostupni preko EA-ovog Origin servisa za online distribuciju.

Speedhunters donosi 14 novih automobila i dva nova moda igranja – Drag (stizanje do finiš-linije za najkraće moguće vrijeme) i Standing Mile (postizanje najveće moguće brzine tokom milje). U ovim modovima vožnje će, u skladu sa simulacijskom prirodom Shifta, biti moguće koristiti samo ručno mijenjanje brzina.

Legends također daje mogućnost vožnje s 13 novih automobila, te sadrži i pet novih staza: Hockenheim, Silverstone, Monzu, Dijon-Prenois i Rouen-Les-Essarts na živopisnoj francuskoj javnoj cesti.

Oba ova DLC-a su bila komercijalna za verziju igre za konzole.

Google odlično sarađuje sa vladom SAD-a, malo manje sa ostalim zemljama

Prema podacima koje je objavio Google, američka vlada je u posljednjih pola godine od firme tražila dvostruko više podataka od korisnika nego od svih drugih pretraživača zajedno. Istovremeno, Google je na te zahtjeve odgovorio pozitivno u 94% slučajeva, što je više od procenta pozitivnih odgovora na zahtjev vlade bilo koje druge zemlje.

Tako je u periodu od jula do decembra prošle godine Google zaprimio 4.601 zahtjev iz vlade SAD-a, a slijede Brazil i Indija sa 1.804 i 1.699. Drugi po procentu pozitivnih odgovora na upit su Japan, Singapur i Australija sa 90%, 88% i 81%.

Iz Google tvrde da prije isporuke podataka provjeravaju da li je zahtjev u skladu sa zakonom, kada su u mogućnosti obavijeste korisnika da bi zahtjev za otkrivanjem podataka mogao da uključi i njihove podatke, a ukoliko je zahtjev preširok, pokušavaju ga suziti, pa tek onda isporuče podatke.

Mada je ovako visok stepen isporuke podataka zabrinjavajući, Googleu se treba odati priznanje za otvorenost; Yahoo, Bing, Facebook i ekipa do sada su odbijali objaviti ove podatke u javnosti.

Microsoft pridobio još jednog Android proizvođača

Redmond je uspio pridobiti još jednog proizvođača Android telefona, istina ne tako poznato potrošačko ime, na potpisivanje licencnog ugovora po kojem će isti isplaćivati Microsoftu proviziju za svaki prodani telefon. General Dynamics Itronix se tako pridružio HTC-u, koji je ranije potpisao sličan ugovor sa Microsoftom, nakon što im je zaprijećeno tužbom.

Sada još preostaje pridobiti par ključnih imena poput Motorole, Barnes & Noble, Invetec i Foxconn, koje je Microsoft tužio, i krug će biti zatvoren. Androidov uspjeh biće i Microsoftov uspjeh.

Crysis 2 dobio D11 Ultra Upgrade patch

Kako je najavljeno, Crytek je nakon žalopoljki igrača objavio DirectX 11 patch za Crysis 2. Procedura nadogradnje je nepotrebno iskomplikovana i zahtijeva automatski update igre na verziju 1.9, nakon čega se downloaduje i pokrene patch za DX11. Poslje toga treba patchovati i teksture pomoću High Res Textures patcha.

Nakon toga, muke su nagrađene podrškom za teselaciju, prikaz vode, te uvođenjem visokokvalitetnog HDR motion blura i mnogih drugih epsecijalih efekata. Uostalom, pogledajte sami ispod.

Pitanje je da li update donosi povećane zahtjeve za kompjuterskom snagom, vjerovatno da.

DDR4 tek 2014.

S obzirom da kompjuterska memorija odavno ne pravi osjetne razlike u performansama mašina, nije žurba da se aktuelni DDR3 standard zamijeni novim. Vjerovatno se tom idejom vode proizvođači, jer su predstavljanje DDR4 memorije odgodili za 2014. godinu, što će vjerovatno značiti da će se na tržištu ozbiljnije pojaviti tek 2015. godine, kada se poveća proizvodnja.

DDR3 u ovoj godini čini 89% sve prodane memorije, otprilike 808 miliona DRAM modula, što je porast sa 67% koliko je činila prošle godine. Stručnjaci očekuju da se udio DDR3 memorije dalje poveća, na 92% iduće, te 94% 2013. godine.

Inače, DDR4 memorija će nastaviti evoluciju ove vrste memorije daljim povećanjem radnih frekvencija ka 4 GHz, uz smanjenje napona na 1,2 - 1,05V, te će donijeti efikasniju point-to-point arhirekturu kod koje će svaki modul biti povezan na kanal memorijskog kontrolera.

Microsoft “gura” SuperWiFi

Microsoft je sa grupom kompanija započeo inicijativu razvoja novog WiFi standarda koji bi u zapadnim zemljama koristio tzv. bijeli prostor, odnosno radio frekvencije od 150 GHz koje klasična televizija izbjegava, jer se koristio kako bi se napravio prostor za sprečavanje interferencije signala. Signal novog standarda bi zbog ove frekvencije bolje prolazio kroz zidove, a mogao bi ponuditi brzine do 16 Mbps (naravno, ne odmah).

British Telecom je već započeo testove u Škotskoj.

Nasilje u igrama je stvar slobode govora – kaže američki Vrhovni sud

Vrhovni sud u Americi danas je proglasio kalifornijsku zabranu prodaje nasilnih igara maloljetnicima kršenjem slobode govora. Time su igre dobile ista tržišna prava kao knjige i filmovi, do kojih su maloljetnici oduvijek mogli bez problema doći.

U presudi je navedeno da Amerika nema tradiciju ograničavanja dječijeg pristupa prikazima nasilja. Također je rečeno i da nije dokazana veza između nasilja u igrama i nasilnog ponašanja kod djece.

Ovakva presuda predstavlja vrlo pozitivan događaj za industriju igara u Americi, a samim time i u svijetu, zbog toga što bi održanje i eventualno širenje bilo kakvih zabrana prodaje dovelo do sudskih procesa protiv trgovačkih lanaca čak i onda kada nasilne igre u ruke djece dospiju nepažnjom roditelja – to bi dovelo do toga da prodavnice ne bi htjele ni prodavati takve naslove. Razvojni timovi bi se tada morali autocenzurisati i raznolikost tema u igrama bi se smanjila.

Srećom, sada do toga ne može doći, a roditelji se više neće moći uzdati u državu i sud da će obavljati njihov roditeljski posao, te će morati bolje paziti šta njihova djeca igraju na računaru.

To ih ipak nije spriječilo da se pobune protiv presude. Roditeljsko televizijsko vijeće za borbu protiv nasilja, seksa i psovanja u medijima, izjavilo je da bez obzira na argumente u presudi postoje brojne studije koje dokazuju da kontinuirano izlaganje djece nasilnim sadržajima ima štetan dugoročni efekat na djecu.

Mi bismo dodali da strijeljanja i silovanja na CNN-u, kao i u mnogim američkim filmovima predstavljaju beskrajno intenzivnije nasilje od ubijanja često stripolikih ili iskarikiranih likova, vanzemaljaca i mutanata u igrama

Novi telefoni i dodaci iz Sony Ericssona

Sony Ericsson je na konferenciji “ComunicAsia 2011” predstavio pametne telefone Xperia ray, zatim vodootporni Xperia active kojeg smo već spominjali, te Sony Ericsson txt, telefon s kompletnom QWERTY tastaturom za one koji su stalno u pokretu, a moraju često slati poruke.

Xperia ray donosi kameru od 8.1 megapiksela sa Exmor R senzorom za olakšano snimanje pri slabom osvjetljenju, kao i multitouch ekran s podrškom za Mobile BRAVIA sistem za poboljšanje boje i kontrasta. Stabilizator slike će se pobrinuti za to da čak i oni sa drhtavim rukama mogu snimiti oštre fotografije i 720p HD video. Telefon će također dolaziti i sa microSD karticom od 4GB.

Sony Ericsson txt se, uz spomenutu QWERTY tastaturu, diči i dugmetom za brži pristup razmjeni poruka. Sa kamerom od svega 3.2 megapiksela, te standardnim telefonskim mogućnostima, kao što su podrška za Bluetooth i snimanje zvuka i videa, txt bi trebao biti pristupačan cijenom.

Xperia active je, pored ostalog, poseban i po tome što donosi sportske aplikacije koje korisniku omogućuju mjerenje pulsa i bilježenje rezultata treninga.

Firma je predstavila i dva nova Smart Extras dodatka za Xperiu: LiveDock multimedijalnu stanicu koja korisnicima omogućuje da istovremeno pokreću Android Market aplikacije i pune telefone, te LiveSound hi-fi slušalice koje omogućuju pristup udaljenim aplikacijama putem LiveKey kontrole – dugmeta kojim se direktno pristupa aplikacijama.

Nexus Prime je najočekivaniji Android 4 telefon

Prvi supertelefon baziran na sljedećoj generaciji Android platforme kodnog naziva Ice Cream Sandwitch (vjerovatno Android 4.0) biće Google ko-brendiran, vjerovatno izdan unutar Nexus serije Google telefona, a najvjerovatnije će ga proizvesti Samsung. Razvojni naziv je Prime, tako da će možda nositi naziv Nexus Prime.

Prema podacima do kojih je došao BGR, telefon će imati OMAP4460 dual-core procesor na 1,5 GHz i Super AMOLED HD ekran za kojeg se tvrdi da će biti 720p rezolucije, te vjerovatno sve druge senzore i funkcije današnjih modela. Nama se navedena rezolucija čini kao malo puno (1280x720), ali ko zna, možda će ekran biti bliži 5 inča po dijagonali, s obzirom da su aktuelni modeli pregazili 4,3".

Ako se podaci pokažu tačnim, telefon će ponovo redefinisati klasu najjačih naprednih telefona, te brisati granicu između telefona i 5-inčnih tableta a la Dell Streak.

**
Apple A6 neće proizvoditi Samsung**

Prema pisanju EE Timesa, Apple bi naredne godine mogao napustiti proizvodnju procesora za mobilne uređaje u Samsungu i prebaciti proizvodnju u tajvanski TSMC. Navodno, dvije kompanije su započele pregovore početkom ove godine, a prvi rezultat saradnje bi trebao biti novi A6 procesor, proizveden u novom, 28 nm procesu proizvodnje sa kojim će TSMC započeti krajem ove godine.

Apple je započeo zatezanje odnosa sa Samsungom podizanjem tužbe zbog plagijatorstva, a što je proširio i tužbom na firminom domaćem terenu, u Južnoj Koreji. Apple očigledno vidi Samsung kao najozbiljniju prijetnju svojoj dominaciji na mobilnom tržištu, što potkrepljuju i prodajni rezultati Galaxy telefona i tableta. Samsung je, istovremeno, najveći dobavljač Appleu, te isporučuje ne samo ARM-bazirane procesore, nego i Flash memoriju i druge komponente za njihove proizvode.

Apple kao partnera “žica” i Intel, koji bi rado multimilionsku proizvodnju ARM procesora prenio u svoje fabove. Ipak, neiskustvo firme u proizvodnji procesoa koje nisu sami proizveli, te bitno drugačije arhitekture od njihove, možda je prevelik rizik za Apple.

iOS 5 beta 2 blokira Gevey unlock

Popularni Gevey unlock, ne baš jeftini hardversko/softverski dodatak za jednostavan unlock iPhone telefona bez potrebe za jailbreakom, ne funkcioniše sa tek objavljenom beta 2 verzijom novog iOS 5 operativnog sistema. Sa beta 1 verzijom je funkcionisao, a iz DevTeama javljaju da je jailbreak još uvijek moguć pomoću RedSn0w softvera, doduše u tethered obliku.

S obzirom da je Geohot počeo raditi u Facebooku, jailbreak zajednica bruji o mogućem kraju jailbreaka, pogotovo nakon ove vijesti. Sumnja se da će Apple pojačati sigurnost novog OS-a kako bi iskorijenili jailbreak, sada kada su i u SAD počeli u svojim radnjama prodavati otključane iPhone telefone.

Zašto bi zarađivali jailbreakeri kada mogu oni?

Geohot u Facebooku

Od maja mjeseca, George Hotz, koji se proslavio hackirajući iPhone, a potom i PlayStation 3, radi u Facebooku. Na samo prijateljima dostupnim privatnim Facebook stranicama on je sam objavio tu informaciju, do koje su došli neki mediji. Nagađa se da je moguće da radi na razvoju Facebook iPad aplikacije o kojoj se u zadnje vrijeme govori, iako to nije zvanično potvrđeno.

WP7 je budućnost Nokie - čak i ako MeeGo bude uspjeh!

Prošle sedmice predstavljeni Nokia N9 mobilni telefon ustalasao je stare duhove. Prvo, potpuno je nejasno zašto je Nokia uopšte predstavila telefon sa odumirućim OS-om, a drugo, isti je naišao na vrlo dobar prijem kod u zadnje vrijeme prema finskoj firmi nenaklonjenih recenzenata.

Spethen Elop ipak ne misli da to išta može promijeniti i u intervjuu za finski list Helsingin Sanomat, između ostalog, tvrdi da je budućnost Nokie Windows Phone 7 i da će MeeGo biti napušten. Čak i ako N9 bude masivni hit, Nokia se okreće Windows Phoneu 7.

Xbox 360 će podržavati F2P?

Nekoliko sajtova koji tvrde da imaju izvore bliske Microsoftu su objavili vijest da je ovaj div uputio developerima poziv da pregovaraju o mogućim Free-to-Play igrama, prije svega o onim igrama u kojim bi se mogle vršiti novčane transakcije za predmete u igri ili za premium nadogradnju. Isti sajtovi tvrde da će Xbox 360 platforma imati servis za mikrotransakcije gdje će se in-game predmeti mijenjati za Microsoft Points “u hodu”. Za sada nema zvaničnog komentara od strane Microsofta.

Obzirom da je Valve već objavio da će njihova mulitplayer pucačina Team Fortress 2 postati Free-to-Play, čime postaje najbolje ocjenjena F2P igra ikada, nije teško pogoditi zbog čega i Microsoft hoće dio tog kolača

LulzSec odlazi u penziju

Članovi LulzSeca su objavili da nakon pedeset dana postojanja, ova hakerska grupa prestaje sa radom. U tom periodu su uspješno napali razne poslovne i državne organizacije, kao što su Sony, PBS, Fox, Bethesda, FBI…

Ipak, da bi otišli sa stilom, članovi su kao hakerski labuđi pjev ponudili ogroman broj podataka koje su pokupili sa raznih strana. Tako je u paketu moguće naći podakte AOL-a, NATO-a, e-mailove istražitelja, Battlefield Heroes Beta podatke, HackForums.net te razne privatne podatke sa nekoliko gamerskih foruma.

Članovi su naglasili da će uvijek stajati iza ideologije AntiSec pokreta, bez obzira šta se desilo. Obzirom da nisu prije naveli da će njihova vladavina Internet terora trajati pedeset dana, može se pretpostaviti da im i nije drago što je pažnja svijeta uperena na njih, odnosno da ih traže razne vladine agencije širom planete. Kako su hapšenja krenula na sve strane, možda su LulzSecovci napokon shvatili da ovo nije samo dječija igra.

Malo da osvjezim temu… Jako turbulentno na IT trzistu iako je vrijeme godisnjih odmora. Q4 ce biti zanimljiv ove godine!

Nintendo na prodaju?

Kako nas život i prvomajske roštiljade uče, gdje ima dima, ima i vatre. A, nakon stalnog padanja vrijednosti Nintendovih dionica usljed pogrešnih poteza kompanije, sada su se počeli javljati analitičari koji procjenjuju da bi Nintendo bio dobra meta za kupovinu od strane neke od velikih IT kompanija – Applea, Googlea, Sonya i Microsofta.

Konkretno, predsjednik poslovno-savjetničke firme Panoptic Management Consultants, Asif Khan, rekao je da bi Nintendo, ukoliko im dionice nastave padati i ubuduće, vrlo lako mogao postati primamljiva firma za akviziranje. Kompanije koje imaju dovoljno sredstava da odmah kupe Nintendo su Microsoft, Apple i Google, dok bi se Sony i Panasonic morali odlučiti na ravnopravno spajanje s njima, jer nemaju novca da ih naprosto akviziraju pod svojim uslovima.

Khan dalje tvrdi da je pitao Steve Jobsa da li bi ikada razmotrio da Apple kupi Nintendo, na što je Jobs odvratio da bi imalo smisla ući u strateški savez s njima.

Ipak, većina analitičara, kao što je David Cole iz DFC Intelligencea misle da je to zasad veoma teško izvesti zbog potencijalnih optužbi za monopol, kao i ponosa bivšeg predsjednika Nintenda, 83 godine starog Hiroshia Yamauchia, koji posjeduje 10% dionica. Šta će uraditi njegovi nasljednici, ostaje da se vidi.

Stoga je potrebno sačekati nekoliko godina – izlazak i uticaj Wii U-a na tržište konzola i igara, jer budućnost firme trenutno zavisi ponajviše od toga.

Urota protiv Androida?

Vodeći Googleov advokat David Drummond optužio je Apple da koristi lažne patente dobijene od sad već bankrotirane kanadske kompanije Nortel, da bi podigli cijenu Android uređaja.

Pored toga, optužio je Apple, Microsoft, Oracle i “druge kompanije” da su se udružile kako bi dovele do toga da Android uređaji budu što skuplji, tako što bi se morali plaćati skupi patenti za korištenje. On smatra da sve ove kompanije vode agresivnu i organizovanu kampanju lažnim patentima. Drummond je između ostalog izjavio da su se nekada Microsoft i Apple “klali”, ali da su sada na istoj strani - protiv Googlea - te da se svi moraju zapitati šta se zaista dešava, odnosno je li u pitanju neka urota.

Pravni predstavnik Microsofta, Brad Smith, putem svog Twittera je odgovorio da je Microsoft ponudio Googleu da se zajedno nadmeću za Nortelove patente, što je Google odbio. Prava na korištenje spornih telekomunikacijskih patenata su zajedno dobili Microsoft, Apple i RIM dok su izgubljena strana bili konzorcijum Googlea i Intela.

World of Warcraft gubi pretplatnike

Activision-Blizzard je u svom finansijskom izvještaju objavio da je njihova najpopularnija MMO igra World of Warcraft izgubila oko 300.000 pretplatnika u drugom kvartalu. Posebno loša vijest za Blizzard je to što su u prvom kvartalu ove godine izgubili čak 600.000 pretplatnika. Da bi se shvatilo koja je to cifra u pitanju, nadolazeći MMO Star Wars: The Old Republic mora imati oko pola miliona pretplatnika da bi bio isplativ.

Ipak, ljudi iz Blizzarda nisu pretjerano zabrinuti, te su izjavili da se ovakve stvari dešavaju, odnosno da pretplatnici znaju suspendovati njihove korisničke račune na određen period, pogotovo tokom ljeta. Što se samog developerskog tima tiče, oni rade na najvećem patchu odnosno novom sadržaju od izlaska treće ekspanzije. On bi trebao donijeti novu instancu za pet osoba, kao i novi raid.

WoW je svoj vrhunac doživio sa čak 12 miliona pretplatnika, a ostaje da se vidi da li je ovo osipanje trajno ili samo privremenog karaktera.

Anonymous pokreće kampanju za oslobađanje Topiaryja

Anonymous je pokrenuo kampanju po imenu “Oslobite Topiaryja” s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć LulzSecovom glasnogovorniku, 18-godišnjem Jakeu “Topiary” Davisu, uhapšenom prošle sedmice.

Iako je Davis u međuvremenu pušten uz kauciju, očekuje ga suđenje za pet tačaka optužnice, uključujući i zloupotrebu računara po britanskom cyber zakonu, kao i DDoS napade. Stoga je Anonymous na svom zvaničnom Twitter profilu zatražio donacije u BitCoin valuti. Kompletno Anonymousovo obavještenje za javnost možete pronaći ovdje.

Davis se, ukoliko bude proglašen krivim, suočava sa zatvorskom kaznom.

Istovremeno, u pojedinim medijima, kao što je naprimjer The Guardian, polako se već počinje potezati teorija da su LulzSec i slične grupe povezane sa islamskim terorističkim grupama, a sve na osnovu podrške pojedinih hakera Palestini.

Japanci napravili robota koji uči i sam sebi nadograđuje inteligenciju

Naučnici u Hasegawa laboratoriju u okviru Tehnološkog instituta u Tokiju (a gdje drugo) napravili su robota koji posjeduje tek osnovno znanje o svijetu oko sebe (slično kao ljudi, dok su još djeca), ali ima sposobnost učenja i nadogradnje svog ukupnog znanja novim stvarima.

Tehnologija iza ovoga se zove Samoorganizirajuća inkrementalna neuralna mreža (SOINN) i omogućuje da se robot nauči raditi nove zadatke sa minimalnom količinom programiranja od strane ljudi. U videu, kojeg možete pogledati ispod, robotu je najprije naređeno da naspe vodu u čašu, što je bila preprogramirana akcija. Međutim, nakon toga mu je “rečeno” da treba rashladiti vodu, što on nije mogao, jer su mu ruke već bile zauzete flašom i čašom. S obzirom na to da ta akcija nije bila preprogramirana, robot je sam improvizovao i zaključio da najprije treba spustiti flašu, a zatim uzeti obližnju kocku leda i staviti je u čašu s vodom.

Roboti bi pomoću ovog sistema mogli učiti s Interneta, pošto bi bili povezani s njim, kao i od drugih robota na svijetu, koji su također povezani s Internetom. Zahvaljujući tome, robot sa znanjem japanske tradicije mogao bi naučiti kako pripremiti engleski obrok od robota iz engleske – i obrnuto.

Ovo nije prvi put da naučnici pokušavaju napraviti robota koji je u stanju funkcionisati i pri promjeni uslova rada i okruženja, što je do sada bila velika prepreka u robotici. Takvi pokušaji su sve češći, što pokazuje i američko-izraelski rad na poljoprivrednim robotima koji bi se mogli prilagođavati promjenjivim uslovima na njivi.

Jedan čitalac članka na sajtu Physorg.com napisao je interesantan komentar u kojem je iznio zabrinutost da bi neko, recimo, mogao naučiti SOINN robote kako ubiti čovjeka i spasiti to znanje kao znanje pravljenja čaja. Teoretski, primjedba je na mjestu. Veći vidimo atentate na političare koji dobiju ovakvog robota kao diplomatski poklon: “Donesi mi kafuarghhh krklj”.

Otkrivena petogodišnja hakerska kampanja

Sigurnosna kompanija McAfee je objavila podatke da su otkrili dokaze o petogodišnjoj hakerskoj kampanji koja je bila usmjerena na čak 72 međunarodne organizacije. Među žrtvama su se našli U.N., vlade Amerike, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama te Kanade, zatim Međunarodni olimpijski komitet, Svjetska anti-doping organizacija, agencije raznih država, te razne poslovne kompanije.

Prema ovim napadima, McAfee smatra da je iza napada neka država, iako oni ne žele da kažu koja. Jedan od sigurnosnih stručnjaka koji je bio
saslušan nakon ove objave je rekao da svi dokazi upućuju na Kinu. Ne zna se šta je u ovim napadima fascinantnije: to što su primjera radi provalili u mrežu U.N.-a u Ženevi još 2008. i od tada kupili sve podatke koji su im trebali, a da nisu bili otkriveni ili to što je širok dijapazon napadnutih organizacija i kompanija, koje često nemaju veze jedna s drugom.

Sve žrtve napada su obavještene, a u toku su provjere od strane lokalnih sigurnosnih agencija. McAfee je do podataka o napadima došao još u martu dok su ispitivali sadržaj “command and control” servera koji su otkrili 2009. godine, tokom istrage o sigurnosnim propustima i napadima na kompanije koje rade za Ministarstvo odbrane.

**
Sony kupio autore Infamousa**

Sony je kupio razvojni tim Sucker Punch Productions, autore popularnog Infamous serijala, čiji je drugi dio izašao u junu ove godine. Infamous je sandbox igra čiji glavni lik naoružan natprirodnim moćima širi smrt i razaranje po čaršiji, donekle slično kao u Prototypeu.

Infamous 2 se zasad prodaje brže od prošlog dijela, tako da je Sucker Punch u pravi momenat odlučio postati dio Sonyja, koji će gotovo sigurno od studija zatražiti i izradu trećeg dijela. Sony je i prije kupovine imao plodnu saradnju sa razvojnim timom, izdajući pored Infamousa i serijal platformera Sly za PlayStation 2 i 3.

Cifra koju je kompanija morala iskeširati za Sucker Punch Productions nije objavljena.

Battlefield 3 će koristiti Online Pass sistem?

Izvršni producent DICE-a Patrick Bach je fanovima Battlefielda 3 donio lošu vijest: ova igra će najvjerovatnije imati Electronic Artsov Online Pass sistem u okviru svog multiplayera.

Kako je uobičajeno, korisnici Battlefielda 3 će ga morati registrovati putem koda koji dolazi uz igru da bi mogli igrati na mreži (vjerovatni jedni
razlog što ga iko kupuje), a svi oni koji budu nabavili polovnu kopiju će morati “izletiti” lovu za svoj autentični kod. Objašnjenje za ovo je potreba za plaćanje servera.

Bach je izjavio da, ako se pravi novi korisnički račun, potreban je novi serverski prostor, koji je dodatni trošak. Kompaniji se više isplati da ljudi kupuju nove igre nego polovne, jer oni svakako moraju obezbjediti prostor na serveru odnosno priliv igrača sa polovnim igrama donosi gubitak zbog dodatnog ulaganja.

On je naglasio da ovo nije kažnjavanje igrača sa polovnim igrama već samo kompenzacija. Za sada nije poznato koliko bi ova “kompenzacija” trebala koštati.

Android dominira!

Bez obzira na ogromnu popularnost iPhone telefona, Android kao operativni sistem za napredne telefone je toliko dominantan da je teško iOS shvatiti kao ozbiljnu konkurenciju. Tako barem pokazuju rezultati analitičarske kompanije Canalys, koji su pokazali da Android napredni telefoni čine čak 48% globalnog tržišta odnosno da je broj jedan platforma u 35 od 56 zemalja koje je ova analiza pokrila.

Android inače koristi većina vodećih proizvođača ovih pametnih telefona, kao što su HTC, LG, Motorola te Samsung. Poređenja radi, Apple je prodao oko 20,3 miliona iPhone telefona, a nalazi se na dalekom drugim mjestu sa 19% tržišta, dok je posrnula Nokia pala na treće mjesto sa svojim Symbianom. Zanimljivo je da je Samsung pojedinačno pretekao Nokiu kada je proizvodnja i prodaja naprednih telefona u pitanju, mada stručnjaci Canalysa smatraju da su Koreanci mogli proći i bolje, odnosno da su mogli bolje iskoristiti Nokijinu slabost da im “otmu” još veći dio tržišta.

Samsung je prodao u protekloj godini oko 17 miliona uređaja, što Android, što njihovih Bada telefona. To je impresivni skok od čak 421% u odnosu na godinu prije.

Diablo 3 neće podržavati offline igranje

Blizzard je otkrio da će za igranje Diabla 3 biti potrebna stalna Internet konekcija – prekidanjem veze, gubi se i mogućnost igranja igre, bez obzira da li je riječ o singleplayeru ili multiplayeru. Uz to, studio je najavio da će strogo zabraniti bilo kakvo modifikovanje igre.

Iz kompanije su kao glavni uzrok ovog poteza naveli potrebu da se onemogući napredovanje likova uz pomoć varanja, ali su dodali i da je to urađeno kako bi se spriječilo piratiziranje. Sličan nepopularni sistem online autentifikacije primjenjuje i Ubisoft, koji je nedavno objavio da je stvar urodila plodom u borbi protiv pirata.

Na primjedbe da igru zbog toga neće biti moguće igrati u slučaju da je Internet nedostupan ili na laptopu tokom putovanja, potpredsjednik Blizzardovog odjela za dizajn, Rob Pardo, poručio je igračima da u takvim slučajevima naprosto igraju druge igre.

Pored toga, Diablo 3 će donijeti i aukcijsku kuću u kojoj će se pronađenim predmetima trgovati stvarnim novcem.

Stalnom Internet autentifikacijom likova koje igrač vodi, integracijom sa društvenim servisima Battle.neta i uvođenjem trgovine stvarnim novcem, Blizzard od Diabla 3 gradi hibrid tradicionalnog i free to play naslova, što ljubitelji ovog serijala ni u kom slučaju nisu očekivali.

Blizzard je očigledno odgađao Diablo 3 dok nije skontao kako da ga prikuje za Internet poput World of Warcrafta, tako da bi on konačno trebao izaći početkom iduće godine, nakon deset godina razvoja.

XCom nudi “one SIM to rule them all” za Evropu

U iščekivanju potpunog ukidanja mobilnog roaminga unutar zemalja Evrope za koju godinu, firma Xcom je odlučila ipak ponuditi “one SIM-a to rule them all” opciju, ali za podatke. Xcom se hvali pokrivenošću unutar 40 zemalja Evrope, uključujući takve delicije kao što su San Marino ili Bosna i Hercegovina. MiFi opcija vanjskog modema košta 15 USD dnevno, a postoji i USB WWAN opcija za surfanje po cijeni od 13 USD dnevno (plus cijena USB modema ili WiFi routera, naravno). Paket se za sada nudi amerikancima koji putuju u Evropu (da im se lakše prebaciti sa njihovog sistema), a isplatiće se poslovnim korisnicima kojima treba Internet na putu, a na putu će promijeniti više zemalja.

iPhone 5 tek u oktobru?

Do sada pouzdani John Paczkowski sa All Things Digitala je objavio da će novi, peti iPhone izaći na tržište tek u oktobru, a ne sredinom septembra kako se do sada očekivalo.

Glavni razlog za očekivanje iPhonea sredinom septembra je AT&T-ova naredba da se svim uposlenicima otkaže odmori u tom periodu zbog priprema za izlazak novog telefona. Paczkowski, odnosno njegov povjerljivi izvor, nemaju pojma zbog čega je AT&T to najavio upravo za taj period, ali su sigurni da nema veze sa izlaskom iPhone 5 telefona.

Isti izvor je samo izjavio da će iPhone 5 iziaći u oktobru, ali nije dao informacije kada tačno tokom mjeseca.

**
Anonymous hackovao podugovarača američke vlade**

Mantech International je nova na dugoj listi kompanija koje su postale žrtve Anonymous hackerskog kolektiva, barem tako oni tvrde. Kao dokaz, članovi su objavili 390 MB torrent sa izvještajima vezanim za NATO, američku vojsku i fajlove personala.

U oštroj noti naslovljenoj sa “Fuck FBI Friday”, članovi Anona tvrde kako se ne boje policijskih i akcija FBI-a i kako će nastaviti dokazivati da američke državne organizacije nemaju dovoljno znanja iz oblasti cybersigurnosti, iako leakovani dokumenti nemaju baš puno veze sa FBI-om.

Novi MacBook Air ima slabiji Thunderbolt čip

Intelov Thunderbolt priključak kojeg Apple trenutno koristi kako bi izolovao svoju platformu, postoji u dvije izvedbe i ona slabija ugrađena je u novi MacBook Air. Umjesto četiri dvosmjerna 10 Gbps linka, slabiji čip raspolaže sa samo dva, te se zbog toga na Air može priključiti samo jedan vanjski Thunderbolt monitor (koji se trenutno, pogodili ste, može kupiti samo od Applea). Naravno, kroz Thunderbolt sabitnicu se samo rutira DisplayPort saobraćaj, ali zbog povećane propusnosti monitor može imati USB hub čiji saobraćaj također koristi ovu sabirnicu.

Razlog kresanja krila kontroleru su smanjene fizičke dimenzije mršavog laptopa, ali je moguće i da je Apple namjerno zaštitio skuplje i snažnije MacBook Pro mašine na koje se mogu priključiti dva Thunderbolt monitora.

Moguće je da u budućim proizvodima i drugi proizvođači budu koristili slabiji Thunderbolt čip.

Samsung Galaxy R: jeftiniji Galaxy S?

Blago oslabljena verzija Galaxy S II telefona od danas zvanično postoji, te će se početi prodavati na nekim evropskim tržištima. Galaxy R koristi dual-core procesor, te je umjesto AMOLED opremljen 4,19-inčnim Super Clear LCD touchscreen ekranom za kojeg se očekuje da ima manju potrošnju. Uprkos tome, Samsung je uređaj opremio 1650 mAh baterijom za koju tvrde da nudi do 580 minuta razgovora.

U odnosu na najjače modele aparat je opremljen nešto slabijom 5 MP kamerom, mada sumnjamo da će to nekoga pogoditi, a ista može snimati 720p HD video. Tu su još WiFi, USB2 i Bluetooth 3.0 HS, te nekoliko Samsung aplikacija.

Cijena za sada nije poznata, a Galaxy R će se isporučivati sa Android 2.3 operativnim sistemom.

Google kupio anti-Oracle, anti-Apple patente od IBM-a

Objava da je Google kupio tehnološke patente od IBM-a baca više svjetla ne nedavnu igrariju koju je firma priredila prilikom aukcije za patente propalog kanadskog mrežnog diva Nortela, a koji su na kraju za napuhanih 4,5 milijardi USD završili u rukama konzorcija predvođenih Appleom, koji je sam izdvojio preko 2,6 milijardi USD. Google je očito imao “plan B” i vrlo je moguće da su namjerno podizali cijenu.

Iako ni IBM ni Google nisu objavili finansijske detalje kupovine, radi se o oko 1.000 patenata koji pokrivaju različite procese proizvodnje čipova, memorije i procesora; pritom Google ne krije da je patentni stack kupljen kao zaštita od tužbi. Kao relativno mlada Internet bazirana kompanija Google nema snažan portfolio patenata, te su se do sada često žalili da druge kompanije koriste patente kako bi usporili inovaciju.

Da li će im ova IBM injekcija pomoći, ostaje da se vidi.

Nintendove dionice tonu, dioničari gube stotine miliona dolara

Kao da opadanje vrijednosti Nintendovih dionica nakon predstavljanja Wii U-a nije bilo dovoljno, smanjivanje cijene njihove još uvijek mlađahne prenosne 3DS konzole također je izazvalo pad dionica – i to za čak 20%.

Bivši predsjednik kompanije, Hiroshi Yamauchi, koji ima vlasnički udio od 10%, na ovome je izgubio 312 miliona dolara (gotovo 426 miliona KM) projektovanog profita. Japanski ekonomski analitičari su bili iznenađeni činjenicom da je Nintendo tako skoro nakon predstavljanja 3DS-a sasjekao njegovu cijenu za 40%.

Od početka godine, vrijednost dionica kompanije je opala za preko 50%, što je ozbiljno uzdrmalo vjeru analitičara u njenu budućnost. Budući da iPhone i iPad platforme predstavljaju sve ozbiljniju konkurenciju mobilnim igraćim konzolama, Nintendova vrijednost zavisi od uspjeha Wii U-a.

Prvi pirat u Francuskoj - nevin!?

Prema prvim informacijama, Robert Tollot iz mjesta Loire, je zvanično prva osoba u Francuskoj koja je isključena sa Interneta nakon što je dobila zabranu od tijela HADOPI. Po novom “tri upozorenja” zakonu, korisnik nakon trećeg upozorenja da skida nedozvoljene sadržaje može biti isključen s neta, što se Robertu i desilo, ali se ispostavilo da muziku Rihanne i David Guette, te film Iron Man 2 nije skinuo on nego neko ko mu je hackovao WiFi router.

Nakon što je kontaktirao HADOPI, pojasnio situaciju i dobio odbijenicu, prijeti da će ih tužite Evropskom sudu pravde ukoliko istu ne istjera u rodnoj Francuskoj. Čak tvrdi da je sistem žalbi pokvaren, jer je tokom tog perioda mora živjeti u Parizu, što je za njega vrlo skupo.

Upravo ovaj problem predvidjeli su stručnjaci kada je HADOPI zakon prvi put predstavljen - sistem kojeg koriste vlasti je automatizovani IP skener, koji ne prepoznaje osobe nego samo IP adrese. A njih, kao što vidimo, može koristiti bilo ko…

Star Wars: The Old Republic će imati 500 svjetova!

Tokom Comic-Cona 2011 u San Diegu, jedan od vodećih BioWareovih kreativnih direktora James Ohlen je izjavio da je plan ove kompanije da nadolazeći MMO Star Wars: The Old Republic ima čak 500 svjetova, odnosno planeta. Obzirom da je to megalomanski potez, BioWare očekuje da ostvari ovaj cilj do 2025. godine, odnosno čak četrnaest godina nakon izlaska igre. Podsjetimo, za razvoj Duke Nukem Forevera je trebalo isto toliko godina.

Za sada postoje 19 velikih svjetova a cilj je da se vremenom ubaci još dosta velikih i malih planeta, obzirom da se radi o online svijetu. Ovo dodavanje mapa bi trebalo da se završi na 500 mapa do 2025. godine. Jedino je pitanje hoće li tih 500 svjetova biti previše. Frank Gibeau iz Electronic Artsa smatra da će ToR ponuditi oko 200 sati igranja za šest klasa i to bez vremena provedenog u prevozu ili vremenu provedenom razvijanjem neke od profesija. Kako god, plan je impresivan. Sada ostaje da vidimo hoće li The Old Republic uopšte privući toliki broj fanova koji je potreban da se igra održi do 2025. godine.

Padaju cijene 3DS-a

Samo četiri mjeseca od izlaska na tržište, Nintendo je odlučio da pojeftini svoj 3DS uređaj za čak osamdeset američkih dolara. Tako će 3DS, koji je od marta koštao 249,99USD, koštati “samo” 169,99USD od 12. avgusta ove godine. U Nintendu se nadaju da će ovim sniženjem navesti vlasnike da još više para potroše na igre za ovu igračku.

Inače, Nintendo tvrdi da su prodali preko 830.000 komada ovog uređaja, ali ipak nisu zadovoljni potražnjom, obzirom da su očekivali veću navalu za kupovinu 3D prenosne igraće konzole za koju nisu potrebne specijalne naočale. Budući da 3DS “bije” glas da zna prouzrokovati glavobolju tokom igranja 3D igara, nadati se da će ovo sniženje novim kupcima djelovati kao aspirin.

Intel na 10 nm do 2018.

Leakovani Intelov slajd budućeg razvoja procesora pokazuje planove kompanije za naredno skoro desetljeće. Iako se diskusije o fizičkim ograničenjima daljeg smanjivanja tranzistora na procesorima uveliko vode, Intel prema planovima ostaje optimističan, te za kraj 2018. godine najavljuju proizvodnju u 10 nm preciznosti.

Planovi otkrivaju kodna imena sljedećih generacija serverskih i desktop procesora, pa će tako Sandy Bridge arhirekturu nasljediti Ivy Bridge iduće godine, zatim slijede Haswell i Rockwell na prelazi 22 nm u 14 nm, da bi Skylake i Skymont trebali biti procesori na prelazu 14 nm u 10 nm. Intel ostaje dosljedan svojoj strategiji tick-tock razvoja procesora, gdje svaka nova arhitektura koristi stari, provjeren proizvodni proces, da bi naknadno dobila svoje optičko smanjenje prelaskom na novi. Ovako, Intel najmanje rizikuje, što se do sada pokazalo dobrom strategijom.

Kineski par prodao svoju djecu kako bi igrao MMO-ove

Bračni par iz kineskog grada Dongguan prodao je svoje troje djece kako bi mogao finansirati igranje online igara u Internet cafeima. Najprije su prodali kćerku za 680 KM, a zatim i dva sina za po 6270 KM.

Li Lin i Li Juan, kako se uzorni roditelji zovu, upoznali su se 2007. godine upravo u Internet cafeu, gdje su se povezali putem interesa za MMO-ove.

Prijavila ih je Linina majka, nakon što je saznala šta su njena kćerka i njen muž uradili. Prema riječima Juana i Lin, oni nisu znali da krše zakon, te uopšte i nisu htjeli odgajati djecu, nego ih samo prodati i zaraditi nešto novca.

Kineska opsjednutost MMO-ovima nije ništa novo, kao što se može vidjeti i iz nedavnog izvještaja da su zatvorenici zatvora u kineskom gradu Jixiju bili prisiljeni cjelonoćno robovati na generisanju zlata u World of Warcraftu.

Sljedeća generacija Fusion procesora guta NorthBridge

Sljedeća generacija AMD-ove high-end desktop platforme kodnog naziva Korona među komponentama neće imati NorthBridge čip jer će isti biti integrisan na sam procesor. Trenutna verzija platforme, Scorpius, koja istina još uvijek nije zvanično objavljena u cjelosti jer se očekuje lansiranje FX procesora, sastoji se iz tri čipa, pri čemu je PCI Express kontroler smješten u NorthBridge čip.

Sa Scorpiusom će AMD na high-end dijelu tržišta uraditi isto što su uradili na mainstream dijelu ponude, odnosno sa APU procesorima iz A serije, koji u sklopu Lynx platforme zahtijevaju još samo jedan dodatni kontrolerski čip.

EVGA planira X79 osnovnu ploču

Mada EVGA nije prvo ime kada se misli na osnovne ploče, itekako su popularni među (sportskim) overclockerima zbog ploča koje redovno postižu dobre rezultate, pa zato ne čudi da već sada rade na X79-baziranom modelu namijenjenom Sandy Bridge E procesorima sa LGA2011 ležištem. Mada o samoj ploči trenutno nije puno toga poznato, na fotografiji je vidljivo novo ležište sa memorijskim slotovima neobično postavljenim sa strana, dok bi zarotirani 24-pinski naponski konektor trebao olakšati rutiranje kablova.

O tome kada će se procesori pojaviti za sada kruže kontradiktorne informacije, i dok ih neki smještaju u četvrti kvartal ove godine, drugi misle da u prodaju neće prije početka iduće. Intel tvrdi da će biti osjetno brži od aktuelnih.

HTC bez ključnog inovatora

Horace Luke, čovjek koji je zajedno sa ostatkom uprave HTC-a praktično stvorio ovu kompaniju, odlučio je napustiti je “iz ličnih razloga”. Iako oni nisu detaljnije objašnjeni, HTC je potvrdio njegov odlazak, ne štedeći riječi hvale, što govori da nije došlo do nekog neslaganja.

Scott Croyle će ga naslijediti na radnoj poziciji, ali će Lukeov odlazak definitivno označiti kraj jedne ere unutar HTC-a.

Toshiba predstavila 24 nm toggle-mode NAND

Novi NAND Flash memorijski čipovi Toshibe proizvedeni su u 24 nm preciznosti i zbog svoje toggle-mode Double Data Rate arhitekture nude poboljšane performanse i brži random pristup podacima. Firma se nije propustila pohvaliti činjenicom da su ovi čipovi najgušći ikada proizvedeni, sa kapacitetima koji idu od 2 GB do 128 GB. To će, zajedno sa manjom površinom čipa, značiti niže cijene i veće kapacitete, a to vole svi, od kupaca do proizvođača koji tako postižu bolje cijene od konkurencije.

Zanimljivost ovih proizvoda je što je na memorijskom čipu integrisan lokalni kontroler koji povezuje više modula, a da bi to postigli Toshiba je morala izumiti kompleksan način slaganja slojeva čipa, u čemu je pomogle 24 nm preciznost.

Za treći kvartal Toshiba je najavila proizvodnju semplova od 8, 16, 32 i 64 GB, dok će ostali kapaciteti uslijediti naknadno.

Motorola isporučila 440.000 Xoom tableta

Uz objavu finansijskih rezultata za drugi fiskalni kvartal, Motorola Mobility, je objavila podatke o prodaji telefona i tableta, međut kojima je i 440.000 Xoom tableta i 4,4 miliona naprednih telefona. Sveukupno, firma je poslovala za skoro trećinu bolje nego u istom periodu prošle godine (28%), te od prometa od 3,3 milijarde USD zadržava 56 miliona USD profita.

Do sada, prodaja Xoom tableta nije išla sjajno, pogotovo odmah nakon predstavljanja i mada stvari sada izgledaju malo bolje, i dalje je 440k komada barem 10 puta manje od Appleove prodaja iPada u istom periodu - 4,69 miliona. Nezgodno je što Apple ima najbolji proizvod i - vrlo dobru cijenu.

Jeftiniji 3DS pravi problem za Vitu?

Nakon što je Nintendo samo četiri mjeseca od izdavanja 3DS-a snizio cijenu ovog uređaja, analitičari smatraju da će taj potez staviti Sony u neugodnu situaciju, odnosno poremetiće njihove planove za PlayStation Vitu. Analitičari, naime, smatraju da će Sony morati dobro razmisliti o cijenama za ovaj uređaj.

Trenutno je najavljena cijena od 249,99 dolara i hardverom bi je Sony mogao opravdati, ali ako se ekonomska situacija ne popravi, te zbog jeftinijeg 3DS-a, Sony bi mogao dosta ranije od planiranog pojeftiniti ovaj uređaj. Analitičari smatraju da bi Sony morao obezbjediti dosta kvalitetnih naslova za Vitu da bi mogao opravdati svoju cijenu te da bi uopšte privukao kupce.

Sa druge strane, uvaženo je mišljenje da je Nintendo u neugodnoj situaciji upravo zbog Vite, te je zbog već postojeće slabije potražnje od očekivane morao tako rano pojeftiniti 3DS da bi ostao kompetativan. Mišljenje je da Nintedno nije u panici ali da su već prešli u agresivnu odbrambenu politiku.

Koji god razlozi za sve ovo bili, izgleda da će na kraju najviše profitirati potencijalni kupci. Ipak je bolje dati 170USD umjesto 250USD.

Deus Ex: Human Revolution ušao u Gold fazu

Eidos Montreal i Square Enix su izdali saopštenje da je njihova nadolazeća SF igra Deus Ex: Human Revolution ušla u svoju Gold fazu i da će se naći u radnjama širom Sjeverne Amerike od 23. avgusta. Što se same igre tiče, ona je u razvoju već tri godine a trebala bi biti dostupna za PlayStation 3, Xbox 360 te Windows PC platforme.

Prema riječima Stephanea D’Astousa, šefa Eidos Montreala, ekipa iz ovog studija je posebno uzbuđena jer je ovo prva igra koju će ovaj studio objaviti.

Šef EA: Konzole nisu što su nekada bile

Prošle sedmice je John Riccitiello, šef najvećeg svjetskog izdavača igara, firme EA, iznenadio analitičare izjavivši da igraće konzole nisu ono što su nekada bile i da sada čine samo 40% igraće industrije. Pošto direktor gangsterskog prezimena nije elaborirao na šta je tačno mislio - da li broj prodanih primjeraka ili na promet (vjerovatno ovo drugo), ispada da preostalih 60% otpada na PC-jeve. Ili na mobilne igre. S obzirom da je nakon toga izjavo da je iPad za EA trenutno najbrže rastuće tržište (što je opet očekivano s obzirom na svježinu platforme), vjerovatno mobilne igre imaju velikog udjela u onih preostalih 60%.

Komentarišući Nintendo Wii i važnost grafičke prezentacije u modernim igrama Riccitiello tvrdi da je to manje važno, te ostaje više na strani mikrotransakcija i socijalnog umrežavanja kao bitne nove funkcije (i unosne, rekli bismo).

Kraj Red Faction serijala

Predsjednik THQ-a, Brian Farrell, izjavio je da su zadnja dva dijela Red Faction serijala (Amageddon i Guerrilla) zainteresovala samo mali broj igrača, pa ga zbog toga kompanija ne namjerava nastaviti. Ljudi koji su iz razvojnog tima Volitiona radili na RF-u, bit će prebačeni na survival horor Insane, zakazan za 2013.

Red Faction serijal je inače započeo kao odlični Half-Lifeoliki FPS koji je donio uništivu arhitekturu, da bi mu u drugom dijelu znatno opao kvalitet. Restartovanje branda u obliku sandbox pucačine iz trećeg lica očigledno se pokazalo neuspješnim, iako su kritike Guerille bile odlične, a i Armageddon je bolji nego što bi se to moglo zaključiti prema njegovoj prodaji.

Pored ovog, kreativni Volition je napravio i popularne Saints Row, kao i Freespace serijale, tako da je budućnost studija zasad sigurna.

Jel se zna mozda kad stize taj jos tanji ps3?otp posto hocu da kupim ps3 pa neznam dal mi se isplati cekati!

Ne bih ti znao reci… Spominjao se prosli mjesec a sad kao nekad na ljeto. Mozda sredina avgusta ali opet vrijeme godisnjih odmora pa nisam bas siguran. Ko zna kakav ce taj imati zastitu (ako mislis pirate) a ako zuris najbolje ti je uzeti slim od 320 s 3.55 ako uspjes gdje naletiti… Ja imam slim 320 i prezadovoljan sam iako je xbox main konzola. Ovaj s 320GB je provjeren i ne zanm da li uopste ima slucajeva da se sam od sebe pokvario ili tako sta dok je za prijasnje bilo slucajeva. Raspitaj se malo i vidi al u svakom slucaju ta od 320GB je predobra

da videcu ali i meni je xbox main samo sto me nerviraju jako ovi updateovi dasha!meni bi ps3 sluzio za online tako da me piraterija ne interesuje…sacekacu jos malo pa sta bude!

Buraz ta verzija od 320GB nije nista bolja od ove od 160GB,u isto vreme se na trziste pojavila 160GB i 320GB verzija i to oba dva modela su potpuno ista CECH-2501,razlika je samo po velicini HDD-a nista drugo:emoticon-0100-smile,sto se slimova tice “najkriticnije” su se pokazali oni prvi slimovi od 120GB,ma da niti kod njih nije bilo zabilezenih slucaja YLOD-a jedino kao sto ti kazes da se sam od sebe pokvario.

JEST BOLJI! Zato sto je moj! Oces se sad svadjati samnom? :smiley: :smiley: :smiley: Da, to je ta serija koja se razlikuje u HDD-u a na ove sto se kvare mislio sam te od 120GB i FAT. Spomenuo sam 320GB prvenstveno zbog xbr shop-a jer imaju taj model, jeftin i pristupacan pa predpostavljam da ce odatle covjek kupovati. Hvala tebi sto si me ispravio, necu vise hahahah :smiley:

Odmah bis se svadjao :D:DNije nego moj :p.Samo sam ti hteo reci da su se slimovi pokazali uspesni sto se YLOD-a tice isto kao i Jasper-i kod RROD-a:d ,sta si haknuo PS3 ili igras originale?