ROG Ally u jacoj verziji ima isti chipset kao Lenovo Legion Go, Z1 extreme, tako da su po performansama isti, razlika je u drajverima, pokojoj optimizaciji i hub koji koriste Lenovo i ROG.
Problem je sto obe konzole koriste full Windows platformu, i iako ovo nudi odlicnu kompatibilnost sa igrama, full Win je neopjevano smece koje nema sta da trazi na handheld konzoli. Samo iskustvo na obe konzole je kao sa gaming laptopom i ne odaje utisak prenosne konzole u korisnickom iskustvu, iako su u pitanju bulvalno prenosne konzole/PC.
Ovo znaci da chipset ima zadatak da gura i Win i njegovo smece, te i da se bori sa igrama. Nazalost, ovo znaci da ne postoji standby mod za igre, baterija se puno brze trosi, milion je podesavanja kako na Win nivou tako i na Legion/ROG nivou. Ako ti nista od ovoga ne smeta, onda ti odluku samo moze donijeti koliko ti je bitna velicina ekrana u odnosu na dimenzije konzole.
Obe konzole imaju prelijep displej, te je veoma tesko naci zamjerku. Znam da si ganjao freesync-na ROG Ally ga imas, na Legion Go nemas.
Zauzvrat, mislim da je Legion displej HDR, Ally nije. I ako se dobro sjecam, Legion je 144hz, Ally 120hz.
E sad, obe konzole su odlicne, ali meni licno je Steam Deck dva koplja ispred. Full konzolno iskustvo, samo je pick up and play. Standby mod radi savrseno, ako si igrao Switch, ovo je to-cim upalis konzolu u igri si (ako je u pitanju singleplayer igra). OS je toliko nenametljiv i light da je milina koristiti ga, i vidi se da je pravljen bas za prenosne gaming uredjaje. Pored ovoga baterija je u svojoj ligi u odnosu na prethodne dve konzole, zbog navedenog SteamOS, manjeg tdp-a chipseta i 800p displeja.
Medjurjesenje bi moglo biti da kupis neki od ova dva Win uredjaja i uradis dual boot sa Bazzite OS koji je baziran na SteamOS, dakle OS koji je za handheld, ali je chipset jaci od Steam Deck-a.
Kad spominjem bateriju, ROG Ally tesko da ce da ti traje duze od sat vremena igranja, Legion Go mozda dobaci do 80 minuta, dok Steam Deck dva sata i vise, dok starije igre mozes da igras i po pet sati na bateriji.
Nedavno smo pisali da bi bilo dobro da MS uradi neku handheld verziju Windowsa sa obzirom koliko su ove konzole dobile na popularnosti, ali znajuci njih opet ce isforsirati korisnike da koriste full Win OS, ali ce napraviti neku nekrstenu Xbox aplikaciju koja ce da emulira konzolno okruzenje. Opet mrka kapa i nula bodova.